Πολιτική 22/01/2016

Κυριάκος Κατώτερων Προσδοκιών

Έφταναν μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να διαπιστώσει κάποιος πως οι προσδοκίες διαψεύδονται πολύ εύκολα. Ο Κυριάκος δεν κατάφερε απολύτως τίποτα πέρα από την αλλαγή στο όνομα του προέδρου.

Η εκλογή Μητσοτάκη δημιούργησε σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας την προσδοκία πως ένας σύγχρονος πολιτικός μπορεί να μετατρέψει την ΝΔ σε ένα Ευρωπαϊκό δεξιό κόμμα. Αυτό επίσης φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις των πρώτων ημερών του στην ηγεσία αυτού. Όμως, έφταναν μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να διαπιστώσει κάποιος πως οι προσδοκίες διαψεύδονται πολύ εύκολα. Ο Κυριάκος δεν κατάφερε απολύτως τίποτα πέρα από την αλλαγή στο όνομα του προέδρου. Αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω

  1. Διόρισε ως αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Άδωνι Γεωργιάδη, έναν άνθρωπο συμβατό με την πολιτική του σκέψη, που όμως από την υπερβολική του έκθεση και τις ταχείες μεταβολές εκλογικών προτιμήσεων δημιουργεί μια αίσθηση απέχθειας σε μεγάλο μέρος του ευρύτερου εκλογικού ακροατηρίου. Ακόμη, οι απόψεις του που στον παρελθόν προσέγγιζαν αρκετές φορές  την άκρα δεξιά δεν βοηθούν στην δημιουργία μιας προοδευτικής παράταξης
  2. Βορίδης, Παναγιωτόπουλος, Ασημακοπούλου, Καραμανλής ο νεότερος, Βούλτεψη, είναι μόνο μερικές επιλογές για τους νέους τομεάρχες της ΝΔ. Μόνο προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου φιλελεύθερου κόμματος δεν κινούνται αυτές οι κινήσεις. Μοιάζουν περισσότερο με έναν άτυπο συμβιβασμό με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της παράταξης και τους εκπρόσωπους της.
  3. Τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτικής γραμμής είναι απογοητευτικά. Για παράδειγμα, εξέδωσε ανακοίνωση για την πώληση του ΟΛΠ, όπου ουσιαστικά συγχαίρει τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία μιας εφαρμόζει μια πολιτική που ξεκίνησε η ΝΔ το 2008, παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτή έχει αρνητικό πρόσημο τόσο για το κράτος όσο και την κοινωνία γενικότερα.

Ελπίζω για το καλό της χώρας οι παραπάνω σύντομες παρατηρήσεις να αποδειχθούν λανθασμένες, όμως πιστεύω πως η αντιπολίτευση, τουλάχιστον από τα πρώτα δείγματα, δεν θα έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Παρά ταύτα, τα δύσκολα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, θα της δώσουν αργά η γρήγορα την εξουσία και εκεί το μόνο στοίχημα θα είναι να κυβερνήσει καλύτερα από οτι αντιπολιτεύτηκε.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση