Πολιτική 14/01/2016

Κι όμως δεν κινείται!

Τα τσιτάτα αυτά κέρδιζαν διαδοχικά ποσοστά γύρω στο 40% και χάρισαν την εξουσία στον εκάστοτε αρχηγό.
Οι τελευταίες μέρες του χρόνου είναι πάντα νοσταλγικές. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν περνάν από το μυαλό μας πράγματα τα οποία κάναμε, άλλα που κάναμε και μετανιώσαμε και άλλα που μετανιώσαμε που κάναμε. Στο επίπεδο της πολιτικής το 2015 τα είχε όλα, μοιάζοντας με μερικά από τις πιο καλτ βιντεοκασέτες της Νεοελληνικής έξαρσης της Δεκαετίας του 1980. Εκλογές πάσης φύσεως, δημοψήφισμα, καλές αλλά και κακές κοινοβουλευτικές στιγμές. Ακόμη, παραλίγο να είχε και νέο πρόεδρο στην κεντροδεξιά δύναμη, που δυστυχώς δεν ευτυχίσαμε να τον μάθουμε φέτος, αλλά θα τον ξέρουμε σε μερικές μέρες.

Όλα αυτά λοιπόν που συνέβησαν στην μικρή μας χώρα, που μόνο μπανάνες και καφέ δεν βγάζει ακόμη, καταδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν περάσουν από πάνω του 10 μνημόνια ή έστω και αν τα καταργήσουμε όλα, γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα και παλέψουμε μέσα σε αυτό. Δεν ξέρω αν φταίει ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, οι Αρειανοί ή κάποια όντα σε ένα μακρινό γαλαξία, υποστηρίζω όμως με βεβαιότητα πως το μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας αρνείται πεισματικά να καταλάβει το παρόν και έχει ανάγει το φαντασιακό σε υπαρκτό και αλήθεια.

Το 2015 δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα 5 χρόνια, καθώς όλα μαζί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η πενταετία του ψεύδους. Η συνταγή της εξουσίας ήταν γνωστή από χρόνια, όμως σε αυτό το διάστημα καλλιεργήθηκε και στολίστηκε μοναδικά. Οι εκλογές λοιπόν κερδήθηκαν περνώντας διαδοχικά από το «λεφτά υπάρχουν», στα Ζάππεια και το «σκίζουμε το μνημόνιο», τη Θεσσαλονίκη και την «κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο». Τα τσιτάτα αυτά κέρδιζαν διαδοχικά ποσοστά γύρω στο 40% και χάρισαν την εξουσία στον εκάστοτε αρχηγό.

Όμως, ακριβώς εκεί συντελεστεί η μεγάλη τομή το 2015. Σε λίγους μήνες γκρεμίστηκαν οι μεγαλοστομίες του Σύριζα και κατάλαβε ακόμη και ο ίδιος πως αν θέλεις να είσαι στην Ευρώπη πρέπει να παίζεις με τους κανόνες του παιχνιδιού που ήδη υπάρχουν στο τραπέζι. Πέρασε ουσιαστικά από την φάση της εφηβείας βιαίως στην φάση της ενηλικίωσης. Ακόμη, κατέρρευσαν και εκλογικά όλες οι εξαγγελίες για εύκολες, ανώδυνες και γρήγορες λύσεις στην οικονομική κρίση.

Παρά ταύτα, η χώρα δεν θα σωθεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όπως προείπαμε μόνο αν είχε διάθεση αλλαγής. Όμως, εδώ παρατηρούμε την τάση να πλήττονται συνεχώς οι μικροί και μεσαίοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του λαού, και να την γλιτώνουν μέσα από αυτούς μόνο οι κοινωνικές ομάδες που στήριξαν προεκλογικά τον Σύριζα, έστω και βραχύβια. Σε μια χώρα λοιπόν που έχει πεθάνει από καιρό η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλοι βασικοί τομείς της ανάπτυξης ο Σύριζα επιχειρεί την χάραξη πολιτικής με τα ίδια εργαλεία. Ακόμη, παρ’ όλες τις φιλότιμες, βέβαια ορισμένες φορές με λανθασμένο τρόπο, προσπάθειες της κυβέρνησης για το αντίθετο, η Ευρώπη κινήθηκε αρκετά μακριά από τις αρχές τις αλληλεγγύης και της αμοιβαίας βοήθειας.

Τέλος, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να αλλάξει το 2016. Και εδώ δεν μπορεί κανείς να μην απαντήσει πεσιμιστικά, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το μοντέλο της υπερβολικής φορολόγησης συνεχίζεται, οι περικοπές στο κράτος και τις δαπάνες είναι ανύπαρκτες και η κατάσταση ύφεσης συνεχίζει να κινείται πάνω από τη χώρα. Αν έκανε όμως κανείς δύο ευχές για το 2016 η μία θα ήταν ο Σύριζα να ενισχύσει το προοδευτικό νομοθετικό του έργο, και η άλλη η χώρα να αποκτήσει αντιπολίτευση.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση