Πολιτική 14/01/2016

Ένας απολογισμός χωρίς …λογισμό! (Τους στείλαμε ένα μήνυμα που θά ’ναι ...όλο δικό μας!)

Ήταν λοιπόν μια πετυχημένη χρονιά για τον κ. Τσίπρα; Όχι βέβαια!

Κέρδισε (βγήκε πρώτος με διαφορά) δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. Κατατρόπωσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εξαναγκάζοντάς τους σε αποχώρηση από το κόμμα του χωρίς εκλογικές απώλειες. Κυριάρχησε στο ελληνικό πολιτικό τοπίο.
Ήταν λοιπόν μια πετυχημένη χρονιά για τον κ. Τσίπρα; Όχι βέβαια!

Καθόσον έχασε κατά κράτος όλες τις «μάχες» που έδωσε με τους εταίρους στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που έκανε, άφησε τη χώρα του σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε, διαψεύσθηκε οικτρά σε όλες του τις υποσχέσεις και… έπεται συνέχεια!
Παρά ταύτα μόνο καλά λόγια είχε να πεί για τη διακυβέρνησή του στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, γιατί κατήγαγε «περίλαμπρες νίκες» σε …ηθικό επίπεδο!

Έπλεξε λοιπόν το …εγκώμιό του ως μεγάλου Ηγέτη, που «έστειλε μηνύματα» σε όλο τον κόσμο καθιστώντας τη δική του πρωθυπουργία ... σημείο αναφοράς (;)

Το σχετικό απόσπασμα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του χωρίζω σε κομμάτια, για να μη μας πέσει ... βαρύ όλο μαζί [1].


1) «...Το 2015 που φεύγει θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης».
(Σχόλιο 1) Έδωσε πράγματι ένα εντελώς άσκοπο αγώνα, τον οποίο και έχασε πανηγυρικά, όπως ήταν αναμενόμενο από οποιονδήποτε είχε δύο δράμια μυαλό στο κεφάλι του.
Η «αλληλεγγύη» δεν μας εξήγησε πού ακριβώς κολλάει: Αλληλεγγύη από μας προς τους μετανάστες; Αλληλεγγύη ημών προς τους λοιπούς Ευρωπαίους, από τους οποίους ζητούσαμε χρήματα χωρίς να τους δίνουμε κανένα λογαριασμό («έτσι, χωρίς πρόγραμμα»...); Αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς εμάς; [Αυτή την είχαμε πράγματι, μολονότι «ξεχάσαμε» να τους ευχαριστήσουμε]. Αλληλεγγύη των ψηφοφόρων για τον ίδιο, που είχε δώσει τον (αποτυχημένο) αγώνα [Ναι, το είχαμε κι αυτό].

2) » Η χρονιά που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του».
(Σχόλιο 2) Με ποσοστό κάτω από 40% νομίζει ότι δικαιούται να μιλάει εκ μέρους όλων [προς δόξαν της «δημοκρατίας» που επικαλείται παρακάτω]. Τέλος πάντων, με ποιό τρόπο «σηκώσαμε το κεφάλι ψηλά»; Γιατί αν εννοεί τον «αγώνα που έδωσε», στη συνέχεια «το κατεβάσαμε (και πάλι) χαμηλά».
Διεκδικεί κανείς «με παρρησία το δίκιο του», όταν κάποιος του το έχει καταπατήσει. Εδώ είχαμε υπογράψει ως χώρα μια συμφωνία – μνημόνιο, προκειμένουν να μας χρηματοδοτούν, την οποία ΔΕΝ τηρήσαμε. Στη συνέχεια μάλιστα είπαμε ότι «βάζουμε τέλος στη συμφωνία – μνημόνιο» και μοιραίως σταμάτησε η χρηματοδότηση. Όταν κάποια στιγμή κάναμε μια νέα συμφωνία – 3ο μνημόνιο, η χρηματοδότηση ξανάρχισε. Σε ποιό «δίκιο» αναφέρεται;
Εκείνοι που διεκδίκησαν με παρρησία το δικό τους δίκιο – και το πέτυχαν - ήσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και τα εκατομμύρια των πολιτών που εκπροσωπούσαν, που επίσης αξιώνουν δικαιοσύνη. Η δε Δικαιοσύνη συμβολίζεται με μια ζυγαριά, που απεικονίζει και τους δύο διεκδικητές της.

3) » Και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».
(Σχόλιο 3) Ποιό ακριβώς «μήνυμα δημοκρατίας» στείλαμε; Οι «άλλοι» δεν έχουν αρκετή δημοκρατία και τους τη «δείξαμε» εμείς;
Περί «αξιοπρεπείας» καλύτερα να μη γίνεται πλέον λόγος. Έτσι βαφτίσαμε έναν αποτυχημένο εκβιασμό που τους κάναμε με το grexit, που όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά πολλοί από αυτούς ήθελαν αυτό ακριβώς, όπως ομολόγησε ο ίδιος.
Στο «ανεξίτηλα χαραγμένο» προφανώς συμφωνώ. Η συμπεριφορά μας θα διδάσκεται πλέον στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

4) » Θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο...»
(Σχόλιο 4) Θεωρεί – ο ίδιος και η «αριστερά» γενικώς - ότι έχει το μονοπώλιο του «αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο». Πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να συμφωνούν όλοι στο ποιός ακριβώς είναι ο «καλύτερος κόσμος», υπάρχει και κάτι ακόμα: Να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, όπως το θεωρεί ο καθένας, αλλά με τα σωστά μέσα. Όχι με αυτά που ο ίδιος χρησιμοποίησε.

Ας δούμε λοιπόν τί είχε πει ακριβώς ένα χρόνο πριν όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «εν δυνάμει» πρωθυπουργός κάνοντας κατάχρηση της ατέλειας του συντάγματος για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, όπου «μπλόκαρε» τη διαδικασία προκειμένου να πετύχει πρόωρες εκλογές:
«Το 2014 φεύγει και μαζί του φεύγει και η κυβέρνηση Σαμαρά και ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ο εκφοβισμός, ο αυταρχισμός, η κοροϊδία... »
»Το 2014 τελειώνει, αποτελειώνοντας ένα καθεστώς που βύθισε την πατρίδα μας στη φτώχεια, την ανεργία και την απαξίωση. Το 2015 θα είναι η χρονιά της ανατροπής και της αξιοπρέπειας»
» Απευθύνουμε ένα μεγάλο ενωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο... Η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε και ότι ο λόγος δίνεται και πάλι σε αυτούς σε όσους τον στερήθηκαν, μαζί με δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων... Θα μπει οριστικό τέλος στην εθνική ταπείνωση και την ανθρωπιστική κρίση» [2].
(Σχόλιο 5) Τα ασύστολα ψέματα, οι αυταπάτες, η κοροϊδία είχαν μόλις αρχίσει να απογειώνονται μαζί με μιαν ακόμα εθνική ταπείνωση.  

(Τελικό σχόλιο) Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως ο ίδιος τα κατάφερε και στο σημείο που έφερε τη χώρα και όσους τον είχαν πιστέψει, δεν είχε να πεί και πολλά για τα «κατορθώματα» της δικής του διακυβέρνησης.
Από το σημείο όμως αυτό μέχρι τα ανούσιες και μεγαλόστομες ανοησίες που εκστόμισε υπάρχει μεγάλη διαφορά. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο σεμνός, πιο ανθρώπινος, πιο… σύντομος.
Για μια ακόμη φορά υποτίμησε τη νοημοσύνη των συμπολιτών του, που υπέφεραν όλη τη χρονιά εξ αιτίας του και θα συνεχίσουν να υποφέρουν για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα.
Κανένα ψήγμα αυτοκριτικής, καμία ενοχή και φυσικά καμία συγγνώμη.
Πιστεύει ενδεχομένως ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί σανοφάγοι συμπολίτες που θα νιώσουν «εθνική ανάταση και υπερηφάνεια» με όσα ο ίδιος τους σερβίρει.
Και σ’ αυτό μπορεί να έχει δίκιο. Το «σανό» είναι σαν το «ζωτικό ψεύδος» του Ίψεν. Κάποιοι το έχουν απόλυτη ανάγκη και το καταναλώνουν ευχαρίστως.

Για τους υπόλοιπους όμως… λυπάμαι, αλλά μάλλον θα «μείνει στη συλλογική μνήμη ως σημείο αναφοράς» μόνο ο ίδιος και μάλιστα ως ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χρονιάς που πέρασε.

[1] «Σε πέντε χρόνια θα έχουμε ανακάμψει» -Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243491/se-pente-hronia-tha-ehoyme-anakampsei-protohroniatiko-minyma-toy-alexi-tsipra#ixzz3wHgUKLsr

[2] http://www.thetoc.gr/politiki/article/prwtoxroniatiko-minuma-tsipra-feugei-to-2014-kai-mazi-tou-kai-o-samaras

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση