Πολιτική 22/10/2015

Ηγέτες με όραμα και τόλμη να κυβερνήσουν τη πατρίδα μας.

Ακόμη  και όταν ξέσπασε η κρίση, ουδείς από το πολιτικό σύστημα  δεν είχε το θάρρος να ομολογήσει τι είχε γίνει στη πραγματικότητα. 
Οι σύνοδοι κορυφής και οι συνομιλίες σε υψηλά κλιμάκια δεν έχουν δώσει τη λύση που αναζητά η χώρα μας, για να βγει από τη κρίση και να αντιμετωπίσει το μέλλον με άλλη προοπτική. Οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται στη καθημερινότητα τους κάποια βελτίωση, παρά μόνο πίεση, νέους φόρους και λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις για το νέο συμβόλαιο συνεργασίας που υπογράφηκε με τους δανειστές μας,  όφειλαν να τονώνουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, να διασφάλιζαν  τη μείωση της ανεργίας και να προωθούσαν  τη καινοτομία και το επιχειρείν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμμετέχουν σε ένα γόνιμο διάλογο για έξοδο από τη κρίση και στροφή στην ανάπτυξη, αλλά ακολουθούν ξεπερασμένες  πρακτικές του παρελθόντος.

Η μάχη για το μέλλον δε σηκώνει καθυστερήσεις και απαιτεί ταχύτατα αντανακλαστικά που θα μεταρρυθμίζουν τη χώρα στο εσωτερικό της και θα αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή της διάσταση. Οι πολίτες ξέρουν να αξιολογούν και να παρέχουν τον απαιτούμενο χρόνο για το καλό της πατρίδας μας. Οι θυσίες πιάνουν τόπο όταν γίνονται απ’ολους  και τηρούνται ευλαβικά από το σύνολο της χώρας.

 Με το που  μπήκε το ευρώ στη ζωή μας , η Ελλάδα έλαβε περισσότερη πίστωση από όση χρειαζόταν κάθε χρόνο, μεταξύ 5%-10% του ΑΕΠ. Οι λαϊκιστές και ρουσφετολόγοι  πολιτικοί διοχέτευσαν αυτά τα υπερβολικά λεφτά στην εκλογική τους πελατεία. Η χώρα δεν αναπτύχθηκε σωστά, οι πολίτες δε σεβάστηκαν το ευρώ και η υπερκατανάλωση σάρωσε τα πάντα.

Ακόμη  και όταν ξέσπασε η κρίση, ουδείς από το πολιτικό σύστημα  δεν είχε το θάρρος να ομολογήσει τι είχε γίνει στη πραγματικότητα.
Η ανεργία, η οποία έχει εκτιναχθεί από το 10% το 2010 στο περίπου 27% σήμερα, εξηγεί τις αδυναμίες του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί  να ρίξει μετρητά στην οικονομία για να αυξήσει την ζήτηση και το ΑΕΠ και πάλι όμως  δεν θα επέστρεψε στο επίπεδο του 2008.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να εξηγηθεί γιατί έχει μειωθεί η δυνητική παραγωγή στην Ελλάδα. Κάποιοι αναφέρουν ότι οι άνεργοι δεν διαθέτουν τις γνώσεις και τα προσόντα για να απασχοληθούν σε αυτούς τους οικονομικούς κλάδους που είναι σε θέση να επεκτείνουν την οικονομία, άλλοι  τονίζουν ότι πιθανώς δεν έχει αρκετούς από τους κλάδους με υψηλή ανάπτυξη που είναι απαραίτητοι για την τόνωση της οικονομίας. Το βέβαιο είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας που βρέθηκε στην ανεργία,  δεν μετεκπαιδεύτηκε σωστά  για να ανταποκριθεί στις νέες  απαιτήσεις που προέκυψαν στην αγορά εργασίας  και ότι το κράτος δεν σκέφτηκε να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

 Οι δανειστές της χώρας  έχουν δίκιο όταν λένε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η οικονομία είναι να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο κάνουν επίσης λάθος όταν αρνούνται να συζητήσουν την πιθανότητα μείωσης του χρέους. Η δυναμική αναδιάρθρωσης του χρέους δεν θα βοηθούσε μόνο στην ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από ένα τεράστιο βάρος , αλλά θα αποκαθιστούσε  την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων και των δανειστών τους.

Η ευρωζώνη εμφανίζει καλύτερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ αλλά παρά τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις αύξησης των επενδύσεων. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και να προχωρήσουν στο σχεδιασμό μιας νέας  Ευρώπης πιο  ελκυστικής, πιο  ευέλικτης και πιο παραγωγικής.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι κοινωνίες στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης   απαιτούν  ηγέτες με ευαισθησία, όραμα και τόλμη. Κάθε καθυστέρηση θα είναι μοιραία.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση