Πολιτική 11/10/2015

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει το γρίφο της αξιολόγησης

Οι αγορές παρακολουθούν τα γεγονότα και αναμένουν αποτελέσματα για να παροτρύνουν για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας για τη προσέλκυση επενδυτών, αποτελούν μονόδρομο για τη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα σκληρά μέτρα του μνημονίου και αναγκαστικά θα πρέπει να στραφεί σε νέες πηγές εσόδων.Ο λαός έχει ελπίδες ότι καλύτερο θα γίνει, αλλά η αντοχή και η δυναμική του έχουν εξασθενήσει. Απαιτεί έργα και επιμονή στο στόχο για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας.

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί το θέμα των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, ενόψει της
ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με χορήγηση εκ νέου κρατικής βοήθειας. Εθνική και Eurobank έχουν λάβει από το Δημόσιο, έναντι προνομιούχων μετοχών, κεφαλαιακή ενίσχυση 1,35 δισ. και 0,95 δισ. ευρώ, από το 2009, χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιστρέψουν τα κεφάλαια, όπως έπραξαν Alpha και Πειραιώς.

Η παραπάνω υστέρηση ενδέχεται να αποβεί
 πλεονέκτημα ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που πυροδοτεί ήδη υπόγειες κόντρες μεταξύ των ηγετών του τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό διότι οι προνομιούχες, σύμφωνα με τους κανόνες της EBA, αποτελούν μέρος των βασικών εποπτικών κεφαλαίων και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του τελικού λογαριασμού του stress test.

Η πατρίδα μας έχει σοβαρά προβλήματα και οι τράπεζες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη κυβέρνηση με τα  εσωτερικά τους θέματα. Το πρόβλημα ,
 έχει εγείρει ενστάσεις και αντιδράσεις, οι οποίες εδράζονται σε θέματα υγιούς ανταγωνισμού καθώς η  Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και με τους δανειστές καλούνται να δώσουν τη λύση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναζητώνται οι ικανότεροι για να στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αυτή είναι η αγωνία του πρωθυπουργού από την ορκωμοσία των υπουργών έως και σήμερα, διαβεβαιώνουν πηγές κοντά στο Μαξίμου, προϊδεάζοντας για δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο
πρωθυπουργός, απαλλαγμένος πλέον από το φορτίο της διαπραγμάτευσης, είναι αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου, τόσο των μνημονιακών υπουργείων, όσο και αυτών που δεν υπάγονται στην άμεση εποπτεία των δανειστών.

Η εντολή
"λιγότερα λόγια και πιο πολλή δουλειά", το "σιωπητήριο" που επέβαλλε στα μέλη της κυβέρνησης  για τις εμφανίσεις τους  σε τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και η επισήμανση ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος την πορεία εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, ήταν οδηγός για το πώς σκοπεύει να παρακολουθεί τη πορεία των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η αξιολόγηση στα τέλη του Φθινοπώρου, από την οποία ουσιαστικά εξαρτάται εν πολλοίς το εάν θα κερδίσει ή θα χάσει η πατρίδα μας το στοίχημα της επιβίωσης εντός ευρώ, δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση. Οι δανειστές προτρέπουν για ταχύτατο βηματισμό, που δε θα έχει τα συμπτώματα του παρελθόντος. Οι αγορές παρακολουθούν τα γεγονότα και αναμένουν αποτελέσματα για να παροτρύνουν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όλα είναι σε τεντωμένο σχοινί και απαιτούνται αποφάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας και θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να ζήσει όπως του αξίζει. Η πατρίδα μας πρέπει να ξεφύγει από τα μνημόνια άμεσα.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση