Πολιτική 28/09/2015

Η ΝΔ σε περιδίνηση

Ενδιαφέρον θα έχει να περιμένουμε για να δούμε αν η ΝΔ θα καταλάβει τα λάθη της και θα προσπαθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Ειδάλλως, είναι καταδικασμένη σε μια διαρκή συρρίκνωση που θα την καταστήσει γκαρσονιέρα στην κεντροδεξιά πολυκατοικία.

Ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της. Αν κάναμε μια λίστα με νικητές και μια με ηττημένους, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων θα ήταν σίγουρα στην πρώτη και όλοι οι υπόλοιποι στην δεύτερη. O ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μια πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, δυσανάλογη με τα αποτελέσματα της 7μηνης πολιτικής τους, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου επέπλευσαν και ο Βασίλης Λεβέντης θα μπορεί να δίνει παραστάσεις, δυστυχώς, με πολύ ακριβό εισιτήριο όχι σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή αλλά εντός του κοινοβουλίου. Η πραγματική νίκη όμως του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η νίκη των εκλογών. Έχει καταφέρει κάτι που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικά πολωμένο 1981 δεν είχε καταφέρει: Να κάνει τους δεξιούς ψηφοφόρους να χάσουν την πολιτική τους ταυτότητα!

Η ΝΔ του Βαγγέλη όχι απλά δεν είχε αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά παρουσίασε την εικόνα μιας κεντρικής ταβέρνας που σερβίρει το ίδιο ξαναζεσταμένο πιάτο και καθόλου ''μεζέδες''. Η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ μετά το δημοψήφισμα και η διασφάλιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης από τον ΣΥΡΙΖΑ διεμβόλισε την απροετοίμαστη και ζαλισμένη ΝΔ των 3 συνεχόμενων εκλογικών ηττών. Το πείραμα του ήπιου λόγου με λίγη δόση φόβου μετά από την εκστρατεία φόβου και την ακροδεξιά ρητορεία Σαμαρά φάνηκε ότι δεν κατάφερε ξανά να συσπειρώσει την δεξιά παράταξη. Σαφώς, αν το αποτέλεσμα μεταφραστεί σε προσωπική ήττα του Βαγγέλη Μειμαράκη θα αποκρύψει τα πραγματικά αίτια της εκλογικής χυλόπιτας που σέρβιραν οι Έλληνες ψηφοφόροι στην ΝΔ. Η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να αντιληφθεί ή να μην θέλει να δει την Ευρωσκεπτικιστική στροφή των παλαιών ψηφοφόρων της που επέφεραν τα 3 μνημόνια και οι σκληροί όροι δανεισμού σε συνδυασμό με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έπληξαν και στρώματα που αποτελούν την λεγόμενη λαϊκή δεξιά που αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι της βάσης της ΝΔ. Οι άτσαλες και συνάμα αυταρχικές κινήσεις που κατά την περίοδο 2012-2014 ονομάστηκαν μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, το κύμα της 8μηνης κινητικότητας-διαθεσιμότητας στο δημόσιο η μετατόπιση των φορολογικών βαρών σε χαμηλά-μεσαία στρώματα με εξαίρεση την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στα υπουργεία που οδήγησε στην απόλυση καθαριστριών είναι μόνο μερικά παραδείγματα μιας καθόλου επικοινωνιακής και ατελέσφορης πολιτικής που στην πραγματικότητα δεν είχαν σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Τα προβλήματα όμως για την ΝΔ δεν σταματούν στην πολιτική που άσκησε. Η έλλειψη επαφής με την παλαιά βάση ήταν εμφανής παρα τα κόλπα της τελευταίας στιγμής. Μεγάλο ποσοστό από τις ψήφους που πήρε η ΝΔ ήταν ψήφοι αγανάκτησης για την αστάθεια που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 8μηνο αλλά και παράλληλα ψήφος ανοχής και όχι επιβράβευσης. Το μη χείρον βέλτιστον, δηλαδή, κομμάτι από το παιχνίδι του φόβου ήταν μια αντίληψη που δεν έπιασε και έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα αφού το μη χείρον για πολλούς φάνταζε και φαντάζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας προσέφερε ένα πολύ καλύτερο πακέτο, μνημονιακό, δεξιότατο με την υπόσχεση ότι θα βάλει κεντρώες πινελιές. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους financial times όπου χαρακτηριστικά δήλωσε πως '' Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά''. Προφανώς, αυτό τον απλό συλλογισμό που έκαναν οι περισσότεροι Έλληνες πριν πάνε στην κάλπη, το επιτελείο της ΝΔ δεν μπόρεσε να τον κάνει και ούτε να τον σπάσει. Η άποψη που λέει ότι για την εκλογική ήττα ευθύνονται τα ακροδεξιά βαρίδια τύπου Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη στερείται λογικής τεκμηρίωσης και αποκρύπτει όλες τις άλλες αιτίες της ήττας. Τέτοια άτομα με ακροδεξιό λόγο θα έπρεπε να δουλεύουν μόνο στην βάση και να αποφεύγουν τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις κατά τα πρότυπα απορρόφησης της εθνικής παράταξης επι Κωνσταντίνου Καραμανλή μιας και δεν είναι οι κατάλληλοι για εκπροσωπήσουν ένα κόμμα που θέλει να εκφράσει και τον μεσαίο χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον η τακτική της ΝΔ πάσχει περισσότερο παρά το ιδεολογικό σκέλος όπως πολύ πονηρά προσπαθούν να πείσουν στελέχη με ακροδεξιό-νεοφιλελεύθερο πρόσημο περνώντας την ατζέντα τους. Ταυτόχρονα, η ΝΔ κατάφερε να παρουσιαστεί και σε αυτές τις εκλογές σαν το κόμμα εκπρόσωπος της Ε.Ε. Οι Έλληνες φαίνεται να ζητούν συνεχή διαπραγμάτευση σε μια λογική του ''να σώσουμε ότι σώζεται'' και σε αυτό η ΝΔ δεν έχει να επιδείξει σοβαρό αποτέλεσμα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της. Ο ρόλος του καλού παιδιού στην Ευρώπη δεν φαίνεται να πιάνει, αντίθετα προκαλεί εκνευρισμό στον εθνοπερίφανο, μέσο δεξιό ψηφοφόρο.

Τακτικισμοί όπως η εκλογή ενός νέου, άφθαρτου προσώπου όπως του Απόστολου Τζιτζικώστα στην ηγεσία της ΝΔ μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσκαιρες νίκες αλλά δεν θα μπορέσουν να εδραιώσουν την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στην πολιτική ζωή από μόνη της. Σημαντική ευθύνη  φέρει και η Ευρωπαϊκή δεξιά που όμως και αυτή υπακούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς εν μέσω, οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης απόρροια της  υπερσυσσώρρευσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το πολιτικό τανγκό της κυβερνητικής διεκδίκησης συνήθως θέλει δυο. Έστω και αν ο ένας εκ των δυο είναι καταδικασμένος δεύτερος. Και αυτό θα συμβαίνει πάντα με κεντροδεξιά κόμματα γιατί απλά δεν μπορούν να υποσχεθούν πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο ενώ ταυτόχρονα, τα περί δικτύου προστασίας των αδυνάτων που συνήθως υπόσχονται ακούγονται και θα ακούγονται στα αυτιά του Έλληνα σαν φιλανθρωπία που ποτέ δεν την ζήτησε. Ενδιαφέρον θα έχει να περιμένουμε για να δούμε αν η ΝΔ θα καταλάβει τα λάθη της και θα προσπαθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Ειδάλλως, είναι καταδικασμένη σε μια διαρκή συρρίκνωση που θα την καταστήσει γκαρσονιέρα στην κεντροδεξιά πολυκατοικία.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση