Πολιτική 21/09/2015

Ένας μετριοπαθής απολογισμός των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση έχει να αποδείξει πως θα υπηρετήσει την επιθυμία των πολιτών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απεμπλοκή από τη διαφθορά και τη διαπλοκή μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με ορισμένες συντεχνίες, αλλά και τα ΜΜΕ ενίοτε.
Βουρνάς Γιώργος
Η κυβέρνηση:
Βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου, με τη διαφορά ότι πλέον υπάρχει ήδη το τρίτο μνημόνιο, υπογεγραμμένο από τη συγκυβέρνηση, έτοιμο προς εφαρμογή. Σημασία για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και το σεβαστό ποσοστό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) φαίνεται να έχουν οι εξαγγελίες αμφότερων για τον τερματισμό του παλαιού πολιτικού συστήματος που ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, αλλά και για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής που αυτό έφερε.

Το θετικό:
Η απόρριψη της Λαϊκής Ενότητας από τους πολίτες, ενός κόμματος που χρησιμοποιεί άμετρο λαϊκισμό και δημιουργεί πλασματικές εικόνες της πραγματικότητος για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Το κόμμα που διασπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι πρότεινε να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια με τη μη συμφωνία της ελληνικής πλευράς σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταρρυθμίσεων και που ταυτόχρονα δηλώνει πως απέχει από την εσωστρέφεια του ΚΚΕ. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το προφίλ που ήθελε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο κόμμα, το γεγονός όμως είναι πως απέτυχε να στηριχθεί επαρκώς για την κοινοβουλευτικη παρουσία του. Η αριστερή άρνηση κάθε μεταρρύθμισης, επομένως, συνεχίζει να εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο αποκλειστικά από το ΚΚΕ.

Τα αρνητικά:
1) Η φυγή των ψηφοφόρων του Ποταμιού προς τα τρία μεγαλύτερα δημοκρατικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), τα οποία χρησιμοποιούν παλαιοκομματικές τακτικές και δε φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε πρόθεση αλλά και ικανότητα να ξεκινήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Κατά τη δική μου εκτίμηση, όταν μιλάμε για ένα κόμμα με τα στελέχη και τις θέσεις του Ποταμιού, αν κρίνουμε ως πολίτες με μετριοπαθείς απόψεις στους χώρους της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελευθερισμού, του μεταρρυθμιστικού κέντρου ή απλώς της λογικής που επιθυμεί την εκπροσώπηση του κοινωνικού συμφέροντος από αξιόλογους, επιφανείς στον τομέα τους ανθρώπους, Το Ποτάμι είναι το κόμμα το οποίο φαίνεται ικανό να αξιοποιήσει τα αξιέπαινα αποθέματα των στελεχών του σε διανόηση και εργατικότητα προς την κοινωνική πρόοδο και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το κοινωνικό όφελος. Δυστυχώς, κατ'εμέ πάντα, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάκαμψης για το συγκεκριμένο κίνημα.

2) Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι πάντοτε αρνητική, ήταν όμως αναμενόμενη. Εκτός αν ανακάμψει η οικονομία ή ξαφνικά ανθίσει απότομα η παιδεία στη χώρα, τη Χρυσή Αυγή δε φαίνεται να την εξαλείφει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Η συσπείρωση:
Έγινε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Εικάζω πως μακράν ο σημαντικότερος λόγος για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν η μη συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΙΔΗΣΟ πιθανότατα θέλησαν να γυρίσουν στα γνώριμα εδάφη. Άλλωστε, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του Ιανουαρίου συνδυασμένο, θα ήταν πάνω από το 7%, επομένως το 6,3% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν είναι στην πραγματικότητα όσο εξωπραγματικό μοιάζει με την πρώτη ματιά.

Ο νικητής:
Μεγάλη νίκη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Κατάφεραν να ξεφορτωθούν τα αντιδραστικά βαρίδια της Αριστερής Πλατφόρμας και κάποια περιφερειακά τους (βλέπε τέως Πρόεδρος της Βουλής) με μια σημαντική διάσπαση του κόμματος, και όμως να διατηρήσουν την εκλογική τους ισχύ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του έτους. Μένει μόνο να ασκήσει την εξουσία πολύπλευρα και όχι μόνο διαπραγματευόμενος ή μη, όπως τους περασμένους 7 μήνες.

Ο δικαιωμένος:
Βεβαίως αναφέρομαι στον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων.
Η γνώμη μου είναι πως δεν είναι κακό κόμμα, υπό την έννοια ότι μιλάμε για ένα γενικά μετριοπαθές κόμμα, πιθανότατα αδιάφθορο, με αρκετά αξιόλογο πρόγραμμα στον χώρο του παραδοσιακού κέντρου και έναν πρόεδρο που βρήκε τη δικαίωση που αναζητούσε τις περασμένες δεκαετίες.
Από εκεί και πέρα, τα στελέχη του πέραν του προέδρου (του οποίου την προτομή θαυμάσαμε και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος) υπήρξαν στην πλήρη αφάνεια και φοβούμαι πως δεν έχουν κάτι να επιδείξουν, όπως και ίσως ο ίδιος ο πρόεδρος να μην έχει πολλά να επιδείξει στα διάφορα πεδία πολιτικής. Μένει να το δούμε, φυσικά, και ελπίζουμε η παρουσία της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή να υπηρετήσει τη λογική και τις ορθές μεταρρυθμίσεις προς το κοινωνικό όφελος.

Η επόμενη ημέρα:
Η κυβέρνηση έχει να αποδείξει πως θα υπηρετήσει την επιθυμία των πολιτών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απεμπλοκή από τη διαφθορά και τη διαπλοκή μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με ορισμένες συντεχνίες, αλλά και τα ΜΜΕ ενίοτε. Εφόσον φαίνεται να έχει επιλέξει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μπορεί να συμβάλλει και σε ορισμένες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα εξομαλύνουν την κοινωνική συνοχή σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της οποίας υπάρχουν προβλήματα και πολυάριθμες συγκρούσεις στα επίκαιρα ζητήματα της οικονομίας και της μετανάστευσης-προσφυγιάς.

Επιπλέον, η συγκυβέρνηση οφείλει να διευθετήσει το ζήτημα της "λίστας Λαγκάρντ" τα αδικήματα φοροδιαφυγής στην οποία παραγράφονται στο τέλος του παρόντος έτους. Αν δε γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ίσως το συγκεκριμένο ζήτημα να τελειώσει και μαζί του θα (πρέπει να) τελειώσουν οι εξαγγελίες του κυβερνητικού σχήματος για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και τον αγώνα κατά του αμαρτωλού πολιτικού παρελθόντος της χώρας.

Τέλος, μένει να δούμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να προσπαθήσει να πραγματώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της οικονομίας από τον ζυγό της υψηλής φορολογίας αλλά και της φορολογικής αστάθειας, ενώ μάλλον είναι καιρός τα λογικά επιχειρήματα και οι κοστολογημένες και σοβαρές προτάσεις να πάρουν τη σκυτάλη στον δημόσιο διάλογο από τον άμετρο λαϊκισμό και τις συναισθηματικά φορτισμένες κατηγορίες προς πάσης κατεύθυνσης. Η συγκατάβαση προς τις υπόλοιπες ιδέες είναι απαραίτητη για να υπάρξει νέο πολιτικό ήθος αλλά και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση