Πολιτική 07/07/2015

Η Πολιτισμική επανάσταση εξοβελίζει την πολιτική

Όλα τα κινήματα του σήμερα δεν μπορούν να μην έχουν τα χαρακτηριστικά που μόλις αναφέραμε, κι αυτό λόγω της προοδευτικής εξάλειψης του διαχωρισμού μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.
Από την περίοδο του 1789 μέχρι τις μέρες μας ο όρος ''επανάσταση'' αποτελεί μια λέξη που φέρει μαζί της πολλά και διάφορα βάρη.Από συναισθήματα μέχρι συγκινησιακά φορτισμένες καταστάσεις και διαθέσεις, ιδίως στον Ευρωπαικό και τον Λατινοαμερικάνικο χώρο.

Στις Ηνωμένες πολιτείες δεν υπάρχει τέτοια παράδοση κοινωνικοπολιτικής ανατροπής, αυτό οφείλεται κατά τον πολιτικό φιλόσοφο Marcel Gauchet στο εκπληκτικό δοκίμιο του ''Η άνοδος της Δημοκρατίας-Η Δημοκρατία υπό την δοκιμασία των ολοκληρωτισμών'' στο ότι πρώτον λόγω της έλλειψης κρατικού συγκεντρωτισμού ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν κοινωνικές δυνάμεις στο σύστημα των πολιτειών, τέτοιες δυνάμεις που θα ανέτρεπαν το πολιτικό σκηνικό και δεύτερον το κράτος των ΗΠΑ αποτελούσε από μόνο του μια ιδεολογία που ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να αλωθεί από άλλες ανατρεπτικές ιδεολογίες προλεταριακού τύπου.

Στα σύγχρονα ορθολογικά και εκκοσμικευμένα κράτη της δύσης πλέον η πολιτική επανάσταση έχει υποχωρήσει αρκετά και έχει δώσει την θέση της σε μια άλλου τύπου επανάστασης,αυτό  της πολιτισμικής.Μέγιστο παράδειγμα ήταν ο Μάης του 68 στο Παρίσι. Ο εχθρός τώρα πια δεν είναι  ένα πρόσωπο ή μια κοινωνική κατηγορία, ο μονάρχης ή η μπουρζουαζία. Είναι το σύνολο των απρόσωπων, "εξορθολογισμένων", γραφειοκρατικών τρόπων δράσης της κοινωνικο-οικονομικής εξουσίας.

Ο εχθρός είναι εξ ορισμού απρόσωπος, δεν είναι καν ένα πράγμα ή ένας θεσμός, είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικών σχέσεων, μια διαδικασία αποπροσωποποίη­σης, δεν είναι η εκμετάλλευση, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη εκμεταλλευτών, αλλά η αλλοτρίωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότε­ροι από τους ίδιους τους φοιτητές (σε αντίθεση με τους λιγότερο επανα­στάτες εργάτες) δεν ασχολούνταν με τον Ντε Γκωλ, παρά μόνο στο βαθ­μό που ο πραγματικός στόχος, η κοινωνία, συσκοτιζόταν από το καθαρό πολιτικό επιφαινόμενο του Γκωλισμού. Το λαίκό κίνημα ήταν επομένως είτε υπό-πολιτικό είτε αντί-πολιτικό.Ένα τέτοιο κίνημα δεν είναι σημαντικό για την μάχη που δίνει αυτήν την στιγμή πάνω σε παλαιές πολιτικές γραμμές αλλά για αυτό που δείχνει για το μέλλον, για το όραμα και όχι για τα ισχνά επιτεύγματα του.

Όλα τα κινήματα σήμερα στον δυτικό κόσμο  είναι ένα είδος ''πολιτισμικής επανάστασης'' ενάντια σε κάθε μορφής χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της ατομικής συμπεριφοράς. Όλα τα κινήματα του σήμερα δεν μπορούν να μην έχουν τα χαρακτηριστικά που μόλις αναφέραμε, κι αυτό λόγω της προοδευτικής εξάλειψης του διαχωρισμού μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα καθί­σταται όλο και πιο δύσκολη η εστίαση της πάλης και η ανάπτυξη αποτε­λεσματικών μηχανισμών δράσης, όπως κομμάτων μπολσεβίκικου και νεοναζιστικού τύπου.

Χατζηαποστόλου Γιώργος,
Φοιτητής Πολιτισμολογίας
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση