Πολιτική 04/05/2015

Πρώτη φορά τόσο δεξιά αριστερά

Τελικά, μάλλον αυτοί οι 3 μήνες δείχνουν ότι η Ε.Ε δεν αλλάζει αλλά σε αλλάζει και άρα μόνο ανατρέπεται.

Η απόλυτη υποχώρηση - οπισθοχώρηση σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο ορισμός μιας ακόμα μετεκλογικής κυβίστησης στις τόσες που έχουμε γνωρίσει είναι προ των πυλών. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο μη συμφωνίας γιατί η Ευρώπη απ' ότι καταλάβαμε ''δεν αλλάζει'' τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, εκτός από αυτήν την επαναπρόσληψης των εργαζομένων της ΕΡΤ έστω και με ανορθόδοξο τρόπο και της κατάργησης του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, και τις μεταθέτει για το μέλλον - το όχι τόσο εγγύς.

Για να θυμηθούμε όμως μόνο μερικές από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

1) Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται αλλά καταργείται - Ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα θα πληρωθεί κανονικά και φέτος.

2) Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή - Δεν καταργείται γιατί προηγούμενος υπουργός υγείας φρόντισε με αυτόν τον κωδικό να πληρώνει μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.

3) Πάγωμα όλων των ιδιωτικοποιήσεων - Ονομάστηκαν ''αξιοποιήσεις'' της δημόσιας περιουσίας, επαναξιολογήθηκαν και προχωρούν όλες κανονικά.

4) Δίκαιη φορολογία. Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ - Μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.

5) Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Ξεκίνησε ο κοινωνικός διάλογος με ότι αυτό συνεπάγεται στον χρόνο εφαρμογής, αν υπάρξει κάποια βελτίωση.

6) Επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 Ευρώ - Μετά τις εκλογές μάθαμε ότι θα γίνει σε δυο δόσεις.

7) Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείματος - Περάσαμε απλά στην ''μη εφαρμογή'' της ρύθμισης γιατί είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την μεριά των θεσμών.

8) Άρση της αδικίας και επαναπρόσληψη των ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ που αποχώρησαν τον Φεβρουάριο του 2014 - Δεν θεωρείται δεδομένη λόγω εμπλοκής στην εργασιακή σχέση και στον νέο σχεδιασμό της ΠΦΥ ενώ αναμένεται μέσα στον Μάϊο το πόρισμα της επιτροπής για την ΠΦΥ στην οποία δεν συμμετέχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των ιατρών  ούτε ο ΠΙΣ.

9) Πάταξη της φοροδιαφυγής - Δεσμεύτηκαν ορισμένοι λογαριασμοί μεγαλοοφειλετών και ο Μπόμπολας πήγε στην αστυνομία για να μην περάσει αυτόφωρο και μέσα σε 6 ώρες κατέθεσε 1,8 εκ Ευρώ, κανένας βέβαια δεν αναρωτήθηκε πως με τόση μεγάλη ευκολία έδωσε τέτοιο ποσό και τι μπορεί αυτό να σημαίνει, ενώ οι εταιρείες του έχουν οφειλές εκατομμυρίων Ευρώ προς το δημόσιο μέσα από εργολαβίες.

10) Πακέτο ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση 230 εκ. Ευρώ - Σε αντιδιαστολή εξοπλιστικό πρόγραμμα που συμφώνησε η ΝΔ και υπέγραψε ο Πάνος Καμμένος αξίας 500 εκ. Ευρώ με άμεση προκαταβολή 45 εκ. Ευρώ.

Από την άλλη, μετά το ότι '' το Ευρώ δεν είναι φετίχ'' του Αλέξη, μάθαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή για διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη, άλλωστε, το λένε σε όλους τους τόνους όλα τα κανάλια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και το δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις όπου ως γνωστόν, οι κυβερνήσεις σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη ''παίρνουν γραμμή'' από τις δημοσκοπήσεις για την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής σαν να μην έχει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά η κυβέρνηση plan B σε περίπτωση μη συμφωνίας. Το δημοψήφισμα είναι λοιπόν ένα ενδεχόμενο σενάριο είτε σε περίπτωση συμφωνίας με κακούς όρους, είτε σε περίπτωση μη συμφωνίας αν και το δεύτερο δεν διαφαίνεται. Βέβαια, κανείς δεν αποσαφηνίζει: όταν γίνει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα δεν θα πάρει θέση υπέρ ή κατά του ερωτήματος του δημοψηφίσματος; Ή όταν ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση παύει να παίρνει θέση σε τέτοια ζητήματα; Αυτό που επιχειρείται είναι τα οποία αντιλαϊκά μετρά περάσουν να μην έχουν μόνο την υπογραφή του συγκυβέρνησης αλλά να λένε από δίπλα -ΛΑΟΣ- και το ΛΑΟΣ δεν θα είναι το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη (αλήθεια όλα καλά με τον Γιώργο; Ξέμπλεξε με τις κατηγορίες για τα εξοπλιστικά;). Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσυπογράψει καμία τέτοια συμφωνία. Το σχοινί που μας δίνουν για να κρεμαστούμε, πρέπει να το επιστρέψουμε με ανάλογο τρόπο.

Κατά τα άλλα, ''μεγάλα'' προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία, όπως η αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης στην χώρα μας θα εορταστεί στην πλατεία Συντάγματος  στις 9 Μαΐου ημέρα της αντιφασιστικής νίκης, τότε που η κόκκινη σημαία μπήκε στην καρδιά του τέρατος στο Ράιχσταγκ. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον, αυτά είναι τα νέα έθιμα που φέρνει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά που είναι λίγο Καμμένη στα άκρα. Όμως, αυτή η προώθηση της θολοκουλτούρας, συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ε.Ε που αγνοεί σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση με δείγμα 3.000 ατόμων στην Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο Κόκκινος στρατός κέρδισε τον πόλεμο κατά του Ναζισμού- Φασισμού και απαντά σε ποσοστό 43% ότι ο Αμερικάνικος στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης και μόνο 13% απαντούν οι Σοβιετική Ένωση (British ICM Research Agency). Αυτά συμβαίνουν όμως, όταν η Ε.Ε στα σχολεία προωθεί ότι η 9η Μαΐου είναι η  '' ημέρα της  Ευρώπης'', αποκρύπτοντας την ιστορική αλήθεια. Τελικά, μάλλον αυτοί  οι 3 μήνες δείχνουν ότι η Ε.Ε δεν αλλάζει αλλά σε αλλάζει και άρα μόνο ανατρέπεται.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση