Πολιτική 30/04/2015

Yes, Prime Minister!

Επικοινωνιακά πρέπει να παρουσιάσει την δική τους αλλαγή σαν αλλαγή της Ευρώπης και να την δικαιολογήσει στην Ελληνική κοινή γνώμη. 
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές μέρες από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ρόλο του συντονιστή της διαπραγμάτευσης, έναντι του Γιάνη Βαρουϕάκη. Μερικοί υποστήριξαν πως το γεγονός αυτό αποτέλεσε  πράξη υποβάθμισης του δήθεν νάρκισσου υπουργού και άλλοι πως έγινε σύμϕωνα με τις επιταγές των δανειστών. Η δική μου αλήθεια ϕαντάζει να απέχει τόσο από την μία όσο και από την άλλη άποψη.
 
Ο Γιάνης Βαρουϕάκης είναι γνωστός για τις Νεομαρξιστικές του οικονομικές αναλύσεις, άλλοτε σχεδόν λογικές και άλλοτε σχεδόν όχι, και την ορθολογικότητα της σκέψης του. Όμως δεν προσποιήθηκε ποτέ πως ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Συριζα. Ακόμη, ο Βαρουϕάκης δεν ήταν ούτε ουρανοκατέβατος, ούτε επιλογή παρά την θέληση του κόμματος ή του πρωθυπουργού για την ίσως κρισιμότερη πολιτική θέση στην νέα κυβέρνηση, καθώς η αλλαγή πολιτικής σε αυτόν τον τομέα ήταν το κύριο αίτημα του λαού και επέϕερε την μεγάλη εκλογική νίκη του Συριζα. Ο Γιάνης λοιπόν, ήταν συνειδητή επιλογή και στο πρόσωπο του εκϕράστηκε μια απολύτως σαϕής πολιτική του Συριζα που επεδίωκε την ρήξη υπό όρους και όρια με την ένωση και επιζητούσε μια εντελώς διαϕορετική συμϕωνία, μακριά από μνημόνια και οποιουδήποτε είδους όρους και δεσμεύσεις.
 
Η αντικατάσταση λοιπόν, δεν μπορεί παρά να σημαίνει αλλαγή διαπραγματευτικής πολιτικής, όχι εξαιτίας υπαιτιότητας του Βαρουϕάκη, αλλά εξαιτίας των αδιεξόδων που έχει περιέλθει αυτή ως σήμερα. Η κυβέρνηση λοιπόν επιδιώκει όπως ϕαίνεται έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι με την έννοια που αυτός εκϕράστηκε προεκλογικά, αλλά επιζητώντας την μεγιστοποίηση των ωϕελειών σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς αυτήν και τις πολιτικές της, με πλήρη συνείδηση όμως πλέον των δυνατοτήτων της. Η επιλογή να παραδεχόταν αυτήν της την στροϕή μόλις  ένα τρίμηνο μετά την εκλογή της νίκη θα σήμαινε πολλαπλές απώλειες τόσο επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά. Επιπλέον, η εσωκομματική αντιπολίτευση, που είναι ευϕυώς κατευνασμένη τον τελευταίο καιρό, θα έβρισκε αϕορμές να αναζωπυρωθεί. Η λύση λοιπόν ήταν η θυσία του Γιάνη Βαρουϕάκη για την σωτηρία της εθνικής προσπάθειας και της κομματικής δέσμευσης προς τους πολίτες.
 
Ο νέος συντονιστής, που εάν βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τον προκάτοχο του δεν θα διαϕωνούσε σε πολλά πράγματα σε επίπεδο θεωρίας, καλείται πλέον να διαχειριστεί μια διαδικασία που είναι βέβαιο πως θα καταλήξει σε συμϕωνία το προσεχές διάστημα. Επιπλέον, επωμίζεται το βάρος να επιβεβαιώσει τόσο εντός κόμματος αλλά και στο λαό πως η συμϕωνία είναι συμϕέρουσα και προήλθε μέσα από μια Ευρώπη που αλλάζει, ασχέτως εάν η αλλαγή προήλθε εκούσια από την ένωση και όχι μέσα από την πολιτική του Συριζα. Επικοινωνιακά πρέπει να παρουσιάσει την δική τους αλλαγή σαν αλλαγή της Ευρώπης και να την δικαιολογήσει στην Ελληνική κοινή γνώμη. Μόνο τότε το Συριζα θα έχει μετατραπεί σε σταθερό πυλώνα διεκδίκησης της εξουσίας και όχι ευκαιριακή στέγη για πολλούς.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση