Πολιτική 11/04/2015

Το κοινοβούλιο απέκτησε ΖΩΗ!

Άλλωστε,έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες όταν καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις είναι συνήθως ακέραιες - για να μην πώ και περισσότερο συνεπείς από τους άνδρες!
Παρακολουθώντας,τα τεκταινόμενα που  -τελευταία- λαμβάνουν χώρα στον αυτοαποκαλούμενο ''Ναό της Δημοκρατίας'' έχω παραμείνει άναυδος από τις επεισοδιακές συνεδριάσεις-που γίνονται κατά τρόπο αδιάλειπτο...
 
Σε καθημερινή βάση,οι πολίτες αυτής της χώρας γινόμαστε ''στο ίδιο έργο θεατές''!
Παρακολουθούμε,μιά κυβέρνηση που παρά τις εσωτερικές προσπάθειες αποδόμησης -να προσπαθεί να υπερκερνά τα συνεχόμενα εμπόδια που τοποθετούν οι εσωτερικοί εχθροί του λαού,μιά σύνθεση βουλής που είναι πρωτόγνωρη για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας και γενικώς ένα -τεχνηέντως- δυσμενές κλίμα από τους ''προστάτες'' της δημοκρατίας έναντι της Προέδρου της Βουλής!
 
Η αλήθεια,είναι ότι δεν θα επιθυμούσα την δεδομένη στιγμή να προβώ σε κάποια ανάλυση του κυβερνητικού έργου αλλά ούτε και να σχολιάσω-αναπτύξω κατ'εξοχήν πολιτικά ζητήματα.
Θα ήθελα,να σταθώ δέ στην απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά που επιδεικνύει η (κοινοβουλευτική) μειοψηφία κατά του τρίτου πολιτειακού παραγόντα,της Προέδρου της Βουλής!
 
Πρίν,την ανάληψη των καθηκόντων της ΠτΒ -πράγματι- είχα προβεί σε διάφορους συλλογισμούς για το αν και κατά πόσο η Κ.Κωνσταντωπούλου δύναται να θέσει σε υπολανθάνουσα κατάσταση την πραγματική-λεκτική ορμή της!
Έπειτα,από -σχεδόν- ενάμιση μήνα προεδρίας η ''υπονοούμενη'' (ΠτΒ) κατόρθωσε να αποστομώσει αλλά και να διαψεύσει -ακόμη- και τον πλέον καχύποπτο-επιφυλακτικό!!
 
Δείχνει,μιά αδιαπέραστη,νωπή και ''αδιάλλεκτη'' αποφασιστικότητα, να υπηρετήσει το Κοινοβούλιο αλλά και τον θεμελιώδη νόμου του Κράτους (το περίφημον Σύνταγμα).

Έχει,επιδείξει αλλά και αναδείξει αυτόν τον (δυστυχώς) -κοινοβουλευτικά- υποβαθμισμένο θεσμό!

Θεσμός,που στην συνταγματική πραγματικότητα είναι βαρυσήμαντος εώς και εξαιρετικά απαραίτητος!!!!!
(Σας γνωστοποιώ-υπενθυμίζω ότι σε ειδικές περιπτώσεις ''κωλύματος'' ο ΠτΒ αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας).​
 
-Και να επιστρέψω, στην αρχική μου διατύπωση λέγοντας ότι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο τωρινός ΠτΒ είναι-όχι μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αλλά και στο πεδίο των υποχρεώσεών του!!!!
 
Ο ΠτΒ, δεν πρέπει να νοείται ως πρόσωπο ενότητος (μόνο) και διατήρησης της κοινοβουλευτικής ''αρμονίας'' αλλά ως πρόσωπο με σπουδαίο συντονιστικό,κανονιστικό και ελεγκτικό ρόλο!
Ένα πρόσωπο, -όπως θα λέγαμε στην κοινή γλώσσα- με κύρος και βαρύτητα!
Η τωρινή, Πρόεδρος πραγματικά δείχνει μιά αμερόληπτη αποφασιστικότητα.
Διαφαίνεται,να έχει κατανοήσει πλήρως τον ρόλο που έχει αναλάβει και την σπουδαιότητα και την πολιτειακή σημασία της θέσεώς της!
 
-Ενώ,όλοι θα πιστεύαμε ότι θα εφάρμοζε μιά τακτική υπονόμευσης της αντιπολίτευσης (όπως και είχε υποστεί η ίδια)....

-Αντιθέτως,μπορούμε να πούμε με σαφήνεια και χωρίς ίχνος επιφυλακτικότητας ότι έχει επιδείξει ένα αμέριστο και πρωτόγνωρο ήθος, κοινοβουλευτισμού και ισότητας!
Δίδει,τον λόγο συνεχώς -χωρίς να προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής- σε οποιονδήποτε βουλευτή ή βουλεύτρια το επιθυμεί!
 
Προωθεί,τον διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης χωρίς να συνυπολογίζει τον προβλεπόμενο-από τον κανονισμό,χρόνο.
 
Με λίγα λόγια, τολμώ να αναφωνήσω ότι η κ.Κωνσταντοπούλου οδεύει προς μια μοναδική κατεύθυνση αναγνώρισης και καταγραφής στην πολιτική ιστορία!
Βέβαια,για να είμαστε  ακριβοδίκαιοι αλλά και μη-αφελής καλό θα ήταν να αναμένουμε πρώτα τα πορίσματα των επιτροπών που ηγείται και έπειτα να καταθέσουμε μια οριστική περιγραφή της πραγματικότητας…

Eπ' εὐκαιρίᾳ,θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι…
Εμφανιζόμενος την Δευτέρα στην εκπομπή του κ.Χατζηνικολάου ‘’στον ενικό’’ καθώς απήυθυνα ερώτημα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κ.Καμμένο… κάποια στιγμή αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου δεν είναι ούτε του Σύριζα αλλά ούτε και των Αν.Ελ. Aλλά της ίδιας της Προέδρου της Βουλής,συμπληρώνοντας ότι είναι ένα γεγονός που προκαλεί εντύπωση.
 
Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση μου ίσως δεν ήταν ξεκάθαρη και μάλλον παρερμηνεύθηκε καθώς εννοούσα -προφανώς- ότι η κίνηση αυτή προκαλεί θετική εντύπωση και όχι ότι δεν ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις ή ότι είναι αντίθετη προς την πολιτική που επακολουθείται!
Ήθελα,να αναδείξω το γεγονός ότι ο τρίτος πολιτειακός παράγων -επιτέλους- ανέλαβε ενεργό ρόλο και προβαίνει -πέρα από τις τυπικές- σε δεσμευτικού χαρακτήρα υποχρεώσεις-καθήκοντα!
 
Κλείνοντας,θα ήθελα να μοιραστώ έναν συλλογισμό…Γυναίκα Πρωθυπουργό δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα…Μήπως…λέω-μήπως, ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδος να είναι γυναίκα ?
Και,γιατί όχι η κ.Κωνσταντοπούλου!!!

Άλλωστε,έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες όταν καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις είναι συνήθως ακέραιες - για να μην πώ και περισσότερο συνεπείς από τους άνδρες! (Βλέπε Μέρκελ)
 
Μοχάμεντ Ελσάερ
Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας,Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση