Πολιτική 05/03/2015

Συμφωνία ορόσημο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Η ουσιαστική αποστολή της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης είναι να συνθέσει τις διαφορετικές τάσεις για την χρηματοδότηση των αδυνάμων οικονομιών και να θέσει σε άμεση λειτουργία το δικό της μηχανισμό ελέγχου των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα της Ευρώπης μπορεί πιο αισιόδοξα να διεκδικεί και να υλοποιεί στόχους και δεσμεύσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα ελκυστικό σχέδιο και να πείσει τους εταίρους μας να το αποδεχτούν. Οι παράλληλες φωνές για ρήξη και σύγκρουση δε λείπουν, αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επικρατήσουν ο ρεαλισμός και η ευελιξία.

Η πατρίδα μας πρέπει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη βιομηχανία που λέγεται τουρισμός και ναυτιλία. Εκεί θα παρουσιάσει  έσοδα και θα προσελκύσει επενδυτές σε μια εποχή δύσκολη και απαιτητική.

Τώρα είναι η ώρα της χάραξης και παρουσίασης του ελληνικού σχεδίου για έξοδο από τη κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη και στη καταπολέμηση της ανεργίας. Η κρατική μηχανή πρέπει να στελεχωθεί από τους ικανότερους managers που θα μπορούν να δώσουν άλλη δυναμική στο κράτος και να συνδεθεί  η αμοιβή τους με τη παραγωγή των στόχων που θα τους  θέτουν

Η συμφωνία του έκτακτου  Eurogroup  σχεδιάστηκε προσεκτικά ώστε να ικανοποιηθούν τόσο η χώρα μας όσο και οι απαιτητικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης, όμως συνοδεύεται από το τίμημα της αναβολής απόφασης για τα κρίσιμα ζητήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι  αποτρέπεται για το άμεσο χρονικό διάστημα μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Η Ελλάδα και  τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας κατά τέσσερις μήνες. Η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα υπό την προστασία της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ θα διαθέσουν πόρους στην περίπτωση που τους χρειαστεί η Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να παρουσιάσει πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων –που θα επικεντρώνεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η  λίστα αυτή θα γίνει πιο λεπτομερής και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που οφείλει να παρουσιάσει η χώρα μας  παραλείπεται στη συμφωνία. Η ΕΕ και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν στην Ελλάδα να συνυπολογίσουν την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας όταν θα θέτουν τον στόχο για το έλλειμμα, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη νέα κυβέρνηση.

Η κρίση  στην ευρωζώνη έχει εν μέρει τις ρίζες της στην ίδια δεξαμενή που μας έδωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πριν από το 2008, πολλοί οικονομολόγοι ήταν βέβαιοι ότι η απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα απέφερε σίγουρα μικροοικονομική αποδοτικότητα. Πίστευαν επίσης ότι η μακροοικονομική σταθερότητα ήταν εξασφαλισμένη εφόσον οι κεντρικές τράπεζες διατηρούσαν χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό.

Με μια κυβέρνηση και μια κεντρική τράπεζα, είναι πολιτικά εύκολο να χρησιμοποιηθούν  μεγάλα δημόσια ελλείμματα για να αντισταθμιστεί η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και να χρησιμοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση για να αποφευχθεί ο παραγκωνισμός του ιδιωτικού δανεισμού από τον δημόσιο. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στη μόνιμη νομισματοποίηση του δημοσίου χρέους, μια πράξη στην οποία θα προβεί αναμφίβολα η Ιαπωνία. Όμως, στην Ευρωζώνη, όπου και υπάρχουν πολλοί εθνικοί εκδότες χρέους, οι διαμάχες σχετικά με την κατανομή καθιστούν δύσκολη και ίσως αδύνατη την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει αφήσει πίσω της η ανεπαρκώς ελεγχόμενη χρηματοδότηση.

Η ουσιαστική αποστολή της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης είναι να συνθέσει τις διαφορετικές τάσεις για την χρηματοδότηση των αδυνάμων οικονομιών και να θέσει σε άμεση λειτουργία το δικό της μηχανισμό ελέγχου των κρατών-μελών της ΕΕ.  Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και προχωρά στο μέλλον με τόλμη και όραμα για τη νέα γενιά.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση