Πολιτική 22/01/2015

Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό σκηνικό

Με νεωτεριστικές ιδέες και καινοτόμες επιλογές, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορεί να εκφράσει τις νέες ανάγκες και προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.

Ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες, που κατανοούν ότι η οριστική ήττα των πάσης φύσεως παλαιοκομματικών αντιλήψεων και των πάσης προελεύσεως λαϊκιστικών πρακτικών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μια ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι αναγκαία για να προωθηθούν μεγάλες τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα καταπολεμούν τις αιτίες που μας οδήγησαν σε επώδυνες αλλά αναγκαίες επιλογές τα τελευταία χρόνια. Για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, για πλήρη ανακατανομή πόρων και εξουσιών, για αναπροσαρμογή συνηθειών και νοοτροπιών του παρελθόντος.

Με νεωτεριστικές ιδέες και καινοτόμες επιλογές, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το πρόβλημα δεν είναι απλά να βγούμε από το Μνημόνιο. Αυτό πρέπει, φυσικά, να γίνει, προσεκτικά και με προστατευμένη έξοδο στις αγορές. Χωρίς τη βιασύνη με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει λίγο πριν το τέλος του 2014, με μεγάλες διακηρύξεις που οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση από την αντίδραση των αγορών. Γι’ αυτό, χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σοβαρότητα, ρεαλισμός και αίσθηση ευθύνης.

Το κύριο όμως είναι, πώς θα αντιμετωπίσουμε μόνιμα τα αίτια που μας οδήγησαν στην υποχρέωση να δεχθούμε το Μνημόνιο. Τις στρεβλώσεις, δηλαδή, που με ευθύνη του πολιτικού συστήματος αλλά και σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας, είχαν γίνει αποδεκτές και ανεκτές. Τις σχέσεις «δούναι και λαβείν», από τις οποίες πολλοί ήταν ευχαριστημένοι και με τις οποίες ήταν βολεμένοι. Η «μετα-πελατειακή» Ελλάδα πρέπει να οικοδομηθεί, ακριβώς για να μην έχουμε άλλη λιτότητα, και προπάντων για να μην χρειαστούμε νέα Μνημόνια.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση