Πολιτική 14/01/2015

Πως να γίνεις βουλευτής!

Επειδή το να αλλάξουμε εκ βάθρων το πολιτικό μας σύστημα φαντάζει σχεδόν αδύνατο και επειδή όλες οι σημερινές «αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες» δεν είναι και τόσο δημοκρατίες ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει «σχετικά» εύκολα.
Σίγουρα η ιδιότητα του βουλευτή είναι, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι, τιμητική για όποιον την φέρει  μιας και είναι ένας από τους εκλεκτούς του λαού για να τον διοικήσει για 4 έτη. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά, η διαχείρισή της δύσκολη και τα χρήματα που διαχειρίζεται αρκετά. Υπάρχουν Έλληνες που επαγγέλλονται πολιτικοί, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και που όμως ζουν άνετα και χαίρουν της κοινωνικής καταξίωσης και της προβολής από τα ΜΜΕ. Πως γίνεσαι όμως βουλευτής σήμερα και πως θα έπρεπε να γίνεσαι κατά τη γνώμη μας;   

Πως γίνεσαι βουλευτής σήμερα
 1. Αν είσαι γόνος πολιτικής οικογένειας τότε ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πολύ ικανός, ούτε πολύ έξυπνος, ούτε να αποδείξεις την αξία σου μέσα από τη εργασιακή σου πορεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο Έλληνας αν και έδιωξε τη Βασιλεία γιατί δεν πίστευε στο δίκαιο της μεταφοράς της εξουσίας λόγω συγγένειας αίματος, συνεχίζει να ψηφίζει τα τέκνα και τα ανίψια γνωστών πολιτικών ανδρών και να τα κάνει βουλευτές-υπουργούς-πρωθυπουργούς.
 2. Αν δεν είσαι γόνος, τότε φροντίζεις από τα φοιτητικά σου χρόνια να γίνεις φανατικός οπαδός της κομματικής φοιτητικής παράταξης  που προβλέπεις ότι θα κυβερνά μετά από 10 χρόνια. Αν μαντέψεις σωστά, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να ενταχθείς σε κάποιο ψηφοδέλτιο, αφού γλύψεις τους παλαιούς πολιτικούς, τρέχεις σε κάθε τους ομιλία, γίνεις σχεδόν υπάλληλός τους με ελάχιστο ή μηδενικό μισθό και πολλά άλλα που «προάγουν» την αξιοπρέπεια σου.
 3. Πρέπει να έχεις πολλούς φίλους στο facebook, μιλάμε για χιλιάδες όμως, αν καταφέρεις και φτάσεις το όριο και χρειαστεί να ανοίξεις και άλλους λογαριασμούς είσαι σε καλό δρόμο. Φυσικά όλοι αυτοί δεν είναι φίλοι σου, ούτε τους συμπαθείς όλους, είναι όμως πιθανοί ψηφοφόροι. Φυσικά θα πρέπει όλη μέρα να είσαι online για χρόνια πολλά και «τι καταπληκτική φωτογραφία είναι αυτή» και τέτοια.
 4. Δεν πρέπει να χάνεις γάμο, κηδεία, βάπτιση, εθνική εορτή, στρατιωτικές ορκωμοσίες, παρελάσεις και γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις(γενικά όπου υπάρχει προβολή). Προσοχή μη σε πάρει ο ύπνος σε κάποια από αυτά, πρέπει να δείχνεις ότι παρακολουθείς με ενδιαφέρον. Αυτό έχει κάποια έξοδα τα οποία όσο δεν εκλέγεσαι βουλευτής αυξάνονται και μπορεί να καταστραφείς  οικονομικά(καύσιμα, κοστούμια, ταγιέρ, μικρά δώρα κλπ).
 5. Ξέχασε την γιορτή σου με την οικογένειά σου και 2-3 φίλους. Τώρα πρέπει να τραπεζώνεις όσους μπορεί να σε βοηθήσουν, τους υπόλοιπους τεχνηέντως όταν τους συναντάς δεν τους αναφέρεις ότι θα κάνεις τραπέζι και μετά τη γιορτή σου τους λες «βρε σύ που ήσουν προχθές στη γιορτή μου σε περίμενα» και τον κάνεις να νιώθει και τύψεις.
 6. Όσο καλύτερες σπουδές, όσα περισσότερα χρόνια, ιδανικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού τόσο καλύτερα. Αυτό θέλει χρήματα και χρόνια άρα αν είσαι κάποιος που οι δικοί σου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σε σπουδάζουν και να σε τρέφουν μέχρι τα 30-35, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.
 7. Να υποχρεώσεις τους δικούς σου ανθρώπους να ζητούν ψήφους για εσένα από όποιον μέχρι εκείνη τη μέρα τους εκτιμούσε και συνεργαζόταν μαζί τους.
 8. Να χαιρετάς και να φιλάς σταυρωτά τον οποιοδήποτε συναντάς. Θα χρειαστείς αρκετό sanitizer.
 9. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος να «εξυπηρετείς» τα παιδιά του κόμματος καθώς επίσης όταν ζητά κάτι οποιοσδήποτε βουλευτής(οποιουδήποτε κόμματος… ενδείκνυται) να μπαίνει σε προτεραιότητα.
 10. Να τάζεις ότι θα λύσεις το πρόβλημα του κάθε γνωστού σου με γενικολογίες του «δώστε μου τη δύναμη να τα αλλάξω όλα»
 11. Ξεκίνα να εκπαιδεύεις τη ρητορική σου. Αν το χεις είναι ένα σημαντικό όπλο αν όχι στηρίξου στα προηγούμενα βήματα.
 12. Πρέπει να γίνεις γνωστός με κάθε τρόπο, ξεκίνα από τοπικές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.  Πάτα και λίγο επι πτωμάτων. Αυτή τη δημοσιότητα θα τη χρειαστείς, είπαμε οι έλληνες ψηφίζουν γνωστούς ακόμα και από την τηλεόραση. Τι θα λες; Διάβασε τις θέσεις της κόμματος, μάθε τα αυτολεξεί και μην ξεφεύγεις και μην απαντάς σε ότι δεν είναι γραμμένο εκεί. Να θυμάσαι πάντα ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι φίλοι σου, χωρίς αυτούς δεν γίνεσαι βουλευτής.
 13. Αν είσαι τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής, ηθοποιός, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, συνδικαλιστής κλπ. τα παραπάνω βήματα δεν χρειάζονται τα προηγούμενα βήματα, είσαι εν δυνάμει βουλευτής.
 14. Σίγουρα κάποιοι ξέρουν και άλλους τρόπους να τα καταφέρεις. Διάβασε τα σχόλια που θα ακολουθήσουν, θα σε βοηθήσουν.
Βέβαια θα ήταν ανήθικο να τσουβαλιάσουμε όλους τους βουλευτές, υπάρχουν λαμπερές προσωπικότητες με σημαντική προσφορά που απλά αδικούνται και χάνονται από τους πολυάριθμους συνάδελφούς τους που δεν τιμούν την ύψιστη τιμή που τους έκανε ο Ελληνικός λαός.  

Πως θα έπρεπε να γίνεσαι βουλευτής

Επειδή το να αλλάξουμε εκ βάθρων το πολιτικό μας σύστημα φαντάζει σχεδόν αδύνατο και επειδή όλες οι σημερινές «αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες» δεν είναι και τόσο δημοκρατίες ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει «σχετικά» εύκολα. Λοιπόν ή ώρα της επόμενης δυνατής αναθεώρησης του Συντάγματος έχει φθάσει. Η απαίτηση των ψηφοφόρων μέσω των τοπικών τους αυτοδιοικήσεων, των συλλόγων τους, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των λιγοστών λαμπρών βουλευτών κλπ θα μπορούσε να απαιτήσει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα μας, οι εξής προσθήκες-τροποποιήσεις για να δύναται κάποιος να γίνει βουλευτής.
 1. Να έχει εργαστεί και να έχει αποδείξει την αξία του μέσα στο εργασιακό του χώρο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Δηλαδή να έχει περάσει τα 30. Να έχει εμπειρίες και αυτογνωσία.
 2. Να έχει λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν με μικρό κόστος και αρκετή θέληση. Δεν αντέχει κανείς να ακούει τα μαργαριτάρια κάποιων βουλευτών από το βήμα της βουλής.
 3. Να ξεκινά υποχρεωτικά από τη τοπική αυτοδιοίκηση, να δοκιμάζεται εκεί και αν επιτύχει μετά να δικαιούται να  εκλεχθεί  βουλευτής. Έτσι δεν θα έχει και τόσο ανάγκη να πάρει το κομματικό χρίσμα. Τον πετυχημένο π.χ. αντιδήμαρχο θα τον θέλουν όλα τα κόμματα, άρα εκεί που παρακαλούσε, θα τον παρακαλούν(όπως γίνεται σήμερα με τους stars), θα μπορεί να μην ακολουθεί την κομματική γραμμή αλλά την συνείδησή του.
 4. Να μην δικαιούσαι σύνταξη μετά από 2 τετραετίες αλλά ο χρόνος σου ως βουλευτής να συνυπολογίζεται στο συνολικό χρόνο συνταξιοδότησής σου όπως ισχύει για όλους του λοιπούς Έλληνες που αλλάζουν απασχόληση στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
 5. Να ελέγχεται η περιουσία η δική του και των οικείων του στην αρχή της πολιτικής του καριέρας ως τοπικός άρχων-βουλευτής και σε κάθε επανεκλογή του ή στην αποχώρησή του από τη πολιτική, αν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά να κατάσχεται άμεσα και να ακολουθεί και το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
 6. Να απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιεί υβριστικό, ρατσιστικό λόγο ονομάζοντας τον πολιτικό, καλυμμένος από την βουλευτική ασυλία.
 7. Να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει παραγραφή της ευθύνης υπουργών και ότι δεν θα τη γλιτώσει αν καταχραστεί την εξουσία που του δόθηκε για ίδιο ή κομματικό όφελος.
 8. Ας γίνουν αυτά και προχωρούμε και σε άλλες βελτιώσεις…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση