Πολιτική 13/05/2014

Δέκα μικροί (και μεγάλοι) μύθοι για το Ποτάμι

Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Το Ποτάμι όντως δεν είναι κόμμα γιατί δεν έχει καταστατικό, δεν έχει όργανα, δεν έχει διαδικασίες. Έχει μόνο μια ιδρυτική διακήρυξη με τις απαραίτητες υπογραφές για να καταχωρηθεί ως κόμμα στον Άρειο Πάγο. Τα κινήματα πηγάζουν συνήθως από τον λαό ή από ομάδες πολιτών που έχουν κοινές απόψεις.
1. Το Ποτάμι αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Μεταξύ των υποψηφίων του Ποταμιού είναι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων που όλοι ξέρουμε ότι για να γίνουν καθηγητές (στην Ελλάδα) έχουν φιλήσει κατουρημένες ποδιές πολιτικών, βουλευτών, υπουργών, παπάδων και φοιτητοπατέρων και έχουν βάλει -ως καλοί πολιτικοί- καλούς βαθμούς και γνωστά θέματα εξετάσεων στους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων. Υπάρχουν βέβαια καθηγητές και ερευνητές ξένων πανεπιστημίων που θα «προσγειωθούν» σύντομα στην ελληνική πραγματικότητα – αν δεν έχουν ήδη. Στο Ποτάμι επίσης επιπλέουν άχρηστα υλικά και πρώην στελέχη άλλων μικρών κομμάτων που επιχείρησαν να λανσαριστούν ως «κινήματα» με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο. Στο Ποτάμι έχουν προσαράξει πολιτικά τοποθετημένα πρόσωπα σε ΜΚΟ και κρατικούς οργανισμούς, όπου είναι γνωστό πόσο βύσμα πρέπει να είσαι για να διοριστείς, πόσα κρατικά κονδύλια διαχειρίζεσαι και πόσο αέρα κοπανιστό πουλάς. Φυσικά δεν λείπουν και οι δημοσιογράφοι, υπερκομματικά και υπεράνθρωπα όντα που τα γνωρίζουν όλα και δεν ακουμπούν πουθενά, ηθοποιοί και καλλιτέχνες (στις σωστές δοσολογίες), ΑμΕΑ και ανίατοι ασθενείς που προβάλλουν την κατάστασή τους ως πολιτικό «προσόν». Θλιβερό.

2. Το Ποτάμι έχει ξεκάθαρες θέσεις και φρέσκιες ιδέες. Στην ουσία είναι ένα «απάνθισμα» ή ένα συνονθύλευμα ενδιαφερουσών προτάσεων, εσωτερικής ή εξωτερικής προελεύσεως, που έχουν ήδη ακουστεί. Είναι δηλαδή ιδεολογικά πολυσυλλεκτικό. Συλλέγει (ή κλέβει) σαν την μελισσούλα τις καλές ιδέες που έχουν ήδη ειπωθεί από άλλα κόμματα, αλλά που δεν είχαν το ίδιο «σπρώξιμο» από τα ΜΜΕ. Μόνος εκφραστής των θέσεων, ο Αρχηγός, που μπορεί να τις αναπροσαρμόζει κατά περίσταση, κοινό κλπ.

3. Το Ποτάμι δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Ο Αρχηγός αποκαλείται με το μικρό του όνομα. «Ο Σταύρος». Όπως λέμε ο Χριστός, ο Βούδας, ο Τουταγχαμών. Δεν έχει επώνυμο γιατί ένας είναι «Ο Σταύρος» και όλοι καταλαβαίνουμε ποιον εννοούν. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι –τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές- όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο ή τους στενούς του συνεργάτες. Δεν επιδέχεται διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις. Κάποιος πρέπει να κυβερνά και αυτό το κόμμα.

4. Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Το Ποτάμι όντως δεν είναι κόμμα γιατί δεν έχει καταστατικό, δεν έχει όργανα, δεν έχει διαδικασίες. Έχει μόνο μια ιδρυτική διακήρυξη με τις απαραίτητες υπογραφές για να καταχωρηθεί ως κόμμα στον Άρειο Πάγο. Τα κινήματα πηγάζουν συνήθως από τον λαό ή από ομάδες πολιτών που έχουν κοινές απόψεις. Εδώ η «πηγή της αλήθειας και των πάντων» είναι ο Αρχηγός. Με την πρωτοβουλία ενός ξεκίνησε και με πλήρη έλεγχο από τον ένα πορεύεται. Θα μπορούσε δηλαδή να ονομάζεται και «Το κίνημα του ενός».

5. Το Ποτάμι δεν έχει εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα. Ο Αρχηγός έχτισε καριέρα στα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία φυσικά τον «σπρώχνουν» επικοινωνιακά. Οι οικονομικές πηγές του κόμματος είναι εντελώς αδιευκρίνιστες. Δεν υπάρχουν εμφανείς σπόνσορες, αλλά ούτε συνδρομές μελών ή χρηματοδοτικές εξορμήσεις, παρότι τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας είναι πολλά. Μπορεί να επιλέγονται ανοιχτοί χώροι για τις συγκεντρώσεις, αλλά ιστοσελίδες, καμπάνιες, περιοδείες, έντυπα, γραφιστικά είναι αποκλειστικά έργο άμισθων εθελοντών; Τα έσοδα του κόμματος είναι από ίδια κεφάλαια, και δη του Αρχηγού; Του παιδιού που μεγάλωσε στα δυτικά προάστια της Αθήνας; Τελικά τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα;

6. Το Ποτάμι δεν είναι παράγωγο του σάπιου πολιτικού συστήματος. Ο Αρχηγός διηύθυνε περιοδικό που έχει ταυτιστεί με τον νεοελληνικό νεοπλουτισμό, την δηθενιά και την σημερινή κατάντια του ιδρυτή του. Ως ιδιοκτήτης κεντρικού, επώνυμου και ακριβού εστιατορίου, έχει «φιλοξενήσει» το ανφάν γκατέ της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της τέχνης. Βεβαίως με τις εκπομπές του αναδείκνυε (ακροθιγώς) σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Με ολίγη από κιτρινισμό, για να πουλάει.

7. Το Ποτάμι δεν ταυτίζεται και δεν συνεργάζεται με το σύστημα. Ο Αρχηγός ήδη δήλωσε ότι θα συνεργαστεί – υπό προϋποθέσεις- με μεγάλο κόμμα που δεν έχει μεν ακόμα κυβερνήσει (φανερά) αλλά που όλοι ξέρουν ότι εμπερικλείει όλη τη σαπίλα, σε πρόσωπα και νοοτροπίες του παλιού, καλού ΠΑΣΟΚ, των συνδικαλησταράδων και των κρατικοδίαιτων. Η αλήθεια είναι ότι το Ποτάμι θα συνεργαστεί με όποιον πολιτικό φορέα εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα συμφέροντα του ίδιου συστημικού κατεστημένου, μέχρι να τον απορροφήσει στα θολά νερά του. Μια άλλη θεωρία «συνωμοσίας» λέει ότι το Ποτάμι απλώς κάνει τον «λαγό» για να προσελκύσει τις ψήφους διαμαρτυρίας, προκειμένου να τις ανατροφοδοτήσει στο σύστημα.

8. Το Ποτάμι δεν αποσκοπεί στην ανάδειξη του ενός Αρχηγού, αλλά της ομάδας ανθρώπων του. Το ίδιο έλεγε και το ΠΑΣΟΚ πριν γίνει κυβέρνηση το ’81. Τα στελέχη του δεν τα ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους (τότε υπήρχαν θυρωροί). Μετά άρχισαν οι αποκεφαλισμοί. Κάποιοι εξίσου ή και περισσότερο επώνυμοι με τον Αρχηγό που τον πλαισίωσαν στην αρχή, αλλά είχαν άποψη αντίθετη και την εξέφρασαν, τους έφαγε η μαρμάγκα - και μάλιστα όχι πολύ κομψά.

9. Το Ποτάμι θα συμπαρασύρει μικρότερους χείμαρρους για να φέρει ριζικές αλλαγές στη χώρα και στη νοοτροπία των ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα χρειάζεται ριζικές αλλαγές και νέες νοοτροπίες. Η λογική «πάω εγώ μπροστά, εσείς ακολουθήστε με»  ανήκει στα πρόβατα. Όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί στο φέουδό τους. Όλοι θέλουν να είναι ηγέτες και να τους ακολουθούν «οι άλλοι». Με αυτές τις νοοτροπίες δεν θα αλλάξει ποτέ και τίποτα.

10. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα, όποτε χρειαστεί. Διατείνεται ότι έχει τους ανθρώπους, τις γνώσεις, τα μέσα να διεκδικήσει την εξουσία στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν. Οι εκπρόσωποί του λεν ότι θέλει να εφαρμόσει άμεσα πρακτικές λύσεις, να δει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι ότι διαθέτει καλές σχέσεις με το κατεστημένο, αρκετή πολιτική και παραπολιτική εμπειρία και έξυπνη επικοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι μου, ποταμιστές ή παραποταμιστές, αγνοί και πιο πονηρεμένοι, φιλόδοξοι ή μωροφιλόδοξοι, μην προσπαθείτε να με αποτρέψετε από τον να τα λέω έξω από τα δόντια για τους πολιτικούς αλεξιπτωτιστές σαν τον Θεοδωράκη και τα παράγωγα του συστήματος, σαν το Ποτάμι. Όχι, δεν ζηλεύω. Όχι, δεν θέλω να ενταχθώ. Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω άλλους χαρισματικούς ηγέτες, μεσσίες και ντεμέκ εθνοσωτήρες. Όχι άλλο κάρβουνο!
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Παναγιώτης 14-05-2014 02:05
Εντάξει, αγαπητή κ. Καψή, δεν νομίζω να σας έπιασε κανείς κι απ' τον λαιμό, μην πάρετε "άλλο κάρβουνο".
Βρείτε έναν άλλο πολιτικό χώρο που θα σας ικανοποιεί στα 10 παραπάνω σημεία που παραθέτετε, ή φτιάξτε μέσω κάποιας "συλλογικότητας " έναν καινούριο. Απλή η λύση λοιπόν. Και μια ακόμη πιο απλή: ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ (Χο, χο!)
Παράθεση
0 #2 Μοδέστος Ποζιάδης 22-05-2014 11:48
"1. Το Ποτάμι αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική......Φ υσικά δεν λείπουν και οι δημοσιογράφοι.. ...ΑμΕΑ και ανίατοι ασθενείς που προβάλλουν την κατάστασή τους ως πολιτικό «προσόν». Θλιβερό."

Oσο και αν συμφωνω με τις περισσοτερες απο τις παρακατω παρατηρησεις-δι απιστωσεις,δεν μπορω-με βαση τη τελευταια παραγραφο του πρωτου σας σχολιου περι των υποψηφιων ΑΜΕΑ και ανιατων ασθενουντων,να σας ανταποδωσω τον χαρακτηρισμο"ΘΛ ΙΒΕΡΗ",μιας και αναφερεστε τοσο απαξιωτικα για ατομα που μπορει να ειναι πολυ πιο ενεργτητικα,δρα στηρια και ικανα απο εσας και απο τους περισστοτερους" υγιεις"!Τετοιος κοινωνικος ρατσισμος,πρεπε ι να εξαφανιστει απο τουτη τη χωρα,μαζι με οσους τον εκφραζουν.Εκτος αν ειστε υπερμαχος της "καθαροτητας" της φυλης και εχετε καποια συγγενεια με την Χ.Α.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση