Πολιτική 16/03/2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις λέξεις

Συνοψίζοντας και εκλαϊκεύοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει κούρεμα του χρέους επειδή δεν είναι βιώσιμο, να συνδεθεί το επιτόκιο αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τόκοι και ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια να μεταφερθούν για αργότερα, ώστε η χώρα να μπορέσει μέσα από την σταδιακή αύξηση των εσόδων στο 45% του ΑΕΠ να ορθοποδήσει και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια παγιωμένη διαμάχη σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική. Το παιχνίδι με τις λέξεις «αναδιαπραγμάτευση», «ακύρωση», «αναθεώρηση», «σκίσιμο», «επανεξέταση», σε συνδυασμό με το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο. Την ίδια ώρα θέσεις όπως η «αύξηση των φορολογικών εσόδων» μετατρέπονται σε «αύξηση των φόρων» με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η έξοδος από το ευρώ. Εν πολλοίς αυτή η σύγχυση είναι αποτέλεσμα μιας τεχνητής διαδικασίας διαστρέβλωσης και κοπτοραπτικής δηλώσεων που έχει υιοθετηθεί από την πλευρά της ΝΔ, υπό την έννοια ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες έχουν ψηφισθεί στο πρόσφατο συνέδριο του είναι σε δημόσια θέα, όπως και το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πριν τις εκλογές του 2012. Προφανώς αυτές οι θέσεις δεν επαναλαμβάνονται με copy-paste από τα στελέχη του κόμματος, υπάρχουν διάφορες «προσωπικές πινελιές», οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την ουσία των τοποθετήσεων. Τι προτείνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μνημόνιο

Το μνημόνιο είναι νόμος του ελληνικού κράτους ο οποίος περιγράφει τις πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν ώστε η χώρα να συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις με τις οποίες πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν. Περιέχει τις δεσμεύσεις για μείωση μισθών, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του» και για «αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων»[1].

Δανειακή σύμβαση

Η δανειακή σύμβαση είναι διεθνής σύμβαση η οποία συνάφθηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των υπολοίπων 15 κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 110 δις ευρώ. Ακολουθήθηκε από νέα σύμβαση η οποία συνάφθηκε την άνοιξη του 2012, αυτή την φορά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF και το ΔΝΤ. Οι συμβάσεις αυτές περιγράφουν τους (αποικιοκρατικούς) όρους δανεισμού της Ελλάδας, την δέσμευση της δημόσιας περιουσίας, την υπαγωγή των ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, την απαγόρευση συμψηφισμού (π.χ. με γερμανικές αποζημιώσεις-κατοχικό δάνειο), κ.α. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αποτροπή της μετατροπής της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευση των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση των επαχθών όρων τους»[1].

Φορολογία

Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012) προτείνεται η  «σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% – έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου – και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%. Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%). Η προσαρμογή που προτείνουμε θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο). Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος»[2].

Χρέος

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «Τη ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους και των όρων της μελλοντικής χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους, με ρήτρα εξυπηρέτησης του υπόλοιπου ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αναστολή πληρωμής των τόκων μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία. Η εν λόγω ρύθμιση θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το δημόσιο χρέος όλων των κρατών και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, στη βάση διμερών διαπραγματεύσεων»[2].

Συνοψίζοντας και εκλαϊκεύοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει κούρεμα του χρέους επειδή δεν είναι βιώσιμο, να συνδεθεί το επιτόκιο αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τόκοι και ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια να μεταφερθούν για αργότερα, ώστε η χώρα να μπορέσει μέσα από την σταδιακή αύξηση των εσόδων στο 45% του ΑΕΠ να ορθοποδήσει και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Η εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σχέδιο προσαρμογής που περιγράφει το μνημόνιο, οπότε η κατάργηση του αποτελεί προϋπόθεση.

Προφανώς οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν μια ρήξη με την πολιτική που ακολουθείται από την Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Το εάν αυτή η ρήξη φτάσει σε συμβιβασμό ή σε ακραίο σημείο, δηλαδή σε διακοπή παροχής ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και συνεπώς σε αναγκαστική έξοδο από το ευρώ, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ρήξη είναι μονόδρομος για την μείωση της ανεργίας, την άμβλυνση των ανισοτήτων και για την επιστροφή της χώρας σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Άλλωστε «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!»[3]


[1] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ http://www.syriza.gr/page/politikes-apofaseis-synedriwn.html

[2] Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζει το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ http://left.gr/news/o-giannis-dragasakis-paroysiazei-oikonomiko-programma-toy-syriza-ekm

[3] Ανδρέας Κάλβος, «Είς Σάμον»
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση