Πολιτική 09/11/2018

Να κατέβεις κυρ Γιάννη

Την περίοδο 2019-2023 η Θεσσαλονίκη θα βιώσει ιστορικές αλλαγές.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο Γιάννης Μπουτάρης έγινε στόχος επίθεσης ακροδεξιών. Αυτή την φορά, άγνωστοι εισέβαλλαν στο σπίτι του και έβαψαν τους τοίχους με σπρέι. Καλές, χρυσές οι «δηλώσεις συμπαράστασης» και καταδίκης, όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω. Χρειάζεται ο Γιάννης Μπουτάρης να διεκδικήσει ξανά την θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται την στήριξη των πολιτών της «άλλης» Θεσσαλονίκης. Εκείνων που βλέπουν να επανέρχεται η μαυρίλα της εποχής Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλου-Άνθιμου, με αφορμή το Μακεδονικό. Η παλινόρθωση των σκοταδιστών καταχραστών πρέπει να αποφευχθεί διότι θα πάει την πόλη χρόνια πίσω και η μόνη προσωπικότητα που μπορεί να συσπειρώσει την «άλλη» Θεσσαλονίκη είναι ο Γιάννης Μπουτάρης.

Η μάχη αυτή δεν θα κριθεί στην επικοινωνία ή στον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων. Δεν θα κριθεί στις πορείες υπερηφάνειας ή τις συνεννοήσεις κορυφής. Θα κριθεί στο επίπεδο του οράματος για την Θεσσαλονίκη που μπορεί να υπάρξει. Στην πόλη που βίωσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή εδώ και 8 χρόνια, επικρατεί κλίμα μιζέριας, απαισιοδοξίας και φοβικότητας, το οποίο τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ. Κοιτάμε τα αποκαϊδια της κρίσης και όχι τι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά.

Την περίοδο 2019-2023 η Θεσσαλονίκη θα βιώσει ιστορικές αλλαγές. Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα θα εξασφαλίζει μεταφορά στην πρωτεύουσα σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Το μετρό θα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποσυμφορήσει δραστικά την κίνηση στο κέντρο της πόλης. Ο ΟΑΣΘ θα έχει προμηθευτεί 300 νέα λεωφορεία και λόγω του μετρό, θα έχει να καλύψει λιγότερες συγκοινωνιακές ανάγκες. Το αεροδρόμιο Μακεδονία, μετά την επέκταση του, θα έχει διπλάσιο μέγεθος και θα μπορεί να εξυπηρετεί υπερατλαντικές πτήσεις. Δεν είναι υπερβολικό να πεί κάποιος ότι η υπερσυσσώρευση έργων υποδομής δίνουν την δυνατότητα στην πόλη να εκτοξευθεί σε κέντρο των νότιων Βαλκανίων. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για να ενισχύσει αυτή την προοπτική; Να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων και να επιδιώξει την δημιουργία καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας. Να αξιοποιήσει κάθε σπιθαμή γης ώστε να αυξήσει τα έσοδα του. Να τρέξει προγράμματα ψηφιοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και να χρηματοδοτήσει διαγωνισμούς καινοτομίας. Να πεζοδρομήσει δρόμους, να στραφεί στις ΑΠΕ, να δώσει χώρο στους ποδηλάτες και να περιορίσει τα ΙΧ.

Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη για την οποία θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Μια πόλη ανοιχτή σε ιδέες και τολμηρή, όχι μια πόλη κλεισμένη στο καβούκι της, να βλέπει παντού εχθρούς. Μια πόλη που θα σταματήσει το brain drain και θα στοχεύσει στην προσέλκυση ταλέντου από τα Βαλκάνια. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, χωρίς τον κυρ Γιάννη όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση