Πολιτική 24/10/2017

Δεν Έχει Όρια το Ηθικό Πλεονέκτημα;

Μέχρι το 2015 τουλάχιστον – κοινωνικά είχε ΄΄ποινικοποιηθεί΄΄ η δεξιά ιδεολογία, ενώ και μόνο στο άκουσμα του αυτοπροσδιορισμού «Αριστερός» σε πλαισίωναν ανενδοίαστα χαρακτηρισμοί όπως «προοδευτικός, αντισυστημικός, αδιάφθορος».

Στην Ελλάδα λέγεται πως «Είσαι ό,τι δηλώσεις πως είσαι»! Έτσι κι η ελληνική Αριστερά εκμεταλλεύτηκε εις το έπακρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης την επιβολή της εθνοζημιογόνας Επταετούς Δικτατορίας. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να εξαργυρώσει κάθε δίωξη που υπέστη, κάθε αντίστασή της απέναντι στο καθεστώς, ακόμη και την πιο μικρή. Και το κατάφερε σε τέτοιο βαθμό ώστε μεταπολιτευτικά – μέχρι το 2015 τουλάχιστον – κοινωνικά είχε ΄΄ποινικοποιηθεί΄΄ η δεξιά ιδεολογία, ενώ και μόνο στο άκουσμα του αυτοπροσδιορισμού «Αριστερός» σε πλαισίωναν ανενδοίαστα χαρακτηρισμοί όπως «προοδευτικός, αντισυστημικός, αδιάφθορος». Σίγουρα, πάντως, αφού αυτοτοποθετείσαι ως Αριστερός ήσουν καλύτερος από κάποιον Δεξιό (λέξη η οποία για τέσσερεις δεκαετίες στην Ελλάδα προφερόταν μετά κάποιας βδελυγμίας). Γιατί; Διότι ήσουν Αριστερός! Αυτό αρκούσε. Λειτουργούσε σαν κάποιο είδος αυταπόδεικτης αλήθειας, της μόνης αλήθειας. Κι αν απαιτούνταν κάποια τεκμήρια γι΄αυτή την αυταπόδεικτη αλήθεια, μία επίθεση στο ήθος του άλλου, του ιδεολογικού αντιπάλου ήταν αρκετή. Εσύ, εξάλλου, ως Αριστερός, μη έχοντας αναλάβει ποτέ κυβερνητικές θέσεις, όντας δηλαδή έξω απ΄το χορό, διέθετες αυτομάτως ένα ηθικό πλεονέκτημα που σου επέτρεπε να κριτικάρεις – πολύ συχνά λυσσαλέα - κάθε κίνηση των ιδεολογικά αντιπάλων-κυβερνώντων καθώς εσύ γνώριζες και διατυμπάνιζες το ορθό αλλά δεν είχες ποτέ την ευκαιρία να το εφαρμόσεις. Γνωρίζοντας, δε, ότι δεν πρόκειται να έχεις τούτη την ευκαιρία, όλη αυτή την κριτική μπορούσες να την κάνεις εκ του ασφαλούς και ανεύθυνα.

Φτάσαμε, όμως, στο 2015 οπότε… ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Γιατί ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣυΡιζΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015; Επειδή η πρώτη κόμιζε νέα δυσάρεστα ενώ ο δεύτερος ευαγγελιζόταν κάτι το θετικό. Δεν είχε καμία σημασία αν η μεν αναφερόταν στον υπαρκτό κόσμο ενώ ο δεύτερος σε φαντασιώσεις. Καμία! Ο Έλληνας θέλει να ακούει όμορφα πράγματα για την κατάστασή του, ακόμη κι αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Έλληνας κρίνει – και συνεπώς ψηφίζει -  περισσότερο με το αυτί παρά με το μυαλό.

Ωστόσο, η παταγώδης αποτυχία της διακυβέρνησης ΣυΡιζΑ – ΑΝ.ΕΛ. (θα έπρεπε να) έχει διαλύσει προ πολλού όλες τις νεφέλες. Δεν υπήρξε πεπονόφλουδα που να μην την πατήσουν, αν και οι ίδιοι τις πετούσαν. Έφεραν το Τέταρτο – ομολογουμένως επαχθέστατο όλων… των προηγουμένων… - Μνημόνιο χάρις στους πολιτικούς τους αριβισμούς. Πραγματοποίησαν ένα κοστοβόρο προσωπικό δημοψήφισμα1 άνευ ουσίας και χωρίς λόγο, για να αναιρέσουν ευθαρσώς το αποτέλεσμά του. Επέβαλαν – οι ίδιοι κατά δημόσια παραδοχή τους – τα άκρως καταστρεπτικά (οι πλήρεις συνέπειες τους δεν έχουν φανεί ακόμα) Capital Controls. Το 2008 σκαρφάλωναν σε καγκελόπορτες ωρυόμενοι (από κοινού με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ) για το «ξεπούλημα της ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού», την προσπάθεια πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έναντι του ποσού των 419,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο Απρίλιο ο ΟΛΘ επωλήθη – και σε κοινοπραξία ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη - για περίπου τα μισά. Παρομοίως το 2009, για το Ο.Λ. Πειραιώς στην κινεζική COSCO (να υπενθυμίσω ότι από τη στιγμή ανάληψης της διαχείρισης του πλειοψηφικού πακέτου από την COSCO έχουν τριπλασιαστεί τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται μέσω Πειραιά, με το λιμάνι να «βαδίζει ολοταχώς» προς την κατάκτηση της δεύτερης θέσης για τα πιο μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου ενώ έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες προσλήψεις ΕΛΛΉΝΩΝ), στην οποία επιχείρησαν να παρουσιάσουν άλλη συμφωνία (η τρίτη μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του κινεζικού ομίλου) από αυτή που υπεγράφη! Μνημειώδης υπήρξε και ο ΄΄πόλεμος΄΄ που έκαναν ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με το απαύγασμα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, στο περίφημο σχέδιο για τη «Μικρή Δ.Ε.Η», το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, σχέδιο αξιοποίησης της. Έκτοτε η ΔΕΗ έχει επιταχύνει δραματικά την ήδη κατιούσα πορεία της, βυθίζεται χωρίς γυρισμό πια στο βούρκο των ελλειμμάτων και έχει αρχίσει να χάνει το μόνο που της έμεινε – πέρα από τους συνδικαλιστές - το μονοπώλιό της, πολιορκούμενη από ιδιωτικές εταιρείες παροχής. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που μεγαλοστελέχη της παίρνουν αναδρομικές αυξήσεις και η εταιρεία προσλαμβάνει… αρχαιολόγους! (Προφανώς θα έχει φτάσει στα χέρια της κυβέρνησης κάποιο άκρως απόρρητο σχέδιο που πληροφορεί πως τελικά ο Σωκράτης δεν ήπιε το κώνειο αλλά θανατώθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα και επιθυμούν να ερευνήσουν την αξιοπιστία του). Τελευταία, δε, η κυβέρνηση, νοιώθοντας όλο και πιο ζεστή την ανάσα των εκλογών στο σβέρκο της, εντείνει, χωρίς προφάσεις, την προσπάθεια δημιουργίας ενός στρατού λοβοτομήμενων ακολούθων, οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή πάνω από την κάλπη θα μεταμορφωθούν σε ψηφοφόρους. Πιέζει, λοιπόν, ασφυκτικά και προσωπικά (ο κος Σκουρλέτης παραδέχθηκε πως τηλεφωνεί ο ίδιος σε δημάρχους για να τους εγκαλέσει στην τάξη) τους Δήμους να μονιμοποιήσουν συμβασιούχους, κάτι το οποίο είναι συνταγματικά παράνομο, την ίδια στιγμή που έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για νέους συμβασιούχους!                                                                                                              

Τον τελευταίο χρόνο θυμόμαστε τα όσα απολύτως ντροπιαστικά για το ελληνικό Κοινοβουλίου συνέβησαν – δεν υπήρξε κανονισμός της Βουλής που να μην παραβιάστηκε από την κυβερνώσα πλειοψηφία – με πρόδηλη αδυναμία στις εκπρόθεσμες τροπολογίες (Ναι ναι! Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση πως δρα ως «Χούντα» φέρνοντας εκπρόθεσμες τροπολογίες και με τη διαδικασία του κατεπειγόντως). Κορυφαία ίσως εξ αυτών υπήρξε εκείνη μέσω της οποίας επιχειρείται να ρυθμιστεί  ζήτημα προστίμων κρατικών φορέων που βρίσκονται σε κατάσταση αποκρατικοποίησης, φωτογραφική ουσιαστικά του προστίμου των 38 εκατομμυρίων (με τις προσαυξήσεις) που είχε επιβληθεί το 2008 στην Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία έχει περάσει από το 2013 στα χέρια του ομίλου ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη. Υπενθυμίζω: Είναι οι ίδιοι κυβέρνηση! Αυτοί που πρέσβευαν το «νέο», που θα χτυπούσαν κάθε είδους διαφθορά, αυτοί που χαρίζουν εκατομμύρια που θα έπρεπε να αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τα παραδείγματα  - όχι υποθετικά αλλά γεγονότα – όπου η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ – ΑΝ.ΕΛ. υποσχόταν τα καλύτερα αλλά κατάφερε τα χειρότερα είναι άπειρα, δεν έχει νόημα να συνεχίσω. Απλά μετά από όλα τα τερατώδη ψέματα που είπαν, την πιο βίαιη προσπάθεια δημιουργίας κομματικού μηχανισμού που έγινε ποτέ, την πιο καθεστωτική μετά το 1974 κυβέρνηση, την βιβλική καταστροφή που επέφεραν, ακόμη διατηρεί η Αριστερά το όποιο ηθικό πλεονέκτημα; Ακόμη υπάρχει ένα 17,5%2 αυτού του λαού που πιστεύει στον ΣυΡιζΑ; Που θέλει για την χώρα του το ΣυΡιζΑ;! Διερωτώμαι λοιπόν, σχεδόν εξίσταμαι, δεν έχει όρια πια αυτό το ηθικό πλεονέκτημα; Ή μήπως ο ελληνικός λαός έχει πάψει να σκέπτεται; Αλλοίμονο! Για εμένα προσωπικά η απύθμενη αλαζονεία του κου Φλαμπουράρη ή της κας Κουντουρά με την οποία βίαια προσπαθούν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχουν πια άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια», το λιγότερο, προσβάλει τη νοημοσύνη μου.

  1. Προσωπικά ονομάζονται τα δημοψηφίσματα που θέτουν ένα προσχηματικό δίλημμα ενώ αποκλειστικός στόχος τους είναι η ενίσχυση του προσώπου που τα προκηρύσσει
  2. Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατ΄ απαίτηση του ΣΚΑΪ με ημερομηνία 25/9/2017.

Σιδερούδης Ευάγγελος, Φοιτητης στο Τμημα Διεθνων Ευρωπαικών κ Περιφερειακων Σπουδων Παντειου Πανεπιστημιου

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση