Πολιτική 18/04/2017

Ήρθε η ώρα να συστρατευτούμε στην μεγάλη φιλελέυθερη παράταξη;

Το ερώτημα είναι, φίλε Νεοδημοκράτη, εσύ τι πιστεύεις; Είσαι υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων ή κατά;

Ιωάννης Σ. Παπαδόπουλος

Πολλοί φιλελεύθεροι ΝεοΔημοκράτες φίλοι μάς παρακινούν, συχνά πυκνά, να βρούμε τη "φόρμουλα" ώστε να συστρατευθεί η "δημιουργία, ξανά!" με τη μεγάλη "φιλελεύθερη" και "κεντροδεξιά" παράταξη.

Ας τη βρούμε, λοιπόν.

Έστω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναγκάζεται στο πλαίσιο του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης, να φέρει προς ψήφιση, με κλάματα και οδυρμούς, νόμο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Τι πιστεύετε ότι θα κάνει η ΝΔ σε ένα τέτοιο "δύσκολο" θέμα, το οποίο προσφέρεται​ για λαϊκίστικη εκμετάλλευση;
 
Το πιο πιθανό είναι, υπό την πίεση και της κρατικιστικής λαϊκοδεξιάς πτέρυγας, να το καταψηφίσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την συνολική καταψήφιση του "αχρείαστου 4ου μνημόνιου Τσίπρα". Έτσι δεν είναι;

Σας βρίσκει σύμφωνους αυτό; Δεν θα έπρεπε η "φιλελεύθερη" ΝΔ να το υπερψηφίσει, έστω και ως μεμονωμένο άρθρο; 

Απ' ό,τι φαίνεται η ΝΔ δεν θα βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση, καθώς τα εργασιακά φαίνεται πως βγαίνουν από τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Τι θα κάνει η "φιλελεύθερη" ΝΔ όταν, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει κυβέρνηση; Θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Ή υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και των εσωτερικών πιέσεων θα το προσπεράσει;

Αλήθεια, ποια είναι η θέση της ΝΔ για τις ομαδικές απολύσεις και την γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (συλλογικές συμβάσεις, εθνική σύμβαση, επιδόματα για μη εργασιακούς λόγους, κατώτατος μισθός) και πώς τις τεκμηριώνει, υπό το φιλελεύθερο πρίσμα;

Γιατί τη θέση της "δημιουργία, ξανά!" φαντάζομαι την γνωρίζετε. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Γιατί αν δεν μπορείς να απολύσεις στα δύσκολα δεν θα προσλάβεις στα εύκολα. Γιατί είναι παράλογο η κυβέρνηση να κάνει κουμάντο στο πόσους χρειάζεσαι στη δουλειά σου.

Το συγκεκριμένο είναι ενα παράδειγμα απο τα πολλά, το οποίο αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι επί της ουσίας δύο (τουλάχιστον) κόμματα σε ένα. Οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές και οι λαϊκοδεξιοί κρατιστές. Συγκολλητική ουσία είναι η προσμονή της επερχόμενης εξουσίας.

Το ερώτημα είναι, φίλε Νεοδημοκράτη, εσύ τι πιστεύεις; Είσαι υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων ή κατά;

Αν είσαι κατά, κανένα πρόβλημα. Είναι και αυτό μια πολιτική θέση -όχι φιλελεύθερη- και είσαι στο σωστό κόμμα. Ωστόσο πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορούμε να συστρατευθούμε μαζί σου για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Αν όμως είσαι υπέρ της απελευθέρωσης, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείς μήπως τελικά πρέπει εσύ και οι υπόλοιποι φιλελεύθεροι να βρείτε τη φόρμουλα να συστρατευτούμε στη μοναδική πραγματική φιλελεύθερη παράταξη; Το "μεγάλη" και το "μικρή" εξαρτάται από το πόσοι θα συστρατευθούμε. Αν προκρίνεις το "φιλελεύθερη" θα έχεις και το "μεγάλη". Αν προκρίνεις το "μεγάλη" δεν θα έχεις το "φιλελεύθερη". Και μετά από λίγο καιρό δεν θα έχεις ούτε το "μεγάλη".

Γιάννης Παπαδόπουλος

Υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης "δημιουργία, ξανά!"

Μέλος Συμβουλίου Π.Ο. Θεσσαλονίκης-Κ. Μακεδονίας

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση