Πολιτική 23/02/2017

Η ψήφιση των νέων μέτρων και η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Η στάση της ΝΔ για καταψήφιση συλλήβδην όλων των νέων μέτρων αποτελεί μικροκομματική και μυωπική πολιτική

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, που θα επιβάλλουν οι «θεσμοί» προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση.

Αυτό δηλώνουν σαφώς και σε κάθε ευκαιρία τόσο ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Καταρχήν, το να δηλώνεις εξαρχής ότι δεν θα ψηφίσεις κάτι που δεν γνωρίζεις σε όλη του την έκταση και στις λεπτομέρειές του (υπόψιν ότι ξεκινάει νέος γύρος διπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των «θεσμών») αποτελεί όχι σοβαρή και υπεύθυνη στάση και συνιστά αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.  

Η δικαιολογία που επικαλούνται είναι σε γενικές γραμμές η εξής:

«Γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που με την αλλοπρόσαλη πολιτική του μας οδήγησε στο αχρείαστο 3ο μνημόνιο και ο οποίος καθυστέρησε αδικαιολόγητα τόσο την 1η όσο και τη 2η αξιολόγηση... και έχει φέρει την κοινωνία και την οικονομία σε αδιέξοδο...»

Εντάξει λοιπόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ) υπήρξε και παραμένει μια άθλια και καταστροφική κυβέρνηση και πρέπει να φύγουν το ταχύτερο.

Ωστόσο:

  • Η Ν.Δ. υπερψήφισε το «αχρείαστο» 3η μνημόνιο και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου
  • Οι «αξιολογήσεις» στις οποίες αναφέρεται αποτελούν μέρος του 3ου μνημονίου.

Σε σχέση τώρα με τα μελλοντικά σενάρια κάποιες ακόμα παρατηρήσεις - απορίες:

  • Έστω ότι τα μέτρα «περνούν» από τη βουλή και κλείνει η αξιολόγηση. Η ΝΔ θα χαρεί που κλείνει η αξιολόγηση ή θα στεναχωρηθεί που δεν πέφτει η κυβέρνηση;
  • Έστω ότι θα υπάρχουν διαφωνίες και αποσκιρτήσεις και τα μέτρα δεν περνούν.

Η κυβέρνηση πέφετει, γίνονται εκλογές και η ΝΔ σχηματίζει (αυτοδύναμη;) κυβέρνηση.

Τότε:

Ή θα κληθεί να ψηφίσει η ίδια αυτή τη φορά τα μέτρα που είχε καταψηφίσει...

Ή θα ξεκινήσει νέες «διαπραγματεύσεις» για να αλλάξει το «μίγμα» των μέτρων. Αλλά στην περίπτωση αυτή αργεί και πάλι να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό πόσο καλό θα είναι για τη χώρα;

Υπόψιν ότι ορισμένα «μέτρα», όπως έχουν περιγραφεί έως τώρα (π.χ. η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση του ορίου των «ομαδικών απολύσεων» ή ακομα και η μείωση ή και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» σε κάποιες υψηλές συντάξεις) μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δική μου θέση

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η στάση της ΝΔ για καταψήφιση συλλήβδην όλων των νέων μέτρων αποτελεί μικροκομματική και μυωπική πολιτική στερούμενη τόλμης, φαντασίας, εθνικής υπευθυνότητος και πολιτικής διορατικότητος.

Το συμφέρον της χώρας απαιτεί να ψηφίσει όσα μέτρα θεωρεί σωστά, ανεξαρτήτως του αν ευνοείται ή όχι η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία.

Θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα και επιπλέον θα φανεί ότι η Ν.Δ. ενδιαφέρεται περισσότερο για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την ταχύτερη δυνατη αναρριχησή της στην εξουσία.

Μακροπρόθεσμα, θα ωφεληθεί και η ίδια.  

Και μία επιπλέον – «πονηρή» αυτή τη φορά – σκέψη:
Αν η Ν.Δ. ψηφίσει τα μέτρα, στα οποία φυσικά συμφωνεί, τότε είναι πιθανό να πλήξει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι τότε κάποιοι συριζαίοι βουλευτές μπορεί να τα καταψηφίσουν για να γίνουν «ήρωες» - τζάμπα μάγκες, μιας και δεν θα κινδυνεύει η καρέκλα τους. Έτσι θα επέλθει κάποια εσωτερική διένεξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε όταν ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο…
Ενώ, αν η ΝΔ καταψηφίσει, το πιθανότερο θα είναι να τα υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης για να μην πέσει η κυβέρνηση. Πράγμα που θα ερμηνευτεί ότι υπάρχει «αρραγής ενότητα» των κυβερνητικών βουλευτών.

Γενικές παρατηρήσεις

  • Η στάση της ΝΔ, όπως διατυπώνεται μέχρι τώρα, θυμίζει έντονα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε Πρόεδρο Δημοκρατίας, προκειμένου να αναρριχηθεί μια ώρα αρχύτερα στην εξουσία. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής επιλογής, τα είδαμε και τα ζούμε.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ωστόσο μεγάλη πιθανότητα – έως βεβαιότητα – ότι με την τακτική αυτή θα πραγματοποιήσει το στόχο του. Εδώ, η πιθανότητες να «πέσει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά από αποσκίρτηση βουλευτών και καταψήφιση των νέων μέτρων είναι ασήμαντη. Εδώ ψήφισαν το «επαχθές και καταστροφικό» μνημόνιο (όπως το αποκαλούσαν πριν το... ψηφίσουν στην επαχθέστερη εκδοχή του!) προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Σε κάποια επιμέρους πρόσθετα μέτρα θα κωλώσουν;
  • Αν επρόκειτο μετά βεβαιότητος να «ρίξουν» την κυβέρνηση αρνούμενοι να ψηφίσουν ακόμα και σωστά μέτρα, ας πούμε ότι θα άξιζε τον κόπο... Εδώ όμως κάτι τέτοιο δεν φαινεται πιθανό και η ΝΔ με μια παρόμοια στάση υποσκάπτει το «προφίλ» ενός υπεύθυνου, πατριωτικού και φιλοευρωπαϊκού κόμματος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Αντίθετα, οφείλει η ΝΔ να υπογραμμίσει τον εθνικά υπεύθυνο χαρακτήρα της ψηφίζοντας όσα μέτρα κρίνει χρήσιμα ή απαραίτητα στη συγκυρία που διανύουμε, προκειμένου να κερδίσει πιθανούς (όπως δηλαδή καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις), αλλά και τελικούς (στις επόμενες εκλογές) ψηφοφόρους.  
  • Η κυβέρνηση θα πέσει από τις δικές της αμαρτίες και λόγω της δικής της απερίγραπτης ανικανότητας, όπως αυτά θα αντανακλούν στη λαϊκή δυσφορία και στις δημοσκοπήσεις που την αποτυπώνουν.

Δεν θα τη σώσει κανένα «κλείσιμο αξιολόγησης» και καμία «ποσοτική χαλάρωση», γιατί η λαϊκή δυσφορία συνεχώς θα μεγαλώνει.

Αν π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στις δημοσκοπήσεις σε μονοψήφια ποσοστά (κινδυνεύοντας να έθρει τρίτος στις εκλογές) και οι ΑΝΕΛ σε ποσοστά πολύ κάτω του 1,5% (με βεβαιότητα εκτός της επόμενης βουλής) η κυβέρνησή τους θα είναι σχεδόν αδύνατο να σταθεί.

  • Το ζητούμενο είναι συνεπώς να ανεβαίνει η ΝΔ στη συνείδηση του κόσμου και συγχρόνως να μη δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους της.

Και κυρίως: να ταυτίσει το συμφέρον του κόμματος με το συμφέρον της χώρας.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση