Πολιτική 30/10/2016

Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;

Η ολομέλεια αποτελείται από 25 δικαστές και αυτό εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λάθος ερμηνεία του Συντάγματος.
Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη.

Ξεκινώντας με αυτό το ρητό, θα ήθελα να εκθειάσω ορισμένα ζητήματα περί Δικαίου και Δικαιοσύνης.
Τον τελευταίο καιρό, έχει επικρατήσει πολιτικός όλεθρος εξαιτίας των τηλεοπτικών αδειών και του αντισυνταγματικού νόμου που ρύθμιζε το τηλεοπτικό τοπίο.
Η αλήθεια είναι, ότι δεν επιθυμώ να λάβω πολιτική θέση επί του ζητήματος αλλά ούτε και με ενδιαφέρει-αφορά καθώς δεν θεωρώ ότι επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό την δική μου ζωή αλλά ούτε και την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί ένας ακόμη πολιτικός συσχετισμός που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνία ως κοινωνία.

Αφού ξεκαθάρισα, ότι δεν θα εισχωρήσω στο φαύλο πολιτικό παίγνιο που διαδραματίζεται τους τελευταίους μήνες…θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα πολιτειακά ζητήματα καθώς, θεωρώ ότι αυτά οφείλουν να μας απασχολούν και όχι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών.

Οι προσπάθειες ανάμειξης της δικαστικής εξουσίας με αυτήν της πολιτικής, δημιουργούν την ανάγκη να διασαφηνιστούν ορισμένα σημεία μείζονος σημασίας. Η επικινδυνότητα δε, του παραπάνω τεχνάσματος είναι επικείμενη και δύναται να μας οδηγήσει σε πολύ λανθασμένα μονοπάτια.

Η προσπάθεια, αποδόμησης του κύρους του Συμβουλίου της Επικρατείας από τους πολιτικούς άρχοντες (ιδίως αυτούς που βρίσκονται σε θέση κυβερνητικής εξουσίας), συνιστά ύψιστη προσβολή για την -έστω με την σημερινή μορφή- Δημοκρατία.

‘’Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη.’ Ζίγκμουντ Φρόυντ
Στην πραγματικότητα, Δημοκρατία δίχως Δικαιοσύνη δεν υφίσταται. Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο και αδιάβατο λίθο για την λειτουργία ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το δεύτερο συστατικό για την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί η διάκριση των εξουσιών.
Η διάκριση των εξουσιών ουσιαστικά εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας και τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας όταν παρεκκλίνει του καταστατικού χάρτη.
Βάσει αυτού, κατανοούμε την επικινδυνότητα που υπεισέρχεται όταν η πολιτική εξουσία προβαίνει σε ανάμειξη με την δικαστική εξουσία και ιδίως όταν αυτή γίνεται με τα Κορυφαία Δικαστήρια της χώρας.

Τα παραπάνω γεγονότα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το ΣτΕ..
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρω ορισμένα πράγματα που αφορούν το Ανώτατο Ακυρωτικό Διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Αλήθεια τι είναι το ΣτΕ ;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αποτελεί απλώς ένα Συμβούλιο που επεξεργάζεται ή αποφαίνεται ζητημάτων διοικητικής φύσεως. Αντ’ αυτού αποτελεί το Δικαστήριο που βρίσκεται στην ίδια βαθμίδα κύρους με τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Δηλαδή, αναφερόμαστε σε ένα Δικαστήριο που οφείλει να κρίνει με βάση τις Συνταγματικές επιταγές και τα συνταγματικά τεκμήρια.
Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.
Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να το ονοματίσουμε ως Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι αρμοδιότητες τους Ανώτατου Δικαστηρίου προβλέπονται στο άρθρο 95 του Συντάγματος και ως κύρια αρμοδιότητα αυτού ορίζεται:
α) Η μετά από αίτηση ακύρωση των εκτελεστών πράξεων των διοικητικών αρχών για υπέρβαση εξουσίας ή για παράβαση νόμου.

Ουσιαστικά, το ΣτΕ ελέγχει κάθε πράξη της διοίκηση και ακυρώνει οποιαδήποτε πράξη παραβαίνει τις συνταγματικές επιταγές χωρίς λαμβάνει υπόψη παράπλευρες απώλειες ή οικονομικές πτυχές. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του. Αρμοδιότητα, επίσης αποτελεί και ο έλεγχος, με γνωμοδότηση, όλων των Προεδρικών διαταγμάτων, πρίν από την έκδοση τους.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ οφείλουν να στηρίζονται απόλυτα στις συνταγματικές επιταγές και αυτό συμβαίνει έπειτα από την ορθή ερμηνεία του Συντάγματος.
Η ολομέλεια αποτελείται από 25 δικαστές και αυτό εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λάθος ερμηνεία του Συντάγματος.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κατανοεί κανείς, το πόσο επικίνδυνο είναι η υποβάθμιση ενός Δικαστηρίου από την κυβερνητική εξουσία. Βέβαια, για να είμαστε παντελώς ρεαλιστικοί οτιδήποτε Διοικείται ή τυγχάνει χειρισμού από ανθρώπινη οντότητα δύναται να υποπέσει σε λάθος. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει ούτε να μειώνει το κύρος αλλά ούτε και την φήμη ενός δικαστικού οργάνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω, ότι η κριτική όχι μόνο είναι καλοδεχούμενη αλλά θα έλεγα ότι αποτελεί και υποχρέωση. Δεν θα πρέπει όμως να παρασύρεται κανείς και να περνά από την κριτική στην ύβρις…

‘’Οι δικαστές πρέπει να έχουν σαν οδηγό τα έθιμα, τα κείμενα και προ παντός τον ορθό λόγο.’’ Αδαμάντιος Κοραής
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση