Πολιτική 13/06/2016

Το «παραιτηθείτε», οι φίλοι, ο Φίλης και οι προφητείες

Η εκστρατεία παραπλάνησης, κατασυκοφάντησης έως και λάσπης για μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών – από τις πολλές άλλωστε που γίνονται – και μάλιστα με επιστράτευση τεχνασμάτων όπως διάδοση άλλης ημερομηνίας ή «απεργία» των μέσων μαζικής μεταφοράς, όχι μόνο δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, αλλά με το αντίθετό της.

Το «παραιτηθείτε»

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας συμβαίνει κάτι παράδοξο και αντιφατικό:

Όταν ένα κόμμα – και μάλιστα της μείζονος αντιπολίτευσης – ζητάει από την κυβέρνηση εκλογές, δηλαδή: πρώτα παραίτηση ή απώλεια της «δεδηλωμένης» και μετά εκλογές, αυτό θεωρείται θεμιτό ή τουλάχιστον «φυσιολογικό», κυρίως όταν το αντιπολιτευόμενο κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Όταν κάποιοι μεμονωμένοι πολίτες εκφράζουν το ίδιο ακριβώς αίτημα («φύγετε»!) συνοδευόμενο μάλιστα από προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών ή υπουργών και καμπόσα «γαλλικά», αυτό να θεωρείται και πάλι αποδεκτό και αναμενόμενο.

Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις το αίτημα «παραιτηθείτε» δεν αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό ή καχυποψία ως προς τη σκοπιμότητα ή ακόμα και ως προς τη «νομιμότητά» του.

Έλα όμως που ο ίδιος σκεπτικισμός ή και καταγγελία μπορεί να ξεπηδούν «ένθεν κακείθεν» όταν οργανώνεται μια ειρηνική διαδήλωση από πολίτες με ακριβώς το ίδιο αίτημα;

Υπόψιν ότι το «παραιτηθείτε» είναι κατά πολύ «ηπιότερο» από το «εκλογές τώρα». Μπορεί να συνυπάρχει με δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού («εθνικής σωτηρίας») από την υπάρχουσα βουλή…

Οι φίλοι (και ο σκεπτικισμός «ένθεν»)  

Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες και φίλοι – καθ’ όλα αξιόλογοι και αξιοσέβαστοι – που δεν στηρίζουν και δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση – συλλαλητήριο «παραιτηθείτε» της 15ης Ιουνίου, με το επιχείρημα «και αν παραιτηθούν τώρα, μετά τι; …»

Σ’ αυτούς έχω να απαντήσω τα εξής:
Δεν υπάρχει κανείς να πιστεύει σοβαρά ότι θα σπεύσουν πράγματι να παραιτηθούν, επειδή αυτό θα είναι το αίτημα ενός συλλαλητηρίου.
Το νόημα του συλλαλητηρίου είναι άλλο:

1) Να τους δηλώσουμε ότι δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να παραμένουν, ακριβώς γιατί εξελέγησαν λέγοντας ψέματα ή/και παραπλανώμενοι και παραπλανώντες. Σε οποιαδήποτε πραγματικά δημοκρατική χώρα, ένας τόσο τραγικά διαψευσμένος πρωθυπουργός θα είχε το φιλότιμο να παραιτηθεί από μόνος του. Εμείς δεν πρέπει να το υποδείξουμε ή να το απαιτήσουμε;

2) Να τους δηλώσουμε ότι με τα μέτρα που παίρνουν αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να διαχειριστούν τη δύσκολη συγκυρία, για την οποία μάλιστα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι.

3) Παράλληλα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν τρώνε όλοι το «σανό» που μας σερβίρουν. Ότι ως Πολίτες με αξιοπρέπεια (πραγματική και όχι «δήθεν») δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε ούτε την κοροϊδία – «αυταπάτες», ούτε τη συνέχισή της.

Τί μήνυμα στέλνουμε στην κυβέρνηση – και την όποια κυβέρνηση – όταν δεν αντιδρούμε καθόλου στον εμπαιγμό και την εξαπάτηση;

Τί μήνυμα στέλνουμε ΚΑΙ στους ευρωπαίους δανειστές που σε κάθε ευκαιρία «πλέκουν το εγκώμιο» της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, για τους δικούς τους φυσικά λόγους;

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι Πολίτες έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να δείξουν την αγανάκτησή τους γι' αυτό το θίασο απατεώνων (ή … «αυταπατεώνων»!) που κυβερνούν καταστρέφοντας τη χώρα τους.
Ένα συλλαλητήριο δεν είναι φυσικά ο μόνος τρόπος να εκφραστούν. Είναι ωστόσο ένας τρόπος που ακολουθείται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου.
Η επιλογή του να μην κάνουμε καμία τέτοια εκδήλωση δίνει συνεπώς ένα λάθος μήνυμα και αυτό πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα.
Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε να αντιπροτείνουμε κανένα άλλο τρόπο διαμαρτυρίας.

Ο κ. Φίλης: «στα όρια της ανοχής» οι  καταγγελίες «εκείθεν»

Οι δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη που δημιούργησαν το ζήτημα:

«Το κίνημα ''παραιτηθείτε'' είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς»

Όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει. Δημοκρατία έχουμε. Βεβαίως δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση»

«το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων αλλά στη βάση προφητικών, υποτίθεται εξαγγελιών είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».

Ας τα πάρουμε ένα – ένα:

1) «Το κίνημα ''παραιτηθείτε'' είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής»

(Σχόλιο 1) Το να παραιτείται κάποιος από μια δουλειά ή ένα αξίωμα περιλαμβάνεται σ’ εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει την παραίτηση της κυβέρνησης (στο Άρθρο 38), καθώς και τους τρόπους, με τους οποίους αντιμετωπίζεται η παραίτηση οιουδήποτε κρατικού αξιωματούχου (πρωθυπουργού, υπουργού, βουλευτή κ.ο.κ.). Άρα η παραίτηση της κυβέρνησης βρίσκεται σαφέστατα «εντός ορίων» του συντάγματος.

2) «Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς»

(Σχόλιο 2) Είναι μια πρωτοβουλία πολιτών, καθένας από τους οποίους διαθέτει φυσικά… ονοματεπώνυμο. Δεν γνωρίζω το ονοματεπώνυμο αυτού που είχε την αρχική ιδέα, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το κίνημα θέλει ακριβώς αυτό που δηλώνει: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για συγκρότηση νέας, όπως ακριβώς ορίζει το σύνταγμα.

3) «Όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει. Δημοκρατία έχουμε.»

(Σχόλιο 3) Ευτυχώς που το… θυμήθηκε!

4)  «Βεβαίως δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση»

(Σχόλιο 4) Σύμφωνα με το (3) μπορεί να γίνεται ακόμα κι αυτό. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε ούτε το έργο ούτε την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Άλλωστε δεν χρειάζεται, γιατί αυτό το κάνει από μόνη της. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλουμε να φύγει, διότι όσο παραμένει υπονομεύει την πορεία της ίδιας της χώρας. Κατά τη γνώμη μας πάντα, την οποία ωστόσο έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράσουμε.

Αυτοί που υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι κάποιοι «αλληλέγγυοι» των μεταναστών, κάποιοι απεργοί λιμενεργάτες κλπ. για τους οποίους όμως δεν έχουν ακουστεί από την κυβέρνηση αντίστοιχα… Μήπως θυμάται ο κ. Φίλης ποιοι πράγματι υπονόμευαν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης όταν διακήρυσσαν επίσημα ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε …διόδια;  

Φυσικά κάθε κυβέρνηση μπορεί (και οφείλει) να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου της. Πράγμα που η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε και δεν κάνει.

5) «Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων αλλά στη βάση προφητικών, υποτίθεται εξαγγελιών είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».

(Σχόλιο 5) Συμφωνούμε καταρχήν και μάλιστα απόλυτα. Μόνο που εδώ υπάρχουν πραγματικά λαϊκά προβλήματα, που μάλιστα τα επισημαίνουμε:

«Συνεννόηση χωρίς εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη, γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στα πρότυπα της Κύπρου, δραστική μείωση του ΦΠΑ και των νέων έμμεσων και άμεσων φόρων, δραστικές περικοπές δαπανών παντού, αξιοκρατία και μεταρρυθμίσεις…»

Αν η κυβέρνηση έκανε τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι κανένα κίνημα «παραιτηθείτε» δεν θα είχε δημιουργηθεί.

Και οι «προφητείες»…

Σχετικά με τις… προφητείες τώρα,  μου ήρθε στο μυαλό μια φράση:

«Η τρικομματική κοινοπραξία του μνημονίου, προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία, παραδίδει τη χώρα ενέχυρο στους δανειστές. Παραδίδει την κοινωνία στην πυρά του τρίτου μνημονίου».

Αναρωτήθηκα αν  ακούστηκε πράγματι  αυτή η φράση, ή μήπως είχα κι εγώ… «αυταπάτες»! Το έψαξα όμως και βρήκα ότι αυτήν ακριβώς τη φράση είχε πεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της τότε αντιπολίτευσης  το φθινόπωρο του …2012.

Θα συμφωνούσα με τον κ. Φίλη ότι αυτό έχει «ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».

Ναι μεν η Δημοκρατία επιτρέπει ακόμα και τέτοιου είδους «προφητείες», αλλά είναι αλήθεια ότι παρόμοιες δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της:

Για να έχουμε «δημοκρατία» (δηλαδή «κράτος» - δύναμη του λαού) πρέπει ο λαός να είναι σε θέση να αποφασίζει «μετά λόγου γνώσεως». Και αυτό προϋποθέτει να είναι καλά πληροφορημένος και να έχει να επιλέξει ανάμεσα σε επιχειρήματα που απευθύνονται στη λογική του.

Δηλαδή  να μην παρασύρεται από μια διαστροφή της πραγματικότητας και  από συνθήματα – κραυγές που απευθύνονται στο «θυμικό». Δηλαδή σε φοβίες και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Η δεύτερη επιλογή αποτελεί την ουσία του λαϊκισμού, ο οποίος φυσικά όχι μόνο δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, αλλά αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό της.  

Επίλογος

Η εκστρατεία παραπλάνησης, κατασυκοφάντησης έως και λάσπης για μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών – από τις πολλές άλλωστε που γίνονται – και μάλιστα με επιστράτευση τεχνασμάτων όπως διάδοση άλλης ημερομηνίας ή «απεργία» των μέσων μαζικής μεταφοράς, όχι μόνο δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, αλλά με το αντίθετό της.

Μια δημοκρατική κυβέρνηση αντίθετα, όχι μόνο θα την επέτρεπε, αλλά θα επιθυμούσε να γνωρίζει τι σκέφτονται οι πολίτες για τη διακυβέρνησή της και ποια είναι τα επιχειρήματα των αντιπάλων της, ώστε να μπορέσει είτε να τα ανατρέψει (ως επιχειρήματα), είτε να τα σεβασθεί, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό προς το σκοπό αυτό.

Αλλά φαίνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει «ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία», όπως πιθανότατα θα έλεγε ο κ. Φίλης, αν δεν ανήκε ο ίδιος στην κυβέρνηση.   

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Ιωάννης Σ, Λάνπρου 15-06-2016 02:43
Δεδομένο το δικαίωμα Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεση τους σε κυβερνητικά μέτρα. Πολλώ δε μάλλον όταν τούτο λαμβάνει χώρα απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε αναντιστοιχία, σε μέγιστο βαθμό, σε σχέση με τις οικονομικές της εξαγγελίες. Για λόγους αυτοσεβασμού όλων μας αυτή η αναντιστοιχία θα πρέπει μονίμως να υπενθυμίζεται στους κυβερνώντες.
Δεν βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής ανοχής αλλά αντίθετα αποτελεί υποχρέωση κάθε διαφωνούντα πολίτη. Το πρόβλημα έγκειται στην παθητική αποδοχή, τα τελευταία 6 χρόνια, σειρά μέτρων και κυβερνητικών πολιτικών αντίθετων τόσο στη λαϊκή βούληση όσο και στο εθνικό συμφέρον. Οι απαξιωτικές δε εκφράσεις κυβερνητικών στελεχών για ορισμένους εκπροσώπους της εκδήλωσης προσβάλλουν και δεν βοηθούν καθόλου μια διχασμένη και ευρισκόμενη σε σύγχυση κοινωνία.
Δύο-τρία σχόλια μόνο αναφορικά με τη στοχοθεσία της εκδήλωσης. Στα αιτήματα των διοργανωτών αναφέρονται:

Ζητάμε άμεσα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ της καθημερινής ζωής μας.

Παρατήρηση: Τι σημαίνει μεταρρύθμιση στην ελλαδική κοινωνία; Η ντόπια μεταπρατική ελίτ, παρασιτική και άχρηστη, έχει αποδειχθεί ανίκανη να επικαιροποιήσει την ελληνική παράδοση και να την καταστήσει σχετική με το Σήμερα, να νοηματοδοτήσει το Σήμερα μέσα από την παράδοση μας. Μεταρρύθμιση στο παρόν στάδιο, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό σημαίνει πιθηκισμό προτύπων ξένων με τα βιώματα και τις ανάγκες του λαού μας. Εξάλλου, σε αξιακά ζητήματα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύεται αρκούντως …μεταρρυθμιστικ ή ( σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, χαλάρωση όρων απόδοσης υπηκοότητας, μάθημα Θρησκευτικών και Αρχαίων Ελληνικών, θέση Εκκλησίας στην κοινωνία, επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση) τόσο ώστε τμήμα του εκσυγχρονιστικο ύ, φιλοευρωπαικού μπλοκ του πολιτικού μας συστήματος να ταυτίζεται μαζί της σε αυτά τα θέματα.

Ζητάμε ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ παντού, να μπει ένα τέλος στο σπάταλο κράτος.

Παρατήρηση: Άρα και στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Άμυνα, στις Συντάξεις;

Ζητάμε επιτέλους ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χωρίς ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απέναντι στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ.

Παρατήρηση: Δεν υπάρχει καμία έχθρα και κανένα μίσος. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα συνθηκολόγησε πλήρως και ψήφισε και θα ψηφίζει μέτρα, τα οποία κυβερνητικά στελέχη δεν διανοούνταν πως θα ψήφιζαν 1,5 χρόνο πριν. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική Μένουμε Ευρώπη. Παραμονή με κάθε κόστος δεν ήθελαν οι εκπρόσωποι του Μένουμε Ευρώπη; Το πάση θυσία στην ευρωζώνη έχει κόστος…

Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ.

Παρατήρηση: Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική
Μένουμε Ευρώπη. Απεδέχθη τις προτάσεις των πιστωτών. Όποιος διαφωνεί με την παρούσα πολιτική βρίσκεται απέναντι στο Μένουμε στο Ευρώ πάση θυσία. Αν οι διοργανωτές θέλουν περισσότερη συνεννόηση με την Ευρώπη οφείλουν να επικροτούν την πολιτική της κυβέρνησης. Εκτός αν συμφωνούν και απλά αντιδρούν για λόγους, καθαρά, αισθητικούς …
Παράθεση
0 #2 Γιαγκος Γεωργιος 21-06-2016 13:14
Εχω αρκετες φορες πει, οτι οι ομιλουντες περι δημοκρατιας οπως ο αρθρογραφος, δεν ξερουν τιποτε γι αυτην. Παλια ιστορια.

Η ΓΑΡ ΕΥΝΟΙΑ (ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΝΟΜΑ ΚΕΙΤΑΙ ΜΕΝ ΕΝ ΜΕΣΩ, ΦΘΑΝΟΥΣΙ Δ ΕΠ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΤΩ ΛΟΓΩ ΩΣ ΕΠΙ ΤΩ ΠΟΛΥ ΟΙ ΤΟΙΣ ΕΡΓΟΙΣ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ.
Διότι η αγαπη προς τον δημο και το όνομα της δημοκρατίας, βρίσκονται μεν ανάμεσα μας, καταφευγουν δε σ αυτά με τα λόγια συνήθως αυτοί που με τα έργα τους περισσότερο απεχουν
Αισχινης

Κατ αρχας στην δημοκρατια οι πολιτες δεν διαμαρτυρωνται σαν δουλοι, αλλα αποφασιζουν και διαταζουν σαν αφεντες.
Και μονο η παρατηρηση οτι η κυβερνηση βρισκεται σε αναντιστοιχια με την λαικη βουληση, φτανει για να καταλαβει κι ο πιο αφελης, οτι δεν εχουμε δημοκρατια. Δεν γινεται ο λαος να κυβερναει και παραλληλα να διαφωνει με την κυβερνηση.
Για να δουμε ομως, τι πραγματικα ηθελε ο λαος και αν η θεληση του μπορει να εκπροσωπηθει απο μια συναξη διαμαρτυρομενων , επειδη την χωρα την πουλαει ο Τσιπρας κι οχι ο Μητσοτακης.
Ο λαος ψηφισε το "λεφτα υπαρχουν" και οταν καταλαβε οτι εννοουσαν τα δικα του, μαυρισε τον πρωτο.
Μετα χωρις να ψηφισει κανεναν του φορτωσαν δευτερο μνημονιο, οποτε ψηφισε τα "Ζαππεια" και τα "18 σημεια" και αλλες τετοιες μπουρδες του Σαμαρα που ηθελε να κανει οτι ακριβως και ο Παπανδρεου και ο Παπαδημος.
Ηθελε να κανει την Ελλαδα επαρχια της ΕΕ χωρις εθνικη κυριαρχια και επομενως να υπακουει σε οτι τον διαταζουν οι "θεσμοι" της παγκοσμιοποιηση ς. Και βεβαια υπακουσε.
Επομενο ηταν ο λαος να τον μαυρισει κι αυτον και να ψηφισει τον Τσιπρα για να σκισει τα μνημονια. Του εδωσε μαλιστα και εντολη μεσω δημοψηφισματος να το κανει. Αυτος ομως εκανε ακριβως τα ιδια με τους αλλους. Υπακουσε τους "θεσμους" στους οποιους απο την πρωτη στιγμη ξεκαθαρισε οτι ΘΕΛΕΙ να ειναι υποτελης.
Ο λαος ετοιμαζεται λοιπον να τον μαυρισει κι αυτον, παρολο που κι εδω ο αρθογραφος δεν εχει δικιο οταν λεει: "δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να παραμένουν, ακριβώς γιατί εξελέγησαν λέγοντας ψέματα". Ο Τσιπρας εξελεγη την δευτερη φορα εξαπατωντας λιγοτερο απο καθε αλλον τον ελληνικο λαο. Ειχε ψηφισει ηδη ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ το μνημονιο και ειχε δειξει τι ακριβως σκοπευει να κανει με το μεταναστευτικο. Το σανο που προσπαθουν να ταισουν τον κοσμο ειναι οτι ο Τσιπρας ειχε σκοπο να ακολυθησει αλλο δρομο αλλα δεν υπηρχε. Ο Τσιπρας ειχε σκοπο να κανει αυτο ακριβως που εκανε. Οτι εκανε ο Παπανδρεου, ο Σαμαρας, ο Παπαδημος, αλλα και ολοι οι πριν απο αυτους. Να μετατρεψουν την Ελλαδα σε επαρχια που διοικειται απο τους παγκοσμιους τοκογλυφους μεσω της ΕΕ και να εξαφανισουν τους Ελληνες ακομη και βιολογικα.
Ο λαος παρολη την πλυση εγκεφαλου επι τριαντα χρονια απο ολα τα ΜΜΕ, εδωσε τεσσερις μαζι με το δημοψηφισμα, φορες την ιδια εντολη και ετοιμαζεται για πεμπτη. Επειδη ομως η δημοκρατια βρισκεται μονο στο θολωμενο μυαλο του, κανενας δεν τον ελαβε υπ οψιν του, ουτε προκειται να τον λαβει αν συνεχισει να προσπαθει να βγει απο το αδιεξοδο ακολουθωντας αυτους που τον εβαλαν εκει.
Το προβλημα της Ελλαδας ειναι οτι το πολιτικο και οχι μονο προσωπικο της ειναι ενα ματσο κλεφτες και απατεωνες οι οποιοι εκλεγονται με την προπαγανδα των καναλιων την ντοπιας κρατικοδιαιτης ολιγαρχιας.
Το προβλημα της Ελλαδας ειναι οτι εχει αναγαγει την προδοσια της χωρας σε ιδεολογια. Απεμπολουν την εθνικη μας κυριαρχια με τυμπανοκρουσιες και δηλωνουν περηφανα και σε ολους τους τονους οτι θα κανουν οτι τους πουν ο Γιουγκερ και ο Ντραγκι τους οποιους ορισαν νεους ηγετες της χωρας.
Δεν μπορω να φανταστω καν τι διαφορα θα εχει αν τις εντολες της ΕΕ τις εκτελει ο Τσιπρας η ο Μητσοτακης.
Οσο για τις διαμαρτυριες αυτων που οι μισοι θα επρεπε να ειναι στην φυλακη και οι αλλοι μισοι υπο επιτροπια λογω βλακειας, μου θυμιζουν τον μπερντε του Καραγκιοζη, οπου βγαινουν μια ο Νιονιος, μια ο Μορφονιος και μια ο Χατζιαβατης και λενε τις σαχλαμαρες τους για να γελαμε μεχρι ναρθει μπροστα ο Μπαρμπα Γιωργης να βαλει ταξη με την γκλιτσα του.
Πολυ καλα εκανε ο κοσμος και δεν πηγε να διαμαρτυρηθει. Αν καποτε καταλαβει οτι τον εκαναν δουλο στην ιδια του την χωρα θα πρεπει στην καλπη να διεκδικησει την εξουσια του.
Να επιλεξει μια πορεια οπου οι ηγετες της χωρας του δεν θα ειναι "στα τεσσερα" και οχι να διαμαρτυρεται γιατι δεν κανουν και καλα "κουνηματα".
Η κατασταση μου θυμιζει καποιο ανεκδοτο οπου ενα λιονταρι κι ενας γαιδαρος ελλειψει θηλυκου αποφασιαν να εξυπηρετησει ο ενας τον αλλον. Αφου το λιονταρι εκανε την δουλεια του ηρθε και η σειρα του γαιδαρου, ο οποιος ομως αργουσε πολυ. Οταν το λιονταρι διαμαρτυρηθηκε ο γαιδαρος του αντετεινε οτι αργει γιατι ενω αυτος βοηθαγε κανωντας τα σχετικα κουνηματα, το λιονταρι δεν "βοηθαγε". Η απαντηση του λιονταριου ηταν οτι αν τραβιωταν λιγο πιο εξω, ισως θα μπορουσε να κουνησει τον σβερκο του.
Ηθικον διδαγμα. Με το αγγουρι μεχρι τον λαιμο κανενας δεν κανει καλα κουνηματα. Ο γαιδαρος θα κανει πολυ καιρο ακομη να τελειωσει.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση