Πολιτική 11/05/2016

Credit negative για την Ελλάδα οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Οι καθυστερήσεις αποτελούν credit negative για την Ελλάδα, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα συρρίκνωση της ρευστότητας στην οικονομία και αποτρέπουν κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα επιβαρύνει την οικονομική εμπιστοσύνη.

Οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα  η χώρα να βρίσκεται μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα.

Οι επιχειρήσεις  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η ανεργία είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και το κράτος δεν εισπράττει τους φόρους που επιβάλλει.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε report του, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει κλονιστεί εν τω μέσω εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας  και των επίσημων πιστωτών της, κυρίως της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Οι καθυστερήσεις αποτελούν credit negative για την Ελλάδα, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα συρρίκνωση της ρευστότητας στην οικονομία και αποτρέπουν κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα επιβαρύνει την οικονομική εμπιστοσύνη.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας περιλαμβάνουν ,το εύρος της μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ και την απαίτηση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερους στόχους σε πρωτογενή επίπεδο.

Η επόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα δοθεί μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις που παραπαίουν, αυξάνουν το ρίσκο συμπίεσης της ρευστότητας.

Είναι ότι χειρότερο αυτή τη περίοδο να καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στις αγορές.

Η εκτίμησή του οίκου Moody’s  είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού (5 δισ. ευρώ) πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και ότι η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Οι υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες είναι περιορισμένες σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και σχεδόν 80 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 2016. Εκτός των πληρωμών, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα, αναφέρει η Moody’s.

Η πολιτική αβεβαιότητα άρχισε να κυριεύει τους δανειστές και να δυσκολεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης. . Ο κυβερνών συνασπισμός έχει 153 έδρες, και θα δυσκολευτεί να περάσει τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στην αύξηση των φόρων.

Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015  και  η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να επιταχυνθεί το 2017 χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μετά την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών το 2015 πέραν των προβλέψεων και την πρόσθετη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης της από τις αρχές, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω.

Η σοσιαλιστική οικογένεια, , συμφωνήσαμε να βρεθούμε στη Ρώμη, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, για να προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και θα παλέψουμε τη μάχη αυτή τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών  Ευρωβουλευτών κ. Τζιάνι Πιτέλα.  Το Grexit  αποτελεί ένα όπλο για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες διαρροές, σημειώνει  ο Ιταλός πολιτικός .

Το πολιτικό  προσωπικό της πατρίδας μας καλείται να τοποθετηθεί με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας. Οι λύσεις που θα προκύψουν για τη χώρα μας να είναι για το καλό του λαού και όχι για τη περαιτέρω διάλυση του.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση