Πολιτική 28/03/2016

Κούγκι : Η μπαρούτι υπάρχει, πάτερ Σαμουήλ ψάχνουμε

Ο λαός λοιπόν πίστεψε και το απέδειξε. Με τη ψήφο του σε εκλογές και δημοψήφισμα, με τις απίστευτες συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσα και μεγάλες πόλεις. Ο ηρωισμός στο Σούλι ακόμη καίει και φάνηκε όπως στην παρακάτω φωτογραφία.
Φιλιππούσης Ανδρέας
Σήμερα ημέρα μνήμης για την επανάσταση του 1821, πόσες παρελάσεις έγιναν, πόσες γιορτές στα σχολεία και πόσες φορές μνημονεύτηκαν λόγια και πράξεις των ηρώων εκείνης της εποχής είτε από πολιτικούς, είτε από διάφορους "αναλυτές" και "ειδικούς" στα Μ.Μ.Ε.;;;

Ένα τρανό παράδειγμα για εκείνη την εποχή, προεπαναστατικό, είναι και το Σούλι. Ένα απόκρημνο κομμάτι γης που το κατοίκησαν άνθρωποι που θύμιζαν κάτι από τους αρχαίους Σπαρτιάτες. Μιας και από μικροί εξασκούνταν στα όπλα και στην τέχνη του πολέμου, ενώ είχαν κοινό με την αρχαία Σπάρτη και την εκτίμηση στη γυναίκα, η οποία πολέμαγε μαζί με τον άντρα το ίδιο ικανά. η ορεινή γη τους δεν μπορούσε να θρέψει παρά λίγα ζώα, έτσι επιδόθηκαν σε μια δραστηριότητα για να ζήσουν, που έμοιαζε με ένα τύπο προστασίας στα γύρω χωρία. Τα προστάτευαν από ληστρικές επιδρομές αλλά πολλές φόρες κι απ' τους Τούρκους που έρχονταν για το "χαράτσι".

Αυτό ενόχλησε τους κατακτητές και κυρίως τον τότε πάσα των Ιωαννίνων Αλή, που δεν τους άφησε σε ησυχία με τις επιδρομές του στα κακοτράχαλα βράχια όπου ζούσαν. Κατάφερε τελικά να τους υποτάξει, πιο πολύ με "μπαμπεσιά" παρά με τα όπλα. Δηλαδή με δολοπλοκίες και χρηματισμούς σε πρόθυμους να προδώσουν. Από εκεί και μετά γράφτηκαν ίσως τα μεγαλύτερα κατορθώματα αυτοθυσίας, με τίμημα την ελευθερία. Όπως ο χορός του Ζαλόγγου από τις Σουλιώτισσες που προτίμησαν τον θάνατο από την σκλαβιά και των ατιμασμό στα χέρια των Τούρκων. Επίσης αξιοθαύμαστη ήταν και η πυρπόληση στο μοναστήρι, στο Κούγκι, από τον καλόγερο Σαμουήλ. Που για να μην παραδοθεί για φρικτά βασανιστήρια στον πάσα, αλλά και να μην δώσει λάφυρο στους Τούρκους το μπαρούτι που έκρυβε, έβαλε φωτιά σε μια δάδα και ανατίναξε εχθρούς και φίλους.

Το Σούλι έγινε έτσι ένας “μύθος”, που έδωσε το έναυσμα για την επανάσταση του 1821 και σε άλλες περιοχές  της σκλαβωμένης Ελλάδος. Ήταν παράδειγμα για όλους! Μέχρι και στην άλλη άκρη, στις επαναστάσεις στην Κρήτη, το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου ονομάστηκε το Κούγκι της Κρήτης. Επίσης και στα επαναστατικά τους τραγούδια παρομοιάζουν τον ηρωισμό των Κρητών, με των Σουλιωτών.

Χαρακτηριστικοί στίχοι :

Χτύπα! Χτύπα της θάλασσας Σούλι!

Χτύπα, κόρη γλυκιά του γιαλού!
Εδώ άντρες παλεύουν, νικούν!
Αλλού ζούνε γυναίκες ή δούλοι!

Η αναφορές όμως στο Σούλι και στις αυτοθυσίες του, έχουν ειπωθεί και από πολιτικούς. Στις δύσκολες αυτές μέρες που βιώνει η Ελλάδα και ο λαός της ζητάει μια ελπίδα, εκφράσεις όπως “θα τα κάνουμε Κόυγκι” του δίνουν μια περηφάνια. Σε αντίθεση λοιπόν με τους Κρήτες που άξια παρομοίασαν των αγώνα τους για ελευθερία με των Σουλιωτών, το απέδειξαν και στον Χίτλερ πως πολέμα της θάλασσας το Σούλι, οι πολιτικοί λένε μεγάλα λόγια για ψηφοθηρία, για να αναπτερώσουν το ηθικό όποτε τους συμφέρει ή να τους το “κοιμίσουν” πάλι όταν τους βολεύει.

Ο λαός λοιπόν πίστεψε και το απέδειξε. Με τη ψήφο του σε εκλογές και δημοψήφισμα, με τις απίστευτες συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσα και μεγάλες πόλεις. Ο ηρωισμός στο Σούλι ακόμη καίει και φάνηκε όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Όπως και οι τότε ήρωες δεν σκέφτηκαν το αύριο, έτσι και τώρα. Όμως αυτοί που έβγαλαν στην επιφάνεια αυτή την περηφάνια, τρόμαξαν μόλις την είδαν.  Ίσως δεν περίμεναν πόσο μπαρούτι κρύβεται μέσα της και φοβήθηκαν τον κρότο που θα έκανε. Ενώ είχαν τη δάδα στα χέρια τους, την πέταξαν μακριά.

Η μπαρούτι υπάρχει ακόμα στο Κούγκι, στην Κιάφα, σε ένα ακόμα Αρκάδι και σε πόσα ακόμα μέρη της ρημαγμένης αυτής γης..........πάτερ καλόγερος Σαμουήλ ζητείται!!!
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση