Τι ψήφισε ο θυμωμένος λευκός αμερικάνος άντρας;

Ο Τραμπ, ξεκαθάρισε πως νιώθει για τους τζιχαντιστές. Στους ανθρώπους αρέσουν οι εξωτερικοί εχθροί γιατί συσπειρώνουν εσωτερικά. Τα κατάφερε. Τους ένωσε. Η Χίλαρι μίλησε τη γλώσσα της διπλωματίας, δεν την καταλαβαίνουν όλοι.
Κατάφεραν οι Δημοκρατικοί να χάσουν. Διάλεξαν μια υποψηφιότητα που ήταν, ίσως, η μόνη ικανή να χάσει δίπλα σε ένα αντίπαλο χωρίς σοβαρό πολιτικό παρελθόν και χωρίς «σοβαρό» οτιδήποτε. Με πλάκες και αστεία, χοντροκομμένα πάντα, κατάφερε και πέρασε ένα πιο στρέιτ νόημα, σε ένα ακροατήριο (το ακροατήριό του) που δεν αρέσκεται στα «αμφί».

Οι Αμερικάνοι δεν ενδιαφέρονταν σοβαρά για τη γνώμη του Τραμπ πάνω στο θέμα των ερμαφρόδιτων ή τις γυναίκες και το πλύσιμο των πιάτων, το φεμινισμό σαν κίνημα, το αντιρατσισμό στον 21ο αιώνα ή την περιθωριοποίηση ως κοινωνικό φαινόμενο. Τους ενδιέφερε κυρίως να έχουν α) μια ισχυρή οικονομία, β) μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και γ) μια εσωτερική ελευθερία. Όσο πιο απλά δοσμένα.

Ισχυρή οικονομία: Ο Ομπάμα μπορεί να αποφυλάκισε 2-3 ανθρώπους από τις άγριες συνθήκες του Γκουαντάναμο, αλλά αυτό δεν αφορούσε το μέσο Αμερικάνο, που θεωρεί εαυτόν φιλήσυχο, νομοταγή, καθαρόαιμο και καθόλου άπλυτο. Αυτά, για τον Αμερικάνο εργαζόμενο ή άνεργο, είναι προβλήματα που αφορούν μόνο τους ίδιους που βασανίζονται. Ξεκάθαρα. Από τον Ομπάμα είδε μόνο ότι χειρίστηκε σχετικά καλώς την κρίση του 2008 αλλά δεν είναι επαρκές για μια Αμερική στην αυγή του 2017. Ο Τραμπ υποσχέθηκε αντιθέτως δημόσια έργα, τα οποία ήταν και τα πρώτα που έλαχαν αναφοράς σήμερα το πρωί που εξελέγη. Οι άνθρωποι πίστεψαν στην άμεση αποκατάσταση και την καινούρια δημιουργία χρήματος, που είναι η βάση σκέψης όλου του καθεστώτος στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι αντιθέτως έριξε το βάρος στο μαρκετίστικο πλεονέκτημα της, ότι είναι η ίδια μια γυναίκα και άφησε μόνο έμμεσα υπόνοιες για προνομιακές στηρίξεις ευπαθών ομάδων, κάτι που εν καιρώ κρίσης, θεωρείται επιδοματική πολιτική (αντικαπιταλιστική) και δεν πουλάει.

Η Χίλαρι ως το 2014 έδινε διαλέξεις καλεσμένη και πληρωμένη από την Goldman Sachs, ενώ διεκδικούσε την υποψηφιότητα ήδη. Ο κόσμος είδε ποιοι την στηρίζουν και με απλά κριτήρια επέλεξε ένα «θαραλέο» Αμερικανό από το Κουίνς που ξεκίνησε από 2 πολυκατοικίες και κατέληξε με πάνω από 4 δις προσωπική περιουσία. Αυτός θα ξέρει από οικονομία, θα ξέρει να ξεγεννά τις κότες, είπαν.

Ισχυρή εξωτερική πολιτική: Η Χίλαρι έμοιασε να ενδιαφέρεται για ζητήματα όπως το Κουρδικό, που ζήτησε τον εξοπλισμό τους κατά του ISIS, αλλά έτσι έχασε το τουρκικό λόμπι της Αμερικής από νωρίς και με αυτογκόλ, μιας και δε θα πήγαιναν ποτέ στην αγκαλιά του αντι-μουσουλμάνου Τραμπ, παρά μόνο μετά από μια τέτοια εξέλιξη. Η Χίλαρι πήρε γνώμη και για τα προβλήματα της Ελλάδος, χωρίς όμως σαφήνεια για να μη δυσαρεστήσει. Ο Τραμπ εκεί νίκησε. Έγινε δυσάρεστος σε μια εποχή που αρέσουν στον κόσμο τα δυσάρεστα, σε σχέση με τα ασαφή. Ο Τραμπ διατύπωσε μόνο μια φορά γνώμη το 2015 για την Ελλάδα και είπε το προφανές για το μέσο Αμερικάνο. Η Ελλάδα αντιμετοπίζει μια κρίση, που είναι μια κρίση ευρωπαϊκή, που έχει αντίκτυπο σε ένα νόμισμα, το ευρώ, που χτίστηκε για να κάνει την Γερμανία σπουδαία έναντι του δολαρίου. "Γιατί να εμπλακώ σε ένα τέτοιο πρόβλημα και να λύσω ένα πρόβλημα της Γερμανίας; Αφήνω αυτή να το κάνει".

Ο Τραμπ, ξεκαθάρισε πως νιώθει και για τους τζιχαντιστές. Στους ανθρώπους αρέσουν οι εξωτερικοί εχθροί γιατί συσπειρώνουν εσωτερικά. Τα κατάφερε. Τους ένωσε. Η Χίλαρι μίλησε τη γλώσσα της διπλωματίας, με φωτογραφίες με Σαουδάραβες και «χατίρια σε πασαδιλίκια». Προς Θεού, αναλύω τη σκέψη του μέσου Αμερικανού, όχι τη δική μου.

Εσωτερική Ελευθερία: Εκεί ο Τραμπ έπαιξε  το σωστότερο χαρτί του. Ποιος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα μειονοτήτων της τάξεως του 1,5-1,7%; Η Χίλαρι. Ποιος ενδιαφέρεται για την προσωπική ελευθερία του καθενός στην κατοχή ενός τουλάχιστον όπλου από το 67% των ανδρών, έτσι για να υπάρχει; Ο Τραμπ. Διάλεξε να παλέψει λοιπόν για ελευθερίες αλλά πιο οπισθοδρομικές με μεγαλύτερα ακροατήρια. Με την επιλογή Της να στηρίξει μειονότητες έχασε ακροατήριο σε υψηλό βαθμό εντός Αμερικής και κέρδισε ακροατήριο εκτός Αμερικής. Με την επιλογή Του να στηρίξει την οπλοκατοχή έχασε ακροατήριο εκτός Αμερικής και κέρδισε εντός.

Οι Δημοκρατικοί χάσαν (!) κι αυτό είναι εμφανές. Μια επιλογή γυναίκας ήταν ίσως σωστή χρονικά αλλά της Χίλαρι, αποδείχτηκε λανθασμένη για πλείστους λόγους (πεπραγμένα του Bill, e-mails της ίδιας, θέματα με το FBI, ανικανότητα να πείσει ως οντότητα, κ.α.). Ας μαζέψουν τα κομμάτια τους, ας δώσουν δύο μόνο μέρες στον εαυτό τους για αναλύσεις (οι μακροχρόνιες σε κάνουν ΚΚΕ) και ας επιστρέψουν με μια επιλογή που απλά να μπορεί να μη χάσει από μια Αμερική "Trump’s Far West", του 2020.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση