Η Γενοκτονία των Ποντίων

Χρύσα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικός
Και έρχεται στις 19 Μαίου 1919 η καθοριστική στιγμή για την τύχη του ποντιακού ελληνισμού. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα. Το προμελετημένο σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των Ελλήνων από τα τριών χιλιάδων ετών πάτρια εδάφη τους φτάνει στο αποκορύφωμά του. Εφαρμόζονται σκληρότεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι εξόντωσης. Κι έρθαν χρόνια δίσεκτα, καταραμένα χρόνια.Ο ουρανόν ελίβωσεν, σην γήν ποτάμ' το αίμαν.
Τον Οκτώβριο του 1911 στη Θεσσαλονίκη οι Νεότουρκοι – ως κυβέρνηση πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη Tουρκοποίηση των – πολυεθνικής καταγωγής – μουσουλμανικών πληθυσμών.

Στην απόφασή τους αναφέρεται επακριβώς ότι:

Η Τουρκία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται… Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης Oθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία….». Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και όλων των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.

Εμπνευστής του σχεδίου ο  Γερμανός συνταγματάρχης  Όθων Λίμαν φον Σάντερς,  που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος ο οποίος πρότεινε στους Νεότουρκους εξοντωτικές ναζιστικές συνθήκες και τους διαβεβαίωνε ότι «Επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας η απομάκρυνση από τα παράλια, των Ελλήνων και των άλλων χριστιανικών λαών».  Η πρότασή του ήταν:  «ότι οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε σεις με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές. Με το σύστημα που σας προτείνω, ο θάνατός τους είναι βέβαιος. Άλλα πριν πεθάνουν, θα μας προσφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τους δε θα γεννούν, κι έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα, ενώ η μισητή κι άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα μέσα σε μια γενιά, κι εσείς θ’ αποκτήσετε μια συμπαγή τουρκική ομοιογένεια, που θα δώσει στο έθνος σας μια νέα δύναμη. Και μη ξεχνάτε βέβαια τις περιουσίες και τα κτήματα που θ’ αφήσουν οι ‘Γιουνάν’ μετά το χαμό τους, που θα περάσουν στο δημόσιο, δηλαδή σε σας όλους’…» Το εγκληματικό σχέδιο για τους Έλληνες του Πόντου τέθηκε κατά γράμμα σε εφαρμογή, το οποίο περιελάμβανε υποχρεωτική επιστράτευση όλων των αντρών ηλικίας 19-45 ετών και καταναγκαστική δουλειά στα τάγματα εργασίας, τα λεγόμενα Αμελέ Ταμπουρού κάτω από απάνθρωπες συνθήκες πείνας και ασθενειών που εξόντωναν μαζικά τον πληθυσμό. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας επιτρέπουν σε λίγους να επιζήσουν, σε άλλους να καταφύγουν στα βουνά και να οργανώσουν εκεί ένα δυναμικό αντάρτικο. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε το αντάρτικο. Ταυτόχρονα διάφορες ομάδες Τούρκων σκότωναν, λεηλατούσαν, κακοποιούσαν τον ταλαιπωρημένο πληθυσμό σε διάσπαρτα ελληνικά χωριά παραδίδοντας τα στις φλόγες.

Και έρχεται στις 19 Μαίου 1919 η καθοριστική στιγμή για την τύχη του ποντιακού ελληνισμού. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα. Το προμελετημένο σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των Ελλήνων από τα τριών χιλιάδων ετών πάτρια εδάφη τους φτάνει στο αποκορύφωμά του. Εφαρμόζονται σκληρότεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι εξόντωσης. Οι δίκες με κατασκευασμένες κατηγορίες και αποφάσεις, οι επιτάξεις και αρπαγές είναι οι νέες μορφές εξόντωσης. Το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων αφορούσε επίσης και τις γυναίκες και τα παιδιά. Η βίαιη αρπαγή των γυναικών και ο εγκλεισμός τους σε σπίτια Τούρκων, ο εξισλαμισμός τους, οι μαζικοί βιασμοί και οι βίαιες εγκυμοσύνες, η δολοφονία εγκύων γυναικών, η βίαιη αρπαγή παιδιών και βρεφών από τις μητέρες τους και η μεταφορά τους σε τουρκικές οικογένειες, τεκμηριώνει το αδίκημα της γενοκτονίας. Απ' το 1916 ως το 1923, οι Νεότουρκοι σκότωσαν ομαδικά περισσότερους από 353.000 Έλληνες κατοίκους του Πόντου και ανάγκασαν τους υπόλοιπους να αφήσουν τα σπίτια τους και να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Κι έρθαν χρόνια δίσεκτα, καταραμένα χρόνια
Ο ουρανόν ελίβωσεν, σην γην ποτάμ' το αίμαν.

Κ' εσκώθεν θρήνος θάνατος, πέρα περού σον Πόντον.
Ξαν κρούγ'νε οι Αγαρηνοί και καίγ'νε και ρημάζ'νε,
Ο βίον χάται γενεών, ο κόσμον ξεριζούται.
Κι ένας λαός πορεύκεται σ' Αδάμ την εξορίαν....

Αυτό που συνέβη στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Τουρκίας κατά τα έτη 1914-1923, αποτελεί τη μεθοδευμένη και συστηματική εξολόθρευση, μερική ή ολική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, σύμφωνα με τον ορισμό της γενοκτονίας, ο οποίος καθιερώθηκε μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, με πρόταση της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας (IAGS). Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού...

Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχει αναγνωριστεί επίσης από την Κύπρο, τη Σουηδία, πολιτείες των ΗΠΑ και περιφερειακές κυβερνήσεις στην Αυστραλία. Όμως η διεκδίκηση του αιτήματος της διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει. Ο ποντιακός κόσμος καλεί όλους στον αγώνα αυτό γιατί το έγκλημα της γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου και των λοιπών χριστιανικών λαών είναι  είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αφορά όλους μας, για να μην ξαναζήσουμε ανάλογες τραγωδίες.

*Χρύσα Μαυρίδου,Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Αν.Μακ. και Θράκης Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος,Μέλος της ΔΙΣΥΠΕ,Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Εκπαιδευτικός

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση