Η Αραβική Άνοιξη και οι επιπτώσεις της στη μετανάστευση

Στέλλα Βλαχοπούλου , Διεθνολόγος - MSc Univ. of Piraeus

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα αραβικά κράτη –ξεκινώντας από τις 18 Δεκεμβρίου 2010 στην Τυνησία- κι αποσκοπούν στην πτώση των απολυταρχικών καθεστώτων που καταπίεζαν τους Άραβες πολίτες είναι ευρύτερα γνωστές με τον όρο «Αραβική Άνοιξη». Πριν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το Σουδάν ήταν η μόνη Αραβική χώρα που ανέτρεψε επιτυχώς δικτατορικά καθεστώτα το 1964 και το 1985. Στα πλαίσια της Αραβικής Άνοιξης εκδηλώθηκαν εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, καθώς επίσης αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία.

Μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και το Ομάν. Οργανωμένες διαμαρτυρίες έγιναν στο Τζιμπουτί, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία και το Σουδάν. Κοινό σύνθημα των Αράβων διαδηλωτών είναι Ash-sha'ab yurid isqat an-nizam ( الشعب يريد إسقاط النظام) που σημαίνει «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς» .

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η αναζήτηση της ελευθερίας και η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στα αραβικά κράτη κάθε άλλο παρά σύντομα και αναίμακτα γίνεται. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει έναν τεράστιο αριθμό Αράβων πολιτών στη μετακίνησή τους κυρίως προς τον ευρωπαϊκό νότο, την Τουρκία καθώς επίσης και εντός αραβικών κρατών που αντιμετωπίζουν έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τη Λιβύη μετακινήθηκε μεγάλος αριθμός Λίβυων πολιτών προς την Τυνησία και την Αίγυπτο, ενώ από τη Συρία κατευθύνθηκαν πολλοί πρόσφυγες προς την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, να αναφέρω ότι πλέον αποτελεί χώρα υποδοχής μεταναστών (σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες που αποτελούσε χώρα εξαγωγής μεταναστών) από αραβικές χώρες εξαιτίας της Αραβικής Άνοιξης καθώς επίσης ότι αποτελεί και την κύρια μεταναστευτική πύλη προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που στηρίζονται στις συλλήψεις των παράνομων μεταναστών το 2010 και 2011, παρατηρούμε ότι οι Άραβες μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι οι ζυμώσεις που συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στη Μέση Ανατολή καθώς επίσης και στην κοντινή- και ουσιαστικά ανέτοιμη να υποδεχτεί το ρεύμα των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών- Ευρώπη. Ίσως η Αραβική Άνοιξη να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία μίας "παναραβικής ένωσης" παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και για τη δημιουργία νέων κρατών, όπως ήδη συζητείται μία πιθανή τριχοτόμηση της Λιβύης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε μάρτυρες μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση