Ασφάλεια και Εγκληματικότητα στην Ελλάδα

Νικόλαος Γεωργής , Οικονομολόγος - Msc Manchester Univ.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όσον αφορά τους τζίρους που έχουν σε σχέση με το προϊόν το οποίο παρέχουν, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει διότι ποντάρουν στην έμφυτη ανησυχία για το μέλλον που έχει ο καθένας από εμάς, αλλά και το αβέβαιο παρόν. Επειδή το μέλλον είναι πράγματι άγνωστο, οι εταιρείες αυτές έναντι κάποιου τιμήματος δύναται να προσφέρουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας από ό,τι μπορεί να προκύψει. Γιατί το αναφέρουμε; Η εισαγωγή αυτή του κειμένου κρίνεται απαραίτητη για να δείξουμε την σημασία του έχει το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία που ζούμε, στην σημερινή Ελλάδα που δεν υπάρχει πλέον το αίσθημα της ασφάλειας αλλά ανασφάλεια κοινωνική ,προσωπική, εργασιακή.

Ένας από του παράγοντες που τρέφουν το αίσθημα της ανασφάλειας είναι η εγκληματικότητα. Ποτέ πριν την σημερινή εποχή δεν είχαμε τέτοια ποσοστά εγκληματικότητας, ούτε ως προς την συχνότητα, ούτε ως προς την σκληρότητα των εγκλημάτων, ούτε κυρίως ως προς την αδυναμία της πολιτείας να την αντιμετωπίσει.

Μία γενεσιουργός αιτία της εγκληματικότητας είναι η παράνομη μετανάστευση ή οποία έχει πλέον εξελιχτεί σε εισβολή και κατοχή. Υπάρχουν περιοχές των Αθηνών οι οποίες είναι κυριολεκτικά υπό ομηρία. Συμμορίες εγκληματιών κυρίως αλλοδαπών διαπράττουν καθημερινά εγκληματικές πράξεις χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τους σταματήσει. Αναλογικά με τον πληθυσμό τον οποίο έχουμε , υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός λαθροεισβολεων (μεταναστών;) που προέρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχουν διαφορετικά ήθη έθιμα και τρόπους ζωής. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από χώρες στις οποίες η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή έως μηδαμινή αξία και όπου οι τιμωρίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές(ποινή θανάτου). Βρισκόμενοι λοιπόν σε μια χώρα όπου οι ποινές των δικαστηρίων είναι μικρές το νομικό σύστημα δεν λειτουργεί λόγο γραφειοκρατίας πολυτυπίας των νόμων και δυστυχώς διαφθοράς είναι επόμενο να εγκληματήσουν κάνοντας αυτό το οποίο γνωρίζουν να κάνουν. Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει το εισαγόμενο έγκλημα, αδυναμία που εγείρει ερωτήματα εάν είναι ηθελημένη ‘η προϊόν ανόητων, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό αστυνομικών ως προς τον πληθυσμό στην Ευρώπη , το ερώτημα όμως είναι που είναι αυτοί οι αστυνομικοί ;

Είναι αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονται σε γραφεία και άσχετες υπηρεσίες και όχι εκεί που πραγματικά χρειάζονται επίσης σίγουρα υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης. Νεαρά παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για τις οποίες είναι ανεκπαίδευτα με συνέπεια να χάνουν την ζωή τους. Σε συνδυασμό με την ευκολία με την οποία οι εγκληματίες δεν διστάζουν να αφαιρέσουν μια ζωή και με την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού έχουν κάνει την ζωή αφόρητη για τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας.

Η εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διαφορετικά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους όλο και πιο συχνά περιστατικά αυτοδικίας και οργάνωσης πολιτών σε ανεπίσημες πολιτοφυλακές, δηλαδή αντικατάσταση του κράτους από άλλους φορείς αφού μια από τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες είναι η διατήρηση της έννομης τάξης και η προστασία των πολιτών.

Η εγκληματικότητα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση την ανυπαρξία αναπτυξιακών πολιτικών εκ μέρους της πολιτείας και την καθυστέρηση της όποιας πρωτοβουλίας λόγο αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των φορέων και της γραφειοκρατίας είναι ένας συνδυασμός ο οποίος το μόνο που μπορεί να φέρει είναι ταραχές και βία. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από την νέα κυβέρνηση διαφορετικά ας προετοιμαστούμε για δυσμενείς καταστάσεις...

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

+1 #1 Ευτύχιος Δαμηλάκης 25-10-2013 18:25
Συγχαρητήρια στον Νίκο Γεωργή πολύ εύστοχο το άρθρο σου.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση