Φωτογράφος: Θεοδώρα Τζώγιου, Τίτλος: Τρόλει με light painting και φόντο graffiti!
Οικονομία 28/01/2016

Από 1η Φεβρουαρίου, «αριστερή» πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες

Τσιπρας εναντίον Τσιπρα!

Δειτε τι ελεγε το 2011 ο Αλ.Τσιπρας για τις αστικές συγκοινωνιες: «... με το κόστος  του 1,40 ευρώ για το εισιτήριο του μετρό οι εργαζόμενοι θέλουν ένα μηνιάτικο». https://www.youtube.com/watch?v=bUydeBvcE3U

Η συμπλήρωση ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας «γιορτάστηκε» στις αστικές  συγκοινωνίες με την απόφαση αύξησης του βασικού εισιτηρίου απο € 1,20 σε 1,40 ( +16%). Οι αυξησεις φτανουν μέχρι και 28% όπως πχ στο Μετρο για το Αεροδρόμιο ( μετ’ επιστροφης απο Αεροδρόμιο,  απο 14€ σε 18€ δηλ +28%! )

Η απόφαση ειχε ληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο (20/11/2015) όταν μετά την εφαρμογή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών το περασμένο καλοκάιρι, η Κυβέρνηση έφησε ελεύθερες (χωρις εισιτηριο) τις συγκοινωνιες για περιπου δύο εβδομάδες...

Αυτό, κατά τους ειδικούς αλλά και όπως τόνισε στη Βουλή –ακροαματική διαδικασία- ο πρώην Πρόεδρος και Διευθυνων Συμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γρ. Δημηριάδης,  κόστισε άμεσα στον ΟΑΣΑ περισσότερα απο € 9,5 εκατ, ενω  σε συνδυασμό με την αλλαγή νοοτροπίας μέρους του επιβατικού κοινού αυξησε την εισιτηριοδιαφυγή!

Ακολούθησε η επιβολή ΦΠΑ κατα 23% που απετελεσε τη «χαριστικη βολή» στην προπάθεια εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθηνας, η οποια εφερε την «σφραγίδα» της τρόικας.

Αυξηση 16% στο αστικό εισιτήριο – ως 28% στο Μετρό!

Χθες το βράδυ η κυβέρνηση, μεσω του ΟΑΣΑ, ανακοινωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου 2016, η Νέα Τιμολογιακή Πολιτική των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ (σσ: που δεν χρησιμοποιει τον όρο «αύξηση» αλλά ...τροποποίηση):

-Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική τροποποιείται η τιμολόγηση των τύπων κομίστρου, με άξονα την προσφορά συγκοινωνιακού έργου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους επιβάτες και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών, δεδομένης της επιβληθείσας από το καλοκαίρι αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

-Η νέα τιμολογιακή πολιτική σχεδιάστηκε στοχευμένα, διατηρώντας σταθερές είτε μειώνοντας τις τιμές που αφορούν στα βασικά προϊόντα κομίστρου, που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία. Παράλληλα οι νέες τιμές στις ειδικές κατηγορίες πολιτών, που ορίζονται με κοινωνικά κριτήρια, ουσιαστικά μειώνονται.

-Παράλληλα με την προστασία των ειδικών ομάδων πληθυσμού, που τους παρέχεται χαμηλού κόστους μετακίνηση, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική οι μόνιμοι χρήστες των μέσων, που ως τώρα επέλεγαν να μετακινηθούν με εισιτήριο, έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην αγορά μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, η οποία παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις με 1 ευρώ την ημέρα ή 0,5 ευρώ την ημέρα, καθώς η τιμή του βασικού αυτού προϊόντος παραμένει αμετάβλητη στα 30 / 15 ευρώ και αφορά το 97% των καρτών.

Η νέα πολιτική κομίστρου εξειδικεύεται ως εξής:

-Τιμή βασικού εισιτηρίου 1,40 ευρώ (+ € 0,20) και μειωμένου εισιτηρίου 0,60 ευρώ (σταθερή).

-Η τιμή του βασικού εισιτηρίου τροποποιείται από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ με παράλληλη όμως αύξηση του χρόνου ισχύος του στα 90 λεπτά.

Κατα τον  ΟΑΣΑ: Η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος σε αξία δεν ενσωματώνεται εξ ολοκλήρου στην νέα τιμή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 1,54 ευρώ, η νέα τιμή καθορίστηκε προς όφελος των επιβατών σε 1,40 ευρώ.

-Η τιμή του βασικού μειωμένου εισιτηρίου παραμένει 0,60 ευρώ, ενώ ο χρόνος ισχύος του αυξάνεται από 70 σε 90 λεπτά.

-Τιμές της βασικής μηνιαίας / τριμηνιαίας κάρτας και των αντίστοιχων μειωμένων (αφορούν περίπου το 98,32 % των καρτών) : Παραμένουν αμετάβλητες στα 30 και 15 ευρώ οι μηνιαίες και στα 85 και 43 οι τριμηνιαίες.

-Η τιμή της βασικής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών και της αντίστοιχης μειωμένης τιμής που αντιπροσωπεύουν το 97,97% του συνόλου των καρτών που πωλούνται σε ετήσια βάση και απευθύνονται στην μεγάλη κατηγορία των τακτικών χρηστών των μέσων μεταφοράς και ισχύουν για συνδυασμένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια ενός μήνα, παραμένουν αμετάβλητες στις προνομιακές τιμές των 30 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με όλα τα Μέσα (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ) με 1 ευρώ και 0,50 ευρώ την ημέρα.

-Οι μηνιαίες κάρτες αξίας 30 ευρώ αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους και οι μηνιαίες κάρτες μειωμένης τιμής αξίας 15 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές, τα άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών και οι πολύτεκνοι. Αντίστοιχα διατηρούνται οι τριμηνιαίες κάρτες.

Τhe story so far…

-Το  Ενιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρονικής διάρκειας 90λεπτων  από την επικύρωση της 1ης επιβίβαση,   κόστους € 1,40 (  μειωμένο € 0,70) ίσχυσε  την 1η Φεβρουαρίου 2011.

-Τον Σεπτέμβριο του 2014 και ως σήμερα ο ΟΑΣΑ σε συμφωνία με την τρόικα,  εφάρμοσε (με επιτυχία όπως δείχνουν τα αποτελεσματα) το πρώτο στάδιο σειράς μέτρων και νέα τιμολογιακή πολιτική ως εξης:

  • Μείωση του εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΜ από € 1,40 σε 1,20 αλλά με παράλληλη μείωση του χρόνου ισχύος από τα 90 στα 70 λεπτά και κατάργηση του εισιτηρίου απλής διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ αξίας € 1,20 .
  • Μείωση της κάρτας για όλα τα μέσα από € 45 στα 30 αλλά και κατάργηση της κάρτας λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ των € 20 .
  • Εισαγωγή τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών .
  • Εισαγωγή πενθήμερου εισιτηρίου €  10 και κατάργηση του 7ήμερου εισιτηρίου αξίας € 14 .

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΟΑΣΑ εντάχθηκαν η εφαρμογή του θερμικού εισιτηρίου και η αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, οι εννέα πρότυπες λεωφορειακές γραμμές με φωνητική αναγγελία ( όπως στο μετρό).

Στο συγκοινωνιακό κομμάτι,  στόχος αποτελούσε η βελτιωση των γραμμών ώστε να λειτουργουν ως τροφοδοτικές των σταθερών μέσων (μετρό-ηλεκτρικου-τραμ και του Προαστιακού) με:

  • Μείωση του μήκους της διαδρομής αρκετών λεωφορειακών γραμμών, οι οποίες    μετατράπηκαν σε τροφοδοτικές του μετρό αλλά και των γραμμών κορμού των λεωφορείων όπως πχ η Ελευσίνα-Αθηνα που σταμάτησε στο Μτερό της Αγιας Μαρίνας.
  • Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που δεν εξυπηρετούντο/ αι από το δίκτυο των σταθερών μέσω δηλ μετρό-τραμ.
  • Αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων, ώστε σε περιοχές όπου η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη να αυξηθούν και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση να μειωθούν.
  • Αλλαγή στον τρόπο που θα διανέμονται οι επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

Επρόκειτο να ακολουθήσει νέα μελέτη, ώστε να εξετάσει ξεχωριστά κάθε λεωφορειακή γραμμή και  να καταδειχθούν συγκεκριμένα το μήκος και τα έσοδά της σε συνδυασμό με το κόστος και την αποδοχή της από το επιβατικό κοινό.

Και αυτο διοτι ο ΟΑΣΑ στόχευε να αλλάξει και η φιλοσοφία της επιδότησης των συγκοινωνιακών εταιρειών, καθως  είχε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ώστε από το 2016, όπου θα ειχαν ολοκληρωθεί όλες οι συγκοινωνιακές μελέτες, να επιδοτείται η ζήτηση και όχι οι «μαύρες τρύπες» του συστήματος. Δηλ. το ποσοστό της επιδότησης να μην προκύπτει από τα ελλείμματα, αλλά ανά επιβάτη.

Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου στοχευε στην επιστροφή του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .

Η εκτίμηση ότι  μέχρι το τέλος του 2015  οι επιβιβάσεις σε όλα τα μέσα θα ήταν αυξημένες κατά περίπου πενήντα εκατομμύρια αλλάζοντας την εικόνα των τελευταίων ετών, αποδειχθηκε πέρα για πέρα αληθινή.

Σε δηλώσεις του ένα χρόνο πριν (19/1/2015) ο πρωην Προεδρος και Δ/νων Συμβουλος του ΟΑΣΑ κ Γρ. Δημητριάδης, ανέφερε:

«Η τρόικα αναγνωρίζει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα και αποδέχεται τις αλλαγές. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι επιτελείς του οργανισμού περίμεναν κάποιες απώλειες εσόδων τον πρώτο χρόνο εφαρμογής κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή μηνιαίες απώλειες της τάξης των 750,000 ευρώ.

Οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν, καθώς τα έσοδα του Σεπτεμβρίου τελικά αυξήθηκαν κατά 0,8% και κυμάνθηκαν σε 19,8 εκατ. ευρώ, αντί 19,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης, τα έσοδα από κάρτες αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 27,9%, αφού έφτασαν τα 7,2 εκατ. ευρώ, αντί 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Συνολικά 50.000 άτομα έχουν προστεθεί σε αυτούς που αγόραζαν κάρτες, κάτι που επιδιώξαμε, διότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεις ότι ο επιβάτης θα κάνει περισσότερες μετακινήσεις στην πόλη. Είναι και ένα θετικό μέτρο κατά της εισιτηριοδιαφυγής. Αυτό φάνηκε καλύτερα τον Οκτώβριο, έναν μήνα που δείχνει μια τάση από τη χρήση των υπηρεσιών του δικτύου από φοιτητές και νέους».

«Ενώ υπήρχε πτώση εσόδων στα μειωμένα εισιτήρια, παρατηρήθηκε μεγάλη και δυσανάλογη αύξηση από τα έσοδα στις μειωμένες κάρτες. Είτε λοιπόν αυτός ο κόσμος δεν μετακινούνταν καθόλου, είτε όντως μετακινούνταν αλλά δεν πλήρωνε εισιτήριο. Τώρα όλοι αυτοί έχουν μεταφερθεί στην κάρτα» εξηγεί ο επικεφαλής των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Η παθογένεια των αστικων ΜΜΜ

Η παρατεταμένη κρίση αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας είχαν ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να μειωθούν η κίνηση  και τα έσοδα του ΟΑΣΑ. Από το ιστορικό υψηλό του 2008 με τις συνολικές επιβιβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 900 εκατομμύρια, στα τέλη του 2013 μόλις άγγιξαν τα 650 εκατομμύρια.

Την κακή κατάσταση συμπλήρωνε το γεγονός ότι περίπου το 1/3 των μετακινούμενων (29,5%) με το σύνολο των μέσων ήταν «λαθρεπιβάτες»..

Από το υπόλοιπο ποσοστό το 26,2% χρησιμοποιούσε το 2013 ενιαία εισιτήρια, το 17,3% κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, το 14,2% κάρτα για όλα τα μέσα, 3% εισιτήρια μόνο για οδικά μέσα, 4,8% ετήσιες κάρτες και 5% άλλα προϊόντα κομίστρου.


Ας σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν με εσωτερικές μετακινήσεις χωρίς απολύσεις του προσωπικού και όπως προαναφερθηκε «η τρόικα έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της και  γι΄αυτό.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2014

Το 2014 ειχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τον ΟΑΣΑ.Σημειώθηκε αύξηση των εσόδων (παρά τη μείωση των τιμών) κατά € 9,5 εκατ. και μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά € 1,5 εκατ. Όμως σε σχέση με το 2013, υπήρξε αύξηση των εσόδων € 14,6 εκατ. (+5,7% το 2014 έναντι του 2013) και οριακή αύξηση των εξόδων € 0,9 εκατ. (για τη στήριξη του συγκοινωνιακού έργου). Τα στοιχεία αυτά ήταν θετικά δεδομένης και της μείωσης της κρατικής επιδότησης του Ομίλου κατά € 58 εκατ..

Επιπλέον, η νέα τιμολογιακή πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2014 εξελισσόταν  με επιτυχία. Παρά τις μειώσεις στις τιμές, τα έσοδα του Ομίλου από μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών, το τετράμηνο Σεπτ.-Δεκ. 2014, παρουσίασαν μείωση μόλις € 128.559 σε συνολικές πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ, δηλαδή -0,16% (Σεπτ.-Δεκ. 2014 έναντι Σεπτ.-Δεκ. 2013). Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης των Μέσων καθώς για πρώτη φορά μετά από 5 έτη συνεχούς πτώσης, το 2014 σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% φθάνοντας τις 651,1 εκατ. επιβιβάσεις.

 

ΣΥΡΙΖΑ:  «Βάφτιζε» τις μειώσεις ...αυξησεις

Βρισκόμαστε  λοιπον στον Σεπτέμβριο του 2014, όπου   τα εισιτήρια μειώθηκαν από 1,40 σε 1,20 ευρώ και ταυτόχρονα μειώθηκε η χρονική διάρκεια ισχύος τους στα 70 από 90 λεπτά.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκστρατεία για "προσπάθεια παραπλάνησης του επιβατικού κοινού” και για αύξηση των τιμών. Το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στηριχθεί στο εφεύρημα της χρονοχρέωσης για να υποστηρίξει ότι «τα κόμιστρα αυξήθηκαν δεδομένου ότι μειώθηκε η χρονική διάρκεια ισχύος τους». 

Λίγους μήνες μετά ( 11/2015) ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από 1η Ιανουαρίου αυξάνει "πραγματικά" την τιμή των εισιτηρίων κατά 0,20 ευρώ ή κατά 16%. Και ταυτόχρονα διατηρεί τη χρονική ισχύ των κομίστρων στα 70 λεπτά, δηλαδή, τα εισιτήρια ακριβαίνουν περισσότερο, σε σχέση ακόμη και με όταν κόστιζαν 1,40 αλλά είχαν ισχύ 90 λεπτών.

Το συμπέρασμα βέβαια, αυτό προκύπτει εάν ληφθεί υπόψη το εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγωγή στο λεπτό της ώρας της τιμής του εισιτηρίου που δεν ισχύει σε καμία χώρα του κόσμου.

-«Η δρομολογούμενη μείωση της τιμής του εισιτηρίου από 1.40 ευρώ που είναι σήμερα στο 1.20 ευρώ είναι γράμμα κενό και άνευ περιεχομένου αφού συνδυαζόμενη με την μείωση της χρονικής διάρκειας της μετακίνησης από τα 90 λεπτά στα 70 λεπτά στην πραγματικότητα αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου ανά λεπτό επιβίβασης» σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του (Ιούνιος 2014).

-«Εκείνο το οποίο παρακολουθούμε από χθες και όχι μόνο στο θέμα των εισιτηρίων είναι μια άλλη επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου. [...] Αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα γενικευμένης ελάφρυνσης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει στις μέρες μας που το παραμικρό ευρώ και λεπτό είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για τον καθένα» ( Πάνος Σκουρλέτης συνέντευξη στον Real Fm, 17 Ιουνίου 2014).

Απο την ερχόμενη Δευτέρα όπου ένα εκατομμύριο καθημερινοι χρήστες των αστικών συγκοινωνιών θα κληθούν να πληρώσουν 0,20 ευρώ περισσότερο για κάθε μοναδική διαδρομή διάρκειας 70 λεπτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία...Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ -ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΩΝ

   ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΟΑΣΑ

Εισιτήρια

Τύπος Κομίστρου  

Ισχύουσα τιμή  

 Νέα Τιμή /    

Μεταβολή +/-

Ενιαίο εισιτήριο    

1,20   €

1,40 €     

+16%

Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο

0,60 €

0,60 €

-

Ημερήσιο εισιτήριο / X80

4,00 €

€4,50      

+12,5%

Πενθήμερο εισιτήριο

10,00 €  

9,00 €  

-11/%

Τουριστικό - 3 ημερών

20,00 €

22,00 €       

+ 10%

Εισιτήριο Λεωφορείων Express  

5,00 €  

6,00 €  

+ 20%

Express Μειωμένο

2,50 €  

3,00 €

+20%

Μετρό – Αεροδρόμιο

Μειωμένο

8,00 €  

4,00€

10,00 €

2,00€


+25%

Μετρό - Αεροδρόμιο  μετ'επιστροφής

14,00 €

18,00 €

+28%

Μετρό - Αεροδρόμιο 2 ατόμων   

14,00   €

18,00 €

+28%

Μετρό - Αεροδρόμιο 3 ατόμων

20,00 €

24,00 €

+20%

Μετρό Παλλήνη-Κάντζα-Κορωπί-ΔΑΑ Μειωμενο

6,00 €

3,00 €

6,00 €

3,00€

-

-

 

Κάρτες

Τύπος Κομίστρου

Ισχύουσα τιμή

Νέα Τιμή

Μεταβολή +/-

Μηνιαία

-μειωμένη

30,00 €

15,00 €

30,00 €

15,00 €

-

-

Μηνιαία Αεροδρομίου

Μειωμενη

45,00 €

23,00 €

49,00 €

25,00 €

8,8%

Τριμηνιαία

Μειωμενη

85,00 €

43,00 €

85,00 €

43,00€

-

-

Τριμηνιαία Αεροδρομίου

Μειωμένη

130,00 €


65,00 €

142,00 €


71,00 €

+12,75%


+12,75%

Εξαμηνιαία

Μειωμένη

165,00 €  

83,00 €

170,00 €

85,00 €

+3,5%

Εξαμηνιαία Αεροδρομίου

Μειωμένη €

230,00 €

115,00 €

250,00 €

€125,00

+8,7%

+10,8%

Ετησια Αεροδρομίου

Μειωμενη

320,00 €

160,00 €  

330,00 €

165,00 €

+3%

Ετήσια Αεροδρομίου

Μειωμένη

450,00 €

230,00 €

490,00 €

245,00 €


+10,8%

       
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση