Οικονομία 26/01/2016

Από το "ύποπτο ξεπούλημα" το 2014, στην "επωφελή και σημαντική συμφωνία" του 2015

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε τη συμφωνία ενω ξεφορτωνόταν την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ενω στελέχη της κυβέρνηση απεμπολούσαν την παραχώρηση, έκαναν μυστικές διαπραγματεύσεις

Ή συμφωνία παραχώρησης- αξιοποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων που αποφασίστηκε στις 13 Αυγουστου 2015 και υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και γνωστοποιήθηκε λίγες μερες πριν, είναι ουσιαστικά ή πρωτη αποκρατικοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ ( ακολουθησε ο ΟΛΠ).

Ή δρομολόγηση της υπογραφής ήταν γνωστή από τον περασμένο Αύγουστο αλλά μετατέθηκε για μετα τις εκλογες, για ευνοητους λογους, μεταξύ των οποίων και η αντίδραση της «Αριστερής Πλατφόρμας»  που τοτε συμετειχε ενεργά με μελη της στην προηγούμενη Κυβέρνηση και στη συνεχεια ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεφορτώθηκε»....

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, 13 Αυγουστου 2015 και χωρις καμία αλλαγή στους όρους, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) άναψε « πράσινο φως» προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport.

Παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ακύρωση του διαγωνισμού, τις δηλώσεις που ακολούθησαν για αλλαγές στους όρους του με συμμετοχή σε αυτό του Δημοσίου ή των Δήμων, τελικά το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε στη συνεδρίασή του όσα είχε αρχικώς συμφωνήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Την απόφαση που δημοσιεύτηκε 17/8/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπυπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ή Fraport είχε απειλήσει να αποχωρήσει (!) αν δεν υπέγραφε σύντομα τη συμφωνία ή Κυβέρνηση, κάτι που τελικά εγινε σε... δυο δοσεις.

Η παραχώρηση στη Fraport αφορά διάστημα 40 ετών (30+10), ενω η προσφορά που είχε καταθέσει στο διαγωνισμό η κοινοπραξία ήταν η μεγαλύτερη. Προβλέπει καταβολή εφάπαξ τιμήματος € 1,23 δισ. συν πληρωμή ετησίου μισθώματος στο Δημόσιο ύψους € 22,9 εκατ. για κάθε έτος της 40ετούς παραχώρησης (δηλαδή € 920 εκατ.).

Επιπλέον, η Fraport θα καταβάλει στο Δημόσιο το 28,6% επί των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το οποίο θα μπαίνει επί 37 χρόνια από τα αεροδρόμια στα κρατικά ταμεία και εκτιμάται συνολικά σε ποσό ύψους €5,3 δισ.  

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για επενδύσεις στα αεροδρόμια ύψους € 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία, και συνολικά €1,4 δισ. για τη συνολική διάρκεια της παραχώρησης.

Fraport: Δεν έχουμε υπογράψει ακόμη σύμβαση

Η γερμανική Fraport ειχε δηλώσει τοτε από την πλευρά της πως «εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, διαψεύδοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει ήδη κλείσει η συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση που αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της Fraport, προσθέτοντας πως δεν έχουν υπογραφεί ακόμα συμβόλαια.

Βασικός μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%) και η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited.

Στις ΗΠΑ, όπου τα αεροδρόμια παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο, η Fraport έχει ήδη εξαγοράσει τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης σε 4 αεροδρόμια των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη, στο Πίτσμπουργκ, στη Βοστόνη και στο Κλίβελαντ.

Τα οφέλη της παραχωρησης- αξιοποιησης

Η Fraport είχε προσφέρει πολλαπλάσιο τίμημα έναντι τις αποτίμησης του συμβούλου που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, είχε υπάρξει και σχετική εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί η αποτίμηση ήταν τόσο χαμηλή.

Συνολικά, η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υπολογίσει το αθροιστικό όφελος, με όρους ονομαστικής αξίας, σε € 7,42 δισ. και σε € 2.07 δισ. με βάση την παρούσα αξία. Πρόσθετο όφελος 330 εκατ. ευρώ προκύπτει από τα έργα αναβάθμισης που θα προχωρήσει, κατά δήλωσή του, ο παραχωρησιούχος στα πρώτα τέσσερα χρόνια εκμετάλλευσης, ενώ για το σύνολο των 40 ετών δρομολογούνται επενδύσεις € 1,4 δισ.

Η υπογραφή της σύμβασης με τον γερμανικό όμιλο συμπεριλαμβανόταν στους όρους του νέου μνημονίου με τους δανειστές, όπως και η προώθηση τεσσάρων άλλων διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και εταιρεία τροχαίου υλικού ΟΣΕ).

Η ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας –μέσω του iskra.gr:

Πρώτες αντιδράσεις για την ανακοίνωση της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ ήρθαν από την Αριστερή Πλατφόρμα μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα Iskra με τίτλο "ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ TURBO-ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ".

Σε αυτό αναφέρει ότι "η κυβέρνηση με απόφασή της και κατ' επιταγήν του κατάπτυστου νέου μνημονίου, παρέδωσε και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος, τα 14 Περιφερειακά Aεροδρόμια φιλέτα της χώρας, λάφυρο στα γερμανικά συμφέροντα και συγκεκριμένα στη γερμανική εταιρεία Fraport, μετά από σχετική αυθαίρετη εισήγηση της διοίκησης του TAIΠEΔ στις 3 Iουλίου.

H σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του Kυβερνητικού Συμβουλίου Oικονομικής Πολιτικής (KYΣOIΠ) που συνεδρίασε στις 13 Aυγούστου και χθες (17/8) δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης.

Tην απαράδεκτη απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Oικονομικών Eυκλ. Tσακαλώτος, Oικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣYPIZA. Tο τίμημα που θα καταβάλει η Fraport είναι ευτελέστατο και ανέρχεται σε μόλις 1,23 δισ. ευρώ. H υλοποίηση του συγκεκριμένου ''project'' περιλαμβανόταν στο μνημόνιο έκτρωμα που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Aυγούστου. Δηλαδή η κυβέρνηση έσπευσε μία ημέρα νωρίτερα να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε μέσω του τρίτου μνημονίου. Tα 14 αυτά περιφερειακά αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Kέρκυρας, των Xανίων, της Kεφαλλονιάς, της Zακύνθου, του Aκτίου, της Kαβάλας, της Pόδου, της Kω, της Σάμου, της Mυτιλήνης, της Mυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου".

Εντονη ήταν τοτε η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης .

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε οτι «η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, όπως ακριβως είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε είχε καταγγείλει την απόφαση ως ύποπτο ξεπούλημα, τώρα την υιοθετεί ως επωφελή και σημαντική συμφωνία. Θα μπορούσε βέβαια να είχε ζητήσει και συγγνώμη αλλά που να βρεθεί ντροπή...».

----------------------------------------------------------------------------------------------------

2014 -Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια

Τι έλεγε ο Γ.Σταθακης στους (συνδρομητικους) Financial Times

 www.ft.com/intl/cms/s/0/b0c41cd2-95bb-11e4-be7d-00144feabdc0.html#axzz3O9Ggt9Zg==

Στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να εξουδετερώσει την «λαβή των ολιγαρχών» στην ελληνική οικονομία, αναφερόταν ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα, στην οποία φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη.

Στις δηλώσεις του, το οικονομικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, για ακόμη μια φορά, εναντίωση στην παραχώρηση του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.   

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι, «τόσο η παραχώρηση,ύψους € 915 εκατ. του Ελληνικού, όσο και η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί από τη Βουλή, μπορεί να ακυρωθούν».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το γενικο πλαίσιο αποκρατικοποιησεων σημερα

Με τις αποκρατικοποιήσεις σε πλήρη εξέλιξη έχουμε προς το παρον δύο απτά αποτελέσματα. Ο  ΟΛΠ και  τα  Περιφερειακά Αεροδρόμια βρίσκονται ήδη σε τροχιά ιδιωτικής συμμετοχής.

Ειδικότερα στα Περιφερειακά Αεροδρόμια έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρήσεις των χώρων προκειμένου να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση και να κωδικοποιηθεί, προκειμένου τον Σεπτέμβριο με την ανάληψη  της  Κοινοπραξίας, να υπάρχει καθαρή εικόνα.

Παραμένει άγνωστο, προς το παρον, τι θα γίνει με το προσωπικό των Αεροδρομίων, θεμα που αναμένεται να λυθεί μέχρι την ανάληψη της παραχώρησης.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή παρουσιάζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στα αεροδρόμια με κυρίαρχη αυτή του Αεροδρομίου Μακεδονία.

Σημαντικές παρεμβάσεις όμως θα γίνουν και στα μεγάλα τουριστικά αεροδρόμια που σήμερα η εικόνα τους μόνο κολακευτική δεν είναι. Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα θα δεχθούν lifting ενώ σε όλα τα Αεροδρόμια θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα με καταστήματα εστίασης, ρουχισμού, ταξιδίου κ.α.

Σε εξελιξη τα εργα

Αυτή την εποχή σε διάφορα αεροδρόμια που ανήκουν στην παραχώρηση βρισκονται σε εξέλιξη δημόσια έργα αναβάθμισης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι στο Αεροδρόμιο Μακεδονια ( αυξηση κατα 1.000 μ. και βελτιωση του διαδρομου), στα Χανιά (προσθηκη νεων χωρων-βελτιωσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο), στη Σκιάθο ( επέκταση χωρου στάθμευσης αεροσκαφών) κα. Όλα τα έργα, που γίνονται με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα ολοκληρωθούν κανονικά από το Υπουργείο Υποδομών ( φορέας υλοποίησης) και μετά θα αποδοθούν στον παραχωρησιούχο.

Η παραχώρηση

Το κοινοπρακτικό σχήμα που αναλαμβάνει τη διαχείρισης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων για τα επόμενα 40 (30+10) χρόνια αποτελείται από την Γερμανική
Fraport σε ποσοστό 65% και την Slentel (του ομίλου Κοπελούζου) σε ποσοστό 35%.

-Τα χρήματα που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο είναι €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα ενώ κάθε χρόνο θα λαμβάνει € 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων. Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης.

-Τα αεροδρόμια που παραχωρούνται είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) της Θεσσαλονίκης (SKG) της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου (ZTH).

-Εντός των υποχρεώσεων της Κ/Ξ είναι να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια εντός των πρώτων 4 ετών ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια (επιπέδου C όπως καθορίζονται από την ΙΑΤΑ) και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

-Το ύψος των επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε €330 εκατ. τα 4 πρώτα έτη της παραχώρησης, ενώ το ποσό των επενδύσεων για το σύνολο των 40 ετών της περιόδου παραχώρησης ( με την επέκταση των 10 ετων μετα τα 30) εκτιμάται σε €1,4 δισ.

-Επιπλέον σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας  δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ ο Παραχωρησιούχος θα πληρώνει το Δημόσιο τη χρήση των κοινών υποδομών. Μετά το τέλος της παραχωρησης, επιστρέφουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

-Σημαντικό σημείο αποτελεί και το γεγονός πως το Δημόσιο θα σταματήσει να χρηματοδοτεί για αυτό το διάστημα αυτά τα Αεροδρόμια (μισθοί, προμήθειες, φόροι, έξοδα λειτουργίας κ.α) ποσό που υπολογίζεται σε αρκετες  δεκάδες εκατομμύρια ετησίως.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση