Οικονομία 21/01/2016

Η κρίση ετεροχρονίζει τα δημοσια εργα

Εργα που καθυστέρησαν πάνω από 10 χρονια, έργα που «κοπηκαν», έργα που εξαγγέλθηκαν και δεν υλοποιηθηκαν, έργα που υποθηκευουν τις νεες γενιες.
H οικονομική κρίση που "χτύπησε" τη χώρα από την εφαρμογή του Α' Μνημονιου με την είσοδο του ΔΝΤ, έφερε όπως ήταν αναμενόμενο τα "πάνω - κάτω" και στον ευαίσθητο τομέα των κατασκευών ιδιωτικών και δημοσίων .

Πέρα από την κρίση στον ιδιωτικό τομέα (δηλ την οικοδομή όπου με τα στοιχεία Nοεμβρίου της EΛΣTAT, τον Aύγουστο εκδόθηκαν μόλις 769 άδειες, σημειώνοντας πτώση 11,4% στον αριθμό των συνολικών αδειών, ενώ η «βουτιά» στη ζήτηση του κλάδου από το 2010 έως σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 40%) , θα προσεγγίσουμε σήμερα μια καταγραφή για τα μεγάλα έργα που αποτελούν σύγχρονα «γεφύρια της Άρτας». Δηλαδή έχουν ξεκινήσει αλλά δεν ολοκληρώνονται ...

Αρκετά μεγάλα έργα, τοπικής αλλά και υπερτοπικής και εθνικής σημασίας που ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια,  ακόμα βρίσκονται είτε " παγωμένα" είτε υπό κατασκευή. Οι κίνδυνοι, πολλοί:
Από το να ζητηθεί επιστροφή ενισχύσεων, μέχρι να κηρυχθούν default δηλ. αθετημενα από την ΕΕ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους πιστωτές, αλλά και να καταστραφούν από τις "κακουχίες" του χρόνου,  αφού δεν συντηρούνται...

Η αρχή της κρίσης στα έργα

Tο καλοκαίρι του 2011, τα έργα στους  τέσσερις  μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας  "πάγωσαν"... λογω της οικονομικης κρίσης.

Το μόνο εργο που συνεχισε ηταν του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, (Κόρινθος -Τρίπολη και απο εκει προς Καλαμάτα και Σπάρτη) . Στα τέλη του 2012 ο αυτοκινητόδρομος έφτασε μέχρι την πόλη της Καλαμάτας...έστω ακομη αν υπολείπεται η παραδοση της Γεφυρας Τσακώνας ( αναμενεται στο επόμενο δεκαήμερο).

Η συνεχεια αυτου του έργου δεν ήταν η αναμενόμενη, καθως ο δρόμος δεν έφτασε στη Σπάρτη στο τέλος του 2013... Σημερα ενδέχεται να παραδοθει  στον Αύγουστο, ενω ο Περιμετρικός Καλαματας (Θουρία-Κιτριές)...αναμένεται να επανεκινησει για πολλοστη φορά.

Δυόμισυ χρονια μετά, τέλη του 2013 μετά από μαραθωνιες συζητησεις, τα έργα στους τεσσερις άξονες πήραν το «ΟΚ» της επανεκκίνησης αλλα με εκπτωσεις:  

-Ο Ε65 Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, (Λαμια-Εγνατια) «κοπηκε»  και βόρεια και νότια και έμεινε το τμήμα Ξυνιαδας-Τρικάλων,

-Ο «Μορεας» κόπηκε στο τμήμα Πάτρα-Πύργος πριν «παγωσει» λόγω χρηματοδότησης από τις τράπεζες και ενω ειχε  πρόοδος εργασιών 90%.  

Μια νεα συμφωνία (καλοκαίρι 2014) προέβλεπε αποζημίωση ως και 250 εκατ.ευρώ σε βάθος χρόνου για τυχός ζημιές από την μείωση της κίνησης...

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μορέας ηταν στο 95% και ο Ε65 στο 50% με προοπτικες ολοκλήρωσης του στα τέλη του 2015...αλλα...

Μόλις τον περασμένο μήνα το Δημόσιο πλήρωσε περ. 42 εκατ  για τη Χρηματοδοτική Συμβολή του, ενω μαζί με τα προαπαιτούμενα και την ολοκλήρωση των εργων του  Μορέα πέρασε στη Βουλή ρύθμιση για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, με την οποία αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου κατά 105 εκατ. ευρώ...Παραλληλα:

Το πρώτο «κομμενο» κομμάτι Λαμία-Ξυνιάδα μήκους 29 χλμ. Ενδέχεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές-Περιβάλλον) με ποσό 300 εκ.ευρώ.

Για το βόρειο τμήμα, Τρίκαλα - Κηπουρειό Γρεβενών κόστους  400εκ.ευρώ, προσπαθει να ενταχθει  εντος του  «Πακέτου Γιουνκέρ» και ερευνάται η  ανταποδοτικότητα του...

 

Ποια έργα που...έκλεισαν 10ετια

Α) Οδικά

- ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ( Αντίρριο- Ιωάννινα, 196 χλμ)


Το έργο της Ιόνιας Οδού ξεκίνησε τέλος 2006 με  στόχο να ολοκληρωθεί το 2013. Το Δεκέμβριο    πληρώθηκαν από το Υπ. Υποδομών 37,7 ως  ολική εξόφληση του 4ου λογαριασμού της Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου και  αποκαταστάθηκε η χρηματοδοτική ροή του. Προχωρα επίσης η διάνοιξη της σήραγγας στην Κλόκοβα (συνολικό μήκος διάνοιξης  +1.300 μέτρα) ενω προβλημα δημιουργουν ακόμη ( 9 χρόνια απο ρην έναρξη κατασκευών)  άλυτα τα θέματα με τις απαλλοτριώσεις.
(Όπως πχ στο τμήμα Μεσολόγγι-Μενίδι οπου  το ένα ρεύμα προς Ιωάννινα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ  το ρεύμα προς Αντίρριο καθυστερεί).

Σύμφωνα με την παραχωρησιούχο αυτή την εποχή εργάζονται περίπου 2.000 εργαζόμενοι στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ξεπερνά τα 1.500.

Η συνολική πρόοδος των εργασιών άγγιζε το 63% (τέλος Σεπτεμβρίου) ..

 

-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ :  ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Η σύμβαση για το τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα υπογράφηκε το 2004.   Όμως παλιές και νέες  εταιρείες χρεοκόπησαν και το έργο σήμερα....

Β) Συγκοινωνιακά

-ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα έργα της βασικής γραμμής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2006. Με τις νέες προσπάθειες θα χρειαστεί  τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμη....

Ηδη έχει αρχισει η προσληψη εργαζομενων απο την ΑΚΤΩΡ (1000 συνολικα απο αυτους που ειχαν απολυθει τον Ιανουάριο του 2015) ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου να ανοίξουν σταδιακά όλα τα εργοτάξια (με πρώτα  στο σταθμό «Βούλγαρη», στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στους σταθμούς «Νέα Ελβετία» και «Πατρίκιος» που συνδέονται και με τη διάνοιξη στο υπόλοιπο των σηράγγων, από «Νέα Ελβετία» μέχρι «Ανάληψη»), ενώ στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διάνοιξη των σηράγγων από τους μετροπόντικες, ( οι οποίοι στη συνέχεια, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα αξιοποιηθούν στην επέκταση Καλαμαριάς).

Όμως οι εργασίες χωρίς την  ενεργοποίηση  στο τμήμα της αρχαιολογικής έρευνας δεν μπορούν να προχωρήσουν αφού τόσο στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας έχουν εντοπιστεί, όσο και στον Πατρίκιο αλλά και στο ανοικτό όρυγμα από τη Νέα Ελβετία προς το αμαξοστάσιο. Για το σταθμό «Βούλγαρη», δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία όσον αφορά πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα αν και δεν αναμένεται η αποκάλυψη αρχαιοτήτων.

Βεβαίως, από το Δεκέμβριο έχουν απολυθεί και οι τελευταίοι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα, ενώ εκ του νόμου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των εργαζομένων στα αρχαιολογικά της Καλαμαριάς, στη βασική γραμμή, γιατί πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα.

 

- ΜΕΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ

Η επέκταση προς Πειραιά είναι το μοναδικό έργο Μετρό της Αθήνας. Ξεκίνησε το 2012 και με την ολοκλήρωση του θα προσθέσει στο Αθηναϊκό δίκτυο 7,5 χλμ γραμμής και 6 νέους σταθμούς.

Τα έργα , αναμένεται να συνεχιστουν με καθυστερηση ενος και πλέον χρόνου. Ηδη  η  Αττικό Μετρό με  11 εκ.ευρώ διευθέτησε  στην ανάδοχο κοινοπραξία του έργου J&P-GHELLA-ALSTOM τον οφειλόμενο ΦΠΑ που είχε συσσωρευθεί για ένα χρόνο θέτοντας  σε κίνδυνο όλη την εργολαβία . Αιτία η νομοθεσία  του 2014 που παρακρατούσε ΦΠΑ από τα τιμολόγια προς το Δημόσιο.

Η καθυστέρηση  έφερε πίσω  την πρόοδο όλου του έργου που παραμένει κατασκευαστικά σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ...

Όπως πχ η διάνοιξη του Σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ  δεν έχει ξεκινήσει και στο συγκεκριμένο σημείο το χρονοδιάγραμμα έχει ξεφύγει περισσότερο από 12 μήνες... Ο σταθμός, το σπουδαιότερο τμήμα τεχνικα, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, και συ ύψος κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.


Παράλληλα ο μετροπόντικας «Ιππόδαμος»  που βρίσκεται στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ στις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τη διάνοιξη της σήραγγας προς το σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ με στοχο να φτάσει εντος του 2016. Από εδω συνεχιζει  προς τον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ για να βγεί περίπου στα μέσα του 2017 από το Φρέαρ Δηληγιάννη ( κοντά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Συνολικά όπως όλα δείχνουν το έργο θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί με τις εκτιμήσεις να βλέπουν το 2019.

Με καθυστερήσεις η επέκταση του τραμ στον Πειραιά

Χωρίς ορίζοντα παραδοσης η επέκτασης του τραμ στον Πειραιά, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων του έργου, παραδέχεται η Αττικό Μετρό.

Το έργο επέκτασης του τραμ στον Πειραιά με αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2015,  ήδη έχει λάβει παράταση ενός έτους «με κύρια αιτία την υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Α' και Β' Διαμέρισμα του Πειραιά, οι οποίες, βάσει της απαίτησης του Δήμου Πειραιά, έπρεπε να υλοποιηθούν πριν την έναρξη των εργασιών του έργου του τραμ», υπογραμμίζει η Αττικό Μετρό.

Η εταιρεία ( σε έγγραφο που κατεθεσε σε επερώτηση βουλευτη στη Βουλη) παραδέχεται ότι «στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα του έργου, σύμφωνα με το οποίο οι εργασίες ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2016, έχουν ήδη σημειωθεί καθυστερήσεις και καταβάλλεται από την ανάδοχο εταιρεία κάθε προσπάθεια για την ανάκτηση αυτών».

Σύμφωνα με το έγγραφο της εταιρείας, οι κύριες αιτίες καθυστέρησης της υλοποίησης του έργου προκύπτουν από την εμπλοκή τρίτων φορέων όπως:

- Η Αρχαιολογική Υπηρεσία: «Είναι γνωστό ότι το έργο του τραμ διέρχεται από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους με κυριότερα τα Μακρά Τείχη. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα όλες οι εργασίες να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε πολλές περιπτώσεις να απαιτείται άμεση τροποποίηση και επανεξέταση των εργασιών» επισημαίνει.

- Η ΕΥΔΑΠ: «Το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στη διαδρομή του έργου είναι παλαιό και σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένο πριν από 50 και πλέόν χρόνια, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να απαιτεί μεγάλες τροποποιήσεις και αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου της και αντίστοιχες υποβολές μελετών για αυτές τις εργασίες αντί απλών παρακάμψεων των δικτύων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη δημοπράτηση του έργου» σημειώνει η Αττικό Μετρό.

- Η ΔΕΗ, με την οποία υπάρχουν «πολλαπλές εμπλοκές».

- Το Φυσικό Αέριο με το οποίο οι εμπλοκές είναι χρονοβόρες, «καθώς οι προδιαγραφές υλοποίησης των έργων του απαιτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοποθέτησης και τήρησης αποστάσεων ασφαλείας που αποτελούν και το κύριο πρόβλημα μετατοπίσεων των αγωγών του στις οδούς από τις οποίες διέρχεται το τραμ» σημειώνεται.

- Τα τρόλεϊ (πρώην ΗΛΠΑΠ), καθώς «απαιτήθηκε τριπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη τροποποίηση του δικτύου των ΗΛΠΑΠ με σκοπό την απεμπλοκή των δύο εναερίων δικτύων (Τραμ και ΗΛΠΑΠ) έργο που αιτήθηκε και ο Δήμος Πειραιά, το οποίο τροποποίησε και την υλοποίηση του έργου».

- Ο ΟΑΣΑ: «Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και σε όλη τη διαδρομή της γραμμής του τραμ υπάρχει άμεση εμπλοκή με τον ΟΑΣΑ. Επίσης, σημαντική εμπλοκή είναι και αυτή της τροποποίησης των γεωμετρικών και κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της οδού Τσαμαδού» εξηγεί

- Η Περιφέρεια Αττικής: Για τις ανάγκες υλοποίησης των μελέτων, των ρυθμίσεων προσωρινών κυκλοφορικών και των αλλγών στη φωτεινή σηματοδότηση, σε περίπου 30 κόμβους προκλήθηκαν «πολλαπλές εμπλοκές, χρονοβόρες διαδικασίες και μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο, ιδιαίτερα σε θέματα παραλαβής και παράδοσης των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης».

- Καθυστερήσεις στην έγκριση μελετών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και φωτεινής σηματοδότησης από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του πρώην υπουργείου Υποδομών.

- Η Τροχαία Αττικής με την οποία υπάρχει «σημαντική εμπλοκή για χρονικές καθυστερήσεις στο έργο» για την υλοποίηση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

- Δήμος Πειραιά: «Αιτήματα και οι απαιτήσεις του δήμου που αφορούν στην αντιμετώπιση θεμάτων που προέκυψαν μετά την υλοποίηση των μόνιμων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αλλά και παρεμβάσεις που αφορούν σε επιμέρους τμήματα του έργου, οι οποίες απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη ή την έγκριση των υπηρεσιών του δήμου. Οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες» επισημαίνει η Αττικό Μετρό.

- Δίκτυα: Σημαντικές εμπλοκές με τον ΟΤΕ «κυρίως με τις υφιστάμενες υπόγειες εγκαταστάσεις στον διάδρομο διέλευσης του τραμ» και άλλα προβλήματα από τις συναντώμενες οπτικές ίνες δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα υφιστάμενα δίκτυα του δήμου κτλ.

 

Γ) Σιδηροδρομικά

-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ
Στο δυσκολότερο τμήμα του άξονα Αθήνας- Θεσ-νίκης, το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός η διάνοιξη της σήραγγας Καλλιδρόμου- μήκους 9 χλμ διπλής κατεύθυνσης,  ξεκίνησε το …1997 και θα λειτουργήσει το 2018.

-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ
Τα έργα αναβάθμισης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα, ξεκίνησαν το 2004 με σκοπό να ολοκληρωθούν σε ...6 μηνες. Το 2012 τα έργα σταμάτησαν, η εργολαβία διαλύθηκε, ενώ  πριν μερικούς μήνες υπεγράφη νέα σύμβαση με πρόβλεψη  ολοκλήρωση τους τον Αύγουστο ...

Δ) Έργα Αεροδρομίων

ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το έργο αναβάθμισης του Α/Δ Ιωαννίνων που ξεκίνησε το 2006, έχει... άγνωστο μέλλον  καθώς έχει ενταχθεί όχι σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων...

-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΑΠΟΓΕΙΩΣΕΩΝ  Α/Δ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Ξεκίνησε το 2005 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2011. Τώρα αναμένεται να  τελειώσει στο Β`εξάμηνο του 2017.

 

Ή κατάσταση και οι προοπτικές

 

- Εθνική Οδός Αθήνας- Θεσσαλονίκης
Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 μετά από ...30 χρόνια !

Εντός του 2017  εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ο  βασικός οδικός άξονας της χώρας στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Ο εκσυγχρονισμός στο τμήμα των περ. 500  χιλ. ξεκίνησε τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τα έργα εντάθηκαν τα στις δεκαετίες `90 και ' 00 . Τώρα αναμένεται η τμηματική και οριστική ολοκλήρωση τους...

Πέρυσι παραδόθηκαν τα τελευταία μεγάλα έργα του Μαλιακού Κόλπου, ενώ υπολείπονται τα έργα στα Τέμπη  και τον Πλαταμώνα ( παρακάμψεις) .

Οι οδηγοι θα  ξεκινουν από την Αθήνα σε κλειστό αυτοκινητόδρομο και θα βγαίνουν  στην περιοχή του Ευαγγελισμού - για 25 περίπου χιλιόμετρα.

Ή  παράδοση αυτών των έργων θα κριθεί από τις συναντήσεις της κοινοπραξίας με την ηγεσία  του Υπουργείου Υποδομών στις επόμενες μέρες,  με αντικείμενο το ...πριμ επιτάχυνσης. Αναλόγως της συμφωνίας , το τελευταίο εργοτάξιο του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα παραδοθεί στους οδηγούς  στα τέλη της χρονιάς ή από τον Μάρτιο του 2017...

Το έργο στα τμήματα της οδικής αρτηρίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη διαχειρίζονται 4 εταιρείες:
- ΑΘΗΝΑ-ΣΚΑΡΦΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΝΕΑ ΟΔΟΣ
-ΣΚΑΡΦΕΙΑ-ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
- ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Σε κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται λειτουργούν  νέα διόδια. Με αυτά στον Μαλιακό Κόλπο, το κόστος ταξιδιού μετ`επιστροφής κοστίζει € 59,00. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3 ευρώ με την παράδοση του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα όπου ολοκληρώνονται πλήρως όλα τα έργα.
----------
Αξίζει εδώ να  σημειωθεί το εξής παράδοξο...
-Αν κάποιος επιλέξει να κινηθεί με καύσιμο διαφορετικό της βενζίνης, τότε το κόστος των διοδίων είναι σχεδόν ανάλογο με εκείνο του καυσίμου! Σε κάποιες περιπτώσεις, για αυτούς που κινούνται π.χ με φυσικό αέριο (έστω και αν είναι πολλοί λίγοι προς το παρόν) το κόστος του καυσίμου θα είναι λιγότερο από εκείνο των διοδίων.
----------

-Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Πάτρα

Το πιο δύσκολο έργο έχει αποδειχθεί η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα 120 χλμ, διότι τα έργα γίνονται με τον υφιστάμενο δρόμο σε λειτουργία.

Τα  έργα προχωρούν με  ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά τις σημαντικές δυσκολίες.
Στη διαδρομή βρίσκονται 12 σήραγγες (περ 10,4 χλμ)  που θα συντελέσουν τα μέγιστα στην μετατροπή του δρόμου σε ένα κλειστό ασφαλές αυτοκινητόδρομο.
(Μεγαλύτερη η σήραγγα Παναγοπούλας 4,2χλμ και η δύσκολη σήραγγα Πλατάνου  1,6χλμ λόγω ασταθούς υπεδάφους).

Όλες οι σήραγγες είναι διανοιγμένες ενώ σε διάνοιξη παραμένει μόνο η σήραγγα στον Πλάτανο. Εκτός από τις σήραγγες υπάρχουν και υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 3.374 μέτρων.

Από τον Μάρτιο του 2017 ή διαδρομή Κόρινθος – Πάτρα, αναμένεται να παραδοθεί στους οδηγούς με:
- Δυο λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα έχει πλάτος  26,5 μέτρα  με εξαίρεση το τμήμα Έξοδος Πάτρας – Διόδια Ρίου μήκους 6 χλμ  που θα διαθέτει 4 Λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 33,15 μέτρα.
Αργότερα θα παραδοθούν 2-3 σημεία με τεχνικές δυσκολίες.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα
προετοιμάζεται η παράδοση των πρώτων τμημάτων στην κυκλοφορία ( Κόρινθος-Κιάτο).

Ή προκήρυξη για το τμήμα Πάτρα- Πύργος

Στο τμήμα Πάτρα-Πύργος μήκους 74 χλμ ( 13 χλμ διαπλάτυνση υφιστάμενου και 61 με νέα χάραξη)  αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, αφού έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Το έργο θα μικρύνει την χρονοαπόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις σε 30 λεπτά ενώ απο την Αθήνα θα χρειάζονται περ. 3 ώρες.

Στο τέλος Ιανουαρίου  αναμένεται η προκήρυξη για τη  δημοπράτηση του 2ου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.
Η οκταπλή εργολαβία του έργου ξεκίνησε με τη προκήρυξη της δημοπράτησης του πρώτου τμήματος Δουναίικα -Πύργος στις 8 Μαρτίου 2016.
Η διαδικασία των δημοπρατήσεων θα κρατήσει όλο το χρόνο μιας και οι αργές διαδικασίες των διαγωνισμών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια για γρήγορη ολοκλήρωση.
Με βάση τα δεδομένα των δημοπρατησεων και χωρίς εμπλοκές λόγω προσφυγών μεταξύ των διαγωνιζομένων, η λειτουργία του στο σύνολο αναμένεται περί το 2020.

Ο δρόμος θα έχει προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες+ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Στη διαδρομή προβλέπονται 8 ανισόπεδοι κόμβοι ( Μιντιλογλίου, ΒΙΠΕ, Κάτω Αχαΐας, Βάρδας, Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας και Πύργου).

ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ: Όνειρο θερινής νυκτός...
----------------------------------------------------
Η κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος αποτελεί ένα ακόμη " όνειρο θερινής νυκτός" στα κατασκευαστικά χρονικά. Εντάχθηκε στην παραχώρηση της "Ολυμπίας Οδού" το 2001, δημοπρατήθηκαν μαζί το 2005 και το 2013 λόγω της κρίσης "κόπηκε" από το φυσικό αντικείμενο του έργου ενώ είχαν ξεκινήσει έργα (ποσοστό 15%).

Στο τμήμα αυτό οφείλεται η ονομασία του αυτοκινητόδρομου "Ολυμπία Οδός" καθώς εδώ βρίσκεται η περιοχή της Ολυμπίας.

Αποτελεί το πρώτο τμήμα της "Δυτικής Ολυμπίας Οδού" που περιλαμβάνει τη διαδρομή Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και είναι στο μεγαλύτερο μήκος της μία παραθαλάσσια χάραξη της στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου.

Στο τέρμα της, στην περιοχή της Τσακώνας, ενώνεται με τον "Αυτοκινητόδρομο Μορέα"  και δημιουργεί  ενιαίο δίκτυο σε όλη την Πελοπόννησο.

Το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό είναι "μπλοκαρισμένο" εδώ και χρόνια λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων ενώ υπο μελέτη βρίσκεται το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα. Αναμένεται η δημοπράτηση του εντός του ΕΣΠΑ 2014-2020-  πιθανότερα στο 2017.

 

Έργα προς άμεση υπογραφή

Σε φάση υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται πολλά νέα έργα που δημοπρατήθηκαν το 2015 και έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο  των μεγάλων, υπό κατασκευή, έργων της χώρας. Έτσι:

- Στον Φεβρουάριο αναμένεται η υπογραφή του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δημόσιου έργου αναβάθμισης της υποδομής στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο κόστους 215 εκ.ευρώ.

- Σε τελική φάση υπογραφής της σύμβασης είναι το έργο κατασκευής υπόγειας διάβασης στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Το έργο θα κάνει ασφαλέστερες τις διαδρομές των πεζών καθώς στην περιοχή συμβαίνουν αρκετά  ατυχήματα. Το έργο 19 εκ.ευρώ είναι έτοιμο για υπογραφη.

- Στα τέλη της άνοιξης υπολογίζεται να έλθει προς υπογραφή το έργο για την ολοκλήρωση του τμήματος Πολύκαστρο-Ειδομένη που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης , υψους 25 εκ.ευρώ.

- Στα μεγάλα οδικά έργα της Κρήτης σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι δημοπρατήσεις του 2014 :
Το τμήμα Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά κόστους 47εκ.ευρώ
Η αναβάθμιση του τμήματος του ΒΟΑΚ Πάνορμος-Εξάντης κόστους 65 εκ.ευρώ.

Δύο ακόμα έργα που θα δούμε να υπογράφονται είανι η μεταφορά-διανομή νερού από το Φράγμα Ανάβαλου στην Αργολίδα και το έργο του αγωγού της ΕΥΔΑΠ που θα συνδέσει στο δίκτυο την Αίγινα. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το καλοκαίρι.

 

 

ΕΡΓΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ : Δει δη χρηματων...

Με τις «παλιές πληγές» να κλέινουν και  να αντιμετωπίζονται τα χρονίζοντα θέματα όπως δηλ έκλεισαν οι μαύρες τρύπες στα χρέη του Δημοσίου στα μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων, ολοκληρώθηκε και κυρώθηκε η σύμβαση του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, μπήκε σε τροχιά συμφωνίας το Μετρό Θεσσαλονίκης κα.  Το Υπ Υποδομων οραματιζεται τη νεα γενια έργων...

Πρωτο μέγαλο εργο-που έχει εξαγγελεθει επανειλλημενως , είναι η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας κόστους  1,4 δις ευρώ που προς το παρόν αναζητεί ολοκληρωμένη χρηματοδότηση.  ( βλ συνεχεια).

-Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται  δημοπράτηση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Το  κόστος που ξεπερνά τα 850 εκ.ευρώ. Η δημοπράτηση εχει ματαιωθει 4 φορες...

-Στις 8 Μαρτίου αναμένεται η δημοπράτηση για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος. Το έργο ειναι κόστους 350εκ.ευρώ. Η δημοπράτηση εχει αναβληθει τουλ΄χιστον 5 φορές///

-Στις 31 Μαΐου οριστηκε η επαναδημοπράτηση για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο κόστους 250 εκ.ευρώ . Θεωρείται στρατηγικό έργο που μπορεί να προσφέρει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα μερικές χιλιάδες ακόμα .

 


 
Την υλοποίηση όλης της Γραμμής 4 με ΣΔΙΤ επιθυμει το Υπουργείο Υποδομών

Ενω σημαντικα  προβλήματα ζητουν λύση, το Υπουργείο Υποδομών φιλοδοξει να βάλει στις ράγες  την ‘’ Γραμμή 4 ‘’ του Μετρό της Αθήνας και μάλιστα χωρις την εξασφάλιση –εγκριση της ΕΤΕπ...

Ο φιλόδοξος  στόχος  είναι : Να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και στη συνέχεια να δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της γραμμής προκειμένου μέσα στην επόμενη δεκαετία να λειτουργήσει όλη η γραμμή.

Να σημειωθεί πως από το Υπουργείο Υποδομών επιθυμούν τη δημοπράτηση τόσο του πρώτου τμήματος, όσο και των υπολοίπων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για το πρώτο τμήμα (350 εκ.ευρώ) να κατευθυνθούν σε άλλα έργα...

Το κρίσιμο σημείο όλης της υπόθεσης είναι να συμφωνήσει η ΕΤΕπ στην υλοποίηση του παραπάνω εργου ως ΣΔΙΤ καθως μέχρι τώρα η θέση της ΕΤΕπ είναι αρνητική .

Αυτό δυσκολεύει τη διαπραγματευτική θέση του Υπουργείου που πιστεύει ότι μπορεί να πείσει με επιχειρήματα οτι με τον τρόπο αυτο  απελευθερώνται σημαντικά κεφάλαια που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία με ευεργετικά αποτελέσματα ενώ θα άλλαζε δραματικά προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης τόσο αισθητικά όσο και συγκοινωνιακά.

Εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά θεωρείται μόνο το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ (1,4 δις ευρώ) που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει είτε ως ΣΔΙΤ είτε ως δημόσιο έργο.

Η Γραμμή 4 έχει 30 χλμ μήκος, δηλαδή είναι μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα η Γραμμή 2, και θα διαθέτει 33 σταθμούς.

Σε επίπεδο μελετών αυτή τη στιγμή μελετάται όλη η γραμμή, ολοκληρωμένο μελετητικά είναι το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ενώ ωριμάζει και το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΓΟΥΔΗ.
 

 

Τα μπλέ-πρασινα και κοκκινα έργα

Σε κλοιό βρίσκονται πλέον τα περίφημα 181 έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα έργα που υπάρχουν σε αυτό το Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σε αυτά βρίσκουμε πολύ γνωστά έργα αλλά και έργα λιγότερα γνωστά όπως εκείνα της Πληροφορικής.

Σε γενικές γραμμές βλέπουμε τα έργα με μπλε και πράσινο χρώμα να γίνονται όλο και περισσότερα αλλά υπάρχουν πλέον και αρκετά έργα που κινδυνεύουν, όντας στην κόκκινη ζώνη.
Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης μελών του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα που δεν κατάληξε και τόσο καλά. Ας δούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε:


ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Στα ολοκληρωμένα έργα είναι ο Σταθμός Συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και ο Αγωγός Φυσικού Αερρίου Υψηλής Πίεσης προς Αλιβέρι. Επίσης το Κτήριο Διάχυτης Νοημοσύνης, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελεγκτικών υπηρεσιών (ΟΠΣΕΥ), η Περιμετρική Οδός στο Βαθύ Σάμου, η επαρχιακή οδός Καμπί- Χαβούνα- Κάτω Μεριά Κέας, η παραϊόνια Οδός, η επαρχιακή οδός Λάρισα-Καρδίτσας και Παιανία-Σπάτα-Λούτσα, τμήμα της ΕΟ Θήβας-Λειβαδιάς, το οδικό έργο Αταλάντη-Βοιωτία, Ανατολή-Εγνατία(Ιωάννινα), τμήμα της ΕΟ Ρόδος-Λίνδος κα Αγ.Ισίδωρος-Λάερμα, η επαρχιακή οδός Καλλονή-Ερεσός, το Καρτέρι-Πάργα, το Σέρρες-Αμφίπολη, το Λάρισα- τα έργα στο λιμάνι Κύμης, Μαντουδίου, Λαυρίου, Πειραιά, τα σιδηροδρομικα έργα ΣΚΑ-3 Γέφυρες-Κιάτο κ.α

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Εδώ έχουμε επίσης σημαντικά έργα όπως: τα μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιόνια Οδός, Αιγαίου, τα ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας, Μουσείο Μεσσαράς Κρήτης, σιδηροδρομικά έργα Κιάτο-Ροδοδάφνη, Τιθορέα-Δομοκός,  έργα στα Λιμάνια Πάτρας και Άστρους, το έργο Μετρό Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο, τα έργα της Εγνατίας Φλώρινα-Νίκη, Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας κ.α

ΤΑ ΕΡΓΑ  ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΩΝΗ
Εδώ βρίσκουμε έργα που δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο αλλά είναι έργα με μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο προς το παρόν ελεγχόμενες: Ψηφιακό Σχολείο, Δασολόγιο, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο ΟΑΣΑ, ο αυτοκινητόδρομος Μορέας, παρακαμψή Αεροδρομίου Κέρκυρας, Παράκαμψη Λάρισας,  Ποτίδαια-Κασσάνδρα, Γύθειο-Αρεόπολη, Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά, Άκτιο-Αμβρακία,  Πατρίδα-Νάουσα, επέκταση Τραμ προς Πειραιά,  έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, σιδηδρομικό έργο Διακοπτό-Ροδοδάφνη, β`φάση Θριάσιου Πεδίου, σηματοδότηση ΠΑΘΕΠ, κλείσιμο ΧΑΔΑ, χείμμαρος Ξηριά, έργα αποχέτευσης σε 120 οικισμούς, ανάδειξη λίμνης Πολυφύτου, διαπλάτυνση Διαύλου Λευκάδας,  νεό μουσειο Βεργίνας, έργα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών κ.α

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΡΓΑ
Εδώ είναι που κινδυνεύουν να ξεμείνουν από χρηματοδότηση χωρίς να ολοκληρωθούν. Εδώ έχουμε πολύ σημαντικά έργα: Εθνικό Ληξιαρχείο, Κτηματολόγιο, οδικό έργο Ν.Στύρα-Στύρα,  Αρδάνιο-Ορμένιο, Μετρό Θεσσαλονίκης, νέα αποβάθρα στο λιμάνι της Σύμης, σιδηροδρομικά έργα Πειραιάς-3 Γέφυρες, Πολύκαστρο-Ειδομένη, Λίμνη Κάρλα, Θέατρο Ζακύνθου κ.α

Φυσικά εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως τα παραπάνω έργα και κυρίως αυτά που βρίσκονται στην πορτοκαλί και κόκκινα έργα μπορεί να είναι έργα phasing ωστόσο μιλάμε για απώλεια χρηματοδότησης μέρους του ποσού που είχε δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση