Οικονομία 19/11/2015

Κόκκινα δάνεια: Μια διαπραγματευτική νίκη

Από πότε το κοινωνικό κράτος σημαίνει προστασία των επενδύσεων της μεσαίας τάξης; Αν δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο, ας πουλήσουν το σπίτι και ας μετακομίσουν σε μια λιγότερο ακριβή περιοχή. Τι πιο λογικό;
«Παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη», «ΣΟΚ: κοράκια αρπάζουν τα σπίτια των Ελλήνων» και άλλες τέτοιες ομορφιές κατακλύζουν το διαδίκτυο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στα κάγκελα. Μέχρι κι ο Τζιτζι δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει πλειστηριασμούς. Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή:

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο 40%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κάτω από το 10%. Αν αυτή η ανισορροπία δεν εξομαλυνθεί, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να δώσει νέα ρευστότητα και η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί. Οπότε, είναι αναγκαίο να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια. Πως θα γίνει αυτό;

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η 1η κατοικία όσων έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης προστατεύεται, αρκεί η αντικειμενική της αξία να είναι μέχρι 170.000 ευρώ. Όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης προστατεύονται, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι μέχρι 230.000 ευρώ. Στην δεύτερη κατηγορία, θα οριστεί ένα μηνιαίο ποσό το οποίο θα καταβάλλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα και θα είναι στο ύψος ενός ενοικίου.

Συμπέρασμα: Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ ή/και εισοδήματα άνω των 3.000 ευρώ μεικτά για 4μελή οικογένεια, δεν προστατεύονται και θα πρέπει να κάνουν ρύθμιση του δανείου τους, ειδάλλως κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Εδώ αρχίζει ο παραλογισμός. Ιερή αγανάκτηση κατακλύζει τους επαναστατημένους τους διαδικτύου. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και άλλα τέτοια κοσμούν τους τοίχους του FB. Από πότε όμως 3.000 μεικτά είναι «λαϊκή οικογένεια»; Πόσες οικογένειες έχουν τέτοια εισοδήματα; Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ (2013), το 76,6% των μισθωτών αμείβεται με ποσά έως 1.500 ευρώ μεικτά. Κυρίως όμως, ΓΙΑΤΙ πρέπει να προστατεύονται όσοι έχουν τα εισοδήματα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή όσοι έχουν σπίτια μεγάλης αξίας; Από πότε το κοινωνικό κράτος σημαίνει προστασία των επενδύσεων της μεσαίας τάξης; Αν δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο, ας πουλήσουν το σπίτι και ας μετακομίσουν σε μια λιγότερο ακριβή περιοχή. Τι πιο λογικό;

Αλήθεια όμως, πως αλλιώς μπορεί να γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων; Πως θα αυξήσουν οι τράπεζες τα έσοδα τους, ώστε να μην κινδυνέψουν (ξανά) στο μέλλον οι καταθέσεις; Ας μην ξεχνάμε ότι αν μέσα σε 2 μήνες δεν κλείσει η αξιολόγηση, οι καταθέσεις κινδυνεύουν με κούρεμα. Διότι, αυτοί είναι οι νόμοι της οικονομίας. Για να χαρίσεις λεφτά πρέπει να τα πάρεις από κάποιον άλλον – για να διαγράψεις χρέη, πρέπει να καλύψεις την τρύπα από κάπου αλλού. Μέσα στην Ευρωζώνη τα περιθώρια είναι ξεκάθαρα. Έξω από την Ευρωζώνη, μπορεί ο Λαφαζάνης να τυπώνει και να μοιράζει δραχμές, μέχρι η αγοραστική δύναμη του μισθού να μηδενιστεί και να το βαφτίζει φιλολαϊκή αντιϊμπεριαλιστική πολιτική.

Πέρα από τις αντιπολιτευτικές κορώνες και το σκηνικό τρόμου, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι μια διαπραγματευτική νίκη της κυβέρνησης. Προστατεύονται οι πραγματικά αδύναμοι και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή των δόσεων για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ελάχιστο ποσό των 40 ευρώ/μήνα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για όσους (πολλούς) δεν έχουν καν 1η κατοικία και αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους. Χιλιάδες οικογένειες ζουν με τους παππούδες, διότι δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα για να πληρώνουν ενοίκιο, θέρμανση και λογαριασμούς. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος επιδότησης ενοικίου, θέρμανσης, λογαριασμών ΔΕΗ-νερού, ώστε να γεμίσουν τα άδεια διαμερίσματα. Να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους. Αυτό είναι το στοίχημα και όχι η διάσωση των υπερχρεωμένων της Γλυφάδας και του Πανοράματος.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση