Οικονομία 03/09/2015

Προσεγγίζοντας την Ανταγωνιστικότητα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης που μετράει την ευκολία του επιχειρείν βασίζεται σε δέκα μεταβλητές, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση, να λάβει πίστωση ή ηλεκτρικό ρεύμα, να εισάγει ή να εξάγει.

Όλοι μας καμιά φορά απορούμε πως είναι δυνατόν μια χώρα τόσο πλούσια σε κλίμα και σε ανθρώπους όπως η Ελλάδα να μην έχει καταφέρει ούτε στο ελάχιστο να έχει παραγωγή,τόσο σε προιόντα όσο και σε υπηρεσίες.Αντιθέτως η Ολλανδία μια χώρα πιο μικρή, που η μισή της έκταση είναι καλυμμένη από βάλτους και η άλλη μισή δίνει τιτάνιο αγώνα για μην την καταπιούν τα κύματα του Ατλαντικού, έχει καταφέρει να έχει ΑΕΠ 800 δις Ευρώ.

Η επίτευξη υψηλής ανταγωνιστικότητας δεν προϋποθέτει την μείωση των μισθών και αυτό μας το λένε οι ίδιοι οι καπιταλιστές μέσω των διαφόρων διεθνών αστικών οργανισμών, για να χρησιμοποιήσω την μαρξιστική φρασεολογία, όπως π.χ. το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο δημοσιεύει μέσω της Global Competitiveness Report τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Index). Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών της υφηλίου με βάση τους δώδεκα πυλώνες που έχει καθιερώσει, δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρείς, αλλά 113. Με άλλα λόγια το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας είναι πολυπαραγοντικό και όχι μονοδιάστατο. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα, όπως π.χ. το μισθολογικό κόστος, αλλά πολλοί. Παράγοντες που κάποιος δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί ότι μπορεί να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα όπως π.χ. το ποσοστό των μαθητών που εγγράφονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το προσδόκιμο ζωής, η παιδική θνησιμότητα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του σχολείου, το επιχειρηματικό κόστος που προκύπτει από το έγκλημα, την βία ή την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και πολλοί άλλοι.

Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν όλοι την ίδια αξία και βαρύτητα. Για μια υποανάπτυκτη χώρα οι υποδομές (οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι) συμβάλλουν περισσότερο στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της σε σχέση με μια αναπτυγμένη χώρα για την οποία περισσότερο σημαντικό ρόλο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παίζει η ικανότητα της να καινοτομεί. Όσον αφορά το μισθολογικό και τα εργασιακά, στον έβδομο πυλώνα που τιτλοφορείται ως Labor market efficiency (Αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας), αναφέρονται ως παράγοντες: η ικανότητα της χώρας να προσελκύει ταλέντα (π.χ. επιστήμονες, ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες), το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε σχέση με τους άντρες, η επίδραση της φορολογίας στο κίνητρο για εργασία, η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Εκτός των άλλων αναφέρονται παράγοντες όπως το κόστος απολύσεων, οι πρακτικές προσλήψεων - απολύσεων (δηλ. πόσο  εύκολα ή δύσκολα μπορούν να προσλαμβάνονται ή να απολύονται οι εργαζόμενοι) καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζονται οι μισθοί (αν δηλ. οι μισθοί είναι άκαμπτοι ή εύκαμπτοι).

Βλέπουμε συνεπώς ότι οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και πολλοί είναι και η πλειοψηφία από αυτούς δεν έχει άμεση σχέση με τους μισθούς. Πουθενά επίσης δεν υπάρχει ρητή προτροπή να απολύονται μαζικά οι εργαζόμενοι ή να μειώνονται οι μισθοί. Το ότι κάποιος μπορεί να απολύει εύκολα ή το ότι υπάρχει μεγάλη ευκαμψία στον καθορισμό των μισθών δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι πρέπει να μειώνονται οι μισθοί ή να γίνονται απολύσεις αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης που μετράει την ευκολία του επιχειρείν βασίζεται σε δέκα μεταβλητές, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση, να λάβει πίστωση ή ηλεκτρικό ρεύμα, να εισάγει ή να εξάγει. Περιλαμβάνει επίσης την προστασία των επενδυτών και την εφαρμογή των επιχειρηματικών συμφωνιών. Ο δείκτης διαφθοράς βασίζεται στην αντίληψη του πόσο διεφθαρμένος είναι ο δημόσιος τομέας ή το πολιτικό σύστημα, το αν η ψήφος στις εκλογές χειραγωγείται ή αν χρειάζεται να δώσει κάποιος φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του. Ακολουθεί μια πολύπλοκη διαδικασία για να κατασκευαστεί. Ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας περιλαμβάνει μεταβλητές που έχουν σχέση με την ισχύ του νόμου όπως ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με την συμμετοχή του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα όπως το ποσοστό των κρατικών δαπανών ως ποσοστό του Α.Ε.Π., με την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση