Οικονομία 20/08/2015

Ευρωπαϊκή λογική για την Ελλάδα του μέλλοντος

Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κοινωνικών εταίρων που για μια ακόμη φορά παραμένουν αναξιοποίητοι. Η υπομονή του λαού και οι ελπίδες του από τη σημερινή κυβέρνηση δε πρέπει να χαθούν. Το όνειρο για έξοδο από τη κρίση μπορεί να καθυστερήσει, αλλά όχι να χαθεί.

Οι αγωνίες και οι συζητήσεις των πολιτών το τελευταίο χρονικό διάστημα των έντονων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης  με τους εταίρους μας, επικεντρώθηκαν στην οικονομική και επιχειρηματική ασφυξία που έχει συμπιέσει τη χώρα μας. Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση,  απαιτεί συνέπεια και αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κοινωνικών εταίρων που για μια ακόμη φορά παραμένουν αναξιοποίητοι.

Τα Επιμελητήρια, ο Σ.Ε.Β και η Εφοπλιστική κοινότητα στη ναυτιλία είναι οι βραχίονες ανάπτυξης για μια χώρα που θέλει να λειτουργεί συντονισμένα και να κατακτά στόχους που θέτει. Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να χαράξει  προτεραιότητες και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, που στοχεύουν στην εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού για τη καταπολέμηση της ανεργίας. Να διεκδικήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση δημοσίων έργων.

Η υπομονή του λαού και οι ελπίδες του από τη σημερινή κυβέρνηση δε πρέπει να χαθούν. Το όνειρο για έξοδο από τη κρίση μπορεί να καθυστερήσει, αλλά όχι να χαθεί.

Οι σχέσεις της ΕΚΤ και της συγκυβέρνησης δεν είναι οι καλύτερες. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει συναντίληψη και άμεση επικοινωνία. Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν η κυβέρνηση συνειδητοποιούσε πως κάποια πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες.

Η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας θεωρείται από πολλούς απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη των στόχων μακροοικονομικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού δεν είναι πολιτικός οργανισμός.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται  στο πρόβλημα με τη ρευστότητα  και ο κ. Ντράγκι λέει μεν θετικά πράγματα, αλλά τονίζει πως πρέπει η πατρίδα μας να επιτύχει τους στόχους της και να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις για τη καλύτερη  δυναμική του κράτους.
Είναι φανερό ότι αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο δεν αντιλαμβάνονται πώς σκέφτεται ο κ. Ντράγκι και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι όροι της διαπραγμάτευσης δεν αλλάζουν με τον τρόπο που το επιθυμεί η κάθε   κυβέρνηση που εκλέγεται.

Αντίθετα, δηλώσεις και εντάσεις, οδηγούν τον διοικητή της ΕΚΤ  στην απόφαση  ότι θα ήταν καλύτερα να μην κάνει υποχωρήσεις για να μη φανεί ότι η  κεντρική τράπεζα άγεται και φέρεται από  πολιτικούς και κυβερνήσεις.

Είναι η ώρα της υψηλής διπλωματίας με τη παράλληλη  καλλιέργεια συμμαχιών,  που θα βοηθήσουν τη πατρίδα μας να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία και το πρωθυπουργό να ασχοληθεί με τα καυτά θέματα στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συμμαχίες και ο ρεαλισμός στη χάραξη πολιτικής θα βοηθήσει τη χώρα μας να αναζητήσει βιώσιμες λύσεις και να ξεμπερδεύει πιο γρήγορα από τα μνημόνια.

Η ώρα των μεγάλων αλλαγών στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης πλησιάζει και η Ελλάδα δε μπορεί να απουσιάζει. Οι μάχες που ακολουθούν απαιτούν  ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο και ευρωπαϊκή  λογική.
 

 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση