Οικονομία 29/07/2015

Γιατί η δραχμή δεν είναι επιλογή;

Με απλά λόγια, χωρίς εξειδικευμένες επιστημονικές αναλύσεις, ας δούμε γιατί η δραχμή δεν είναι επιλογή.

Το δίλλημα ευρώ η δραχμή ακόμα και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή του νέου μνημονίου καλά κρατεί. Κάποιοι είτε ανεύθυνοι, είτε άσχετοι, είτε ονειροπόλοι, είτε ανθέλληνες με σκοπό το κέρδος, είτε τέλος, λάτρεις των παραμυθιών, ταΐζουν την λύση της επιστροφής στη δραχμή εκτοξεύοντας την ανησυχία των ελλήνων και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Με απλά λόγια, χωρίς εξειδικευμένες επιστημονικές αναλύσεις, ας δούμε γιατί η δραχμή δεν είναι επιλογή.

Οικονομικά

 • Για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή όπως και οποιαδήποτε χώρα σε νέο νόμισμα θα πρέπει να έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ξένο χρήμα δηλαδή και αν είναι δυνατόν σε κάποιο δυνατό νόμισμα (ευρώ, δολάριο, στερλίνα κλπ ) για να μπορεί να εκτελεί διεθνείς πληρωμές με εμπόρους και χώρες που δεν επιθυμούν να πληρωθούν με ένα νέο νόμισμα όπου θα χάνει καθημερινά την αξία του.
 • Οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών θα χάσουν αρκετές φορές την αξία τους. Παράδειγμα η χρεοκοπία της Αργεντινής πριν λίγα χρόνια όπου το νόμισμα υποτιμήθηκε αρκετές φορές σε σχέση με το δολάριο ώστε μετά από μόλις 2 εβδομάδες η αξία των καταθέσεων να είναι στο 25% της πρότερης κατάστασης. Με απλά λόγια μεταφέροντας το παράδειγμα της Αργεντινής στην Ελλάδα, με την κήρυξη της χρεοκοπίας και της επιστροφής στο νέο νόμισμα(πρακτικά αδύνατο χωρίς πολύμηνη προετοιμασία) αν κάποιος έχει καταθέσεις 10000 ευρώ θα γίνουν άμεσα 10000 δραχμές(αν και τραπεζικά αυτό απαγορεύεται γιατί ο λογαριασμός είναι σε ξένο νόμισμα δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά για την επιβίωση της χώρας), σε 2 εβδομάδες με τις καταθέσεις του θα μπορεί να αγοράσει ξένα προϊόντα αξίας 2500 ευρώ. Μη βιαστείτε ορισμένοι να πείτε ότι θα αγοράζω μόνο ελληνικά προϊόντα, η Ελλάδα δεν είναι αυτόνομη και η ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπάσει θα θυμίζει τα χρόνια της κατοχής.
 • Οι περισσότερες τράπεζες θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν και θα κρατικοποιηθούν με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρήματα και θέσεις εργασίας.
 • Από τις 4 υποτιμήσεις της δραχμής από το 1983 μέχρι το 1998, αν και σύμφωνα με τους νόμους των οικονομικών, θα έπρεπε οι ελληνικές εξαγωγές να εκτοξευθούν και η οικονομία να παρουσιάσει πλεονάσματα, καθότι οι ξένοι αγοραστές θα αγόραζαν πολύ φθηνά τα ελληνικά προϊόντα. Αυτό όμως δεν έγινε. Η παραπάνω πραγματικότητα οφείλετε σε πολλούς λόγους μερικοί εκ των οποίων είναι η διαφθορά των δημόσιων λειτουργών, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η έλλειψη δημόσιων ιδιωτικών επενδύσεων, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πολλά άλλα.
 • Μαζί με την Ελλάδα θα καταστρέψουμε για άλλη μια φορά μετά το 1974, την Κύπρο, αφού εκτός του μεγάλου δανείου προς την Ελλάδα που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, η αγορά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με την Ελλάδα και οι Κυπριακές επενδύσεις στη χώρα μαςθα χαθούν.
 • Οι κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο από τους δανειστές μας δεν θα έχουν τέλος.
 • Τα δάνεια όπως αρκετοί ονειρεύονται δεν διαγράφονται μιας και έχουν πουληθεί από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ. Το δε ύψος τους λόγω της υποτίμησης θα τετραπλασιαστεί τουλάχιστον και οι κατασχέσεις θα μετρούνται σε χιλιάδες.
 • Οι περιουσίες των ελλήνων θα υποτιμηθούν και οι έλληνες και ξένοι τυχοδιώκτες θα τα αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί.  
Γεωπολιτικά
 • Θα βρεθούμε μόνοι μας σε μια περιοχή περικυκλωμένη από σημαντικά προβλήματα. Όσοι ελπίζουν σε μακρινούς νέους συμμάχους, η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι ποτέ δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους, αν δεν ικανοποιούσαν πρωτίστως τις δικές τους επιδιώξεις. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι χώρες της  BRICS (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε τις δικές τους οικονομίες, πόσο μάλλον την δικιά μας όσο και μικρή να είναι..
 • Τώρα καταφέραμε έστω και δύσκολα να κάνουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ευρωπαϊκό και να απορροφάται κάποιος αριθμός μεταναστών από τους εταίρους. Αν είμαστε εκτός ΕΕ τότε θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, κάτι το οποίο προστιθέμενο με το τεράστιο οικονομικό μας πρόβλημα είναι αδιανόητο.
 • Η θέση μας στο ΝΑΤΟ θα κινδυνεύσει αφού δεν θα μπορούμε να υλοποιούμε τις ελάχιστες υποχρεώσεις μας για να παραμένουμε μέλη του. Αν χάσουμε και αυτή την ομπρέλα  προστασίας μετά την ΕΕ τότε οι καιροσκόποι γείτονές μας δεν θα χάσουν την ευκαιρία. Για όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε κάθε εχθρική δράση, η αλήθεια είναι ότι τα 5,5 χρόνια λιτότητας και μειώσεων εξοπλισμών έχουν αποδυναμώσει σημαντικά την ελληνική αποτρεπτική ισχύ. Η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών και μέσων είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε.
 • Το πρόβλημα του ISIS έχει ήδη μεταπηδήσει στην Τουρκία. Δεν θ αργήσει να περάσει τα σύνορά μας και αν δεν είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν θα καταφέρουμε να αμυνθούμε αποτελεσματικά.
Πολιτικά
 • Η έλλειψη εμπιστοσύνης των ελλήνων ψηφοφόρων προς τους πολιτικούς θα οδηγήσει σε κόμματα και συνδυασμούς των άκρων οδηγώντας τη χώρα σε  διακυβερνήσεις τύπου αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής με την αστάθεια, την αυταρχικότητα και τη διαφθορά να χαρακτηρίζουν και τη δική μας χώρα.
 • Ο διχασμός και ο εμφύλιος, σε μια χώρα που θα θέλει να τιμωρήσει όσους μας έφεραν εδώ, καθώς και τους υποστηριχτές τους, δύσκολα θα αποφευχθεί. Θυμηθείτε ότι το 90% του ελληνικού λαού ψήφιζε από τη μεταπολίτευση έως και το 2009 τα 2 μεγάλα κόμματα. Ποιός βολεύτηκε; Ποιος πρωτόκλεψε; Ποιος θα πρωτοπληρώσει;

Αν ακόμα επιμένετε κάποιοι να πάμε στη δραχμή και πιέζετε και διάφορους ψηφοθήρες και ανεύθυνους  πολιτικούς να προσπαθούν γιαυτό τότε πραγματικά δεν ξέρω αν μας αξίζει σαν χώρα να «ανήκομεν εις την Δύσιν» (Καραμανλής 12 Ιουνίου 1976) ή θα πρέπει να υπερισχύσει η ανατολίτικη πλευρά μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Γιώργος 29-07-2015 21:48
Το άρθρο σας λέει πολλά σωστά αλλά θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον ελλιπές... Για παράδειγμα δεν αναφέρετε οτι λόγω της συνθήκης Δουβλίνο 2 η Ελλάδα αδυνατεί να προωθήσει μετανάστες στις επόμενες χώρες-προορισμο ύς. Ειναι ενα απο τα αγκάθια της προβληματικής ΕΕ.
Παράθεση
+1 #2 Γιαγκος Γεωργιος 29-07-2015 23:27
Θα μπορούσα να ρωτησω αν έχεις σκεφτει ότι το νόμισμα σου εξαρτάται από τον Ντραγκι. Εναν υπάλληλο μιας ιδιωτικής τράπεζας που δεν έχεις κανένα δικαίωμα ούτε να διορισεις ούτε να ελεγξεις. Αν έχεις συνειδητοποιήσε ι ότι η χώρα μας όπως και κάθε άλλη θα μπορούσε αντί να έχει δανειστει όλα αυτά τα δις από τις εμπορικές τράπεζες, να τα τυπωσει και να μην τα χρωστάει πουθενά; Αν ξέρεις ότι στις τράπεζες έχει δοθει το δικαίωμα του κράτους να φτιάχνουν χρήμα από το πουθενά και να το δανείζουν με τόκο;
Θα μπορούσα να ρωτησω πολλά, άλλα επιφυλασσομαι για άλλη φορά, γιατί σήμερα θελω να απαντησω σε όλα όσα εγραψες. Θα τα απαντησω ένα προς ένα, αναγκάστικα σύντομα, άλλα αν θέλεις κάποια περαιτερω διευκρίνηση εδώ είμαι να στην δωσω.

1. Η Ελλάδα διαθετει περίπου 24 δις ευρώ σε κυκλοφορια και στις τράπεζες, για να την βγάλει τον πρώτο καιρό. Με δεδομένο ότι οι εισαγωγες μας υπολοιπονται των εξαγωγων κατά 5 δις τον χρόνο φτάνουν για πέντε περίπου χρόνια. Κάτι λιγωτερο στην πραγματικότητα γιατί το έλλειμμα θα αυξηθει με την αναστατωση του νεου νομισματος. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μας εμποδισουν να τα χρησιμοποιήσουμ ε. Άλλωστε δεν τα έχουμε κλεμμένα άλλα τα έχουμε δανεισθει και τα χρωστάμε.
2. Οι καταθεσεις των Ελλήνων εξανεμιζονται και σήμερα ενώ ετοιμαζεται και κούρεμα τους και τα περί ανθρωπιστικής κρισης είναι μπαρμπουτσαλα των τοκογλύφων. Η Ελλάδα μπορεί άνετα να μας ταισει. Εκείνο που δεν γίνεται είναι να πληρώνει τόκους ατελειωτους και κάποιοι να κονομανε εκατομμύρια. Όσο για φαι όμως δεν θα έχουμε κανένα προβλημα
3. Οι περισσότερες τράπεζες έτσι κι αλλιώς συγχωνευτηκαν ήδη και μάλιστα ο λαός ανελαβε να πληρωσει και γι αυτές που εκλεισαν και γι αυτές που έμειναν. Παρόλο όμως τα δις που πληρωσαμε αυτό που έχουμε είναι κουφαρια που θα γκρεμιστουν με το πρώτο φυσημα, που δεν δίνουν φραγκο στην οικονομία που έχει στερεψει.
4. Η υποτιμηση μπορεί να αποφευχθει είτε κρατωντας το νόμισμα σου έξω από τις αγορές συναλλαγματος, είτε αυξάνοντας την παραγωγή σου. Το ότι οι αχρηστοι που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια υποτιμησαν το νόμισμα χωρίς κανένα κέρδος δείχνει το πόσο ικανοι ήταν. Είναι οι ίδιοι που μας έβαλαν στην ΕΕ και το ευρώ και τώρα μας λένε ότι αν φύγουμε θα πέσουν όλα τα κακά του κόσμου στο κεφάλι μας. Απορω πως κάποιοι δεν τους πιστεύουν!!
5. Η Κυπρος για να ξανακαταστραφει εφταναν τέσσερα χρόνια στο ευρω. Η Ελλάδα τουλάχιστον αντεξε γύρω στα οκτώ.
6. Οι κατασχεσεις γίνονται αν αφησεις να γίνουν και το διεθνές δίκαιο παρέχει πολλά μέσα για να πολεμησεις. Άλλωστε το καινουργιο ταμειο τύπου ΤΑΙΠΕΔ που θα εκποιησει τα παντα για να εισπαραξει πενήντα δις δεν θα αφήσει πολλά να κατασχεθουν. Βαζω στοιχημα όμως ότι αυτό δεν σου περασε από το μυαλό. Ξυπνα λοιπόν γιατί ήδη σου κατάσχουν τα πάντα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επιβίωση του λάου μόνο στα πλαισια της ΕΕ μπαίνει κάτω από την εξυπηρετηση του χρέους. Η Αργεντινη που αναφερεις καταδικαστηκε από τα αμερικανικα δικαστήρια (αυτή ήταν με αμερικανικο δίκαιο) άλλα δικαιωθηκε από τον ΟΗΕ (χωρίς την ψήφο της Ελλάδας) για το ομολογο που αρνήθηκε να ξοφλησει σε κοράκια και ενώ οι “οικοι” ((δηλαδή το παραμαγαζο των τραπεζιτών) την κηρυξαν σε χρεωκοπια κανένας δεν τους έδωσε σημασία.
7. Τα δάνεια τα διεγραψε και η Αργεντινη αφού πρώτα την ρημαξαν για δεκαετίες και ο Ισημερινος και η Ισλανδια, παρόλο που σε σύγκριση με το χρέος μας ήταν μηδαμινα. Η πληρωμη με αυτους τους ορους του χρέους, είναι έγκλημα ακόμη κι αν δεν ήταν επαχθές και παρανομο. Δεν μπορείς να αφήνεις έναν λαό χωρίς αστυνομία, πυροσβεστικη, στρατό, ασφάλιση και μεροκαματο για να πληρώνεις τόκους. Δεν μπορεί ο γεροντας να ζήσει με 300 ευρώ η αναπηρος με 78 ευρώ κατά τον Ρωμανια. Δεν μπορεί ο νεος να μην έχει κολλησει ενσημο μέχρι τα σαράντα του. Είναι έγκλημα και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα χρέη είναι νομιμοτατο να μην πληρώνονται. Κάθε μέρα επιχειρήσεις το κάνουν. Οι επιχειρησεις βεβαία πτωχευουν και εκποιουνται όταν δεν μπορούν να ξοφλησουν, άλλα τα κράτη δεν μπορούν να εκποιηθουν ούτε να απολυσουν τον λαό τους και να κλείσουν και αυτό το ξέρουν όσοι τα δανείζουν. Οι τραπεζίτες ως ειδικοί που ήξεραν που δανειζαν είναι ένοχοι για αυτήν την κατάσταση και όχι οι λαοί.
8. Οι περιουσίες των Ελλήνων έχουν ήδη υποτιμηθει και σε λίγο όσες δεν πάρουν οι τράπεζες και το δημόσιο θα τις πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, αν βρούνε αγοραστη.
9. Ούτε και οι τωρινοι συμμαχοι μας υποστηριξαν σε τίποτε από ότι θυμαμαι και φυσικά δεν ικανοποιουν πρωτιστως άλλα αποκλειστικά τις δίκες τους αναγκες. Όσο για το ότι η Κινα δεν μπορεί να βοηθησει την οικονομία της και μπορεί η Γαλλια ας πούμε με 5-6 τρις χρέος και υφεση δεν νομίζω ότι χρειάζεται απάντηση.
10. Το πρόβλημα της μεταναστευσης θα λυθει αυτομάτως με την καταγγελία της συνθήκης του Δουβλινου και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα το οποίο δεν θα μπορούν να το στελνουν στις χώρες τους.
11. Το ΝΑΤΟ δεν μας προστατευσε και ούτε πρόκειται να το κάνει και στο μέλλον. Όλοι γνωρίζουν ότι οι φίλοι σου βρίσκονται στην πλατη των εχθρών σου. Δηλαδή στην Σερβια, στο Ιραν, την Συρια και την Ρωσσια. Κατά τα άλλα τα χάλια του στρατού μας δεν ηρθαν ούτε αυτά μόνα τους, άλλα έτσι κι αλλιώς οι λαοί που θέλουν να επιβιωσουν πολεμανε με ότι έχουν.
12. Το πρόβλημα του ISIS προέκυψε από τις σαχλαμάρες των αμερικανων και των ευρωπαιων που λυσσαξαν να ξηλωσουν όλους τους συμμάχους της Ρωσσιας από την περιοχή και η ανεξελεγκτη εισροη λαθρομεταναστων τους φερνει στην χωρα μας με την ΕΕ να σφυριζει αδιαφορα.
13. Δηλαδή θα έπρεπε οι Ελληνες να εξακολουθησουν να εμπιστευονται τους πολιτικούς αυτούς; Τι άλλο δηλαδή πρέπει να τους κάνουν για να χάσουν την εμπιστοσύνη τους; Τι από αυτά που βλέπεις άνθρωπε μου γύρω σου, σου φαίνεται “μεσο” και τοποθετεις ως “ακραιους” τους άλλους; Το ότι θα γίνουμε αφρικανικη χώρα με τους ακραιους που θα μας βγάλουν από την ευρωπη είναι κουβέντες όσων σκυλοκονομησαν από αυτό το πλιατσικο των τελευταίων δεκαετιων. Ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο φανερό ότι απλώς επαναλαμβανεις ότι ακους, αυτά είναι θεωριες δίκες σου τις οποίες δεν ειδα να τις στηρίζεις κάπου, άλλα το ότι πτωχευσαμε, χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία, υποθηκευσαμε την χώρα μας, γεμισαμε λαθρομετανάστες που μας σκοτώνουν και λεηλατουν την χώρα, δεν έχουμε ασφαλεια, άμυνα , υγειά και έχουμε χρεωσει μέχρι και τα δισέγγονα μας ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ είναι ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ασε λοιπον τις θεωριες για το τι ΘΑ γινει και κοιτα αυτα που εγιναν και γινονται.
14. Τέλος δεν είναι διχασμος το να τιμωρεις τους κλέφτες και τους προδότες, άλλα δικαιοσύνη την οποία το 90% του κόσμου που εξαπατηθηκε πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσει, αλλιώς θα βρεθούν κι άλλοι να το ξανακανουν. Αν θελουμε να έχουμε δημοκρατία, πρέπει ο λαός να είναι το αφεντικό και το αφεντικό δεν φταίει ποτέ. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στα σημερινά χάλια όπου τα αφεντικά της χώρας που δεν είναι βεβαία ο λαός, δεν πληρωσαν τίποτα. Είναι λοιπόν θέμα δικαιοσύνης και επικρατησης της δημοκρατίας η τιμωρία των ενόχων και όχι διχασμος.
15. ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση