Οικονομία 28/06/2015

Ευρώ η Δραχμή; Μα, είναι το χρέος, ηλίθιε!

Η διαπραγμάτευση αυτή θα λήξει είτε με αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρά μέτρα είτε με έξοδο από το ευρώ. Αυτά είναι τα δεδομένα. Η απόφαση δική σας.

Ας το πάρουμε από τα βασικά. Η χώρα χρωστάει το 180% του ΑΕΠ της. Από το 2010 είναι χρεοκοπημένη και ο μοναδικός της δανειστής είναι η Ευρώπη η οποία δανείζει το δημόσιο για να αναχρηματοδοτεί τα χρέη του όπως επίσης δανείζει τις τράπεζες μέσω της ΕΚΤ. Ο λόγος που ξεκίνησε η όλη ιστορία το 2010 ήταν τα δεκάδες δις που θα έχαναν οι ευρωπαϊκές τράπεζες εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και ο φόβος για ένα φαινόμενο ντόμινο που θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε διάλυση. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΔΝΤ έδωσε δάνειο σε χρεοκοπημένη χώρα χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους.

Όσο επίκαιρη και αναγκαία ήταν η αναδιάρθρωση χρέους το 2010, άλλο τόσο είναι και σήμερα. Άλλωστε, αν το χρέος ήταν βιώσιμο, σήμερα δεν θα «παρακαλάγαμε» την Μέρκελ αλλά θα δανειζόμασταν από τις αγορές. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τα μερικά εκατομμύρια ευρώ που χωρίζουν τις προτάσεις των θεσμών από τις προτάσεις του Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι τα 320+ δις ευρώ του μη βιώσιμου χρέους. Η κυβέρνηση έχει μια σαφέστατη θέση: Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε το 99% του μνημονίου, αρκεί να μην μας βάλετε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Σε αντάλλαγμα θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τα 320+ δις ευρώ του χρέους. Επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, perpetual bonds, χίλιους τρόπους έχει προτείνει ο Βαρουφάκης.

Η πλευρά των εταίρων είναι επίσης ξεκάθαρη: Θέλει να φύγει ο Τσίπρας. Γνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση είναι απλώς θέμα χρόνου, όμως δεν πρόκειται να κάνει αυτό το χατίρι σε έναν τύπο που αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για την Ευρώπη. Το μήνυμα είναι σαφές: Αν θες συμφωνία θα πρέπει να εξευτελιστείς. Θα κάνεις κωλοτούμπα, θα βάλεις το Ποτάμι στην κυβέρνηση, θα γίνεις ένας νέος Σαμαράς και θα έρθεις στο Βερολίνο να δηλώσεις ενώπιον της Μέρκελ «ουδείς αναμάρτητος». Ας μην αυταπατόμαστε, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει μέχρι και τις συνέπειες του Grexit ώστε να πετύχει η παραπάνω τακτική, να μην διασαλευτεί δηλαδή η «τάξη» στην Ευρωζώνη.

Μετά από 5 χρόνια μνημονίων συνεχίζουμε να διαβάζουμε την πραγματικότητα με λάθος τρόπο. Μεγάλο κομμάτι της αριστεράς θεωρεί ότι η εξάρτηση της χώρας μας έχει ως ρίζα το ευρώ. Πώς όμως εξηγείται το γεγονός ότι η Μάλτα μπορεί αύριο να εφαρμόσει μέτρα όπως αυτά που περιέγραφε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης; Πολύ απλά! Η Μάλτα έχει χρέος 70% του ΑΕΠ και δεν είναι αναγκασμένη να ζητά δανεικά από την Μέρκελ. Άρα, ο μοχλός εξάρτησης δεν είναι το νόμισμα αλλά το χρέος. Μεγάλο κομμάτι της δεξιάς από την άλλη, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο δημόσιο. Μα, παρά το γεγονός ότι το 2010 το δημόσιο ήταν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (δεν συγκρίνουμε με χώρες τις Αφρικής γιατί #MenoumeEvropi), τα τελευταία 5 χρόνια μειώθηκε κατά 30%! Το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου είναι η αναποτελεσματικότητα του, όχι το μέγεθος του. Αν το μειώσουμε κι άλλο, τότε απλώς θα χειροτερέψουμε την κατάσταση. Εκτός αν νομίζουμε ότι διώχνοντας υπαλλήλους από τους γκισέδες και αυξάνοντας τις ουρές, θα μειώσουμε την γραφειοκρατία και θα ευνοηθεί η ανάπτυξη.

Τελικά το μόνο σίγουρο είναι ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Το ΝΑΙ θα σημάνει την αποδοχή του καθεστώτος αποικίας. Θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τα κεφάλαια και τις ορέξεις του Σόιμπλε, ο λαός θα ψηφίζει κυβερνήσεις-γλάστρες οι οποίες υπό τον εκβιασμό των «εταίρων» θα μετατρέπονται σε γκαουλάιτερ. Το ΟΧΙ θα σημάνει την συνέχιση της ρευστής κατάστασης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου. Η χώρα θα σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της, θα επιβληθεί έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση αυτή θα λήξει είτε με αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρά μέτρα είτε με έξοδο από το ευρώ. Αυτά είναι τα δεδομένα. Η απόφαση δική σας.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση