Οικονομία 28/06/2015

Οι δύο Ελλάδες

Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και σκληρής φορολογίας καταφέραμε να γυρίσουμε πάλι στην αφετηρία της κρίσης,με την χώρα καθημαγμένη και με τον περισσότερο κόσμο άνεργο ή οικονομικά εξουθενωμένο.
Υπάρχει η Ελλάδα της παραγωγής,της καινοτομίας,των εξαγωγών,της ανταγωνιστικότητας και όλ´ αυτά είναι που φέρνουν την δημιουργική απασχόληση,την ευημερία και διαχρονικά ήταν οι φορείς μετάδοσης του πολιτισμού μας.

Όμως υπάρχει και η αντιπαραγωγική Ελλάδα,της δημοσιουπαλληλίας,της εσωστρέφειας που φέρνει γκρίνια,ανεργία,απαξίωση και γεννάει σε μεγάλη έκταση την διαπλοκή και την διαφθορά.Στο τέλος δεν μένει τίποτε άλλο από την διαχείρηση της φτώχειας,την οποία βιώνουμε.

Οι μεταρρυθμιστές υποστηρίζουν την πρώτη Ελλάδα των ανοικτών οριζόντων που δυναμώνουν την οικονομία,γιατί μόνο τότε η κοινωνία προοδεύει και αφού γίνει οικονομικά ισχυρή μπορεί να μεριμνήσει για τους κοινωνικά αδύναμους.Αυτό τον τρόπο ανάπτυξης έχουν διαλέξει οι Ευρωπαϊκές χώρες.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας το δημόσιο αφού αξιολογηθεί και εκσυχρονιστεί,μπορεί να συνδράμει ούτως ώστε η παραγωγική οικονομία να λειτουργεί μέσα σ´ένα πλαίσιο θεσμών,για να έχει μέσα από την εξέλιξή της σαν στόχο το γενικό καλό.

Στην Ελλάδα ένα κρατικοδίαιτο διεφθαρμένο κατεστημένο έχει πνίξει την παραγωγική οικονομία προς ίδιον όφελος.Αυτή η Ελλάδα μας οδήγησε στα μεγάλα ελλείμματα του 2009.

Το 2010 οι εταίροι της ΕΕ συνέδραμαν στην οικονομία μας με την παροχή περίπου 230 δις ευρώ δανειζόμενα με πολύ χαμηλά επιτόκια και έτσι αντί χρεοκοπίας μας έδωσαν τον χρόνο και την δυνατότητα ν´αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα που παρήγαγε επί δεκαετίες η δεύτερη Ελλάδα,η Ελλάδα των σοσιαλισμών που αποδείχτηκε ότι ήταν η Ελλάδα της τσέπης του συστήματος.

Σταδιακά περάσαμε από τους δήθεν σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ,στους δήθεν δεξιούς της ΝΔ και τώρα στους δήθεν αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως χρώματος υπηρετούν το ίδιο κρατικοδίαιτο σύστημα.

Αυτό το σύστημα της δεύτερης Ελλάδας κατάφερε μέσα στην κρίση να περάσει αλώβητο, αφού φόρτωσε όλα τα βάρη στην πρώτη Ελλάδα,την παραγωγική.

Έτσι αντί μεταρρυθμίσεων με τις οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια,το σύστημα εφάρμοσε τα φορολογικά ισοδύναμα που διέλυσαν την οικονομία,αλλά επέτρεψαν στο σύστημα να ευημερεί.

Τους τελευταίους πέντε μήνες βλέπουμε ότι ενώ ζητάμε extra λεφτά από τους εταίρους γιατί αλλιώς χρεοκοπούμε,η κυβέρνηση διορίζει αβέρτα τα δικά της παιδιά και στήνει τον δικό της ευρωβόρο μηχανισμό εξουσίας.Όλη αυτή την αντιπαραγωγική ρεμούλα ο Τσίπρας με θράσος  θέλει να την χρηματοδοτεί η ΕΕ,αφού τα μέτρα του δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό προσανατολισμό.Οι εταίροι όπως είναι φυσικό αντιδρούν και αφού δεν μπορούν να επιβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις,ζητάνε τουλάχιστον τα ισοδύναμα να είναι ρεαλιστικά για να μπορούν να παίρνουν πίσω τουλάχιστον τους τόκους των τεράστιων δανείων και να τονώνουν λίγο την παραγωγή,για να υπάρξει κάποια ανάπτυξη και έτσι η χώρα ν´απεξαρτηθεί από τα μνημόνια για να βγεί στις αγορές.

Εάν βέβαια γινόταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό φωνάζουμε,δεν θα χρειαζόταν αυτή η φορολογική λαίλαπα,αλλά η χώρα πλέον εκφράζεται από τον νεαρό Τσίπρα που εκπροσωπεί την χειρότερη εκδοχή της δεύτερης Ελλάδας,αφού για ν´αναρριχηθεί στην εξουσία χρησιμοποίησε το πιο σάπιο υλικό του συστήματος.

Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και σκληρής φορολογίας καταφέραμε να γυρίσουμε πάλι στην αφετηρία της κρίσης,με την χώρα καθημαγμένη και με τον περισσότερο κόσμο άνεργο ή οικονομικά εξουθενωμένο.

Όσο επιμένουμε να ψηφίζουμε την δεύτερη Ελλάδα προκοπή δεν θα δούμε και οι νέοι μας θα πηγαίνουν στην ξενιτιά.Εάν αποφασίσουμε να στηρίξουμε την πρώτη Ελλάδα τότε να είστε σίγουροι ότι θα ανακάμψουμε γρήγορα.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση