Οικονομία 21/06/2015

Σκοτώστε τον νοικοκυραίο που κρύβετε μέσα σας

Ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσα από συμβούλια σοφών, ''ιστορικούς συμβιβασμούς'', λέσχες ή κάποιο Eurogroup. Είναι οι ίδιοι οι λαοί που με την πάλη τους αλλάζουν το ρου της ιστορίας και επιβάλλουν τους όρους τους, κατακτούν επιμέρους νίκες και πολλές φορές κερδίζουν την ίδια την ζωή τους.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε τον απολυτό εκφοβισμό από όλες τις ''μπάντες''. ''Θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα έχουμε να φάμε'', ''θα έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα'', ''μέχρι και οι ζωοτροφές είναι εισαγόμενες'', ''θα χάσουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες'', ''οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν μόλις μας βρουν αποδυναμωμένους'', ''η Ελλάδα δεν παράγει'' και διάφορα άλλα. Σαφώς, όλα αυτά έχουν μια βάση άλλα και δυο όψεις: ποτέ ο ραγιάς δεν επιβίωσε για πολύ.

Ας γκρεμίσουμε όμως μερικούς από τους βασικούς μύθους:

Τρόφιμα: Η Ελληνική παραγωγή τροφίμων και ιδιαίτερα κρέατος βαίνει διαρκώς μειούμενη μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. Οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση κρέατος και η όποια παραγωγή από μεγάλες μονάδες βασίζεται σε ξένες ζωοτροφές. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί άμεσα γιατί, οι ζωοτροφές που εισάγονται έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγής, αλλά δεν αποτελούν την μόνη πιθανή πηγή τροφής για τα ζώα. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στις εξαγωγές λαδιού και γαλακτοκομικών προϊόντων στην παγκόσμια κατάταξη. Σαφώς, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα εσπεριδοειδή τα οποία η χώρα μας παράγει σε πολύ μεγάλες ποσότητες όπως και το σιτάρι που μπορεί να παρουσιάζουμε μεγάλη μείωση σε μαλακό σιτάρι (ψωμί) σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό μετατράπηκε σε καλλιέργεια σκληρού σιταριού (μακαρόνια) στην παραγωγή των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του 2012 της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε αυτάρκεια. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με μεγάλη παραγωγή τροφίμων και μετάλλων όπως ο βωξίτης, το αλουμίνιο και πολλών άλλων δεν ταιριάζει η λογική της ψωροκώσταινας.

Φάρμακα: Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά αναπτυγμένες φαρμακοβιομηχανίες με υποδομές, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού. Εξαίρεση αποτελούν τα νέα φάρμακα με πατέντα, τα οποία όμως με μετρητά μπορούν να αγοραστούν από εταιρίες του εξωτερικού, οι οποίες δεν θα θέλουν να χάσουν όλο το μερίδιο της Ελληνικής αγοράς.

Καύσιμα:  Τα ΕΛΠΕ διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και σε περίπτωση Grexit η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες. Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ. Αυτό το χρονικό περιθώριο είναι περισσότερο από αρκετό μέχρι η ισοτιμία του νέου νομίσματος να σταθεροποιηθεί και να υπογραφτούν στρατηγικές συμμαχίες στον τομέα της ενέργειας, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

Τραπεζικές καταθέσεις: Οι τραπεζικές καταθέσεις των περισσοτέρων Ελλήνων απλά δεν υφίστανται. Αυτό που υπάρχει είναι συνήθως στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα μικρό απόθεμα ελάχιστων χιλιάδων Ευρώ για ''ώρα ανάγκης'', η μισθοδοσία και οι συντάξεις που καταβάλλει το Ελληνικό δημόσιο και εταιρικοί λογαριασμοί για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό. Η πλειοψηφία λοιπόν των Ελλήνων δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τραπεζικούς περιορισμούς και τους διάφορους εκφοβισμούς που εκτοξεύουν τα δελτία των Οκτώ. Ας αφήσουμε την μειοψηφία των ''ημετέρων'', των μικρών ομάδων που πάντα επωφελούνταν ακόμα και μέσα στην κρίση, των συντεχνιών και όλων εκείνων που ανησυχούν για το αν θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους στην Μύκονο ή σε κάποιο άλλο κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου για να θρέψουν την πνευματική τους ανεπάρκεια και το status quo το οποίο έχουν επιβάλει οι ίδιοι στον εαυτό τους αγνοώντας το τι συμβαίνει γύρω τους. Στην τελική, υπάρχει και το Mykonos live TV, μπορούν να παρακολουθούν από εκεί την παρέλαση των διάφορων αποβλήτων και των συνοδών πολυτελείας τους.

Η Τουρκική απειλή εξ ανατολής: Η Τουρκία είναι ένα σημαντικός παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Οι κινήσεις της όμως δεν είναι ποτέ απρόβλεπτες. Ο Ερντογάν εμφανίζεται αποδυναμωμένος μετά τις πρόσφατες εκλογές ιδιαίτερα μετά την δυναμική είσοδο του Κουρδικού Κόμματος ΗDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) ενώ ο κύριος εκπρόσωπος του νεοοθωμανισμού και ρεζέρβα τύπου Μεντβέντεφ  Νταβούτογλου παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΑΚP. Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είχε επιβραδυνθεί σημαντικά την προηγούμενη χρονιά και η οποιαδήποτε αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει αρνητικό αναπτυξιακό πρόσημο που σε συνδυασμό με την αυξανομένη ανεργία που τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν στο 11% για το 2014 αλλά προφανώς είναι πολύ πιο υψηλή καθώς και το κουρδικό ζήτημα που ''σιγοβράζει'' μπορούν να αποτελέσουν τον επίλογο της  ηγεμονίας του Ερντογάν και το γνωρίζει πολύ καλά. Δεν θα ήθελε να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα του λαού του αλλά προτιμά να τον υπνωτίζει με το εμπόριο ελπίδας για την άνοδο του βιοτικού του επιπέδου, τουλάχιστον στα χαρτιά το οποίο δεν κοστίζει, όπως και το Ευρωπαϊκό όνειρο. Τα αυθόρμητα και χωρίς κατεύθυνση ξεσπάσματα τύπου ''πλατείας Ταχρίρ'' είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν απ' ότι μια κρίση με τις γείτονες χώρες και την εκ των έσω απειλής των κούρδων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε και το αξιόμαχο του Ελληνικού στρατού. Ένας μίνι πόλεμος λίγων ημερών ίσως να είχε κάποια πρόσκαιρα οφέλη για την Τουρκία αλλά θα τον πλήρωνε πολύ ακριβά και χωρίς σίγουρα να παγιώνει καταστάσεις στην περιοχή.

Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ευρωπαϊκή ένωση σαν ''το κοινό μας σπίτι'' το κάνουν είτε από αφέλεια είτε από σκοπιμότητα. Η Ευρωπαϊκή ένωση που στηρίζει φιλοναζιστικές κυβερνήσεις όπως αυτή της Ουκρανίας ούτε είναι, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ φιλολαϊκή. Μεγάλη ευθύνη για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με τους δανειστές και την καλλιέργεια αυταπατών στην πλειοψηφία του λαού φέρουν τα συστημικά κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και η κυβέρνηση της ''πρώτης φοράς αριστερά'' που δεν έχει προετοιμάσει τον λαό για το βήμα της πραγματικής ρήξης και την δημιουργία συμμαχιών στην βάση των αμοιβαίων επωφελών συμφωνιών με άλλα κράτη. Με τον όρο ρήξη όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εννοούμε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ε.Ε. Η πραγματική ρήξη έρχεται όταν συγκρούεσαι με τα εγχωρία και ξένα συμφέροντα που ρυθμίζουν την παραγωγή σύμφωνα με το κέρδος και όχι τις ανάγκες του πληθυσμού. Χωρίς τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του λαού θα είναι σαν να μάχεσαι σε έναν στρατιωτικό πόλεμο με γυμνά χέρια. Μια άτακτη χρεοκοπία με τους όρους των δανειστών θα ήταν καταστροφική.

Ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει  βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσα από συμβούλια σοφών, ''ιστορικούς συμβιβασμούς'', λέσχες ή κάποιο Eurogroup. Είναι οι ίδιοι οι λαοί που με την πάλη τους αλλάζουν το ρου της ιστορίας και επιβάλλουν τους όρους τους, κατακτούν επιμέρους νίκες και πολλές φορές κερδίζουν την ίδια την ζωή τους. Κανένας ποτέ δεν μπορεί να σου προεξοφλήσει την νίκη και δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές επιτυχίας όσο δίκαιος και αν είναι ο αγώνας αλλά πρέπει να έχει κατεύθυνση. Η αξιοπρέπεια όμως των λαών δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση. Ο φόβος είναι φυσικό και πρέπει να υπάρχει αλλά να μην μας κυριεύει. Κάντε λοιπόν ένα δώρο στον εαυτό σας και στους γύρω σας: σκοτώστε τον νοικοκυραίο που κρύβετε μέσα σας.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση