Οικονομία 17/06/2015

Ευρωπαϊκή λογική με Ελληνική δυναμική για νέο ξεκίνημα

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μεταρρυθμίζει το κράτος , να απλοποιεί τις διαδικασίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και να ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δράσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν εκνευρίσει και κουράσει τις δυο μεριές. Έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα και τώρα  είναι η ώρα των αποφάσεων και των δύσκολων επιλογών.

Η χώρα δε μπορεί άλλο να κινείται  κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Ο ελληνικός λαός  απαιτεί σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παραμονή στο ευρώ, δίχως να βιώνει την εξαθλίωση  και την ταπείνωση του.

Η μικρομεσαία επιχείρηση τείνει να εξαφανιστεί, η ρευστότητα  πάει να γίνει λέξη μαγική και τα χρέη των πολιτών  εκτοξεύονται στα ύψη. Αν μιλήσουμε για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, τότε ζούμε την ουσιαστική χρεοκοπία. Η αλήθεια είναι αποτυπωμένη με σκληρά μεγέθη και προκαλεί απορία πως δε θέλουν να το συνειδητοποιήσουν οι δανειστές μας.

Η Ενωμένη  Ευρώπη, η οικογένεια  μας,  δε λέει να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις. Δε τολμά να προχωρήσει μπροστά και να θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς που έχει ψηφίσει, για τη στήριξη των αδυνάμων οικονομιών. Η Ελλάδα είναι μια ευαίσθητη περίπτωση που πρέπει να στηριχθεί, για να αποδειχθεί στη παγκόσμια κοινότητα ότι στην Ευρώπη  λειτουργούνε όλα άμεσα και δραστικά.

Έχει αφεθεί στη τύχη της η νέα γενιά και όλο και περισσότεροι αξιόλογοι άνθρωποι με εξειδικευμένες  γνώσεις και εμπειρίες μεταναστεύουν στο εξωτερικό και αφήνουν τη πατρίδα μας χωρίς αξιόμαχο επιστημονικό δυναμικό. Τώρα που θα έπρεπε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δίνει έμφαση στη καινοτομία και στο επιχειρείν, να προωθεί τις εξαγωγές και να διευρύνει τις επιχειρηματικές συνεργασίες, αναλώνεται αποκλειστικά στη ρύθμιση των δόσεων και της εξασφάλισης προσωρινής ρευστότητας. Τα ημίμετρα έχουν τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια  και καλό είναι να γίνει αντιληπτό από όλες τις ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις.

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν  πως παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις. Αλλά το νέο αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους αναμένεται να απορριφθεί από τους πιστωτές. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η υπόσχεση μιας μελλοντικής ελάφρυνσης χρέους μπορεί να είναι μέρος της τελικής συμφωνίας, έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι μια διαγραφή δεν θα μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν σε όποια συμφωνία επιτευχθεί, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση  έχει αντισταθεί στις περικοπές αυτές, επικαλούμενη τους ήδη εξαντλημένους συνταξιούχους.  Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να βρει  τα ισοδύναμα , αν θέλει να αποφύγει τέτοιες μειώσεις συντάξεων. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο  είναι πως σε μια χώρα που η ανεργία ξεπερνά το 27%, μπορεί να έχει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.. Oι εμπειρογνώμονες   που ήρθαν στη χώρα μας και πληρώθηκαν αδρά-Task Force-δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα   και   δεν  δέχτηκαν   κριτική, ούτε τους αποδόθηκε  κάποια  ευθύνη.

Πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ, υποχωρώντας 0,9% στα 1.150 δολάρια, μετά την σπάνια παρέμβαση της κας  Μέρκελ στις αγορές συναλλάγματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ένα ενιαίο νόμισμα που είναι  πολύ ισχυρό, κάνει πιο δύσκολο για χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία να μεταρρυθμιστούν.

Ο Γερμανός  υπουργός  Εξωτερικών Φρανκ  Βάλτερ Στάινμαϊερ, τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε». Ισχυρά χαρτιά στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας που αν τα χειριστεί με έξυπνο τρόπο,  μπορεί να φέρει τα καλύτερα  αποτελέσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μεταρρυθμίζει το κράτος , να απλοποιεί τις διαδικασίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και να ενθαρρύνει  τους πολίτες να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δράσεις. Η πατρίδα μας είναι σε κομβικό σημείο και όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση  να στηρίξουν τη προσπάθεια εξόδου από τη κρίση. Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τους δανειστές μας θα πρέπει να γίνει  με τους καλύτερους όρους για τη χώρα μας.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση