Οικονομία 28/04/2015

Περήφανη διεκδίκηση ή εθνική ταπείνωση;

Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφή εντολή για παραμονή στο ευρώ και στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αυτό μη το ξεχνά κανείς.

Το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης στη χώρα παίρνει ακόμη πιο έντονους ρυθμούς και όλοι φέρνουν στο μυαλό τους αρνητικά ενδεχόμενα, γεγονός που πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια και επιτείνει την αγωνία για συμφωνία με τους εταίρους στην Ε.Ε. Χάνεται πολύτιμος χρόνος από τη διοίκηση στο εσωτερικό της χώρας και απομακρύνονται επενδυτές που έβλεπαν με καλή οπτική μια επένδυση στη χώρα μας.

Τώρα θα κριθούν οι κόποι και οι προσπάθειες όλων αυτών των επίπονων μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εξαντλούνται σε συνθήματα και πολιτικά λογύδρια, που μόνο ζημία κάνουν τούτη τη χρονική στιγμή.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, οι μετανάστες κάνουν πάρτι και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια καλή συμφωνία.  Οι υπουργοί που δεν έχουν άμεση ανάμειξη με τους θεσμούς   τι έργο παράγουν; Πως στηρίζουν το πρωθυπουργό στις σκληρές μάχες που δίνει; Πόσο αύξησαν τα έσοδα του κράτους με τις κινήσεις τους και τις πολιτικές που εφάρμοσαν;

Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και αυστηρή προσήλωση στους στόχους που τίθενται από το Πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δανειστές της, πήρε έντονες διαστάσεις  στη τελευταία  συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να κατηγορούν τον έλληνα ομόλογο τους για υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις και αδυναμία κατανόησης των μεγάλων διαφορών που συνεχίζουν να τους χωρίζουν.

Οι διαφωνίες ήταν τόσο έντονες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ο υπουργός οικονομικών  της Σλοβενίας υποστήριξε πως αν οι συζητήσεις για την διάσωση δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η ευρωζώνη πρέπει να ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσει μια ελληνική περιπέτεια.

Ο  Πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια στα πλαίσια του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα έκτακτα δάνεια θα συνεχίσουν όσο καιρό οι τράπεζες διατηρούν το αξιόχρεό τους και διαθέτουν επαρκή collateral. Οι επισημάνσεις του είναι ένδειξη ότι τα περαιτέρω δάνεια μπορεί να γίνουν ακριβότερα για τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις όλων σχεδόν των υπουργών της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει σχέδιο Β δήλωσε στο Ecofin, ο Επίτροπος Οικονομίας, κ. Μοσκοβισί.

Στηρίζουν τη πατρίδα μας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά περιμένουν να δουν άμεσα την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την ομαλή ροή της χρηματοδότησης και θα δεσμεύει τη χώρα μας στην υλοποίηση κάποιων πραγμάτων.

Έχει ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση ελκυστική πρόταση για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία ή ακόμη συζητούμε  σε θεωρητικό επίπεδο;

Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφή εντολή για παραμονή στο ευρώ και στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αυτό μη το ξεχνά κανείς.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση