Οικονομία 13/03/2015

Η σπάταλη Αριστερά και η νοικοκυρά Δεξιά: Ο «θεμέλιος μύθος» του νεοφιλελευθερισμού

Οι ίδιοι που διόριζαν γαλάζιους αγροφύλακες επί Μητσοτάκη σήμερα σηκώνουν την σημαία των απολύσεων.
Μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας το 2010, η ελίτ της χώρας προσπάθησε να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες που είχε. Η αρχική αφήγηση μιλούσε για την «χαμένη δεκαετία του 1980» και τον «ΠΑΣΟΚικό κρατισμό». Βέβαια ο «κρατισμός» ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Οι κρατικές δαπάνες από το 28% του ΑΕΠ το 1974 έφτασαν στο 38% το 1981. Ο λόγος; Οι κρίσεις του 1973-74 και κυρίως του 1979 που έφεραν ύφεση, πληθωρισμό και ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε μαζικές κρατικοποιήσεις ορισμένων ιδιωτικών εταιριών (όπως η Ολυμπιακή) και σε παροχή εξαιρετικά ευνοϊκών επιχειρηματικών δανείων στις υπόλοιπες, ώστε να τις διασώσει από βέβαιη χρεοκοπία. Άλλωστε με το δημόσιο χρέος σε ποσοστά κοντά στο 20% υπήρχε περιθώριο δανεισμού για να καλυφθούν οι τρύπες. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και την δεκαετία του 1980 με το χρέος από περίπου 30% του ΑΕΠ το 1981 να φτάνει στο 60% το 1989 και 116% το 1993. Η αύξηση δηλαδή του δημοσίου χρέους δεν περιορίζεται στην «σοσιαλιστική Ελλάδα» του Παπανδρέου, αλλά ξεκινά επί «εθνάρχη» Καραμανλή και συνεχίζεται με ακόμη πιο ξέφρενους ρυθμούς επί ημερών του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εισέρχεται στην τότε ΕΟΚ (πλέον ΕΕ). Οι ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς την προστασία των δασμών αποδεικνύονται ανίκανες να ανταγωνιστούν τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς που μπαίνουν δυναμικά στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με μια έρευνα των Nauro F. Campos, Fabrizio Coricelli και Luigi Moretti, η Ελλάδα ήταν παραγωγικά ανέτοιμη να εισέλθει στην ΕΕ και είναι η μόνη χώρα που δεν ωφελήθηκε από την συμμετοχή της! Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, εάν η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ΕΕ, το ΑΕΠ της το 2010 θα ήταν κατά 20% υψηλότερο (γράφημα 1)!

Γράφημα 1

Ένα τρίτο σημείο που συνέβαλε στην αύξηση του χρέους είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Η απόκρυψη εισοδημάτων και οι υπερτιμολογήσεις έργων οδήγησαν τόσο σε μειωμένα έσοδα, όσο και σε αυξημένες δαπάνες. Παράλληλα, το πελατειακό σύστημα μπορεί να μην οδήγησε σε μια γιγάντωση του κράτους, το οποίο ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά η αναξιοκρατία και η σαθρή οργάνωση του είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι η κρατική παρέμβαση στην οικονομία δεν ήταν μια «τρέλα του Ανδρέα» που νωρίτερα είχε πλήξει τον Καραμανλή και μετέπειτα τον Μητσοτάκη! Ήταν μια αναγκαστική πολιτική που είχε σαν σκοπό την διάσωση του μη ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα με δημόσιο χρήμα.

Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή παραδίδει μια χώρα με εκτροχιασμένο προϋπολογισμό. Η συνεχιζόμενη ύφεση και η μάστιγα της φοροδιαφυγής φέρνουν μείωση των εσόδων κατά 3,63% του ΑΕΠ και αύξηση των δαπανών κατά 1,8%. Αυτή την φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για δανεισμό ώστε να καλυφθεί η νέα αποτυχία του ιδιωτικού τομέα να προσαρμοστεί στην ευρωζώνη, μια αποτυχία που οδήγησε σε εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος στα 43 δις ευρώ το 2008.Το ΔΝΤ είναι εδώ και η ελίτ που οδήγησε την χώρα στο χάος βρίσκει την απάντηση που την βολεύει. Για όλα φταίει το κακό κράτος (που μας άφηνε να φοροδιαφεύγουμε), οι συνδικαλιστές (τους οποίους κάναμε υπουργούς ως επιβράβευση για την συστηματική διάλυση του εργατικού κινήματος) και η κομματοκρατία (των κομμάτων που εμείς χρηματοδοτούσαμε)!

Πάνω σε αυτά τα σαθρά θεμέλια δομήθηκε ο μνημονιακός νεοφιλελεύθερος χώρος στην Ελλάδα. Οι ίδιοι που διόριζαν γαλάζιους αγροφύλακες επί Μητσοτάκη σήμερα σηκώνουν την σημαία των απολύσεων. Αυτοί που χάριζαν χρέη σε ΠΑΕ και ΑΕ σήμερα μιλούν για κατασχέσεις 1ης κατοικίας. Αυτοί που δημιούργησαν τους Φωτόπουλους, τους Μανώληδες, τους Παναγόπουλους και τους Πρωτόπαππες, σήμερα παρουσιάζουν τον εαυτό τους αηδιασμένο από τα «προνόμια των συνδικαλιστών». Τα ΜΜΕ που δεν έχουν πληρώσει ευρώ για τις συχνότητες, που στηρίζονταν κατά κόρον σε κρατικές διαφημίσεις, ξεσπαθώνουν ενάντια στο «κακό κράτος». Οι ίδιοι που ωρύονται «το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας» είναι αυτοί που βαφτίζουν «ιδιωτικοποίηση» την πώληση του ΟΤΕ στην κρατική Deutsche Telekom, των αεροδρομίων στην επίσης κρατική Fraport και των λιμανιών στην, μαντέψτε...κρατική Cosco! Το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός ότι το πρώτο αμιγώς (νεο)φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα που κατόρθωσε να μπει στην Βουλή, το Ποτάμι, έχει αρχηγό έναν απόφοιτο λυκείου (πήγε περίπατο η ωδή στην αριστεία) ο οποίος διορίστηκε στην «σπάταλη» ΕΡΤ επί Σημίτη και εν συνεχεία η καριέρα του «απογειώθηκε» στο MEGA, ως αγαπημένο παιδί της εγχώριας διαπλοκής.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση