Οικονομία 03/03/2015

Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Πόσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υπήρξαν θύματα bullying και ρατσισμού λόγω της εργασίας τους;
“Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια” είχε πει ο Ανδρέας το 1986, αναφερόμενος στον τότε πρόεδρο και διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ, ο οποίος κατηγορούνταν για υπεξαίρεση 500 εκ. Δραχμών από τον οργανισμό . Εν έτη 2015 οι αγωνιστές επέλεξαν να κάνουν νόμιμα ένα δώρο στον εαυτό τους, μόλις 150 ευρώ τον μήνα. Ίσα ίσα για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας ρακένδυτοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ζητιανεύοντας ψίχουλα, παίζοντας ακορντεόν σε κάποια πολυσύχναστη εμπορική οδό μοναχά για 6 ευρώ, για να μπορέσουν να καταναλώσουν το σάντουιτς και τον φραπέ τον επιούσιο. Συνέβαινε δίπλα μας και δεν μιλούσαμε. Πόσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υπήρξαν θύματα bullying και ρατσισμού λόγω της εργασίας τους; Το άκουγες καθημερινά στις ειδήσεις των 8, μα έκλεινες τα αυτιά, γιατί δεν αφορούσε εσένα. Πόσοι από εμάς δεν ανατριχιάσαμε, δεν τσατιστήκαμε και δεν τα βάλαμε με τον Θεό τον ίδιο, όταν μας πλησίασε κάποιος άγνωστος ΔΕΗτζής, φοβούμενος να μας αντικρίσει στα μάτια και τρεμοπαίζοντας την φωνή του μας είπε: “Ε ψηλέ, μήπως έχεις έξι ευρώ να πάρω τυρόπιτα;”. Και όμως δεν του τα δώσαμε. Γιατί ξέραμε ότι με αυτά τα 6 ευρώ δεν θα αγόραζε τυρόπιτα, αλλά θα έκανε κακό στον εαυτό του και στην οικονομία αγοράζοντας εισαγόμενα τσιγάρα.

Γι αυτό μερίμνησαν οι αντάρτες πόλεων της ΓΕΝΟΠ. Η παροχή αυτών των έξι ευρώ την ημέρα θα γίνεται με κουπόνια.

Για ένα μικροποσό της τάξης των 33,7 εκ. τον χρόνο που αφορά 18.766 εργαζομένους και 2500 έκτακτο προσωπικό ξεσηκώθηκαν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις του τόπου για να πλήξουν τον λαϊκό αγώνα. Για ένα εξίσου ασήμαντο ποσό, για καφέδες πάλι, είχαν πετάξει λάσπη στον πολιτικό κρατούμενο Μάκη. Όμως το λαϊκό κίνημα χθες κέρδισε μία μεγάλη μάχη, όχι όμως τον πόλεμο. Γιατί υπάρχουν και άλλοι Φωτόπουλοι, μέλη των ΔΣ των επιχειρήσεων που δουλεύουν, που καταδυναστεύουν τον εαυτό τους.

Τα επιχειρήματά ακράδαντα, δεν επιδέχονται διαφωνίας:

  • Ο μισθός των βουλευτών είναι μεγαλύτερος [1]. Τι και αν ο βουλευτής, ο δικαστικός, ο πανεπιστημιακός καθηγητής είναι θεσμοί; Υπάρχει μεγαλύτερος θεσμός από την θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ;
  • Όταν κόβουν τους μισθούς τους δίνουν στους άνεργους και στους φτωχούς; Βελτιώθηκε η θέση των άνεργων που κόπηκαν οι μισθοί 40%; [2]  Η μείωση των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ ήταν μεγάλη, όπως και όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Από την μείωση αυτή δεν ωφελήθηκαν οι άνεργοι ή οι φτωχοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους ή αναδιάρθρωση της επιχειρήσεως (χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να σημαίνει περαιτέρω μείωση μισθών) δεν μπορεί να ωφελήσει τον καταναλωτή. Το ποσό των 25 με 33,7 εκ ευρώ που υπολογίζεται το κόστος του “δώρου” θα μπορούσε να ωφελούσε τους φτωχούς και τους ανέργους. Πως; Μα μέσω της έστω και αμελητέας μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ή την διεύρυνση  των κοινωνικών τιμολογίων. Ή συνυπολογίζοντας αυτό το ποσό στο κόστος που θα έχει το πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης της κυβερνήσεως για την ηλεκτροδότηση 300000 νοικοκυριών. Ή μειώνοντας το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Στις 17 Φεβρουαρίου η Χαλυβουργία Ελλάδος ζήτησε αυτή την μείωση – κόστους 20 εκ. Ευρώ - για να μπορέσει να επανακάμψει. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η Χαλυβουργική έκλεισε αφήνοντας και τους τελευταίους 74 εργαζόμενους της άνεργους.  Υπάρχουν και “αριστερά” και “δεξιά” αντεπιχειρήματα.
  • Οι μισθοί δεν πληρώνονται από το κράτος αλλά από τον oργανισμό. Από το 2009 μέχρι το 2013 είχαμε 12 ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να βγει ο ισολογισμός του οργανισμού δεν πληρώνει το κράτος (εμείς μέσω του κράτους). Όχι. Κάθε κόστος μετακυλίεται στον λογαριασμό που έρχεται κάθε δίμηνο. Όμως δεν πρέπει να πάμε και στο άλλο άκρο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε  ότι υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι στην ΔΕΗ . Το γελοίον της υποθέσεως είναι ότι καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) και όχι γι αυτούς που πραγματικά μοχθούν (βλέπε ορυχεία) και αξίζουν με το παραπάνω κάθε ευρώ από τον μισθό τους.
  • Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας. [3] Συγχέοντας τον συνδικαλισμό με τον παρτακισμό. Δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια και πολυτέλεια για ένα μέρος των εργαζομένων και δη των μονίμως ευνοημένων από οποιαδήποτε παράταξη τα τελευταία 40 χρόνια. Συμπεριφορές τύπου “μόνοι μας και όλοι σας” θυμίζουν Τάκη Τσουκαλά, και δεν συνεισφέρουν στην διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, αμαυρώνοντας τον ρόλο του συνδικαλισμού.
  • Πρέπει να μπορέσουν και οι υπόλοιποι να κερδίσουν αυξήσεις και όχι να κατακρίνουν εμάς που τα καταφέραμε. Με στόχο το 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα οι αυξήσεις θα είναι λιγοστές ή μηδαμινές. Δεν είναι η ορθολογική επιλογή οι όποιες αυξήσεις να δοθούν στην μισθολογική αριστοκρατία του δημοσίου τομέα.

Συγχέοντας θέματα και επιχειρηματολογία. Οι “αριστεροί” επικαλούμενοι το μέγα σκάνδαλο της Energa, προσπαθούν να περάσουν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ οποιοδήποτε παραλογισμό των συνδικαλιστών. Οι “δεξιοί” δείχνοντας τον κακό συνδικαλισμό σαν επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποιήσεως (σημειωτέων ότι η διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε την συλλογική σύμβαση διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η ΔΑΚΕ στήριξε την νέα συλλογική σύμβαση). Ανεδαφικοί συσχετισμοί  προς εξυπηρέτηση της ιδεολογικής αυτοεπιβεβαίωσης. “Ο Φωτόπουλος πήρε 150 ευρώ παραπάνω, γι αυτό πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε την ΔΕΗ”. “Η Energa έκλεψε τόσα, οι εργαζόμενοι σας πείραξαν;”. Εφάπτονται μόνο σε ένα σημείο: αφού τα πήραν οι μεν, γιατί να μην τα πάρουν οι άλλοι;

Συνεχίζουμε και μετά τα κουπόνια της ΔΕΗ να αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε αναποτελεσματικό κοινωνικό κράτος;
 

Αποτελέσματα του κράτους πρόνοιας σε χώρες της ΕΕ (% νοικοκυριών σε κίνδυνο φτώχειας πριν και μετά από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις)

 

Πριν

Μετά

Σουηδία

28

11

Φινλανδία

29

13

Δανία

27

12

Γαλλία

26

13

Βέλγιο

28

15

Ολλανδία

21

10

Ην. Βασίλειο

30

19

Γερμανία

25

15

Ιταλία

24

20

Ισπανία

24

20

Ελλάδα

24

20

 Πηγή: Eurostat

 

[1] http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=266774&artTitle=apanta_i_genop_dei_gia_tis_afxiseis_stous_misthous_oi_misthoi_ton_voulefton_einai_ypsiloteroi
[2] http://www.protothema.gr/greece/article/456124/adiproedros-genop-dei-kaname-mia-epektasi-sto-trofeio-na-pairnei-o-allos-ena-sadouits-ki-ena-kafe/
[3] http://www.iefimerida.gr/news/194272/fotopoylos-xydaki-se-osoys-antidroyn-stin-ayxisi-tis-genop-dei
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση