Οικονομία 22/02/2015

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει και το μνημόνιο και η τρόικα.
Τελικά ελληνική κυβέρνηση και εταίροι ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία στο προχθεσινό Eurogroup, η οποία μένει να επισημοποιηθεί αύριο με την αποστολή των ελληνικών μέτρων, και ακολούθως από την υπερψήφιση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια. Η συμφωνία αυτή μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit, όμως μοιάζει περισσότερο ως 4μηνη κατάπαυση του πυρός παρά μέσο επίτευξης πολιτικής και οικονομικής ειρήνης εντός Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση όντως διαπραγματεύτηκε σκληρά, όμως η συμφωνία αυτή είναι μια απότομη προσγείωση στην ευρωπαϊκή συντηρητική πραγματικότητα. Είναι μια συμφωνία με εκατέρωθεν κέρδη και ζημίες.

Στα κέρδη, η μη υποχρέωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015, και 4,5% του 2016. Ένα ακόμη θετικό, είναι ότι μιας και χαλαρώνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, φαίνεται αρκετά δύσκολο να έρθουν νέοι έκτακτοι εισπρακτικοί νόμοι. Στα αρνητικά, η ρητή υποχρέωση της Αθήνας να μην προχωρήσει μέχρι τον Ιούνιο σε μονομερείς ενέργειες. Ακόμα, με τη συμφωνία αυτή δεν διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ και τα χρήματα του ΤΧΣ ουσιαστικά δεσμεύονται και θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τέλος, η παράταση θα έχει ισχύ για 4 μήνες αντί για 6 μήνες που πρότεινε η Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα δεν θα είναι καλυμμένη όταν θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικής αξίας 6,7 δισ. Έτσι, θα κληθεί να βρει μόνη της η χώρα τα παραπάνω κεφάλαια από τις αγορές ή θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου σε δανεισμό από τους εταίρους της, συμφωνώντας σ’ ένα νέο πρόγραμμα μαζί τους.

Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσε την Παρασκευή, όμως η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει και το μνημόνιο (παρά την επιμονή της κυβέρνησης να μη χρησιμοποιεί τη λέξη πρόγραμμα), και η τρόικα (αντικαταστάθηκε από τη λέξη θεσμοί). Οι πιο ρεαλιστές βεβαίως δεν περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργούσε ή θα μπορούσε έτσι εύκολα να ξεφύγει η Ελλάδα από την επιτήρηση. Εξάλλου, όταν σε μια διαπραγμάτευση βρίσκεται ένας εναντίον δεκαοκτώ, τα πράγματα για τον έναν είναι τρομερά δύσκολα, αν όχι προδιαγεγραμμένα.

Το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τον Ιούνιο είναι αρκετά δύσκολο για την κυβέρνηση, καθώς καλείται να επιλέξει η ίδια μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που προεκλογικά μιλούσε για κατάργηση της λιτότητας και των βάρβαρων μέτρων. Απ’ την άλλη, ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει τρόπο να πείσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα της συμφωνίας, μιας και οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες: Η κομμουνιστογενής τάση του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πλήρως τη συμφωνία και φτάνει στο σημείο να ζητά αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Εξ’ αρχής αναφέραμε ότι η κυβερνητική σύμπραξη έφτανε μέχρι την κατάργηση του μνημονίου και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Τώρα που φαίνεται πως ούτε το μνημόνιο τελείωσε, ούτε το χρέος αναδιαρθρώνεται, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν μπροστά τους ένα βουνό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση