Οικονομία 16/02/2015

Ο Γιάνης, η φόρμουλα του Λί κι ο νεοφιλελευθερισμός!

Η ουσιαστική δεξιά, ή μάλλον νεοφιλελεύθερη, τοποθέτηση του Βαρουφάκη ήταν η συμφωνία του με την πρόταση του Στέφανου Μάνου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οφείλω να παραδεχθώ ότι εμείς οι μαθηματικοί έχουμε έναν ελιτισμό απέναντι στους «καθαρούς» οικονομολόγους. Ο ελιτισμός αυτός είναι εν μέρει δικαιολογημένος, μιας  και η κρίση του 2008 είχε και μια τέτοια πλευρά. Μαθηματικά εργαλεία όπως η «φόρμουλα του Λί»[1] χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο από στελέχη της Wall Street και των τραπεζών με αποτέλεσμα να υποτιμήσουν τον κίνδυνο ακραίων γεγονότων. Έτσι αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν ένα φαινόμενο «μαύρου κύκνου»[2] συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ίσως ορμώμενος και από έναν τέτοιου είδους ελιτισμό θεώρησα εξαιρετική την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, μιας και το σοβαρό μαθηματικό του υπόβαθρο θα του επέτρεπε να στελεχώσει το υπουργείο με τεχνοκράτες που ξέρουν τι κάνουν και δεν κινούνται στα όρια της «οικονομικής μεταφυσικής».
 
Αρκετοί «εξ αριστερών» ορμώμενοι προσάπτουν στον Βαρουφάκη δεξιές στροφές και κωλοτούμπες μετά από την απόσυρση του αιτήματος για διαγραφή του χρέους. Αλήθεια όμως, γνωρίζουν άραγε ότι μια επιμήκυνση με χαμηλά επιτόκια ή με επιτόκια συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα κούρεμα; Αν δεν το γνωρίζουν τότε ας ανοίξουν κανένα βιβλίο. Αν το γνωρίζουν και το αποκρύπτουν, τότε απλώς ψάχνουν αφορμές για φτηνή και λαϊκιστική αντιπολίτευση, πράγμα όμως που τους κατατάσσει αυτόματα σε «εκ δεξιών» ορμώμενους.
 
Η ουσιαστική δεξιά, ή μάλλον νεοφιλελεύθερη, τοποθέτηση του Βαρουφάκη ήταν η συμφωνία του με την πρόταση του Στέφανου Μάνου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόταση μιλούσε για διακοπή χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτοχρηματοδότηση των δήμων μέσα από ανταποδοτικό τέλος. Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στην ενίσχυση των δήμων στους οποίους κατοικούν οι εύποροι πολίτες και σε μειωμένα έσοδα για τους δήμους των φτωχογειτονιών.
 
Παράδειγμα: Ένας δήμος με 100 κατοίκους και εισόδημα 1000 ευρώ/κάτοικο έχει συνολικό εισόδημα κατοίκων 100.000 ευρώ. Αν το ανταποδοτικό τέλος οριστεί στο 1%, τότε τα έσοδα του δήμου θα είναι 1000 ευρώ. Ένα δήμος με 100 κατοίκους και εισόδημα 10.000 ευρώ κάτοικο έχει συνολικό εισόδημα κατοίκων 1.000.000 ευρώ και με ανταποδοτικό τέλος 1% τα έσοδα του δήμου θα είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή δεκαπλάσια σε σχέση με τον «δήμο των φτωχών». Έτσι ο πλούσιος δήμος θα μπορέσει να κάνει περισσότερα δημοτικά έργα, να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους και να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες του.
 
Μια τέτοια προσέγγιση δεν συμβαδίζει με αριστερό, ούτε καν με σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά αποτελεί καθαρό νεοφιλελευθερισμό ο οποίος δεν έχει θέση σε κυβέρνηση της αριστεράς. Εκτός βέβαια εάν το ανταποδοτικό τέλος είναι 10% για τους πλούσιους δήμους και 1% για τους φτωχούς. Εκτός αν τα χρήματα που συλλέγονται αναδιανέμονται με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών για ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες. Είναι απλά μαθηματικά και κεϋνσιανισμός, αντικείμενα τα οποία ο Βαρουφάκης τα γνωρίζει όσο λίγοι. Οφείλει λοιπόν να ξεκαθαρίσει τι προτείνει.
 
ΥΓ. Αν πρέπει σε κάτι να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Μάνο, είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό σύστημα. Θα μπορούσε κάλλιστα να μπει ως βάση διαλόγου.
 
[1] Η φόρμουλα του Λι είναι ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει την πιθανότητα χρεοκοπίας.
[2] Ο "Μαύρος Κύκνος" εννοείται ως ένα ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Παναγιώτης Ν. 26-03-2015 01:02
Ενώ η πρόταση του Μάνου για το ασφαλιστικό δεν είναι νεοφιλελεύθερη;
Μία πρόταση που δεν έχει λάβει υπόψη ούτε την ανεργία, ούτε την εισφοροδιαφυγή, ούτε την εσωτερική υποτίμηση και κυρίως ούτε το δημογραφικό.
Μία πρόταση στην λογική κόβω χέρι και πόδι, την δαρβινική εκδοχή της νεοφιλελεύθερης άποψης περί δημοσιονομικού.
Και για να κλείσω: ας εφαρμοσθούν αυτά που λέει η τρόικα για τον φορολογικό μηχανισμό, και πολλοί φωστήρες που την προηγούμενη δεκαετία ήταν ή στον δικομματισμό ή στο περιθώριο, θα ξαναβρεθούν σε αυτήν την θέση.
Αλλά για να κάνεις αυτά που θέλει η τρόικα, θα πρέπει ξεριζώσει πρακτικές και πολιτικές δεκαετιών.!!!
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση