Οικονομία 06/02/2015

Ο μονόδρομος της τιμωρίας

Δυστυχώς άμα αυτές είναι οι «ελίτ» σου, πολιτικά και οικονομικά, δεν υπάρχει ελπίδα. Μια χούφτα «μικροί άνθρωποι» που το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνουν διαχειριστές της μιζέριας. Μόνο και μόνο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα λεφτά τους. Να ψηλώσουν λίγους πόντους καταναλωτικά, μιας και στους υπόλοιπους τομείς είναι πιο άδειοι και από βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα του 2015.
Είναι αλήθεια πως όσον αφορά της κοινωνικοπολιτικές διαρρυθμίσεις στα πλαίσια μιας κοινωνίας δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονόδρομοι. Μια κοινωνία δεν παύει να υπάρχει όταν επέλθει οποιουδήποτε είδους μεταβολή. Απλά συμπιέζεται, αμύνεται, προσπαθεί να επιβιώσει και να συγχρονιστεί με την διάδοχη κατάσταση. Στην Ελλάδα του 2015 έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια μνημονίου, 5 χρόνια πλαισίων δανειοδότησης, και το ερώτημα παραμένει ένα και καίριο. Τι κάναμε τόσο καιρό;

Η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε το 2010 και η κοινωνία πλήρωσε το τίμημα πολύ ακριβά. Δεν θα μπορούσε να πεί το ίδιο κανείς για το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα για την πολιτική τάξη. Οι πολίτες υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους, υφαρπαγή του πλούτου τους, αναστολή των σχεδίων τους για την ζωή – ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι – και τα ενεχυροδανειστήρια ξεπετάγονταν σε κάθε γειτονιά  πιο συχνά και από διαφημίσεις του Jumbo στο ραδιόφωνο.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα καταστροφής, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι δεν επήλθε κάθαρση και δεν αποδόθηκαν ευθύνες. Φυλακίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πόσο πιο υπερήφανοι να νιώσουμε για την Ελληνική δικαιοσύνη; Ο Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι είχε πάρει λεφτά από την Siemens για να τα πάει στο ΠΑΣΟΚ. Ο Χριστοφοράκος παραδέχτηκε ότι χρημάτιζε για λογαριασμό γερμανικών συμφερόντων τρία κόμματα από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Έχει γίνει το Party του αιώνα εδώ και σαράντα χρόνια. Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιο κομματόσκυλο – όχι μόνο συνδικαλιστές, κάτι δήμαρχοι, νομάρχες, διευθυντές υπηρεσιών κλπ – στον κύκλο μας που έχει φάει με χρυσά κουτάλια όλα αυτά τα χρόνια. Τα κανάλια, οι εφημερίδες και τα αφεντικά τους χρωστάνε τα κέρατα τους, αλλά αποδεχόμαστε το γεγονός να κουνάνε το δάχτυλο στην κοινωνία με στυλ «μαζί τα φάγαμε», «νοικοκυρέψου», «υπέμεινε», «είναι μονόδρομος». Και εμείς βάλαμε τον Άκη στην φυλακή. Μιλάμε για πολύ κάθαρση. Δεν θέλω να γίνω πρόστυχος και να μιλήσω για τα δάνεια των κομμάτων, τις βουλευτικές αποζημιώσεις – μισθούς και την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Ούτε ένα ευρώ δεν κόψανε από τα μεροκάματα τους έτσι για να πουν στην κοινωνία «πόνεσα και εγώ», ούτε για τα προσχήματα. Ούτε για τους νέους που έφευγαν από την χώρα.

Ξεκινάνε λοιπόν τα μέτρα και μέσα σε όλα κόβουν συντάξεις και μισθούς. Λες και η γιαγιά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα άμα τις περισσέψουν 50 ευρώ θα αγοράσει μετοχές στην Wall Street ή θα τα βγάλει έξω στην Ελβετία. Ούτε πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ δεν θα πρότεινε τέτοια ηλίθια μέτρα σε απαλλακτική εργασία εξαμήνου.  Όχι αγαπημένε μου νεοφιλελέ, τα 50 ευρώ που θα της περισσέψουν, θα τα δώσει χαρτζιλίκι στα εγγόνια της, τα οποία θα προκαλέσουν καταναλωτικό πάρτυ και το 50ευρω θα καταλήξει πίσω στο κράτος μέσα από απανωτά ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος. Το πολύ πολύ να τα αφήσει μέσα στην τράπεζα. Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η γιαγιά πλήρωσε, ο νέος πλήρωσε, ο στρατιωτικός πλήρωσε, όλοι πλήρωσαν. Εκτός βέβαια από τα «δικά μας παιδιά», εκτός από τους «προύχοντες». Δεν χρειάζεται να τους δούμε στην τηλεόραση. Ξέρουμε τους φίλους τους από τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας. Μιλάμε για πολύ επίπεδο.

Πάμε τώρα και στους «ολιγάρχες» στην «αστική τάξη» της χώρας. Καταρχάς ο όρος προκαλεί μεγάλα γέλια σε όλους εμάς τους Μικρασιάτες, Έλληνες της Αιγύπτου, από την Οδησσό, την Κων/πολη, τον Πόντο, της Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, που μας ξερίζωσε το κράτος των Αθηνών από τις εστίες μας. Αστός σημαίνει πάνω απ’όλα ευθύνη. Σημαίνει ότι έχεις έναν τομέα δραστηριοποίησης και συνεχώς βελτιώνεσαι όσον αφορά τα στρατηγικά σου πλεονεκτήματα. Και πάνω απ’όλα σκέφτεσαι το κέρδος σε τριάντα χρόνια από τώρα. Σκέφτεσαι πως θα είσαι βιώσιμος, σκέφτεσαι την διάρκεια, σκέφτεσαι σε χρόνο στρατηγικό. Όχι όμως. Η Ελλαδική «αστική τάξη» κέρδος θέλει, αύριο το θέλει. Γι’αυτό θα προτιμήσει να πνίξει τον «πελάτη» της. Θα προτιμήσει να πάρει τα 2 και να «κάψει» την πηγή, παρά να πάρει 30 σε βάθος 20 χρόνων. Οπότε «αστοί» δεν είστε. Φουκαράδες είστε, με παππούδες κουμπουροφόρους, τοκογλύφους ή μαυραγορίτες. Ένα μάτσο ματαιόδοξα ανθρωπάκια που δεν έχετε καν τομέα δραστηριοποίησης. Τα κάνετε όλα, από ειδήσεις μέχρι μανταλάκια, αρκεί να βγάλετε 3 ευρώ. Δεν αποτελούν ούτε το 1% της ελληνικής κοινωνίας, απλά πληρώνουν καλά άλλο ένα 15% για να διαιωνίζεται η μιζέρια (βλ. δημοσιογράφους, «πνευματικό κόσμο», «γραφειοκράτες» -χαχα- κλπ).

Δυστυχώς άμα αυτές είναι οι «ελίτ» σου, πολιτικά και οικονομικά, δεν υπάρχει ελπίδα. Μια χούφτα «μικροί άνθρωποι» που το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνουν διαχειριστές της μιζέριας. Μόνο και μόνο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα λεφτά τους. Να ψηλώσουν λίγους πόντους καταναλωτικά, μιας και στους υπόλοιπους τομείς είναι πιο άδειοι και από βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα του 2015. Να ανακεφαλαιώσουμε όμως. Μην μας σώνετε άλλο. Πραγματικά. Αφήστε μας στο έλεος του κυρίου και παίζει να τα καταφέρουμε. Μην μας σώνετε άλλο, και πάνω απ’όλα όχι άλλο Δημοκρατία παιδιά.

ΥΓ. Ευρώ ή Δραχμή. Άλλο ένα κωλοδίλημμα με σκοπό την αποχαύνωση των τηλεορασάκιδων. Απάντηση: Ήδη με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας ήταν υπουργός θα σκεφτόταν να προετοιμάσει την χώρα για το χειρότερο στο μέλλον. Μια αναδιάρθρωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής μας πολιτικής θα ήταν αρκετή. Ούτε αυτό δεν κάνατε σε 5 χρόνια και για άλλη μια φορά η χώρα είναι γυμνή στον άνεμο.

ΥΓ2. Για την λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η υπόθεση είναι για γέλια, απλά έχει γίνει ζήτημα γιατί η Ελβετία ως χώρα έχει έναν μύθο περί παγκόσμιου «θησαυροφυλακίου». Απλά η Ελβετία τυχαίνει να μην είναι χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόκειται περί «παράνομης» εξαγωγής χρημάτων. Άμα υπήρχε λίστα για την Γερμανία, που η μεταφορά χρημάτων είναι ΝΟΜΙΜΗ, εκεί να δείτε πόσο θα γελάγαμε με τα ονόματα και τα ποσά.

ΥΓ3. Περί διαπραγμάτευσης. Εγώ τα συμπεράσματα μου τα έβγαλα. Οι ελίτ στην πέραν των Άλπεων Εσπερία καταλαβαίνουν μόνο από ένα πράγμα. Την Ισχύ. Βάσει αυτής κρίνουν τους λαούς και βάσει αυτής διεκδικούν την κυριαρχία. Το αν απλά αντιμάχονται για το ποιος θα γίνει βασιλιάς στην μυρμηγκοφωλιά δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα. Στάχτη και μπούρμπερι όλα, αρκεί να είναι αυτοί που θα φοράνε το στέμμα.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση