Οικονομία 07/01/2015

Grexit ή επιμήκυνση : Τα 2 σενάρια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι όμως έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μικροποσά των 100, 1.000 και 10.000 ευρώ ας μην αγχώνονται. Με Σαμαρά θα τα δώσουν για φόρους και εισφορές ώστε το πλεόνασμα να φτάσει στο 3% το 2015 και στο 4,5% το 2016 (αλήθεια, το «που θα βρέιτε τα λεφτά;» γιατί απευθύνεται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ;). Με Τσίπρα είναι πιθανό να τα γλιτώσουν η και να τα αυξήσουν. Αυτή η «πιθανότητα» είναι που θα δώσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 26η Ιανουαρίου η χώρα θα έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τρομοκρατία του Σαμαρά, μια φτηνή απομίμηση του 2012, μόνο γέλιο προκαλεί σε έναν λαό εξουθενωμένο από την πολυετή κρίση. Οι καταθέσεις που θα «δραχμοποιούνταν» έχουν γίνει ΕΝΦΙΑ, εισφορές στον ΟΑΕΕ και αεροπορικά εισιτήρια για τους νέους που μεταναστεύουν. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει πλέον ελάχιστες αποταμιεύσεις, τις οποίες βλέπει κάθε χρόνο να μειώνονται. Οι παλαιο-συνταξιούχοι που φημίζονται για την φανατική υποστήριξη τους σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λιγοστεύουν και οι νεο-συνταξιούχοι στο πρόσωπο του Σαμαρά βλέπουν τον άνθρωπο που έκοψε το εφάπαξ τους και έστειλε το παιδί τους μετανάστη.

Παρόλα αυτά, το σενάριο του Grexit δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απίθανο. Η Ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανία, είναι πιο έτοιμη να διαχειριστεί μια έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η τραπεζική ένωση και οι διάφοροι μηχανισμοί διάσωσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι χρήσιμα όπλα για μια Γερμανία που δεν θέλει να βρεθεί ξανά σε μια κατάσταση όπως αυτή του 2010. Αυτά τα όπλα είναι που δίνουν την σιγουριά σε συντηρητικούς κύκλους να ζητούν την εφαρμογή μιας σκληρής γραμμής στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει αλλαγές στα συμφωνηθέντα. Παρά το γεγονός ότι το Grexit κοστίζει περισσότερο από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ είναι διατεθειμένη να πληρώσει αυτό το επιπλέον τίμημα ώστε να τρομοκρατήσει τους λαούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ας μην ξεχνάμε ότι την στιγμή που μιλάμε στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων σε Ισπανία και Ιρλανδία βρίσκονται αριστερές δυνάμεις (Podemos και Sinn Fein αντίστοιχα) και μια ενδεχόμενη υποχώρηση στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Γερμανίας θα πολλαπλασίαζε την δυναμική τους με αποτέλεσμα αριστερές κυβερνήσεις σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μια κατάσταση ανεπιθύμητη όχι μόνο για την Μέρκελ, αλλά και για κάθε δεξιά ή σοσιαλδημοκρατική δύναμη σε κάθε χώρα. Το Grexit είναι όμως μια κίνηση υψηλού πολιτικού και οικονομικού ρίσκου που πιθανόν να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε μια περίοδο όπου το βασικό ζητούμενο είναι η σταθερότητα και όχι οι «τσαμπουκάδες».

Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι αυτό ενός συμβιβασμού με άξονες την μετακύλιση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, την μείωση του επιτοκίου των δανείων σε επίπεδο μικρότερο από την αναμενόμενη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και την αναπροσαρμογή των ούτως ή άλλως εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ. Τα ομόλογα της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και τα κράτη μέλη της ΟΝΕ θα αγοραστούν από τον ESM και το επιτόκιο τους θα πέσει περίπου στο 1,8%. Έτσι η χώρα με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% και ανάπτυξη 3% θα μειώνει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ κατά περίπου 2% ετησίως, μειώνοντας το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Μια τέτοια πολιτική θα είχε σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μιας και το χρέος θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμο και θα άνοιγε ο δρόμος για αύξηση των επενδύσεων, μιας και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα είχε ξεπεραστεί. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα ήταν πιο εύκολη και η ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ του 1981, αν και με μεγάλες διαφορές.

Το πιο σενάριο θα εφαρμοστεί είναι αδύνατον να εκτιμηθεί. Όσοι εμφανίζονται σίγουροι τόσο για το ένα, όσο και για το άλλο, καλό θα είναι να το δείξουν και εμπράκτως. Μπορούν να ποντάρουν τα λεφτά τους στην χρεοκοπία της χώρας (εάν θεωρούν ότι εκεί οδηγούμαστε) είτε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά (εάν θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας). Εξαιρετικές αποδόσεις δίνουν και οι δυό επενδύσεις. Όσοι όμως έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μικροποσά των 100, 1.000 και 10.000 ευρώ ας μην αγχώνονται. Με Σαμαρά θα τα δώσουν για φόρους και εισφορές ώστε το πλεόνασμα να φτάσει στο 3% το 2015 και στο 4,5% το 2016 (αλήθεια, το «που θα βρέιτε τα λεφτά;» γιατί απευθύνεται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ;). Με Τσίπρα είναι πιθανό να τα γλιτώσουν η και να τα αυξήσουν. Αυτή η «πιθανότητα» είναι που θα δώσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση