Οικονομία 21/02/2012

Περί "εναλλακτικών" του μνημονίου

Αριστείδης Χατζάκης , Διεθνολόγος - Οικονομολόγος

Για το ακόλουθο κείμενο θα κινδυνέψω να χαρακτηριστώ από δεξιός έως προδότης. Εν τούτοις κάποιος κατά τη γνώμη μου πρέπει να παρουσιάσει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Έχει περάσει σχεδόν μία διετία από την υπογραφή του περιβόητου πλέον "Μνημονίου".Μία υπογραφή η οποία έμελε να αλλάξει και κυρίως να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, με μεγαλύτερα βεβαίως θύματα τους νέους (καθώς η ανεργία αγγίζει πλέον το 50% στις ηλικίες έως 25 ετών) και τους χαμηλοσυνταξιούχους, πολύ από τους οποίους αναγκάζονται πλέον να (επι)ζουν με συντάξεις απίστευτα κουτσουρεμένες στα όρια της πείνας.Ολόκληρη δε η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από αίσθημα αβεβαιότητας το οποίο σε μεγάλο της ποσοστό φτάνει έως και την απόγνωση όσον αφορά τη επόμενη μέρα.

Τι είναι τελικά όμως αυτό το μνημόνιο, πως φθάσαμε ως εκεί και τι μπορεί να γίνει απο εκεί και πέρα:

Το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα δανεισμού. Δε μπορούσε δηλαδή να δανειστεί χρήματα στις αγορές με επιτόκιο το οποίο θα επέτρεπε στη συνέχεια στη χώρα μας να διαχειριστεί το χρέος μας. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι λίγο πολύ γνωστό: Η τελευταία διετία Καραμανλή υπερδιόγκωσε το δημόσιο τομέα με αθρόες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και με μία γενικότερη ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοσίων δαπανών - προφανώς για μικροκομματικούς λόγους. Το σκηνικό αυτό της κακοδιαχείρισης ολοκλήρωσε παίρνοντας την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω δημαγωγικών δηλώσεων (όπως χαρακτηρίστηκαν από τους ίδιους τους πρώην συνεργάτες του). Ποιος δε θυμάται άραγε το περιβόητο πλέον "λεφτά υπάρχουν"; Στις 23-04-2010 λοιπόν ο πρώην πλέον Πρωθυπουργός της χώρας (και πολύ σύντομα και πρώην πρόεδρος του Πα.Σο.Κ.) Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στο μνημόνιο, έναν μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης της χώρας με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που θα δανειζόμασταν. Φυσικά η σύμβαση αυτή δεν περιλάμβανε μόνο  δικαιώματα αλλά και πολλές υποχρεώσεις, μεταρρυθμίσεις δηλαδή για άλλους άδικες, για άλλους αναγκαίες. Οι μοναδικές από αυτές που πραγματοποιήθηκαν ήταν αυτές που αφορούσαν τα "εύκολα θύματα". Αναφέρομαι φυσικά στους μισθωτούς και συνταξιούχους και στο κόψιμο των 13ου,14ου μισθού τους και τη μείωση των υπολοίπων δώδεκα.

Αυτά εν ολίγοις είναι τα γεγονότα. Τώρα καθένας μπορεί να έχει τη δίκη του διαφορετική άποψη, να του φταίει για παράδειγμα μόνο ο Παπανδρέου, μόνο ο Καραμανλής, ο δικομματισμός γενικά, η βουλή γενικά, οι Αμερικάνοι, η Μέρκελ, οι Νεφελίμ και πολλοί άλλοι. Ούτως η άλλως κατά τη γνώμη μου αυτό πλέον είναι δευτερεύον. Το κυριότερο εκείνη τη στιγμή είναι το τι θα μπορούσε να γίνει από εκεί και πέρα. Διότι με μία σειρά συνεχιζόμενων αναβολών στα συμφωνηθέντα (βλέπε αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν, κλειστά επαγγέλματα που δεν άνοιξαν ελέω συντεχνιών, μη τήρηση του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο κ.α.) χάσαμε αρχικά κάθε μας αξιοπιστία μας ως προς τους έξω. Στη συνέχεια με την ασύλληπτη ιδέα του παραιτηθέντος πλέον Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, δώσαμε το δικαίωμα στους Εταίρους μας να μας συμπεριφέρονται ως.. εταίρα. Να με συγχωρείτε για τον ακραίο χαρακτηρισμό αλλά έτσι μας συμπεριφέρθηκαν. Μας επέβαλλαν Πρωθυπουργό, μας επέβαλλαν μέτρα, θέλουν να μας επιβάλλουν και εκλογές όταν τους βολέψει. Επαναλαμβάνω όμως, εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα. Με αυτά που κάναμε και κυρίως αυτά που δεν κάναμε. Δεν αναφέρομαι βεβαίως μόνο στους πολιτικούς. οι πολίτες φταίμε επίσης, σε διαφορετικό ίσως βαθμό. Στο κάτω-κάτω όμως ποιος τους ψήφισε αυτούς τους πολιτικούς, ο Γερμανός ή ο Γάλλος πολίτης; Επίσης όταν μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον που σε καθοδηγεί μόνο στο να μπεις στο δημόσιο ή να φοροδιαφεύγεις το κράτος ποιος φταίει;

Κλείνοντας λοιπόν τα παραπάνω και ενώ είμαστε ακόμα υπό την απειλή της χρεωκοπίας, οδηγούμαστε στην υπογραφή του "μνημονίου 2" στις 12-02-2012. Μια νέα δανειακή σύμβαση με ακόμα σκληρότερα μέτρα της πρώτης ως φυσική βέβαια συνέπεια των αποκλίσεων μας σε εκείνα που προηγήθηκαν. Το νέο μνημόνιο εγκρίθηκε από τα 2/3 της βουλής και η χώρα μας γλίτωσε (προς το παρόν) τη χρεωκοπία. Έξω από τη βουλή συγκεντρώθηκε πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου, διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών απαιτώντας τη μη ψήφιση της σύμβασης, απαιτώντας δηλαδή να χρεοκοπήσουμε! Βέβαια ο κόσμος δε μπορούσε να καταλάβει ότι μη ψήφιση του μνημονίου συνιστά χρεωκοπία. Αιτία για αυτό είναι οι πολλές και αστήρικτες θεωρίες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της κρίσης:

Την αρχή είχε κάνει ο Πρόεδρος την ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εν μέσω του "αντιμνημονιακού" του αγώνα με το "Ζάππειο και το.. "remake" του Ζάππειο2". Ο.. αυριανός πρωθυπουργός μας μίλησε τότε για ανάπτυξη, για μείωση συντελεστών, για πάγωμα δανείων για... Προτάσεις τις οποίες οι εταίροι μία που τις διάβασαν και μία που τις απέρριψαν. Βέβαια, ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε τότε εκ του ασφαλούς. Αργότερα που αντιλήφθηκε (εν μέρει) πως έχουν τα πράγματα υπερασπίστηκε με σθένος το μνημόνιο διαγράφοντας μάλιστα από το κόμμα όσους από τους βουλευτές του, μένοντας πιστοί στην αρχική (ανούσια) θέση του κόμματος του, το καταψήφισαν!

Η συνέχεια δόθηκε από τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της νεοσύστατης Δημοκρατικής αριστεράς (και δεύτερο αυτήν τη στιγμή δημοσκοπικά κόμμα) υποστήριξε ότι θέλει η χώρα μας να παραμείνει στο ?, θέλει να πάρει τα δανεικά από την "Τρόικα", αλλά δε συμφωνεί με τα μέτρα. Σαν πηγαίνεις δηλαδή σε  μία τράπεζα, να ζητάς δάνειο και να απαιτείς να μην υπάρχουν τόκοι και συνέπειες. Προσωπικά μου θυμίζει μία παλιά διαφήμιση που τελείωνε με τον τραπεζικό να απαντάει, "Πού καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;"

Φυσικά υπάρχει και ο Συ.Ρι.Ζα. του Αλέξη Τσίπρα. Του ανθρώπου που επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του αναλάμβανε με απευθείας ανάθεση δημόσια έργα. Τι μας λέει ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα νεαρός Πρόεδρος; Να κυρρήξουμε στάση πληρωμών των δανείων. Με το επιχείρημα ότι μάλλον δε θα μας αφήσουν  να χρεωκοπήσουμε διότι μετά θα ακολουθήσει Ντόμινο η χρεωκοπία και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Και αναρωτιέμαι εγώ ο απλός πολίτης: Αν το κάνουμε εμείς αυτό και περάσουμε αλώβητοι, γιατί να μην κάνουν το ίδιο οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι και στη συνέχεια οι Ισπανοί και οι Ιταλοί; Τι θα προτιμήσουν πιστεύετε εσείς οι εταίροι, να χάσουν τα όσα έχουν λαμβάνειν από την Ελλάδα ή από όλους τους άλλους; Το ερώτημα βεβαίως είναι ρητορικό.

Μοναδική, κατά τη γνώμη μου πάντα, εναλλακτική πρόταση του μνημονίου αποτελεί εκείνη του Κ.Κ.Ε.. Υποστηρίζει την οικειοθελή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα και μετατροπή της χώρας μας από σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος σε μία ευρωπαϊκή Κούβα ή σε μία ευρωπαϊκή Βόρειο Κορέα. Άποψη σεβαστή αλλά προσωπικά όχι δεκτή. Επικρατεί βέβαια και μία άλλη άποψη, στον ευρύ κυρίως κόσμο, η οποία υποστηρίζει ότι "και να χρεοκοπήσουμε δεν έγινε και τίποτα' ή ακόμα πιο ακραία "καλύτερα χρεωκοπία παρά τους Τροϊκανούς". Δύο ειδών είναι οι κατηγορίες που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη: Αυτοί που δεν έχουν ιδέα τι θα πει χρεωκοπία και αυτοί που γνωρίζουν ακριβώς αλλά θέλουν να χρεοκοπήσουμε γιατί έχουν καταθέσεις έξω και σε μία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή πολλαπλασιάζονται όταν θα επιστραφούν αυτές στην Ελλάδα.

Για τους πρώτους παρουσιάζουμε περιληπτικά τι σημαίνει χρεωκοπία και γιατί η μη ψήφιση του μνημονίου τη συνεπάγετο: Τα ταμειακά διαθέσιμα στη χώρας αρκούν έως τα μέσα του Μαρτίου. Δηλαδή οι μισθοί οι συντάξεις και οι λοιπές υποχρεώσεις μπορούν να εκπληρωθούν έως τότε. Από τη στιγμή δηλαδή που η χώρα δε θα έχει ταμειακά υπόλοιπα θα αναγκαστεί να κόψει χρήμα. Να φύγει δηλαδή από το ? και να επιστρέψει είτε στη δραχμή είτε στο γρόσι , τα αποτελέσματα ούτως η άλλως θα είναι κοινά. Για μεγάλο διάστημα ξεχνάμε τις εισαγωγές. Οι εισαγωγές που όταν μιλάμε για  γεωργικά προϊόντα αγγίζουν αυτήν τη στιγμή το 80%. Το ποσοστό μεγαλώνει όταν μιλάμε για φάρμακα και φτάνει το 100% όταν μιλάμε για καύσιμα. Ευνόητες λοιπόν οι όποιες συνέπειες. Εάν κάποιος πιστεύει ότι αυτό είναι το ίδιο με όσα (πραγματικά πολύ δύσκολα) αντιμετωπίζουμε σήμερα τότε μάλλον κατοικεί σε άλλη διάσταση.

Κλείνοντας αναφέρω το εξής: Ανήκουμε στην πρώτη γενιά μετά τη Μεταπολίτευση που ζει χειρότερα από την προηγούμενη. Και αυτό γιατί πληρώνουμε τα δικά της λάθη. Σαν Έλληνες όμως έχουμε μάθει να αντέχουμε. Και θα αντέξουμε. Αυτό όμως δε θα γίνει συνεχίζοντας τα όποια λάθη των προηγούμενων με νέα δικά μας, αλλά διορθώνοντας τα. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αυτό από το να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε όχι αυτά που ακούγονται ωραία, αλλά αυτά που πραγματικά πρέπει.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Κωνσταντίνα Στάμου 22-10-2013 18:18
Συμφωνώ σε αρκετά σημεία για το πως φτάσαμε εδώ πως κακοδιαχειριστή καμε εμείς οι ίδιοι το μνημόνιο και τη χώρα μας, αλλά με το να γίνουμε Βουλγαρία δεν συμφωνώ όπως επίσης το 2020 να φτάσουμε στα επίπεδα του 2009. Δεν υπάρχει ελπίδα με το μνημόνιο πλέον. Πάντα θα είμαστε ο φτωχός συγγενής και το μαύρο πρόβατο και αφού αρπάξουν ό,τι μπορούν και μας φτάσουν στα επίπεδα που θέλουν,,,τότε θα μας πούνε η έξοδος είναι από εκεί κύριοι......
Παράθεση
0 #2 Θωμάς Ζάμπρας 22-10-2013 18:19
Ρε Χατζάκη,αν διάβασες προσεκτικά το μνημόνιο,θα είδες ότι ούτε ένα λεπτό απο τα λεφτά του δανείου, θα πανε σε μισθούς ή συντάξεις.Το επιχείρημα, δεν θα χουμε λεφτά για μισθούς,δεν στέκει πουθενά.Απλούστ ατα, γιατι τα λεφτά της δόσης δεν θα χρησιμοποιηθούν για μισθοδοσίες.Τα μόνα ελλείματα που προκύπτουν,στα οποία θα πάνε τα λεφτά,ειναι τόκοι και τράπεζες.Επιπλέ ον αυτό σφραγίστηκε χτες και συνταγματικά.(υ ποχρέωση να περασει στο σύνταγμα,η προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους. )Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλάμε για ανικανότητα πληρωμής μισθών,χωρίς το δάνειο.Επίσης με τα φάρμακα.Το νέο μνημόνιο,κόβει 1δις απο την ασφάλιση φαρμάκων.Που σημαίνει σημαντικότατη αύξηση της συμμετοχής,σε φάρμακα,επισκέψ εις και εξετάσεις.Αυτό σε συνδιασμό,με την περικοπή του προυπολογισμού της υγείας σχεδόν στο μισό,καθιστά πολύ κόσμο,ανίκανο να περιθαλφεί ιατρικά,έτσι και αλλιώς.Της μάνας μου δεν δικαιολογούν πια το φάρμακο για το χρόνιο πρόβλημα θρομβώσεων που έχει,οπότε σταμάτησε να το παίρνει.ΝΑ και αν το εισάγουν,ΝΑ και αν δεν το εισάγουν.Τέλος, τα τεράστια ποσοστά εισαγώμενων γεωργικών προιόντων,εκτός απο αληθή,είναι και τελείως παράλογα.Πάνω απο την μισή ελληνικη γεωργική παραγωγή,ή σταμάτησε,η παράγεται και κάποια από αυτή εξάγεται,ενώ η υπόλοιπη σαπίζει.Εσύ που είσαι κρητικός πχ. θα ξέρεις τι γίνεται με το λάδι στην κρήτη.Πόσο μένει απούλητο,η εξάγεται,ενώ εμείς εισάγουμε λάδι.Δεν λέει κανείς,οτι είναι πανάκεια η πτώχευση.Ούτε οτι θα είναι εύκολα.Το θέμα είναι, το κατα πόσο πτώχευσε ήδη η εληνική οικογένεια.Να μερικοί αριθμοί που δηλώνουν το αυτό.Και κατα πόσο συμφέρει,να είμαστε σε στήριξη και με τεράστια δάνεια,ενώ στην πραγματικότητα, είμαστε απλά ένα σκαλί πάνω απο το να είμαστε πτωχευμένοι στην καθημερινή ζωή.
Παράθεση
0 #3 Άρης Κτενάς. 22-10-2013 18:20
Συμφωνώ με την άποψη του Θωμά για τη δανειακη σύμβαση, που προβλέπει πρώτα αποπληρωμή του χρέους. Εξάλλου αυτός θα είναι και ο ρόλος του επιτρόπου που έχουν πολλάκις προτείνει. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ληφθούν πιο ακραία μέτρα, όπως περιγράφονται στο άρθρο του Παπαιωαννου αν όντως οι δυτικοί θέλουν να βοηθήσουν. Το ευρω παραείναι υψηλά καθορισμένο σαν ισοτιμία και ας έκανε ο Σημίτης τις υποτιμησεις, άρα αν δεν εκδόσει η εκτ χρηματα για να το πληθωρισει και να το κάνει ανταγωνιστικό, ίσως πρέπει να στραφούμε στη δραχμή. Δεν είναι λύση η χρεωκοπια, είναι η αλληλεγγύη των κρατών, αλλα αν δεν υπάρχει, δε μπορείς να αφήσεις τον λαό σου ακυβέρνητο σε προγράμματα ξένων που εξυπηρετούν τους ξένους.
Παράθεση
0 #4 Χατζάκης Άρης 22-10-2013 18:21
Κατ αρχάς Θωμά είσαι λάθος όταν λες ότι τα χρήματα δε χρησιμεύουν για να καλύψουν μισθούς και συντάξεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και άρα προφανώς μέρος των χρημάτων του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών του δημοσίου. Προφανώς και το μεγάλο μέρος των χρημάτων αφορά την αποπληρωμή των χρεών και των τόκων τους, αλλά αυτά δε γεννήθηκαν από μόνα τους. Πως να το κάνουμε δηλαδή? Στις τράπεζες θα πάνε λεφτά ώστε να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί μετά το κούρεμα (και άρα μείωση) του χρέους, προστατεύοντας έτσι και τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Και ξαναλέω, ούτε μένα μ αρέσουν να κόβουν λεφτά από τις οικογένειες μας, αλλά ακόμα κι έτσι είναι καλύτερα από μία πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Αυτό και ανάλυσα εξάλλου στο κείμενο μου. Δεν υποστήριξα το να μας κόβουν τα λεφτά, είπα απλά ότι τη δεδομένη στιγμή απλά ΔΕΝ υπάρχει εναλλακτική. Για εσάς η χρεωκοπία μπορεί να αποτελεί λύση, για εμένα είναι απλά αυτοκτονία.
Παράθεση
0 #5 Θωμάς Ζάμπρας 22-10-2013 18:22
Όχι δεν κάνω λάθος.Δεν θα πάνε,σε μισθούς και συντάξεις τα λεφτά.Ούτε για κάτι άλλο.Δεν το λέω εγώ,είναι καθορισμένο,που θα πάνε τα λεφτά και τα λεει αναλυτικά στο άρθρο που ανέβασα.Επίσης στα ψιλά γράμματα του κουρέματος,γράφ εται οτί η συμμετοχή των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου τελικά θα είναι μεγαλύτερη,από την ξένη βοήθεια.Κουρεύο ντας 100δις ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ και μάλιστα συμμετέχοντας στο κούρεμα,δεν γλυτώνεις 100δις στην ουσία.Απλα παίρνεις μια παράταση χρόνου αποπληρωμής και μια μείωση σαφώς μικρότερη των 100δις.Γιατι τα 30 δις που πηγαίνουν στην τράπεζα απο το δάνειο,εγώ τα επωμίζομαι ως χρέος.Μάλιστα σύμφωνα με έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου της γερμανίας,οι δανειστές απο την εξόφληση των τόκων,βρέθηκαν κερδισμένοι οικονομικά.Η έκθεση αυτή δημοσιέυτηκε στην γερμανική Der Standard και την βρίσκω άν θες.Οπότε,εγω αυτό που λέω,είναι οτι σε ελεγχόμενη χρεωκοπία,είναι οι τράπεζες και το δημόσιο.
Παράθεση
0 #6 Χατζάκης Άρης 22-10-2013 18:22
Θωμά τα χρήματα δε θα πηγαίνανε για μισθούς συντάξεις αν και εφόσον είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Χθες παραδέχτηκαν ότι είμαστε στο -1% και συνεπώς θα χρηματοδοθούν από το μηχανισμό. Φυσικά και δε θα αντιστοιχεί σε 100 δις το κούρεμα. Αυτό ήταν εξ αρχής γνωστό. Ο στόχος ήταν το 2020 να είναι βιώσιμο. Και φυσικά μας δανείζουν ώστε να πληρώνουμε τα χρέη. Τα χρέη αυξήθηκαν όμως τόσο γιατί πολύ απλά δεν κάναμε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. 50 δις αποκρατικοποιήσ εις προέβλεπε το παλιό μνημόνιο και κάναμε 300 εκατομμύρια. Ναι τα μέτρα είπα σε κάθε μου ευκαιρία ήταν σκληρά και άδικα και δε συμφωνώ. Σημείωσα όμως πολύ απλά ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας από εκεί που τα πράγματα είναι μια φορά χάλια θα γίνουν πολύ, μα πολύ χειρότερα. Και αν αυτό δεν το καταλαβαίνεις ή δε το δέχεσαι έχουμε ουσιώδη διαφωνία και τζάμπα συζητάμε. Ξαναλέω ότι από εκεί που έχουμε μειωμένη δαπάνη για τα φάρμακα και ακριβά καύσιμα, είναι και πάλι καλύτερα από καθόλου φάρμακα και καθόλου καύσιμα. ΔΕ μου αρέσει ούτε εμένα το μνημόνιο αλλά δε διανοούμαι καν μια Ελλάδα-Κούβα της Ευρώπης. Γνώμη μου και γνώμη σου λοιπόν.
Παράθεση
0 #7 Θωμάς Ζάμπρας 22-10-2013 18:23
Ναι ρε παιδί μου,έχουμε αρνητικά πλεονάσματα,όπω ς είπα, τα οποία προκύπτουν προσμετρώντας το χρέος(δάνεια και τόκους).Προφανώ ς δεν θα βγάλεις πλεόνασμα, με το χρέος μέσα.Αλλά το οτί το κράτος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ΑΥΤΟΥΣ τους μισθούς με ΑΥΤΕΣ τις φορολογίες,είνα ι ψέμα.Πως προκύπτει αυτό?Επίσης,δεν βλέπω γιατί θα γίνουμε κούβα.Δεν θα στραφούμε εχθρικά σε κάποιον.Θα δηλώσουμε χρεωκοπία και θα αρχίσουμε απο το μηδέν.Δεν θα μας κάνει εμπάργκα,κανένα ς.Πάντως ναι προφανώς,αντιλα μβανόμαστε διαφορετικά το θέμα.Έγω δεν δέχομαι οτι σε μια ενδεχόμενη χρεωκοπία,θα ήταν πολύ μα πολύ χειρότερα τα πράματα.Σίγουρα όμως δεν πιστέυω,ότι θα αυτό που ζούμε είναι λύση,έστω και ανάγκης.
Παράθεση
0 #8 Θωμάς Ζάμπρας 22-10-2013 18:27
Α δεν είδα,ότι έγραφες,πρωτογε νές.Ναι,έχουμε κάτι κοντά στο 1% πρωτογενές έλλειμα,εν μέσω κρίσης.Το οποίο δεν είναι ανησυτικό ποσοστό.Επίσης, η πρόβλεψη του ΔΝΤ,είναι οτι θα έχουμε πλεόνασμα μέσα στο 2012.Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας δεν βοηθάνε σε τίποτα.Απλά βαθαίνουν την ύφεση.
Παράθεση
0 #9 Χατζάκης Άρης 22-10-2013 18:28
Ναι ρε φίλε συμφωνώ. Θέλει μέτρα ανάπτυξης και πρέπει να γίνουν πολλά (αποκρατικοποιή σεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, κόψιμο δαπανών σε πολεμικούς πχ εξοπλισμούς κα). Γι αυτό λέω ότι το μνημόνιο δεν είναι πλήρες, απλά σου είπα που διαφωνούμε, κατ εμέ η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο € γιατί μια χρεωκοπία θα είναι θάνατος για την Ελλάδα, ενώ εσύ θεωρείς ότι θα μαστε στα ίδια. Ίδωμεν.
Παράθεση
0 #10 Κοσμάς Ιατρίδης. 22-10-2013 18:28
Το πρωτογενές πλεόνασμα-έλλει μα μπορεί να αυξομειωθεί αναλόγως με το τι προσμετράτε σε αυτό . Και μάλιστα εδω είναι το σημείο κλειδί καθότι και η Eurostat ακόμα δεν μετράει κατα τον ίδιο τρόπο , υπολογίζωντας τους ίδιους τομέις , σαν πρωτογενείς δαπάνες ανά την Ευρώπη . Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα που έλεγε ο Βενιζέλος για τις αρχές του 12 , έγινε έλλειμα 5 δις με τις δηλώσεις του Παπαδήμου . Αν προστεθούν και οι ΟΤΑ , ΔΕΚΟ κτλ θα εκτοξευθεί . Αλλά εδώ υπάρχει η τρύπα ότι μπορείς να φαλιρίσεις έναν οργανισμό μόνο του (Δήμο Αθηναίων , όπως έγινε στο Δήμο της Νεας Υόρκης , πριν μία δεκαετία αν θυμάμαι καλά ) . Προφανώς αυτό δεν είναι εύκολο γίνει λόγω εξωτερικών πιέσεων και χρειάζεται πολιτικό θάρρος , διότι αν φαλιρίσει π.χ. ο δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις κτλ . Στο τέλος θα επομιστούμε όλοι μαζί όλο το χρέος ΔΕΚΟ και ΟΤΑ .
Παράθεση
0 #11 Χατζάκης Άρης 22-10-2013 18:29
Κοσμά στα περισσότερα έχεις δίκιο. H Eurostat απλά αφήνει στα κράτη να καθορίζουν τις πρωτογενείς τους δαπάνες λόγω ακριβώς ότι δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα σε κάθε κράτος (βλέπε ΟΣΕ ΔΕΗ που είναι πχ εδώ κρατικές, ο πρώτος με έλλειμμα). Όσο γι αυτό που λες για το Βενιζέλο, με το που πήγαμε σε συγκυβέρνηση, είχε παραδεχτεί την αποτυχία παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος κι εξού κι είχαμε νέα διαπραγμάτευση και φυσικά μέτρα.
Παράθεση
0 #12 Γιάννης Ατσαλής 22-10-2013 18:30
Τι να σου πω ρε Άρη τουλάχιστον θέτεις σε σωστή τροχιά τα λόγια του ΚΚΕ . Θυμήσου μόνο αν πεινούσαμε με την δραχμή που τώρα όλοι λένε κατάρα και επίσης ψάξε και βρες πόσα πληρώσαμε για τα δάνεια τα τελευταία 10 χρόνια . Ποίες συνέπειες έχει η χρεωκοπία υπέρ του δανειζόμενου (βλέπε Ισλανδία 2009) και τι έγινε στην Αργεντινή όταν μπήκαν τα κοράκια του ΔΝΤ μέσα και τα έφαγαν όλα .
Παράθεση
0 #13 Χατζάκης Άρης 22-10-2013 18:30
Ρε συ Γιάννη, δεν έχει καμία σχέση η εποχή που είχαμε δραχμή με τη σημερινή. Άλλο να μπαίνεις σ ένα ενιαίο νόμισμα κι άλλο να αναγκάζεσαι να βγεις από αυτό και φυσικά άλλες οι ισοτιμίες που θα υπάρχουν. Εγώ απλά στο κείμενο ήθελα να αναλύσω τις, κατά τη γνώμη μου πάντα, εναλλακτικές του δευτέρου μνημονίου. Γι αυτό και επιμένω πως όχι το μνημόνιο είναι χαράς ευαγγέλια για την Ελλάδα (το αντίθετο θα έλεγα), αλλά δυστυχώς η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική.
Παράθεση
0 #14 Γιάννης Ατσαλής 22-10-2013 18:31
Τι να σου πω , στην δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι , αλλά πάντως η είσοδός μας στην ζώνη του ευρβώ και την τότε ΕΟΚ ήταν από τα καταστροφικότερ α λάθη . Τώρα στο χέρι μας είναι να δούμε τι θα κάνουμε , αν και οι απόψεις είναι πολλές και διίστανται .
Παράθεση
0 #15 Xατζάκης Άρης 22-10-2013 18:33
Αυτό αδερφέ θα το κρίνει η Ιστορία. Απλά δε συμφωνώ στο ότι ήταν αρνητικό να μπούμε σε ένα ισχυρό νόμισμα και μάλιστα με μία πολύ συμφέρουσα ισοτιμία. το πως το διαχειρίστηκαν κυβερνώντες και πολίτες από κει και πέρα είναι άλλη υπόθεση.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση