Οικονομία 14/02/2012

Το ταμπού της χρεοκοπίας

Μηδενίζουμε και ξαναρχίζουμε, χωρίς κανέναν από τους προηγούμενους πολιτικούς που μας κρατάνε δέσμιους στο άρμα τους. Χωρίς εκβιασμούς. Με την αλήθεια ότι χρεοκοπήσαμε από λάθος επιλογές και τη δύναμη να ξανασηκώσουμε υγιή τα πόδια μας στη γη.-
Το ζήσαμε και αυτό συμπολίτες μου… Να μας δίνουνε ως επιχείρημα επικύρωσης μιας δεσμευτικής για το λαό σύμβασης.. μία ερώτηση, μία παγίδα, ένα δίλημμα. Και να το αποδεχόμαστε. «Αν όχι το μνημόνιο, τότε τι;», αυτό το «τι» που τρομοκρατεί έγινε το βασικότερο επιχείρημα της σημερινής ευθυνόφοβης πολιτικής ηγεσίας και η πλατφόρμα που βασίστηκε η συνέχιση των απεχθών μέτρων με νέα. Αυτό το τι που αναγκάζει τον κάθε απλό πολίτη να μπει στη θέση του Βαρουφάκη και να αντιτάξει πλάνο. Πλάνο που δε βρίσκει για αυτό και τους στηρίζει.
 
Ας πάρουμε όμως τη συζήτηση εκ βάσης:

- Γιατί ζητά η Ε.Ε. εξοικονόμηση χρήματος από την Ελλάδα;

Τα χρήματα που η Ελλάδα εξοικονομεί με περικοπές, μειώσεις και φόρους καταλήγουν, όχι σε νέα δημόσια έργα ή στόχους και αναθέρμανση της ανάπτυξης, αλλά στα ταμεία των δανειστών μας, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας. Άρα ό,τι εξοικονομούμε το κάνουμε για αυτούς και όχι για εμάς.
 
- Κι πριν οι δανειστές δανείσουν υπέρογκα ποσά σε κάποιον, δεν έχουν ελέγξει εαν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δανεισμό και να τους τα επιστρέψει;

Αν δε μπορεί να ανταπεξέλθει, γιατί του δανείζουν;

Για να τον έχουν υπόχρεο. Μην πείτε πως δε ξέρανε οι Αμερικανοί αδέρφια για το έλλειμμα. Παρακολουθούσαν τα κινητά όλης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και το παραδέχτηκαν δια της πρεσβείας τους. Μήπως μας κάνανε φούσκα και τώρα θα μας τρομπάρουν να μη σκάσουμε; Ε ας σκάσουμε.
 
«Φοβού την καταστροφή που έρχεται» μας είπε ο (δι)ορισμένος Πρωθυπουργός μας (;). Να τα πούμε έξω από τα δόντια όντως γιαυτό το "τι" που θα φέρει την καταστροφή...
 
Σε περίπτωση χρεωκοπίας θα συμβούν τα εξής:
 
1. Πιθανόν να βγούμε από το ευρώ. Είναι ομολογουμένως απίθανο διότι μια τέτοια ενέργεια θα συμπαρέσυρε την ΕΕ στη διάλυση του ευρώ. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αν δε διαλυόταν, μια υποτιμημένη νέα δραχμή θα αύξανε την εξαγωγική δύναμη της Ελλάδος και θα έφερνε άμεσα ανάπτυξη, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας θα ήταν πολύ ανταγωνιστικότερες των αντίστοιχων κρατών της Ένωσης. Όταν πάλι μετά από κάποια χρόνια, αυτή τη φορά με μη πλαστούς αριθμούς, θα πληρούμε τα κριτήρια της ΕΟΚ θα έχουμε τη δυνατότητα να ξανα-αιτηθούμε την υπαγωγή μας.
 
2. Θα υπάρξει πανικός. Πανικός θα υπάρξει και στα επόμενα μέτρα, και στα μεθεπόμενα, όπως και σε αυτά που ήρθαν στις 12/2/2012 και γίναμε μάρτυρες πυρκαγιών σε 47 κτίρια στην Αθήνα! Ο πανικός της χρεοκοπίας που θα έρθει θα διαρκέσει 3-4-6 ίσως μέρες –δικαιολογημένα- και θα κοπάσει από κει και πέρα μόνιμα, αφού θα αρχίσει το κράτος να ανακάμπτει από τον πάτο. Φυσικά, αντεπιχειρήματα υπάρχουν πλείστα, όπως το ποιος θα πάρει την ευθύνη για κάποιους (ενδεχομένως) τραυματίες και νεκρούς κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου πανικού. Σε αυτούς θυμίζουμε πως στον ηλεκτρικό αδέρφια αυτοκτονούν 2 άνθρωποι κάθε μέρα, ενώ ακούσαμε -επίσημα- και 4 που πέθαναν από το κρύο μόλις η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα για το απλήρωτο χαράτσι. Συνολικά οι αυτοχειρίες από την υπαγωγή μας στο μνημόνιο αγγίζουν τις δυόμιση χιλιάδες, ενώ το 60% αυτών, σύμφωνα με την ημερησία, δεν είναι από ψυχιατρικά αίτια. Για να μη μιλήσουμε για κλινικά (οικονομικά) νεκρούς που περπατούν ακόμη. Σε ποια περίπτωση το αποτέλεσμα είναι καλύτερο;
 
3. α. Δε θα έχουμε συμμάχους. Δεν υπάρχουν στη γη «συμμαχίες με συνέχεια» αλλά «συμφέροντα με συνέχεια» και όσο έχουμε κοινά συμφέροντα με κάποιους θα έχουμε και συμμαχίες.
β. Οι Τούρκοι ενδεχομένως να κάνουνε κάποια θερμά επεισόδια αν είμαστε σε κρίση. Ναι, θα κάνουνε, όπως κάνουνε κάθε μέρα θερμά επεισόδια. Αν συνεχίσουμε την πολιτική του μνημονίου και μηδενίσουμε το στρατό και τους εξοπλισμούς, τότε οι Τούρκοι τι θα κάνουνε; Σίγουρα όχι μόνο «κάποια θερμά επεισόδια». Σκεφτείτε δε, πως στη Θράκη, προωθείται λόγω της ανεργίας η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, όπου χωρίς συμβάσεις οι Τούρκοι θα μπορούν «μνημονιακά» να επελαύνουν με επιχειρήσεις, συγκεκριμένα ομάδες (Πανθρακικός), τράπεζες (Ζιράτ) και πανεπιστήμια (Σαμπάνσι).
 
4. Θα τρομοκρατηθούν οι δανειστές. Ναι, αν το κάνεις άτακτα. Η δανειακή σύμβαση εφόσον συμφωνήθηκε έπρεπε προχθές να υπογραφεί, αλλά σήμερα να ειδοποιηθούν οι εταίροι ότι αν και το ψηφίσαμε, καλή τη πίστη, είναι προφανές πως είναι κοινωνικά ανεφαρμόσιμο να διαβιεί ο νέος με 416 ευρώ, είναι επίσης μικρό σα βήμα για να λύσει το πρόβλημα και θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα και 20-30 χρόνια προσαρμογής στην απόλυτη μεταμοντέρνα ελεγχόμενη φτώχεια. Άρα σοβαρότερη πρόταση θα ήταν να δηλώσουμε έγκαιρα ότι θα πτωχεύσουμε και να κάνουμε τη δυνατόν πιο ελεγχόμενη πτώχευση, αφού πρώτα η κυβέρνηση έχει μελετήσει πόρους και έχει κάνει εκτίμηση της δυνατότητας της εσωτερικής αγοράς να στηρίξει την κατανάλωση μόνο για 2-3 μήνες, ώσπου να ξαναυπάρξουν σε κανονικό ρυθμό εισαγωγές.
 
5. Τα εισαγόμενα προϊόντα θα ακριβύνουν. Δε θα πεινάσουμε περισσότερο έτσι από ότι με τα 400 ευρώ και τα δάνεια μας, ενώ εν καιρώ θα είμαστε σε επίπεδα Ευρωπαϊκά πάλι, αν έχουμε αλλάξει όντως επ’ ευκαιρίας & ανάγκης το κράτος. Αν για 2 χρόνια δε τρώμε παρμεζάνα και έχουμε έλλειψη από μπανάνες/μάνγκο θα το αντέξουμε. Κι ας μην είναι οι ελιές νοστιμότερες.
 
Ορίστε «τι θα γίνει, αν δε ψηφιστεί το μνημόνιο», το 1, το 2, το 10. Τώρα ξέρετε και την άλλη μεριά, τη χρεοκοπημένη, τη μεριά του Χάους. Και τώρα που απαντήθηκε το ερώτημα, ας μας πούνε και το επιχείρημα πίσω από την υπογραφή.
 
Μηδενίζουμε και ξαναρχίζουμε, χωρίς κανέναν από τους προηγούμενους πολιτικούς που μας κρατάνε δέσμιους στο άρμα τους. Χωρίς εκβιασμούς. Με την αλήθεια ότι χρεοκοπήσαμε από λάθος επιλογές και τη δύναμη να ξανασηκώσουμε υγιή τα πόδια μας στη γη.-
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

-1 #1 Φαίδρα Διονά 22-10-2013 18:40
Φέρνω αντίρρηση στο επιχείρημα 4. Μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο να σπάσεις μία προφορική συμφωνία. [Αν είσαι διατεθειμένος και σίγουρος ότι γυρνάς άμεσα στη δραχμή δε σε νοιάζει τι αντίκτυπο θα έχει στην Ευρώπη και στις αγορές αντίστοιχα, γιατί εσύ ήδη έχεις πάρει το ρίσκο και δεν φοβάσαι κάτι άλλο.] Αντίθετα, μάλλον είναι περισσότερο αναξιόπιστο και χρονοβόρο [και εδώ ο χρόνος ουσιαστικά κερδίζεται από τους εταίρους] να μπεις στη διαδικασία υποσχέσεων, ψηφοφορίας, υπογραφής της νέας σύμβασης και μετά αθέτησης της. Έτσι κι αλλιώς, με το μνημόνιο αυτό, ουσιαστικά δεσμεύεσαι να μην προβείς σε χρεωκοπία. Επίσης σχετικά με το τελευταίο επιχείρημα δε νομίζω ότι απασχολεί κανέναν το εάν θα τρέφεται με μάνγκο ή παρμεζάνα, αλλά το πώς θα καταφέρει μία πτωχευμένη κυβέρνηση να καλύψει τη διαφορά προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη εισαγωγή φαρμάκων και καυσίμων. Κατα τ' άλλα ως επί το πλείστον συμφωνώ.
Παράθεση
0 #2 Άρης Κτενάς. 22-10-2013 18:40
Στο 4 έχεις δίκιο, απλά το ερώτημα των πολλών αναφερόταν συγκεκριμένα για την Κυριακή τι θα κανεις. Και Κυριακή συγκεκριμένα νομίζω ήταν αδύνατο να πας σε καταψήφιση γιατί δεν έχεις κάνει την προεργασία για πτώχευση κ θα γίνει εντελώς άτσαλα. Εδω συνδέεται κ με το επιχείρημα για τα τους πόρους. Πρέπει φυσικά πριν πτωχευσεις να έχεις προυπολογισει τα πάντα. Πετρέλαιο κ παραγωγα έτσι κι αλλιώς περνουμε απο Ιράν που είναι το μόνο που δίνει πίστωση. Ενω καλη επιλογή θα ήταν η Βενεζουέλα, που μας ζηταει για πελάτες εξάλλου
Παράθεση
0 #3 Γωγώ Πλεύρη 22-10-2013 18:41
καλησπέρα!συμφω νώ με αρκετά απο τα παραπάνω αλλά θα ήθελα να θίξω το ζητημα των χρεών.Απο όσο ξερω τα χρέη σε πιθανη χρεωκοπεία δεν παραγράφονται ή διαγράφονται. Συνεπώς με ένα νεο αρκετά υποτιμημένο νόμισμα πως θα ανταπεξέλθει στα υπέρογκα ποσά των χρεων και να 'περισσέψε ι' για ανάπτυξη; Σε αυτό το κομμάτι εχω αμφιβολίες.
Παράθεση
0 #4 Μηνάς Ψαράκης 22-10-2013 18:42
Άρη δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Όσο για όσους αμφιβάλλουν ακόμα, μην τρομοκρατήστε από ΜΜΕ και παπαγαλάκια. Γωγώ σου απαντάω εγώ: Ένα χρέος νομικά είναι επαχθές και άρα μπορείς να αρνηθείς την πληρωμή του.
Παράθεση
0 #5 Κωστής Καραζήσης 22-10-2013 18:42
1. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εξαναγκάζει να βγούμε από το Ευρώ. Θα εξαναγκαστούμε όμως από τους Ευρωπαίους εταίρους λόγω αυξανόμενης "χρηματοοικονομ ικής αντιπάθειας" αφού θα αποδυναμώσουμε την ζώνη του Ευρώ. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία (ο άξονας της Ευρώπης δηλαδή) θα μας αντιμετωπίζουν ως αποτυχημένους συγγενείς...άνε ργους και ναρκομανείς. Τα προϊόντα μας θα δεχθούν άτυπο εμπάργκο και δεν θα τα αγοράζει κανένας, ποσώ δε μάλλον οι "υπηρεσίες" μας (οι οποίες είναι ήδη για γέλια...) που δεν θα τυγχάνουν καμίας εμπιστοσύνης για την εγκυρότητά τους. Εάν τέλος, προσπαθήσουμε να πουλήσουμε λοιπόν αυτά τα νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες θα μας μείνουν μόνο οι χώρες όπου όλα αυτά κοστίζουν ήδη λιγότερο! Άρα..0 2. Οι πρώην εταίροι θα προκαλέσουν πανικό, ανεβάζοντας την ανεργία σε απίστευτα επίπεδα αφού κατέχουν περίπου το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτάται από αυτούς. Επίσης, αμφιβάλλω τα μέγιστα εάν ένας Έλληνας δημόσιος υπάλληλος, τραπεζικός, διοικητικός, πωλητής έχει την όρεξη να γίνει εργάτης παραγωγής. Επίσης το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος θα "πέσει" εντός ωρών καθώς κανείς δεν θα παρέχει κεφάλαια και κανένα από τα κεφάλαια που περιμένει το τραπεζικό σύστημα δεν θα αποδώσει τίποτα. Συντάξεις, αποταμιεύσεις, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ΔΕΝ θα υπάρχουν ούτε ως ιδέα. Μην ξεχνάς πως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εν μέρει ιδιόκτητο τεραστίων Ευρωπαϊκών οίκων (BNP Paribas, Societe Generalle, Credite Agricole, HSBC κτλ, κτλ). Ο πανικός που προκλήθηκε δεν θα είναι τίποτα μπροστά στον πανικό της επιδρομής του όχλου (που δεν θα έχει χρήματα για να αγοράσει προϊόντα) στα Supermarket, τράπεζες και γενικότερα ότι θα μπορεί να δώσει χρήματα και τρόφιμα. Οι αποταμιεύσεις και οι μισθοί ΔΕΝ θα δοθούν σε κανέναν και τα τρόφιμα δηλαδή θα μείνουν στα ράφια των Carrefour ή τα ράφια του Μαρινόπουλου θα μείνουν άδεια. Άρα. 0+0 3. Δεν θα έχουμε συμμάχους τους Ευρωπαίους και κανείς δεν θα θέλει να γίνει σύμμαχος μαζί μας καθώς θα καταπατήσουμε μια συμμαχία πολλών χρόνων (σύνηθες για την ιστορία μας παρόλα αυτά). Οι κυβερνήσεις μας δεν θα έχουν καμία πολιτική συνέχεια και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα χρόνιας συμμαχίας με κανέναν καθώς άξια θα αποκτήσουμε το προφίλ του "όποτε δεν με συμφέρει το αλλάζω και το παίζω καομπόις"... Άρα.0+0+0. 4. Εισαγωγές ΔΕΝ θα υπάρξουν καθώς σχεδόν όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα "είναι" πανάκριβα λόγω χαμηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος και νομισματικής διαφοράς (δραχμή-ευρώ-δο λλάριο-γιέν-ρού βλια και ότι άλλο θες). Εκτός από τις μπανάνες δεν θα έχουμε φάρμακα να δίνουμε στα παιδιά μας καθώς δεν θα μπορούμε να τα εισάγουμε, δεν θα έχουμε χρήματα να αγοράζουμε τις πατέντες και να τα παράγουμε εμείς και οι πάνες και τα υπό-αλλεργικά ΔΕΝ παράγονται στην Ελλάδα! Άρα.0+0+0+0 Οι Λακεδαιμόνιοι θα προκαλέσουν λοιμό και θα πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα χωρίς κεφάλι των KFC! Τα χρήματα που φέρνει το μνημόνιο ΙΙ ΔΕΝ είναι αρκετά για να ζήσεις ούτε για πλάκα. Η συμφωνία είναι ατιμωτική και υποτιμά την νεολαία. Πληρώνουμε όλοι τα λάθη των αδηφάγων γονέων μας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και άλλα τέτοια τραγελαφικά). Εκείνοι είναι που πίστεψαν στην αιώνια πιστωτική μας αξία που τους έταζε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στον σύγχρονο κρατικό μηχανισμό του Κώστα Σημίτη. Στην επανίδρυση του κράτους του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η γενιά είναι η απόλυτα υπαίτια για το μνημόνιο και δεν έχουν δικαίωμα κατά την άποψη μου να διεκδικούν τις συντάξεις τους. Έχουν ήδη καταδικάσει τα παιδιά τους στο να μην περιμένουν ότι θα πάρουν σύνταξη ποτέ μα ποτέ. Όχι στα 67 αλλά ούτε στα 101! Το θέμα είναι "τι μπορούμε να σκεφτούμε για να φτιάξουμε την κατάσταση" εμείς τώρα; Δεν νομίζω πως υπάρχει λογικός άνθρωπος που να του αρέσουν οι επιταγές του μνημονίου. Και επιμένω στο λογικός. Στην δημοκρατία δέχεσαι τα νομοθετήματα της Βουλής (εσύ την ψήφισες) και προσπαθείς να κάνεις την κατάσταση καλύτερη. ΔΕΝ απορρίπτεις την Δημοκρατία και την Βουλή γιατί σε έπιασε πυρετός από αυτό που εσύ δημιούργησες. Άρα.0+0+0+0+0 ...όπως κατάλαβες διαφωνώ καθέτως με το άρθρο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ταμπού περί χρεοκοπίας. Πιστεύω πως δεν υπάρχει καν αυτή η επιλογή. Είναι ανήθικο και αλόγιστα επιβλαβές.
Παράθεση
0 #6 Άρης Κτενάς. 22-10-2013 18:43
1. Δε θα αποδυναμώσουμε τη ζώνη του ευρώ γιατί θα βγούμε (όπως λέω) από αυτή. Άρα θα τη δυναμώσουμε καθώς θα μείνουν μέσα μόνο οι δημοσιονομικά ευσταθείς χώρες. Η αποφασή μας αυτή θα τους αρέσει, ήδη ο σκεπτικιστικός βορράς τη σιγοντάρει. Οι υπηρεσίες μας, όπως ο τουρισμός που θα ανέβει κατακόρυφα, ή η ναυτιλία που θα εισρέει κεφάλαια δολαρίου στο κράτος και ξένο (πολύ δυνατό συνάλλαγμα - εν αντιθέση με το υπερτιμημένο ευρώ) δεν είναι υπηρεσίες για να γελάς, όπως αναφέρεις, είναι το 40% του ΑΕΠ σου. Καταλαβαίνω όμως τη βαθύτερη επιχειρηματολογ ία σου όμως, που στηρίζεται στην αναξιοπιστία μας, η οποία όμως είτε με το σημερινό χάλι είτε με πτώχευση είναι στο ναδίρ και χρίζει αλλαγών (όπως αναφέρω σε 2 σημεία). 2. Οι πρώην εταίροι δε θα προκαλέσουν τίποτα, είναι ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για εθνικές αντιπάθειες. Το ίδιο επιχείρημα είχανε και οι Σκοπιανοί που δε θέλαν να προκαλέσουν την Ελλάδα με το όνομα, λέγανε ότι κατέχουμε όλες τις επενδύσεις τους και θα τους μηδενίσουμε, και το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να φερθούν ως ιδιότες που δεν ενδιαφέρονται από στρατηγικά παιχνίδια και τα Σκόπια να είναι πρώτα στη λίστα doingbussiness. Ο δημόσιος υπάλληλος δε μας αφορά αν θέλει να μπει στην παραγωγή. Αν δει ότι πεινάει θα σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει παραγωγικός, που στην τελική είναι και σωστότερο. Το τραπεζικό σύστημα αν δε το αναχρηματοδοτήσ ει η Ευρώπη τότε όντως θα καταρρεύσει, αλλά αυτό πήρε την ευθύνη να δίνει διακοποδάνεια και να μη κρατάει σωστό χαρτοφυλάκιο στις πιστωτικές κάρτες και απέτυχε. Αυτό ας πληρώσει την κρίση που δημιούργησε, και ναι ας κλείσουνε οι τράπεζες.. Πες μου ότι δε θα δημιουργηθούν άλλες .... γιατί ξέρω 3 εφοπλιστές που περιμένουν. 3. Εδώ λες 7 φορές το "κανείς, κανένα"... Δεν είναι και έτσι, τις τελευταίες 3 φορές που πτωχεύσαμε δε χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία (την οποία χάνουμε όμως σήμερα), ούτε αλλάξαμε συμμάχους. Έχουμε γεωστρατηγική θέση και πολλά συμφέροντα κοινά (με τους Αρμένιους, τους Ρώσους, τους Αμερικάνους, τους Ισραηλήτες, τη Μέση ανατολή, τους κούρδους, τους κύπριους, τους βούλγαρους, τους παλαιστίνιους, τους Κινέζους). 4. Το εισαγωγές δε θα υπάρξουνε συμφωνούμε, γιαυτό και λέω θα τρώμε ελληνικά και θα έχουμε για λίγο καιρό ελλείψεις. Όσο για τα φάρμακα και τα είδη υγιεινής κάνεις προϋπολογιτικά τα κουμάντα σου. για λίγο καιρό μέχρι να ανακάμψεις. Είναι εξάλλου τα μόνα που χρειάζεσαι για εισαγωγή και ας τα πληρώσεις διπλά.. Προμυθευτές βρίσκεις - ιδιώτες είναι. Μη βλέπεις την Κούβα που τα παράγει, αυτή έχουν εμπάργκο, δεν έχουν πτωχεύσει. 5. Το πέμπτο δε θα έπρεπε να το πεις :) Δε τους έχεις δώσει τέτοια δικαιωδοσία και το λέει το σύνταγμα ότι για τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ξαναπηγαίνουμε (πρωτερα) σε εκλογές. Και όχι δε τους έχεις ψηφίσει ούτε νομιμοποιήσει, για την ακρίβεια εγώ το πρόσωπο και τη φωνή του Παπαδήμα ούτε που την είχα ξανακούσει/ξανα δεί ώσπου μου είπανε ότι βγήκε πρωθυπουργός μου. Ανήθικο είναι να μας βάλουνε αυτοί που εσύ χαρακτηρίζεις "αδηφάγους" στο ζυγό και στην κατάθλιψη και να βρίσκουν νεολαίους που λένε ότι "καλά κάνανε και ψηφίσανε πατριωτικά για τη σωτηρία μας". Η δική σου επιχειρηματολογ ία τους βγάζει "υπ'ατμών" και "κύριους". Φιλικά πάντα και καταλαβαίνωντας και τη δική σου ανησυχία για την κατάσταση.
Παράθεση
0 #7 Κωστής Καραζήσης 22-10-2013 18:43
1. Θα αποδυναμώσουμε την ζώνη του Ευρώ αφού θα υποτιμήσουμε με τις κινήσεις μας το νόμισμά της. Η χρεωκοπία μίας χώρας εντός ευρώ αποδεικνύει την ανικανότητα του νομίσματος και της γενικότερης ευρωπαϊκής οικονομίας να αντεπεξέλθει στην πιστωτική αξία που έδωσε σε μία χώρα που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικής δεσμεύσεις της. Παρά τον σκεπτικιστικό Βορρά, βλέπουμε πως οι χώρες ακόμα "ρίχνουν χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο". Σίγουρα δεν τα ρίχνουν για να πτωχεύσουμε. Το δολάριο που θα φέρνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες θα γίνεται δραχμή και η δραχμή θα επιδέχεται συνεχών υποτιμήσεων τουλάχιστον τα πρώτα 10 χρόνια (είναι το λογικό και φυσιολογικό να γίνει. Η ιστορία άλλωστε το αποδεικνύει). Άρα το κέρδος από το δολάριο θα είναι τελικά σχετικά μικρό. Επίσης, η εξάρτηση από το Ευρώ έτσι θα μεταφραστεί σε εξάρτηση στο δολάριο. Τέλος, τα κεφάλαια των ναυτιλιακών εταιριών δεν είναι αρκετά και δεν είναι και σίγουρο πως θα συνεχίσουν να έρχονται. 2. Εθνικές αντιπάθειες υπάρχουν τραπεζικά. Η BNP Paribas είναι κατά πλειοψηφία εθνική, το ίδιο και οι άλλες τράπεζες που παραδειγμάτισα. Τα χαρτοφυλάκια που διαμορφώνει η κάθε τράπεζα είναι αποτέλεσμα μακροοικονομικώ ν στοιχείων (δηλαδή στοιχείων που δημιουργούν τα κράτη και όχι οι ιδιώτες). Η πιστοληπτική ικανότητα του Έλληνα είναι προϊόν βασικών μισθών, νομοθετημένων αποζημιώσεων, ασφαλιστικών ταμείων και νομοθετημένων επιδομάτων. 3. Δεν έχει καμία αξία να βλέπεις τις προηγούμενες φορές που πτωχεύσαμε καθώς οι ιστορικές συγκυρίες είναι εντελώς διαφορετικές. Είναι σαν να καλλιεργείς μήλα στο βουνό και στην θάλασσα. Η πτώχευση είναι βέβαιο πως θα φέρει πανικό καθώς δεν θα υπάρχουν λεφτά για τρόφιμα και βασικά αγαθά. Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδος είναι εντελώς περιορισμένος και οι κυβερνήσεις μας έχουν φροντίσει πολύ για αυτό. την δεδομένη στιγμή έχουμε χάσει τον τίτλο της "πόρτας της Ανατολής". Δεν χτίσαμε ούτε την υποδομή αλλά εν δημιυργήσαμε και την κατάλληλη κουλτούρα για να τον διατηρήσουμε. Αναφέρεις τους Ρώσους αλλά ξεχνάς την μη τήρηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης Καραμανλή από την κυβέρνηση Παπανδρέου (το πιο σύγχρονο παράδειγμα). Οι Κινέζοι ήδη κατέχουν αυτά που θέλουν να κατέχουν...Για τους άλλους δεν κάνω λόγο γιατί τα οικονομικά οφέλη από αυτές τις χώρες είναι μηδαμινά 4. Δεν μπορεί κανείς να κάνει κουμάντο με τα φάρμακα εάν δεν παράγει ο ίδιος. Αυτό είναι κανόνας. Και τελοσπάντων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προσπαθήσει η όποια κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο. 5. Την δικαιοδοσία την περιέχει το πολίτευμα μας καλώς ή κακώς. Σου θυμίζω τον διάλογο Ε.Βενιζέλου με Συνασπισμό. Μπορεί να είναι μισητός ως υπουργός οικονομίας αλλά όταν κάποιος καταπατά το Σύνταγμα αντιμετωπίζεται από το Ανώτατο δικαστήριο. Δεν είδα κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Οι κυβερνήσεις συμμαχίας είναι απόλυτα συνταγματικές και λειτουργούν υπό την άδεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ανώφελο να μιλάμε για δημοψηφίσματα. Βλέπε τα αποτελέσματα της κίνησης Παπανδρέου με την πρόταση δημοψηφίσματος και λάβε υπόψιν πως ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα. Τους γονείς μας τους χαρακτηρίζω όχι μόνο αδηφάγους και ανήθικους αλλά και κοντόφθαλμους, ανατολίτες, βολεμένους και κρατικοδίαιτους . Αυτά τους τα χαρακτηριστικά μας οδήγησαν ως εδώ. Σου υπενθυμίζω πως ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου μάλωναν για το εάν θα κοπούν οι επικουρικές ή οι κύριες συντάξεις και όχι για το ύψος του κατώτατου μισθού! Για να μην χάσουν την πελατεία τους και να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα αυτήν την αντιπαράθεση προεκλογικά. Δεν πιστεύω πως η χρεοκοπία οδηγεί πουθενά εάν δεν αναπτυχθεί τουλάχιστον ένα σχέδιο για την διακυβέρνηση της χώρας και τον χειρισμό της γενικότερης κατάστασης που αυτήν θα φέρει. Κανείς όμως δεν τολμά να υποδείξει τουλάχιστον βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων που αναπόφευκτα θα φέρει. Think before you act!
Παράθεση
-1 #8 Διαμάντης Θέοφιλος, 22-10-2013 18:44
Διάβασα το άρθρο σου φιλε Αρη και θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις 1) Πιστέυω ότι υποτιμάς τα αποτελέσματα μιας πτώχευσης στην χώρα. Χώρες που έχουν πτωχεύσεις σε διάφορες ιστορικές συνθήκες εμφάνισαν μια ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού τους ιστού. Αν πάρουμε ας πούμε το παράδειγαμ της Γερμανίας μετά τον Α ΠΠ, θα δούμε μια χώρα σε πολιτική αστάθεια, με την ανεργία να αγγίζει το 55%, μισθούς πείνας, έλλειψη τροφίμων και με εμφύλιες συγκρούσεις. Επιρποσθέτως σε τέτοιες οικονομικές καταστάσεις επιβιώνουν και αναπτύσσονται τα εθνικιστικά καθεστώτα με τα ανάλογα αποτελέσματα(΄κ αι στην χώρα μας υφίσταται άνοδος της Χρυσής Αυγής) 2) Η πρώτη θέση που βάζεις περί πτώχευσης με περιθόρια ανάπτυξης φοβάμαι πως είναι μια χίμαιρα που κυνηγάνε πολλοί και που ισχύει λίγο.. Ο σύγχρονος Ιμπεριαλισμός έχει καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή, έχει παντελώς διεθνοποιήσει τις αγορές και έχει με λίγα λόγια μοιράσει τα βιλαέτια του. Καίριο παράδειγμα η προσπάθεια διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών στα βαλκάνια, όπου με το αμερικανικό κεφάλαιο να κάνει απόλυτο κουμάντο, ότι επενδυτικές προσπάθειες έγιναν απέτυχαν παταγοδώς. Με άλλα λόγια αφού δεν ισχύει το επιχέιρημα "Μην φορολογείτε τις επιχειρήσεις γιατί θα φύγουν" γιατί τώρα πια δεν έχουν που να πάνε εάν φύγουν, δεν ισχύει και το επιχέιρημα "εάν ρίξουμε τους μισθούς θα έρθουν επενδυτές". Άλλωστε κεφαλαιούχους έλληνες έχουμε που τρίβουν ήδη τα χέρια τους στην προοπτική της πτώχευσης.. Εν ολίγοις τοποθετείς το θέμα μιας καθαρά καπιταλιστικής κρίσης σε μια λύση ( πτώχευση) που προτείνει μια καλύτερη καπιταλιστική διαχέιριση. Φίλε Άρη αυτό δεν είναι εφικτό εκ των πραγμάτων. Με τον καπιταλισμό να βιώνει τετοιες αντιφάσεις, να είσαι σίγουρος ότι εάν υπήρχε διαχειρίστική λύση θα την είχε ήδη εφαρμόσει (όπως το 1995). Τελικά πρέπει να προβληματιστούμ ε: Θέλουμε ανάπτυξη με βιοτικό επίπεδο Μπαγκλαντές ? Για ποιόν ? Για τους έλληνες κεφαλαιοκράτες? Ο δρόμος φίλε Άρη σε ζητήματα επιοικοδομήματο ς αφορά τα δύο μοντέλα της οικονομικής βάσης και όπως φάινεται το καπιταλιστικό έφθασε ή φθάνει στο νομοτελειακό του τέλος. Άλλωστε ο σοσιαλισμός αποτελεί ιστορική και κοινωνική νομοτέλεια
Παράθεση
-1 #9 Γιάννης Μαυρουδάκης 22-10-2013 18:45
Λυσσάνε μερικοί να μη χρεωκοπήσουμε! Αφού προς τα κει πάει το πράμα ρε μαγκες. Είδαμε το ΔΝΤ όπου έχει πάει τι κάνει.Σπέρνει πείνα, φτώχια και ανεργία! Μία χώρα που να είδε προκοπή δεν υπάρχει.Μέχρι και η Ιρλανδία που και καλά είχε εφαρμόσει με επιτυχία τις νεοφιλελεύθερες αηδίες του ΔΝΤ δεν είδε προκοπή. Αντίθετα όσες χώρες του έδωσαν πόδι είδαν ανάπτυξη. Μπορεί να μην αναπτύχθηκαν δίνοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες αλλά τουλάχιστον πέτυχαν να ανορθώσουν το βιωτικό επίπεδο των πολιτών τους και να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους. Στην τελική οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν έχουν να κάνουν και με την θέληση του λαού. Αν ο λαός θέλει να ξεβολευτεί για να έχει μακροπρόθεσμο όφελος θα το δείξει η ιστορία. Πίσω αρκουδιάρηδες του Μνημονίου!
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση