Οικονομία 24/10/2012

Θίβερι Κορπορέσιον

Τρέμε Τζοχατζόπουλε εάν νόμιζες πως με τους αμυντικούς εξοπλισμούς μπορούσες να βγάλεις λεφτά. Ψιλικατζής ήσουν και τζάμπα η ψειρού!
Από την μία μεριά ακούμε εδώ και μήνες για την ένωση της Alpha Bank με την Eurobank. Ένα κάποιο fund μάλιστα εξ ανατολής θα συνέβαλε με μετρητά ούτως ώστε οι δύο τραπεζικοί όμιλοι να ενωθούν. Βέβαια…δεν ενώθηκαν ποτέ. Το γιατί δεν το μάθαμε ποτέ. Τώρα έχουμε την Πειραιώς που αγόρασε ήδη την Αγροτική και κάνει τα πάντα για να αγοράσει και την Γενική. Η Eurobank (ως σκέτο Eurobank και όχι ως Alpha-Euro όπως αναμενόταν) υπέβαλλε πρόταση να αγοράσει την Εμπορική. Δεν προχώρησε. Την Εμπορική τελικά θα την αγοράσει η Alpha σκέτο. Εκείνη που πριν κάνει την πρόταση στην Eurobank θα την αγόραζε η Εθνική. Και την Eurobank, που ούτε μπορεί να αγοράσει την Εμπορική αλλά και που δεν θέλει να την αγοράσει και η Alpha, τελικά μάλλον θα την αγοράσει η Εθνική μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πρόσφατα αγόρασε την Aspis Bank και την μετονόμασε σε TT Bank.Και μην ξεχνάμε και το θετικό της Proton που έβγαλε ΟΚ (20 χρόνια Φοίβος!) τον κ. Λαυρεντιάδη και τώρα θα ελεγχθεί μόνο για την Alapis και όχι για την τράπεζά του.Και όσο για τις τράπεζες του εξωτερικού; Απλό. Καμία δεν επενδύει κεφάλαια στην Ελλάδα. Εάν κάποιος σήμερα πάει σε τράπεζα είτε Ελληνική είτε Πολυεθνική και ζητήσει επαγγελματικό δάνειο θα γελάνε και οι πέτρες… Κι ας κλείνει η Citibank 200 χρόνια…

Από την άλλη μεριά ακούμε τον κύριο Τόμσεν να είναι τυφλωμένος από το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και να μην λαμβάνει υπόψη πως οι πολίτες δανείστηκαν χρήματα από τις τράπεζες πριν μας προτείνει το ΔΝΤ (που πάντα το ίδιο προτείνει και επιβάλλει) να πιστέψουμε και εμείς σε αυτό το δόγμα. Το κοινό δανείστηκε όταν οι τιμές και οι μισθοί ήταν στα ύψη τους. Και… τέλος πάντων, δεν μπορούμε να μην δεχτούμε το δόγμα αυτό καθώς μας το επιβάλλουν οι δανειστές μας (έτσι δεν πρέπει να λέμε;). Κι ας μην πέφτουν οι τιμές! Αλλά, μας επιβάλουν να ανά-κεφαλαιοποιήσουμε αυτές τις τράπεζες που οι ίδιες δεν ξέρουν ποιο θα είναι το αύριο τους. Έτσι, επί παραδείγματι ένας ιδιωτικός υπάλληλος που έπαιρνε 1200€ και είχε ένα δάνειο 400€ το μήνα θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει στην τράπεζα (πως θα λέγεται και ποιού ιδιοκτησία θα είναι δεν ξέρουμε ακόμα) 400€ κι ας παίρνει τώρα 740€. Επίσης, θα πρέπει να δίνει και 140€ το μήνα σε επτά δόσεις στην εφορία. Χωρίς δώρα και χωρίς bonus. Και τέλος, θα πρέπει να της δώσει και χρήματα για την ανά-κεφαλαιοποίησή της. Για παράδειγμα η ανά-κεφαλαιοποίηση της Εθνικής-Eurobank-Τ.Ταμιευτήριου θα κοστίσει τουλάχιστον 15 δις. Και όταν θα έχουν μείνει τρεις τράπεζες στην αγορά άντε να ζητήσει κανείς διακανονισμό με το καρτέλ (η Εθνική-eurobank, η Alpha-Εμπορική και η Πειραιώς-ΑΤΕ-Γενική). Το πιθανότερο είναι πως θα του στείλουν τα κλειδιά του σπιτιού ή της επιχείρησής του ταχυδρομικώς για να δούνε πως θα το πάρει…Τώρα το πόσο δίκαιο είναι αυτό ας μας το απαντήσει ο κύριος Τόμσεν που βάσει του δόγματός του θα έπρεπε να είχε κάνει και μια πρόβλεψη για τις δόσεις δανείων. Αλλά, φευ! Που να μιλάει με τον Λάτση, τον Σάλλα, τον Ράπανο, τον Νανόπουλο, τον Στρουμπ και την παλιοπαρέα; Άλλωστε είναι κανείς τους στην Ελλάδα; Που να τρέχει στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στην Αγγλία;

Και ο λαός εξαγριώνεται… Οι διάφοροι τραμπούκοι κερδίζουν έδαφος και φιλμογραφούν οι ίδιοι τα μπάχαλα που προκαλούν στην βουλή των “λαμόγιων, των κλεφτών και των ληστών” (ψέματα δεν το λές!). Είναι φυσικό όταν θέλει κάποιος να σου πάρει το σπίτι να φτάνεις στα άκρα (προσοχή "φυσικό" λέω… όχι "σωστό").

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλάμε μόνο για τις λίστες αυτών που έφαγαν λεφτά και πλούτισαν γρήγορα και παράξενα ενώ ο ίδιος ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας μας εν μέσω κρίσης κάνει και έκανε αποδεδειγμένα το ίδιο. Ναι, κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει και έτσι μπορεί άνετα να συνεχίσει να έχει περιθώρια κέρδους 1,5 φορά παραπάνω από τον μέσο όρο του Ευρωπαϊκού εν μέσω της χειρότερης κρίσης της νεότερης ιστορίας μας. Μπορεί δηλαδή να πλουτίσει γρήγορα και παράξενα. Καμία όμως λίστα δεν θα κατηγορήσει ποτέ κανέναν τραπεζίτη. Άλλωστε ο ίδιος πρέπει να έχει από εκατό στικάκια με άλλες λίστες. Κάτι σαν τον Αντρεότι και το αρχείο του. Στεγαστικά δάνεια που δεν δικαιολογούνται βάσει φορολογικής δήλωσης, κινήσεις λογαριασμών, cash collaterals και άλλα διαλεχτά μα συνηθισμένα.

Δεν μπορώ επίσης, να καταλάβω τι πρεμούρα τους έπιασε όλους και έτρεξαν να συμφωνήσουν πως λιγότερες τράπεζες είναι οπωσδήποτε ένα από τα ιατρικά που πρέπει να πάρει η ελληνική οικονομία. Ή μάλλον μπορώ να υποθέσω κάτι. Πριν τρεις μήνες άκουγα κάτι για τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες. Αυτές που πουλήθηκαν σε ιδιώτες. Τώρα… Δεν ακούμε τίποτα. Μάλλον διακανονισμό θα κάνανε. Σαν αυτόν που μπορεί να κάνει ο καθένας μας όταν χρωστάει… Μην φανταστείτε τίποτα τον μεμπτό. Μην, μην…είστε μηδενιστές και ασεβείς. Το είπε ο Βενιζέλος στην προεκλογική του συνέντευξη στο enikos.gr: “Απολύτως -βροντοχτύπησε το χέρι-(…)είμαστε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Έχουμε αφήσει δουλειές έχουμε αφήσει την άνεσή μας (…)οφείλετε να ‘ρθείτε να κυβερνήσετε”. Η ΝΔ χρωστάει 105 εκ.ευρώ στην Αγροτική και 15 στην Πειραιώς. Το ΠΑΣΟΚ 96,8 εκ.ευρώ στην Αγροτική, 10 στην Marfin και 5 στην Πειραιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ενώσεις δεν χρωστάνε σε καμία από τις αναφερθείσες. Χρωστάνε μαζί 10,4 στην Εθνική… Ο κ. Σάλλας λοιπόν, πήρε τα υγιή δάνεια της Αγροτικής (μέσα σε αυτά και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) και τα υπόλοιπα “μη υγιή” τα φορτωθήκαμε εμείς μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για απορίες παρακαλώ καλέστε στο 2109892900. Να είστε θετικοί και εύπιστοι παρακαλώ… Μην πάρει κανείς και ρωτάει παράξενα. Απάντηση του κ. Σάλλα υπάρχει ήδη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο εγώ όσο και η τράπεζα δεχόμαστε επιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί όλους στην παρούσα συγκυρία είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος».

Απορώ, ένας νέος πολιτικός της συγκυβέρνησης δεν βρέθηκε να έχει άλλη άποψη; Τέτοια ομοφωνία; Λίγο παράξενο δεν είναι που όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν; Καλό θα ήταν να δώσουμε βήμα και σε φωνές που έχουν άλλη άποψη. Υπάρχουν μερικές… μόνο που δεν είναι πολιτικών. Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη του κυρίου Γιάννη Τσαμουργκέλη (Διδάκτωρ της Οξφόρδης και επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου) η χώρα χρειάζεται πολλές τράπεζες και τραπεζικό ανταγωνισμό που εξασφαλίζει φθηνό και προσβάσιμο χρήμα, όπως και ισχυρή εποπτεία των τραπεζών που κατοχυρώνει της ασφάλεια του συστήματος. Πως είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουμε πως έχουμε εμπρός μας μία κυβέρνηση (όχι μόνο την τωρινή αλλά και την προηγούμενη) που προσπαθεί να στήσει ένα τραπεζικό ολιγοπώλιο που θα κατακυριεύει τις επιχειρήσεις της χώρας μας; Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα καταθετικά επιτόκια είναι αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος της τράπεζας που κάνουμε την κατάθεση. Όσο πιο μεγάλη η τράπεζα, τόσο πιο μικρό το επιτόκιο. Ας ξεχάσουν λοιπόν οι καιροσκόποι τα προθεσμιακά του 6,5%...

Πως είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουμε πως στην Ελλάδα σήμερα κοιτούν πως οι τράπεζες θα βγουν λάδι από την κρίση ενώ ο κόσμος καταχρεωμένος; Μάλιστα, κανένας δεν μας λέει τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Πως σε ένα τετράγωνο θα χωρέσουν οι αποδοτικότατοι 20 δημόσιοι υπάλληλοι της Αγροτικής με μισθό 1600€ με τους φοβισμένους 8 της Πειραιώς που δουλεύουν τετραήμερο και έχουν δεν έχουν μισθό; Σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπάρχουν μόνο τόσα λίγα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ή μάλλον υπάρχουν… στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
 
Οι ιδιωτικοποιήσεις από πού θα χρηματοδοτηθούν και μέσω ποιου; Μήπως οι ίδιες οι τράπεζες –παντοδύναμες πλέον- αρχίσουν και αγοράζουν τα προς πώληση του κράτους; Πως είναι δυνατόν οι τράπεζες που δεν είχαν κεφάλαια και ρευστότητα να μπορούν να αγοράσουν η μία την άλλη εν μία νυκτί; Που βρήκαν τα χρήματα;

Βέβαια, ας μην πάμε και σε προτάσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντελώς λάθος να κάνουμε δημόσιες τις τράπεζες τις οποίες ούτε ως μηχανισμός παρεμβατισμού δεν μπορούσαμε να ελέγχουμε. Εκεί είναι που θα χαθεί η μπάλα εντελώς. Εκεί είναι που οι τράπεζες θα γίνουν αδίστακτες γιατί θα πρέπει να πληρωθεί ο μισθός του δημόσιου άεργου υπάλληλου που δήθεν θα εργάζεται σε αυτές. Εκεί είναι που το κράτος (αυτό το τόσο καλό και τόσο καλά οργανωμένο κράτος…) θα καθορίζει τα επιτόκια δανεισμού μας. Τρέμε Τζοχατζόπουλε εάν νόμιζες πως με τους αμυντικούς εξοπλισμούς μπορούσες να βγάλεις λεφτά. Ψιλικατζής ήσουν και τζάμπα η ψειρού!

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση