Οικονομία 13/01/2019

Ανεργία – Μισθοί – Ελαστική εργασία – Τι λένε τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019;

Ένα από τα θολά σημεία της εποχής μας είναι το ζήτημα των εργασιακών δεδομένων την τελευταία 4ετία. Τι έχει γίνει όμως σύμφωνα με τα στοιχεία; Πόσοι είναι οι άνεργοι; Πόσο είναι ο μέσος μισθός; Πόσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης;

Βασική προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας είναι η πληροφόρηση των πολιτών. Μια κοινωνία που δεν συζητά επί των στοιχείων, αλλά επί αυθαίρετων εκτιμήσεων, είναι μια κοινωνία καταδικασμένη να εξαπατηθεί. Ένα από τα θολά σημεία της εποχής μας είναι το ζήτημα των εργασιακών δεδομένων την τελευταία 4ετία. Τι έχει γίνει όμως σύμφωνα με τα στοιχεία; Πόσοι είναι οι άνεργοι; Πόσο είναι ο μέσος μισθός; Πόσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης; Αυτά τα ερωτήματα θα προσεγγισθούν σε αυτό το άρθρο, αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Υπουργείου Εργασίας.

  1. Ανεργία

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την εκτίμηση της ανεργίας είναι τα μηνιαία δελτία της ΕΛΣΤΑΤ. Αξίζει να τονισθεί ότι η ανεργία δεν υπολογίζεται με ένα απλό μέτρημα των ανέργων που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, όπως πιθανόν πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι όμοια με τις δημοσκοπήσεις, όμως με πολύ μικρότερο περιθώριο στατιστικού σφάλματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει εκτιμήσεις ανεργίας και όχι καταγραφές ανεργίας. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης των στοιχείων είναι η εποχική προσαρμογή του δείγματος.  Η εποχική προσαρμογή είναι μια στατιστική τεχνική που «απομακρύνει» την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ορατή την πραγματική τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 3.563.784 με την ανεργία στο 25,7%. Τον Οκτώβριο του 2018 ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 3.843.979 και η ανεργία στο 18,6%.

 

Συμπέρασμα: Αύξηση της απασχόλησης κατά 280.195 θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7,1%

  1. Μισθοί - Ελαστική απασχόληση

Στο κομμάτι των μισθών και της ελαστικής απασχόλησης, τα στοιχεία με την μεγαλύτερη χρησιμότητα είναι τα στατιστικά του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ επαληθεύουν την εικόνα της ΕΛΣΤΑΤ, όσο αφορά την αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε κάθε μισθολογική κλάση υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας. Η μικρότερη αύξηση υπάρχει σε θέσεις εργασίας με μισθό 2001-2500 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση υπάρχει σε θέσεις εργασίας με μισθό 501-600 ευρώ. Είναι σαφές ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία με αμοιβές έως 1000 ευρώ.

Στο πεδίο της ελαστικής απασχόλησης, τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι η μερική απασχόληση παραμένει στα επίπεδα του 2014, γύρω από το 22%. Βγάζουμε δηλαδή το συμπέρασμα ότι 3 στις 4 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2015-2018 είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Στο επίπεδο των μισθών, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 29,78€, στα 1.071,94€, μια αύξηση της τάξης του 2,86%, ενώ η συνολική μηνιαία μισθολογική δαπάνη αυξήθηκε κατά 28%, από περίπου 1,6 δις € σε 2,05 δις €.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση